Як зробити смачний манник з кабачками. Секрети приготування в домашніх умовах
Манник – це справжнє диво кулінарії. Готувати не складно, продукти використовуються доступні для кожної родини, а сам пиріг виходить ніжним і м'яким. Крім того можливість використання всієї необхідної начинки надає широкий простір для кондитерських експериментів. Твоя Ізюминка пропонує сьогодні спекти солодкий пиріг в духовці, зробити "Манник з кабачками". Рецепт приготування даного лепешняку відрізняється від традиційного додаванням до нього корисного овоча, який всюди зараз продають у магазинах і на ринках - кабачка. Кабачок, це дієтичний овоч, який на 90% складається з води. Тому солодкі кекси з них містять мінімум калорій, при цьому виходять дуже смачними і легко готуються. Особливу популярність страви з кабачків набувають у людей, які самі вирощують овочі на своєму городику. Тому нам ніщо не може перешкодити урізноманітнити своє меню і зробити в домашніх умовах манник з кабачками.
Секрети приготування смачного лепешняку
Для того щоб пиріг з манки по справжньому вдався, необхідно обов'язково виконати дві основні умови:
- Надати тесту пишність.
- Дати розбухнути манки.
Перша умова - пишність тесту досягається за рахунок таких рідких інгредієнтів як: кефір, йогурт, сметана або яйця. Самий популярний і класичний варіант лепешняку на йогурті або кефірі, ним користується більшість господинь. Оскільки саме кисломолочні продукти роблять випічку високою, пористої, соковитою і смачною. Але якщо ви бажаєте попрактикуватися, то можна використовувати не тільки кефір, натуральний йогурт або сметану, але і яйця. Оскільки збиті білки надають тісту необхідну пишність, роблячи випічку, аналогічно додаванню в тіста кефіру, більш легкої і високою. А оскільки сьогодні у нас день експериментів, то й пекти ми будемо манник в духовці з тіста, пишність якого досягається за рахунок збитих білків, а в його начинку ми додамо натерту м'якоть кабачка. Другий секрет приготування смачного лепешняку полягає в правильній підготовці крупи. Це, мабуть, головний секрет того, щоб пиріг вийшов ніжним: обов'язкове розмочування манної крупи в рідких складових, щоб вона добре набухла і просочилася вологою. Для цього її витримують від 30 до 60 хвилин, але можна і довше. Якщо це дію пропустити, то манка в готовому пирозі погано розійдеться і буде злегка хрумтіти на зубах. Набрякла крупа додасть смак випічки пирога з тіста. Якщо манку не розмочувати, тоді в готове виріб буде схоже на запіканку, а не на манник. Хоча обидва варіанти непогані, тому початківцям кухарям раджу випробувати обидва способи. Оскільки питання вимочування манки – питання особистих уподобань. Мені особисто більше подобається варіант солодкого пирога у вигляді лепешняку, ніж запіканки.
Як спекти манник в духовці, рецепт з фото покроково
Інгредієнти
Кабачок – 300 г (готового ваги) Манна крупа – 150 г Яйця – 2 штуки Апельсинова цедра – 1 столова ложка Мед – 3 столові ложки Вершкове масло – 100 г Харчова сода – 1 чайна ложка без гірки
Приготування
1. Кабачки вимиємо, обсушим з допомогою паперового рушника, очистимо від шкірки і насіння. Однак у випадку молочного сорти кабачків, мають ніжну, тонку шкіру і м'які насіння, кабачок можна використовувати цілком, не очищаючи його.
2. М'якоть кабачків натремо на крупній тертці і перекладемо в миску для замісу тіста. Ви можете також кабачок пропустити через м'ясорубку або інший подрібнювач, наявний у вашому домашньому господарстві.
3. Додамо до кабачкової стружці манну крупу, мед, апельсинову цедру, харчову соду.
4. Вершкове масло покладемо в глибоку миску.
5. Розтопимо масло на паровій бані або в мікрохвильовій печі. При цьому стежте, щоб воно не закипіло, нам потрібно, щоб масло тільки стало рідким.
6. Після виллємо його в тісто.
7. Вымешаем продукти до однорідності і залишаємо настоюватися на півгодини, щоб крупа набухла.
8. Потім яйця розіб'ємо, жовток акуратно відділити від білка, додамо в тісто і добре вмешаем до однорідності.
9. Білок помістимо в чисту суху ємність і міксером на великих обертах взобьем до піків – стійкої білої піни, яку перекладемо в тісто.
10. Акуратними, рухами знизу вгору вмешаем білок в тісто. Робіть це слід повільно, щоб тісто не осіло і не втратило легкість.
11. Форму для випікання застелем пергаментом для випічки і виллємо тісто.
12. Духовку нагріємо до 180°С і відправимо випікатися маннік на 35-40 хвилин. Готовність виробу пробуйте тонкої дерев'яної лучиною або зубочисткою – на ній не повинно залишатися налиплого тесту.
13. Готову випічку остудимо до кімнатної температури, не витягуючи з форми, щоб не поламати, оскільки в гарячому вигляді манник дуже ламкий. Після цього дістанемо теплий пиріг, наріжемо шматочками і можна подавати в такому вигляді до столу. Манник з кабачками добре пропікся і піднявся, вийшов надзвичайно смачним, ніжним і повітряним!
Приємного апетиту!
PS: Якщо ваша сім'я любить шоколадні вироби, щоб зробити шоколадний манник в домашніх умовах, рекомендую в тісто покласти 1 столову ложку какао-порошку. Крім цього, в зимовий час року, коли кабачковий сезон закінчений, манник можна пекти з сезонними добавками, наприклад, гарбузом, морквою, яблуками, апельсинами, бананами. Також непогано підійдуть горіхи, сухофрукти і т. д. можна Приготувати манник з абсолютно будь-якими начинками і у вас завжди буде до чаю або кава смачна, ароматна, домашня випічка!
Осінь багата не тільки на овочі, але і фрукти. Пропоную подивитися відео, як приготувати смачну шарлотку з антионовки за дуже простим рецептом.