Як зварити смачну кукурудзяну кашу на воді
Кукурудзяна каша – розкішний низькокалорійний гарнір зварений на воді. Це дуже корисний продукт, який рекомендують вживати маленьким дітям, людям похилого віку і тим, хто стежить за фігурою і вагою, кому показано з яким-небудь захворюванням легкі, дієтичні страви. Твоя Ізюминка пропонує приготувати смачне, корисне, дієтичне блюдо - кукурудзяну кашу на воді.
Кукурудзяні злаки дуже багаті вітамінами, клітковиною, амінокислотами, залізом, кремнієм. Цінність каші оцінена в багатьох країнах світу, де її готують по-своєму. Так, вона вважається національним стравою Молдавії, де готують мамалигу, в Італії – поленту, Карпатах – бонош, Грузії – гомі. Також чимало рецептів приготування кукурудзяної крупи спіткали і російські господині. Її варять на молоці, воді, суміші цих рідин, з додаванням олії, цукру, сухофруктів, горіхів, цукатів. Блюдо роблять на плиті, томят в духовій шафі, готують в мікрохвильовій печі.
Пропоную подивитися відео про користь кукурудзяної крупи для здоров'я людини.
Особливості приготування каші з кукурудзяної крупи в домашніх умовах
- Кукурудзяна крупа не повинна бути відволожилася, інакше при варінні утворюються грудки і виникне неприємний присмак.
- Крупу необхідно промити холодною проточною водою. Найзручніше це робити в дрібному залізному ситі. Через нього разом з водою вийде вся пил.
- Використовуйте товстостінну каструлю, оскільки каша повинна нудитися, а в тонкій посуді вона прикипить до дна. Якщо ж сотейник з тонкого матеріалу, то кашу постійно помішуйте, щоб вона не пригоріла.
- Час варіння крупи залежить від ступеня його помелу. Зазвичай у продажу представлений середній помел, для якого достатньо півгодини.
- При варінні, в залежності від призначення страви, додається сіль або цукор.
- В якості рідини використовують молоко, воду або комбінують продукти. Для гарніру на вечерю до м'яса і овочів краще використовувати воду, а для сніданку більш ніжну кашу з молоком.
- Консистенція каші може бути різна. Для рідкісної, на один стакан крупи, використовуйте 4 склянки рідини, більш густого гарніру – 3 склянки.
- Незалежно від кількості використовуваної рідини, готове блюдо завжди загусне.
- Якщо каша вийшла дуже густий або її хочете розбавити, то це можна зробити не тільки молоком або водою, але і фруктовим пюре або йогуртом.
Інгредієнти до рецептом "Кукурудзяна каша на воді"
Кукурудзяна крупа – 1 склянка Питна фільтрована вода – 3 склянки Сіль – за смаком Вершкове масло – 50 г
Примітка: якщо кашу будете подавати з солодкими фруктами, то кількість солі зменшити або взагалі замінити цукром або медом.
Як приготувати страву покроково з фото в домашніх умовах
1. Для приготування кукурудзяної каші на воді знадобиться: крупа, сіль і вершкове масло.
2. Кукурудзяну крупу переберемо, прибравши чорні камінці і сміття.
3. Насыплем її в дрібне залізне сито і промиємо під проточною водою.
4. Пересыплем кукурудзу в каструлю і додайте трохи солі. З сіллю не переборщіть, краще її додасте, коли каша буде майже готова.
5. Заллємо крупу водою і відправимо на плиту.
6. Як закипить, убавим температуру до мінімуму і будемо варити під закритою кришкою 30 хвилин. За 10 хвилин до готовності не забудьте спробувати її на смак, за необхідності додайте солі.
7. У готову гарячу кашу покладемо вершкове масло.
8. Перемішати, щоб масло розплавилося і розподілилося по всій масі.
9. Подавайте до столу кашу з будь-яким гарніром. Враховуйте, що після готування вона виходить тягучим, а після остигання густіє і перетворюється в однорідну масу. Однак повторно її підігрів, вона знову стає розсипчастою.
Приємного апетиту!
PS: Подібним чином кукурудзяну крупу можна готувати в інший кухонної техніки.
- В духовці. Для цього її закладіть в горщики, залийте окропом, закрийте кришкою і тримайте в духовці при 180°С 1 годину.
- В мікрохвильовій печі. В скляну ємність насипте крупу, залийте водою, краще окропом і варіть 7 хвилин при максимальній потужності. Після перемішайте і продовжуйте варити ще 5 хвилин.
Друзі, я ви балуєте себе смачними і корисними кашами на сніданок? Які з них ви найбільше любите готувати і віддаєте перевагу їсти з ранку?
Проголосуйте за рецепт, мені важливо знати вашу думку! Вступайте в групу Твоя Родзинка в Контакті і підписуйтесь на розсилку сайту, щоб бути в курсі новин!
З повагою, Любов Федорова.