Гречка в раціоні дітей: як отримати максимум користі. З якого віку можна давати дитині гречку
Більшість діток з симпатією ставиться до гречки, але деякі малюки її сприймають погано. Змушувати? Ні в жодному разі, краще відкладіть цей продукт до наступного дня. Можливо, він передумає. При будь-яких тривожних симптомах зв'яжіться з доктором і домовтеся про консультації. Так реагувати слід при появі висипу, здутті кишечника, запори або діареї.
Алергія на гречку
Для багатьох виявляється відкриттям той факт, що і на гречку буває алергія. З-за цього дуже часто люди навіть не припускають про доцільність проведення відповідних тестів. І хоча несприйнятливість до гречаній крупі зустрічається істотно рідше, ніж я молоку, всіма видами горіхів, морепродуктів, цитрусових і інших поширених алергенів, все ж скидати її з рахунків не варто.
Дослідники довгий час намагалися з'ясувати причину алергії на гречку. В результаті багаторазових аналізів були встановлені винуватці - ними виявилися її білки, відносяться до альбуминам, проламинам і глобулінів. Реакція відторгнення на гречану крупу виникає в результаті їх біологічної та ферментної активності. Симптоми алергії:
- поява кропив'янки;
- набряклість обличчя та інших частин тіла;
- нежить, іноді супроводжується кашлем;
- почервоніння шкіри в області очей, губ;
- опухлий мову;
- набряк Квінке;
- задишка.
Якщо в результаті алергії уражається шлунково-кишковий тракт, може з'явитися нудота і блювота. При ураженні печінки лікар відзначить її збільшення, також може змінитися колір шкіри — з'явиться характерна жовтяничність (в результаті підвищення білірубіну).
Для визначення причини алергії необхідний огляд лікаря, шкірне тестування, в тому числі діагностичні тести на вміст Ig-E антитіл і елімінаційних дієти (виключають підозрюваний продукт і чекають реакції пацієнта). Настійно рекомендуємо не займатися самолікуванням, а відразу ж звертатися до лікаря — чим швидше ви це зробите, тим менше негативних наслідків чекає малюка.
Рецепти
Суфле з гречки з сиром
Продукти: 0,25 кг сиру, 100 г перебранной гречаної крупи, 400 мл молока, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 2 стіл. ложки цукру, сіль за смаком.
Сир перетріть через сито або подрібніть блендером, гречану крупу сміливі в кавомолці, молоко закип'ятіть. Коли воно почне підніматися, акуратно додати гречану муку і масло, залиште нудитися на повільному вогні 5-7 хвилин, потім зніміть з вогню і поставте охолоджуватися. Відокремте білки від жовтків. Жовтки перемішайте з сирною масою і гречкою, додайте цукор. Окремо збийте білки, після чого вкрай обережно введіть їх у страву. Змастіть форму маслом, викладіть в неї масу. Випікати протягом 18-20 хвилин, оптимальна температура — 180 °С.
Гречка з вершковим сиром в мультиварці
Продукти: 100 г гречаної крупи, 50 г вершкового кисломолочного сиру, 260 мл води, 150 г цибулі, сіль і перець — за смаком, 2 столових ложки рослинного масла. Увага! Якщо дитина не любить цибулю — обійтися без нього.
В режимі обсмажування протягом 15 хвилин обсмажити нарізану кубиками цибулю, після чого вийняти на тарілку. Промиту гречану крупу помістити в чашу, залити холодною водою, додати сіль. Встановити режим «каша», за 10 хвилин до завершення циклу приготування відкрити каструлю, додати вершковий сир, цибулю, мелений перець, після чого знову продовжити варіння. Каша буде смачніше, якщо після сигналу протримати її до 30 хвилин в режимі «підтримка температури».