М'ясо індички в раціоні малюків: як готувати, користь і шкоду. З якого віку можна давати
Для початку рекомендуємо запропонувати дитині пюре з м'яса індички. Для першого разу цілком достатньо 0,5 чайної ложки страви. Оптимальний час «дегустації» — обід. Травна система малюка вже готова до прийому ґрунтовних ситних страв. Для додання необхідної консистенції пюре його можна розбавити овочевим бульйоном або грудним молоком.
Важливо! Приготуйте для малюка свіже м'ясо, так як в морозиві корисні речовини не настільки активні, і вже тим більше, не радимо давати дитині консервований продукт (за винятком спеціальних дитячих пюре). Протягом 2-3 годин після першого вживання м'яса індички будьте особливо пильні — саме в цей час можуть виникнути проблеми, викликані індивідуальною непереносимістю.
М'ясо індички гіпоалергенний, тому воно практично ніколи не стане причиною проблем зі здоров'ям. Правда, тільки в тому випадку, якщо воно свіже. З обережністю слід давати його дітям, у яких є захворювання нирок.
Рецепти
Суфле з м'яса індички
Продукти: 200 г індички, 2 курячих яйця, 1 скибочка білого хліба, 100 мл молока козячого або коров'ячого, 10-15 г вершкового масла, трохи солі — можна обійтися і без неї.
Приготування:
- дрібно нарізати філе індички;
- укласти в чашу м'ясо, додати молоко і хліб (без скоринки) — перемолоти в однорідну масу;
- відокремити білки від жовтків, білки збити в стійку піну, а жовтки додати до фаршу;
- перемішати всі інгредієнти — акуратно, щоб зберегти обсяг, надавати білковою піною;
- у попередньо підготовлені формочки (змастити злив. маслом) викласти масу і встановити їх в мультиварку на решітку (якщо цей прилад відсутня, можна приготувати суфле на паровій бані).
Час приготування становить 40 хвилин. Подавати з овочами. Суфле добре поєднується з макаронними виробами або картопляним пюре.
Суп з індички
Продукти: м'ясо індички — 200 г, 50 г пшона, 2 картоплини (не дуже великі), невелика морквина, головка ріпчастої цибулі, сіль, зелень, лавровий лист — за смаком. Інгредієнти наведені з розрахунку на 750-800 мл води.
Приготування:
- промити пшоно, після чого замочити його на пару годин;
- овочі почистити, м'ясо нарізати на шматочки і ретельно промити;
- індичку помістити в чашу мультиварки і залити водою — важливо, щоб вона повністю покрила м'ясо;
- запустити режим «мультиповар», якщо він відсутній — «жарити» на 10 хвилин;
- поки м'ясо піддається термічній обробці, дрібно нарізати картоплю, моркву натерти на тертці, цибулю в миску кладемо цілком — його можна буде витягнути, щоб уникнути роздратування дитини (не всі діти люблять цей овоч);
- коли процес «смаження» завершиться, воду злити, після чого видалити піну, яка накопичилась на м'ясі;
- додати до основної страви промиту крупу, овочі, цибулю і спеції, підсолити;
- виставити режим «суп», після чого натиснути «старт».
бульйон Відцідити, що залишилися продукти подрібнити блендером, після чого розвести його до отримання потрібної консистенції. Перед подачею заправити зеленню.
Індичка з рисом
Страва розраховано на малюків раннього віку — близько 8-9 місяців. Продукти: 2 стіл. ложки рисової крупи, м'ясо індички (без кісток) — 50 г, невелика морква і цибуля.
М'ясо з овочами відварити до готовності (допустимо використовувати паро - або каструлю). Окремо зварити рис. Звести всі інгредієнти разом, після чого подрібнити блендером — маса по консистенції повинна бути напіврідкою, щоб нею було зручно годувати малюка.
Рагу з індички з овочами
Страва підійде діткам у віці від року. Продукти: м'ясо індички — 50-70 г, три середнього розміру картоплини, по морквині і цибулині, солодкий помідор (бажано не тепличний, а грунтовий), оливкова олія (якщо його немає, можна замінити соняшниковою — рафінованим).
Приготування. Філе індички відварити до готовності, після чого нарізати на невеликі шматочки довгастої форми. Овочі промити, після чого очистити від шкірки і дрібно порізати. Розігріти в сотейнику оливкову олію, обсмажити в ньому овочі з м'ясом, в самому кінці додати перетертий помідор (або очищений від шкірки). Долити трохи води, не надто багато, потім накрити кришкою — після закипання томити на повільному вогні протягом 20-25 хвилин.
Котлети з індички на пару
Продукти: 400 індички, картопля — 1-2 штуки середнього розміру, 1 куряче яйце.
М'ясо ретельно промити під проточною водою, потім перемолоти блендером, в самому кінці обробки додати дрібно порізані картоплини і яйця. Підсолити, вимісити, сформувати котлети. Готувати на пару або в мультиварці на спеціальній решітці. Якщо у вас немає блендера, приготувати фарш через м'ясорубку з дрібною решіткою (або перемолоти двічі).