Як приготувати французький цибулевий суп
Французи дуже люблять цибулю і часто готують з цього овоча смачне і корисне перше блюдо - цибулевий суп. Причому подають з грінками, запеченими з сиром. Такий супчик вам запропонують всюди у Франції, він є традиційним і обов'язковим блюдом будь-якого ресторану або бістро. Своєму народженню даний рецепт зобов'язаний не аристократії, а простим сім'ям, які готували їжу зі звичайних, доступних продуктів. Тому головним інгредієнтом страви був ріпчасту цибулю, а для ситності в нього додавався м'ясний бульйон і хлібні крихти. Сучасні кулінари готують цибулевий суп з додаванням до нього білого вина і тертого сиру. Особливою популярністю цибулевий супчик у французів користується після свят, так як то страва здатне позбавити від похмільного синдрому. Простий і ароматний цибулевий суп дуже корисний для зміцнення здоров'я, для профілактики остеопорозу. Його можна смачно приготувати, якщо використовувати для цього духовку. Як приготувати французький цибулевий суп?
Вам знадобиться (з розрахунку на 4 порції):
6 середніх цибулин
2 зубчики часнику
50 г вершкового масла
0,5 склянки сухого червоного або білого вина
1 літр м'ясного бульйону
4 шматка білого батона
80 г сиру твердих сортів
1 лаврове листя, гілочка чебрецю
чорний мелений перець і сіль за смаком
Як приготувати смачний і корисний цибулевий суп:
1. Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте півкільцями або кільцями.
2. Часник пропустити через часникодавку або дрібно порубаєте.
3. Вершкове масло розтопити в сковороді і злегка обсмажте на невеликому вогні цибулю з часником до золотистого кольору, весь час помішуючи.
4. Тепер влийте вино і тушкуйте на малому вогні ще 3 хвилини.
5. Потім додайте бульйон, посоліть і поперчіть за смаком, покладіть гілочку чебрецю, лаврушку і варіть після закипання на повільному вогні 10 хвилин.
6. Помістіть суп в термостійкий посуд (можете відразу розлити по глиняним горщикам або вогнетривким мисочкам) і поставте її в розігріту до 180 градусів духовку (або в мікрохвильовку). Туди ж покладіть шматочки білого хліба (заздалегідь підсмаженого в тостері або на сковороді з двох сторін на олії), зверху обсыплете їх товстим шаром тертого сиру.
Як тільки на бутербродах утворюється рум'яна кірочка в сиру, все - можна діставати суп разом з гарячими бутербродами з духовки. Готовий цибулевий суп прикрасьте гілочкою петрушки і кличте всіх до столу.
Як ви переконалися, приготувати французький цибулевий суп не складно, а користі в ньому не менше, ніж у сільському супі з часнику.
Приємного апетиту!
PS: якщо у вас немає м'ясного бульйону, суп можна залити пісним бульйоном (овочевим) або простою водою.
При приготуванні французького цибульного супу можна обійтися без додавання вина.