Як приготувати тушковане яловиче серце, серце в мультиварці, рецепти з фото
Яловиче серце – найцінніший продукт, багатьма недооцінений просто тому, що м'ясо має велику популярність серед любителів яловичини. Тим не менш, його радять готувати і дієтологи, і професійні кулінари. У серце міститься в півтора рази більше заліза і в шість разів – вітамінів групи В. Крім того, воно вчетверо менш жирне, ніж сама яловичина.
Але, на жаль, яловиче серце, рецепти з фото якого надані нижче, далеко не всі вміють приготувати дійсно смачно. Насправді є маса способів зробити продукту вишукане і оригінальне блюдо.
Попередня підготовка: вибираємо продукт
Від гарної якості будь-якого субпродукту завжди залежить кінцевий результат його приготування. В першу чергу, серце повинно бути ідеально свіжим. Визначити ступінь свіжості досить просто:
- темно-червоний колір;
- приємний м'ясний запах;
- відсутність темних плям і нальоту.
Краще купувати свіжий, а не заморожений продукт, так як він має велику харчову цінність та кращі смакові характеристики. Вважається, що після приготування саме серце молодих корів і бичків більш ніжне і соковите.
Загальні правила приготування
Всі рецепти страв з яловичого серця мають деякі загальні правила. Саме їх незнання не дозволяє приготувати з цього субпродукту справжні кулінарні рецепти. В основному ці моменти відносяться до оброблення серця і його підготовці.
Якщо на серце занадто багато жиру, його потрібно акуратно розрізати гострим ножем. Видалити весь жир, це питання смаку.
Далі слід серце розрізати уздовж навпіл і добре промити під проточною водою. Всі згустки крові при цьому видаляються. Промиті половинки бажано замочити на півтора-дві години в холодній воді, щоб пішла зайва кров, і зник специфічний запах.
Яловиче серце, рецепти приготування якого можуть бути оригінальними і різноманітними, іноді слід відварити. Як правило, робити це потрібно для начинок в пиріжки, вареники, пироги і зрази. Продукт відварюється в підсоленій воді протягом півтора-двох годин.
{ad1}Гуляш з яловичого серця
Якщо не знаєте, як приготувати серце яловиче, рецепт гуляшу буде самим простим і швидким. Крім того, саме це блюдо дозволить в повній мірі відчути смакові якості продукту.
Інгредієнти:
- 500 гр. серця;
- 1 велика цибулина;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 2-3 ст. л. рослинного масла;
- 1 ложка борошна;
- пара зубчиків часнику;
- сіль і чорний перець;
- свіжа зелень петрушки.
Як готувати яловиче серце: рецепт гуляшу
1. Заздалегідь вимочуємо промите серце в молоці півтори дві години, потім промиваємо.
2. Нарізаємо серце соломкою товщиною приблизно з мізинець.
3. Після нарізки продукт знову промивається, для цього можна використовувати друшляк.
4. На сковороді добре розігрівається масло, в нього викладається майбутній гуляш і добре обсмажується з усіх сторін протягом п'яти-семи хвилин. Додається сіль і перець.
5. Цибуля очищається і нарізати великими півкільцями, викласти в сковороду поверх серця і залишається на п'ять хвилин. Все готується на середньому вогні без кришки.
6. Потім серце і цибулю перемішуються, вогонь робиться трохи сильніше. Цибуля повинен придбати золотистий відтінок, після чого інгредієнти заливаються кип'яченою водою так, щоб вона злегка покрила гуляш.
7. Додаємо сіль за смаком. Сковорода накривається кришкою і протягом 1-1,5 години блюдо нудиться на слабкому вогні.
8. Тим часом часник чиститься і нарізати дрібним кубиком, після чого додається в гуляш за 5 хвилин до готовності.
9. Перед подачею гуляш посипається нарізаною зеленню.
Ідеальний гарнір до страви – картопляне пюре, паста або каша. Хоча багато хто воліє такий гуляш і в якості закуски.
Рецепт тушкованого яловичого серця
Яловиче серце можна згасити з овочами. Це – прекрасний рецепт для тих, хто любить пікантні і яскраві другі страви.
Інгредієнти:
- серце яловиче – 400 гр.;
- 1 велика морквина;
- 1 цибулина;
- корінь селери – 200 гр.;
- спаржева квасоля – 200 гр.;
- вершки середньої жирності – 200 мл;
- соєвий соус – 50 мл;
- сіль, перець, часник;
- масло – 2-3 ложки.
Готуємо тушковане серце:
1. Субпродукт промивається, розрізається, замочується в солоній воді на пору годин.
2. Потім серце ретельно промивається і нарізати дрібним кубиком.
3. На сковороду наливають олію і добре нагрівається, у нього викладається серце і обсмажується на сильному вогні 5-7 хвилин. При цьому його слід постійно перемішувати. Все добре солиться і перчится.
4. Підготовляється спаржева квасоля, морква чиститься і нарізати кільцями товщиною 3-4 мм, цибулю теж чиститься і нарізати товстими кільцями. Селера нарізати дрібною соломкою.
5. Овочі обсмажуються в окремій сковороді до утворення золотистого відтінку, потім викладаються до серця. Все перемішується і заливається вершками. Блюдо гаситься під кришкою на слабкому вогні приблизно годину.
6. За кілька хвилин до готовності в рагу додається соєвий соус і дрібно нарізаний часник.
серце Тушковане з овочами у вершковому соусі ідеально поєднується з гарніром з рису і овочевим салатом.
Рецепт яловичого серця в мультиварці
Мабуть, немає такого продукту, який не можна було б приготувати в мультиварці. Яловиче серце не виняток. Його можна приготувати з овочами і яловичим язиком без особливих зусиль.
Інгредієнти:
- серце яловиче – 300 гр.;
- язик яловичий – 300 гр.;
- морквина і цибулина – 1 шт.;
- 1 великий болгарський перець;
- 2 великих соковитих томатів;
- 3-4 зубчики часнику;
- базилік;
- курячий бульйон – 1 літр (ні в якому разі не використовуємо бульйон від мови);
- сіль і суміш перців;
- рослинне масло.
Приготування:
1. Мова очищається і відварюється в солоній воді до повної готовності, серце промивається, вимочується. Нарізається соломкою.
2. Мультиварка виставляється в режим смаження. На дно чаші наливається масло, його жаліти не треба. Коли воно розігріється, туди слід викласти серце і мова, посолити їх і поперчити.
3. Овочі очищаються. Томат слід очистити від шкірки. Цибулю і перець нарізати півкільцями, моркву і корінь петрушки – кружечками, томат – півколами.
4. Овочі теж викладаються в мультиварку. Все акуратно перемішується і готується ще 10 хвилин в режимі смаження. Періодично страву слід заважати, у процесі слід додати сіль і перець.
5. Мультиварка виставляється в режим гасіння на 1 годину, заливаємо спекотне бульйоном.
6. Мультиварка закривається. Часник слід очистити і нарізати тонкою соломкою. Базилік – промити і теж нарізати. Ці продукти додаються до жаркого за кілька хвилин до готовності.
Наведені рецепти допоможуть не тільки урізноманітнити раціон, але і зробити його ще більш корисним завдяки такому дієтичного продукту, як яловиче серце.