Корисна дітям жимолость? З якого віку можна давати дитині
Екстракт жимолості має антибактеріальну властивість, що дозволяє його використовувати для боротьби з грибками і деякими дерматологічними захворюваннями, зокрема, із псоріазом та екземою. У фармацевтиці жимолость використовують для приготування препаратів проти туберкульозу, гнійних запалень та інших захворювань, викликаних патогенними бактеріями.
З якого віку жимолость можна дітям?
Жимолость відносять до місцевих ягід, тому при її введенні у раціон слід керуватися рекомендаціями педіатрів: додавати не раніше півроку. В якості першого фруктового прикорму її, як правило, не вводять, тому найчастіше малюків жимолость дають з 9 місяців, а найобережніші батьки — з півтора років.
У перший час ви будете пропонувати її дитині у вигляді соку. Почніть з кількох крапель, поступово збільшуючи порцію до 30 мл, а до року — до 50 мл Якщо малюк відмінно сприймає цю ягоду, можна спробувати дати її у вигляді пюре, тільки будьте особливо уважні, а головне, ніколи не розширюйте раціон дитини за рахунок відразу двох продуктів.
Бити на сполох слід при появі таких симптомів:
- кропив'янки;
- діареї або запору (може бути і така реакція);
- підвищеної дратівливості дитини, плаксивості без причини;
- підвищенні температури, надмірної сонливості.
Звертайте увагу на будь-які відхилення в стані або поведінці малюка. Якщо ви маєте намір використовувати жимолость в лікувальних цілях, не забудьте отримати схвалення доктора на використання відварів, екстрактів та інших засобів.
Страви для дітей з жимолості
Жимолость в цукрі
Ягоди промити, наповнити ними попередньо стерилізовані банки. 80 % обсягу — жимолость, решта — цукровий пісок. В середньому на 1 кг цукру припадає близько 0,5 плодів. Щоб цукор заповнив порожнечу між ягодами, банки необхідно гарненько струснути. Важливо! Верхня частина — цукровий шар товщиною 1 див
Сирний десерт із жимолостю
Просте блюдо завжди викликає захоплення у малюків і дорослих. Всього три інгредієнти: 0,5 л кефіру, 2 стіл. ложки цукру і 4 стіл. ложки жимолості. Приготування:
- помістити кефір на добу в морозилку, після чого поставити на відтавання в ситі — сироватка стече, залишиться лише творожистая маса;
- «творожку» додати ягоди жимолості, перетерті з цукром.
Перед подачею можна прикрасити листочком м'яти.
Суфле з жимолості
В літню пору це страва обов'язково варто включити в меню малюка. Воно особливо добре виходить зі свіжих ягід. На 4 порції потрібно: 2 яєчних білка, 120-125 г цукрової пудри, 300 г чорниці. Приготування:
- ягоди ретельно промити, після чого за допомогою блендера измельчить до стану пюре;
- надлишки рідини відцідити — маса повинна мати сметаноподібну консистенцію;
- жимолость проварити разом з цукровою пудрою, якщо виділиться надмірно багато соку, його доведеться уварити;
- окремо збити білки, щоб піна була більш стійкою, можна додати до них трошки лимонного соку або щіпку солі;
- пюре (остигле) акуратно перемішати зі збитими білками;
- масу викласти в попередньо змазані рослинним маслом формочки, після чого випікати в духовці при t=180 ° С.
Увага! Подавати в теплому вигляді. Запевняємо, це блюдо стане одним з найулюбленіших для всієї родини!