Хвіртки карельські. Карельські пиріжки. Карельські пиріжки рецепт. Хвіртки карельські рецепт.
Хвіртки – це карельські пиріжки з картоплею, улюблене блюдо фінів. Вони дуже легко і швидко готуються, робляться з житнього тіста. Відкриті хвіртки зазвичай готують з несолодкими начинками – грибами, сиром, кашею, але найчастіше з картоплею. Не будемо і ми відступати від традиційного фінської рецепту і приготуємо карельські пиріжки з картоплею. Якщо зверху на готові пиріжки покласти згорнуті в трубочки скибочки шинки, запечені зі сметаною печериці або рибний салат, то ви отримаєте незвичайну, оригінальну закуску. Гарні рум'яні, гарячі хвіртки до грибного супу.
Вам знадобиться:
для тіста:
1 стакан житнього борошна
0,5 склянки пшеничного борошна
1 склянка кисляку
сіль, сметана і жовток для змащування
для начинки:
4-5 бульб картоплі
1 яйце
20 г вершкового масла
сіль, молоко і сметана за смаком
У миску налийте кефір (замість кислого ви можете взяти кефір, молоко, сметану), додайте за смаком сіль і добре розмішайте. Борошно просіяти через сито і, потроху підсипаючи в кисле молоко, замісити густе тісто, воно не повинно прилипати до рук, бути еластичним. Нехай він полежить поки під поліетиленовою плівкою. А ми тим часом займемося начинкою.
Готуємо картопляне пюре. Пюре можна приготувати двома способами - можна картоплю зварити в мундирі, очистити його, потовкти і приготувати пюре з додаванням олії, молока сирого яйця, сметани і солі. А можна картоплю очистити від шкірки, зварити в підсоленій воді і таким же способом з нього приготувати пюре.
З тіста скачайте «ковбаску». Відрізаючи від неї однакові шматочки, розкачайте кожну в невелику плоску корж товщиною приблизно 1,5-2 мм, присипте борошном і викладіть в стопку. Щоб хвіртки вийшли акуратними, правильної форми, їх можна фігурно вирізати за допомогою блюдця.
На кожну корж викладіть пюре – приблизно 2 столові ложки, краю защепніть, залишивши середину пиріжків відкритою. Зверху змастіть карельські пиріжки з картоплею сумішшю сметани і яєчного жовтка. Поставте в духовку випікати 10-15 хвилин при температурі 200 градусів.
Твоя Ізюминка бажає вам приємного апетиту!