Мариновані огірки з помідорами
Знову настав сезон заготівлі різноманітної їжі на зиму і на Твій Ізюминке черговий рецепт для домашніх припасів - мариновані огірки з помідорами. В цей раз для маринування знадобляться маленькі помідори (наприклад, сорт "дамські пальчики") та огірки невеликих розмірів. Такі овочі чудово будуть виглядати у вигляді холодної закуски на будь-якому столі - від обідньої до святкового. Займемося приготуванням банок, кришок, маринаду і самих овочів для того, щоб взимку в повній мірі насолоджуватися хрускотом зелененьких (до речі, рецепт приготування хрумких огірків ви можете подивитися тут) і яскраво-червоних маринованих помідорчиків! Рецепт розрахований на 3-х літрову банку.
Вам знадобиться:
огірочки невеликих розмірів
дрібні помідори
для однієї банки спеції:
8-10 зубчиків часнику
3 листків смородини
шматочок кореня хрону (бажано, але не обов'язково)
1 вишневий лист
2 гвоздики
5 горошин запашного перцю
10 горошин чорного перцю
для маринаду на 1 літр води:
2 столові ложки цукру
1 столова ложка солі
0,5 склянки оцту
1 лавровий лист
Огірки помиємо і замочимо години на 3 в холодній воді.
Помідори помиємо і в кожному зробимо два проколу голкою (краще використовувати голку від нового шприца, але можна і розжарити на вогні швейну). Це робиться для того, щоб в процесі маринування вони не лопнули, до того ж так помидоринки краще просочаться маринадом.
Корінь хрону і зубчики часнику очистимо від шкірки. Зубчики можна крупно порізати, а можна і не заморочуватися з цим і поміщати їх у банку.
На дно чисто вимитої і сухий банки укладемо вишневий лист, листя смородини, корінь хрону, всі спеції. Далі заповнимо огірками та помідорами банку, пересипаючи часником. Залийте банку окропом, прикрийте кришкою і залиште так на 30 хв. Потім банку надягніть кришку з дірочками і з її допомогою перелийте всю воду з банки в каструлю.
У воду додамо ще 0,5 склянки води, сіль, цукор, лаврушку і прокип'ятимо протягом 1 хв. Знімемо з вогню і наллємо оцет. Цим маринадом заллємо огірки з помідорами, прикриємо кришкою і залишимо на столі на 30 хв. Потім за допомогою кришки з отворами перельем маринад в каструлю, ще раз доведемо до кипіння, заллємо банку з овочами і закотимо пастеризованими кришками.
Банки потрібно перевернути догори дном, укутати чим-небудь теплим і так залишити на 2 дні. Зберігати домашні заготовки потрібно в темному, прохолодному місці.
Буквально через пару днів мариновані огірки з помідорами будуть вже готові до дегустації. Але якщо ви не хочете так довго чекати, то можете приготувати собі швидку, смачну, оригінальну закуску "Мариновані помідори по-італійськи". Подивіться відеорецепт.