Корисна морська капуста дітям?
04.09.2017 0

Корисна морська капуста дітям?

Для жінок
В закладки


Чим різноманітніше харчування дитини, тим більше він отримає корисних речовин, а значить, буде краще розвиватися, зможе активніше пізнавати світ, радуючи оточуючих своїми досягненнями. Сьогодні багато говорять про користь морської капусти. Її включають в дієти для схуднення, в раціон ослаблених хворобою людей, в якості профілактичного засобу. Варто пропонувати цей продукт малюкам? Буде він для них корисний або, навпаки, може завдати шкоди здоров'ю?

Користь морської капусти

Альтернативне назва морської капусти — ламінарія. В першу чергу її цінують за виключно високий вміст йоду, його в ній набагато більше, ніж в будь-яких інших продуктах. Надає величезний вплив на діяльність щитовидної залози, крім того, завдяки ламінарії організм залишають радіоактивні елементи і важкі метали. Якщо ви проживаєте в місті з інтенсивним транспортним рухом або з великою кількістю промислових підприємств, морська капуста обов'язково повинна бути в раціоні всіх членів сім'ї, включаючи дітей і людей похилого віку.

Лікувальні властивості ламінарії люди помітили ще в давнину. Зокрема, багато століть тому її використовували у своїй практиці цілителі Японії та Китаю. Не дарма у народі цей продукт називають «морським женьшенем». Крім йоду морська капуста містить вітаміни групи В, велика кількість заліза, магній, бром та інші важливі для повноцінного розвитку внутрішніх органів елементи. Корисних властивостей у ламінарії маса:

  • За рахунок фолієвої та пантотенової кислот морська капуста підвищує засвоюваність корисних речовин, зокрема, заліза. З цієї причини її рекомендують використовувати як доповнення до фармацевтичних препаратів при лікуванні анемії у дітей і дорослих.
  • Корисна при ішемічній хворобі серця. Скажете, в ранньому віці це не так важливо? Можливо, але врахуйте, що імунітет дитини, його стійкість до захворювань формуються в ранньому віці до 18 років.
  • Існує версія, згідно якої регулярне вживання морської капусти перешкоджає (сповільнює) розвиток онкологічних захворювань. Так, випадки раку молочної залози у японок зустрічаються в кілька разів рідше, ніж у європейських жінок, які ламінарію споживають в набагато меншій кількості.
  • Активізує виведення токсичних речовин, шлаків та іншого «сміття» — це «санітар» організму.
  • Сприяє виведенню холестерину при перевищенні його концентрації в крові.
  • Морська капуста володіє яскраво вираженою бактерицидною дією, тому її часто використовують для обгортань.

Всього двох столових ложок консервованої ламінарії достатньо, щоб забезпечити організм йодом на добу. В періоди масових захворювань грипу вживання морської капусти допоможе підвищити опірність організму — навіть якщо дитина й занедужає, його стан не стане занадто важким. Ще ламінарію рекомендують при регулярних запорах, так як вона володіє легким проносним ефектом. Морська капуста має низьку енергетичну цінність, тому немає обмежень щодо вживання дітьми з ожирінням.

З якого віку дітям дають морську капусту

Ламінарія, як правило, не викликає алергію, а індивідуальна непереносимість на неї зустрічається вкрай рідко. Думка з приводу оптимального віку її введення в раціон дітей розходяться. Деякі фахівці вважають, що до півтора років у дитини досить ферментів, щоб перетравлювати цей продукт, однак переважна більшість лікарів вважає, що краще всього пропонувати морську капусту діткам з 2, а краще з 3 років.

Максимально допустима порція — близько 50-60 г в тиждень. Цієї кількості достатньо, щоб малюк отримав необхідну кількість йоду. Звертаємо вашу увагу на те, що консервована ламінарія не така корисна, як сушена або заморожена, в якій немає екстрактів і речовин, що сприяють збільшенню терміну зберігання.

Для першого разу запропонуйте дитині не більше 2-3 г продукту, після чого оцініть його реакцію. Якщо немає ознак алергії або непереносимості, порцію можна збільшити до 10-15 м, а згодом — до 50 м (на тиждень близько 100-150 г, не більше). Ламінарію краще пропонувати не окремо, а у складі страв, так її смак набагато привабливіше. До 7 років максимальна порція морської капусти досягає 80 р.

Заходи безпеки

Побачивши, з яким задоволенням їх малюк поглинає морську капусту, батьки пропонують йому її в необмежених кількостях, що може обернутися серйозними проблемами зі здоров'ям. Щоб уникнути проблем, дотримуйтесь наших рекомендацій:

  • не перевищуйте рекомендований розмір порції;
  • якщо дитина страждає від будь-якого виду харчової алергії, знайомство з морською капустою варто відкласти до більш пізнього віку — 5-6 років;
  • при непереносимості йоду малюкам ламінарія категорично протипоказана.

У цілому цей продукт діти сприймають нормально. Правда, якщо дитина категорично відмовляється їсти морську капусту, наполягати не треба, так як далеко не всі дорослі ставляться до неї з симпатії, смак у неї специфічний.

Рецепти

Пропонуємо вашій увазі рецепти двох салатів з ламінарії. Спробуйте приготувати маляті кожен з них, нехай він сам вибере страву за смаком.

