Кукурудза в раціоні дітей. З якого віку можна давати дитині кукурудзу
У свій час кукурудзу називали «царицею полів». Таке ім'я вона отримала з-за безлічі корисних властивостей. Це одна із самих калорійних овочів — по енергетичній цінності вона перевершує горох і боби (від 300 до 350 ккал на 100 г зерен). А ще кукурудза екологічна — у ній не акумулюються мінеральні речовини, які використовують для добрива агрокультур. Пропонуємо познайомитися з нею ближче.
Корисні властивості кукурудзи
Кукурудза багата вітамінами, в тому числі аскорбінової кислотою і токоферолом, є в ній і вітамін D (для профілактики рахіту), а також До і PP. Крім цього в ньому містяться мінерали: калій і магній — сприяють зміцненню серця, фосфор — підтримує мозок, мідь, нікель і інші елементи сприяють повноцінному розвитку організму. У зернятках кукурудзи присутній рибофлавін і піридоксин, флавоноїди, а також рутин, робінін та багато інших речовини.
Кукурудза володіє безліччю корисних властивостей, тому перерахуємо хоча б основні і найбільш важливі:
- Завдяки підвищеному вмісту клітковини з харчовими волокнами активізує роботу кишечника.
- Знижує ймовірність серцево-судинних захворювань — цьому сприяє сукупність корисних речовин: калію, магнію, токоферолу та інших.
- Підвищує імунітет за рахунок антиоксидантів і прискорення обмінних процесів.
- Допомагає зберегти зір — за цієї причини кукурудзяну кашу слід обов'язково включити в раціон дітей, які багато часу проводять за читанням або сучасними гаджетами — комп'ютерами, смартфонами та іншими. Важливо! Цим властивістю володіють тільки молоді качани, так як вони засвоюються краще, ніж старі.
- Кукурудзяна олія допомагає при астмі, дерматологічних захворюваннях і регулярної головного болю. Приймати його слід двічі на день під час їжі по 1 чайній ложці (для дітей).
- Покращує діяльність жовчного міхура, прискорює відтік жовчі, що позитивно позначається на організмі.
- В кукурудзяній олії переважають ненасичені жирні кислоти — до 80 %, до них відносять арахідонову і ліноленову, також до них відносять лінолеву. Завдяки цим речовинам активізується обмін холестерину, знижується ймовірність його осідання на стінках судин. Увага! Ці кислоти організм не виробляє, він їх може отримати тільки з продуктами, зокрема, з кукурудзяною олією.
- За рахунок високого вмісту холіну (В4) кукурудза благотворно впливає на нервову систему. Крім того, він сприяє нормалізації маси тіла.
Кукурудза один з небагатьох овочів, який зберігає корисні властивості в повному обсязі навіть після термічної обробки. Це обумовлено тим, що оболонка зерен жорстка і не тріскає навіть при тривалому перебуванні в гарячій воді. Особливо хороша варена кукурудза в поєднанні з вершковим маслом — в такому вигляді вона допоможе при запорах, нефриті і деяких хворобах печінки. Корисні не тільки зерна, але і рильця, відвар з них застосовують як допоміжний засіб при лікуванні гепатитів В та С, холециститі, а також каменях у жовчному міхурі.
Кукурудзяний суп-пюре допомагає при гастриті. Він має нейтральною кислотністю, тому не надає руйнівної дії на слизову шлунка. Регулярне вживання вареної кукурудзи допомагає довше зберегти молодість, а також знижує ймовірність появи шкідливих новоутворень.
Важливо! Консервована кукурудза не така корисна, як варена. З цієї причини краще пропонувати її влітку, коли всі містяться в ній речовини зберігають свою біологічну активність. Оптимальне рішення — приготування кукурудзи на пару, в цьому випадку вітаміни і мінерали не переходять у воду. Є і ще один плюс такого способу приготування — зерна виходять більш солодкими і приємними на смак.
Заходи безпеки
Кукурудза корисна не всім. Так, якщо у малюка підвищене згортання крові, її можна вживати рідко і в обмеженій кількості. Інші рекомендації:
- Категорично заборонено давати дітям генно-модифіковану кукурудзу, вона може бути небезпечна не тільки для дитини, але і для дорослих. У деяких країнах її вирощування і продаж заборонені.
- Неприпустимо вживати кукурудзу діткам в періоди загострення виразки шлунка, так як вона може лише нашкодити.
- Якщо дитина схильна до худорби і у нього поганий апетит, від страви з цього овочу необхідно відмовитися.
- Малюкам з надлишковою масою тіла неприпустимо вживати кукурудзяна олія. Лише в самих крайніх випадках кукурудза може викликати алергію, тому вводити її в раціон малят слід обережно.
Кукурудза в меню дітей: особливості вживання
Серед батьків побутує думка, що кукурудза — надмірно важкий для малюків продукт. Насправді це твердження не відповідає істині. При грамотному підході вона буде корисна дитині молодшого і старшого віку. Оптимальна періодичність вживання — не більше 2-3 разів на тиждень. Вводити її в раціон слід не раніше півроку — до цього віку малюки вже в стані її засвоїти.
В якому вигляді пропонувати кукурудзу дитині у віці 6 місяців? Зрозуміло, не в зернах, краще всього купити готові каші — при їх виробництві зерна подрібнюють, після чого піддають термічній обробці за особливою технологією. За рахунок цього в них зберігаються корисні речовини, а продукт засвоюється набагато краще, ніж приготований в домашніх умовах. Пізніше, коли малюк підросте, можливі інші варіанти приготування страв з кукурудзи:
- З кукурудзяної крупи. Її необхідно варити у воді до розм'якшення, після чого додати молоко.
- Варена, її готують влітку, в сезон, відбираючи тільки молоді качани.
- У складі інших страв, у тому числі овочевих рагу, супів-пюре, а також салатів.
- У вигляді випічки з кукурудзяного борошна.
Для першого разу пропонуйте дитині невелику порцію — не більше 0,5 чайної ложки, з кожним разом збільшуючи її в два рази. Кукурудзу в качанах малюкові можна не раніше півтора років — до 1 качана щодня.
Рецепти з кукурудзи
Кукурудзяний суп-пюре
Продукти: 200 мл води, 120 г кукурудзи (1 молодий початок), 2 чайних ложки цукру, 150-160 мл молока (можна замінити вершками).
Приготування. Відварити кукурудзу, відокремити зерна, перемішати їх з бульйоном і молоком, після чого знову поставити на вогонь на 10 хвилин, після чого подрібнити за допомогою блендера. Перед подачею прикрасити зеленню. Страва підходить для дітей від 2 років.
Кукурудзяна рагу
Продукти: 4 молодих качана кукурудзи, 1-2 морквини середнього розміру, 1 кабачок, сіль — за смаком, 1-2 голівки цибулі, 25-30 г томатної пасти, 25-30 мл рослинного масла.
Приготування. Відварити качани, відокремити зерна. Окремо почистити моркву і кабачок, нарізати їх невеликими кубиками, після чого гасити в сотейнику з додаванням води (її має бути по мінімуму). Почистити і нарізати цибулю, обсмажити до золотистого кольору, в кінці заправити томатною пастою. З'єднати всі інгредієнти, після чого підсолити, потім тушкувати на малому вогні до готовності.