Салат з ламінарії № 1

Продукти: 100 г мороженої морської капусти, 1 яйце, 10-15 г ріпчастої цибулі, по 1 стіл. ложці сметани і рослинного масла.

Приготування. Яйце поставити варитися, аналогічно вчинити з розмороженої ламинарией. В цей час дрібно порізати цибулю. Яйце охолодити і нарізати, після чого з'єднати з морською капустою і цибулею, а потім заправити рослинним маслом зі сметаною. За бажанням салат можна доповнити відвареної рибою (без кісток).

Салат з ламінарії № 2 (з сиром)

Продукти: 1 варена (в мундирі) картоплина, 30-40 г морської капусти, 50 г відвареної телятини, 50 г сметани, 20 г сиру, 1 варене яйце, 10-15 г дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, зелень і сіль за смаком. Інгредієнти розраховані на одну порцію.

Приготування. Телятину нарізати кубиками, перемішати з морською капустою, додати цибулю. Почистити яйце і картоплю, потерти на крупній тертці, аналогічно вчинити з сиром. Всі інгредієнти перемішати, заправити сметаною, прикрасити зеленню.

Суп з ламинарией, гарбузом і грибами

Продукти: гарбуз — близько 150-200 г, гриби — 3-5 штук (середнього розміру), 1-1,5 столових ложок вершкового масла (для заправки), 100 г замороженої морської капусти (відварити), 1 яєчний жовток, середня за величиною морквина, 1 невелика цибулина, 1,5 їдальні ложки борошна, 100 мл молока, корінь петрушки.

Приготування:

  • Очищену від шкірки гарбуз порізати, потім залити холодною водою і тушкувати до тих пір, поки вона не стане м'якою.
  • В каструлю з гарбузом додати морську капусту.
  • Моркву і цибулю з петрушкою злегка обсмажити.
  • Молоко підігріти до 60 °С, ввести до нього збитий жовток, а потім — попередньо пасероване (підсмажений на сковороді) борошно.
  • проварити Гриби в розчині солі та оцту (тільки лісові, до печерицям це не відноситься), потім подрібнити блендером.
  • Додати до бульйону моркву з цибулею і корінням петрушки, після чого — пюре з грибів, а потім — суміш з молока, жовтки і борошна.
  • Прокип'ятити суп протягом 10-15 хвилин.

Якщо ви використовуєте суху морську капусту, її слід попередньо підготувати: вимочити у воді (2-3 години), проварити в двох склянках окропу протягом 1-2 хвилин, підсолити, відцідити.

Пікантний салат з морської капусти, горіхів і чорносливу

Продукти. По 100 г морської капусти і чорносливу, 50 г фундука та цибулі, сіль і рослинне масло за смаком.

Морську капусту проварити протягом півгодини, потім відцідити і обдати охолодженою кип'яченою водою. Окремо підготувати чорнослив: промити під проточною водою, відварити, щоб став м'яким, відокремити кісточки, м'якоть порізати на дрібні шматочки. Ядра горіхів подрібнити. Цибулю очистити і обсмажити до золотистої скоринки. Перемішати всі інгредієнти, підсолити, заправити рослинним маслом.

Омлет з морською капустою

Продукти. 4 яйця, 50 мл молока, 30 г відвареної морської капусти, половинка ріпчатої цибулини середнього розміру (якщо дитині цибуля не подобається, можна обійтися без нього), вершкове масло — 4 стіл. ложки, сіль — за смаком.

Морську капусту з цибулею обсмажити на вершковому маслі, злегка підсолити. Яйця збити разом з молоком, вилити цю суміш на попередньо розігріту сковороду. Коли яєчна мас почне ставати гущі, в центр омлету викласти капусту з цибулею, а краї «млинця» підігніть до середини — по формі це буде нагадувати витягнутий пиріжок. Перед подачею полити розтопленим вершковим маслом і прикрасити зеленню.

Комментарии (0)
Додати коментар
Корисний кешью дітям? З якого віку можна давати?
По калорійності кешью поступаються волоським горіхам, фундуку і мигдалю, але при цьому мають достатньо високою енергетичною цінністю. Якщо ваша дитина вгодований, з-за
Гарбуз, запечена в духовці з часником під сирною скоринкою
Ця помаранчева красуня, гарбуз, цариця осінніх страв і джерело багатьох вітамінів і корисних фитонутриентов для організму. Однак багато людей, особливо дітей, її не
Рибні рулетики. Рибні рулетики з овочами. Як приготувати рибний рулет
Тим, хто віддає перевагу корисні і в той же час вишукані страви, Твоя Ізюминка пропонує приготувати рулетики з форелі і судака, фаршировані овочами. Рибні рулетики - це
Йогуртовий мус з бананом і ківі. Рецепт з покроковим фото
З безлічі корисних і здорових десертів особливу увагу займають рецепти з фруктами. Напої, приготовлені з них, будь то соки, коктейлі, смузі або муси, несуть масу
Смачний і корисний салат з капусти і волоських горіхів
Сучасну кухню без капусти просто неможливо уявити. Вона заслужено завоювала своє почесне місце в супах, других стравах, закуски і салати. На прилавках ринків і полицях