Курка в раціоні малюків. Коли можна давати дитині куряче м'ясо
12.09.2017 0

Курка в раціоні малюків. Коли можна давати дитині куряче м'ясо

Для жінок
В закладки


ГрудкаКоли малюк підростає, йому вже може не вистачати цінних речовин, що надходять з грудним молоком, приходить пора розширити раціон за рахунок м'ясних страв. Одним з перших в меню вводять куряче м'ясо — воно краще засвоюється, ніж яловичина, володіє масою корисних властивостей.

Склад

В м'ясі курки міститься багато легкозасвоюваних білків — це будівельний матеріал, який необхідний для повноцінного розвитку клітин м'язів і крові, завдяки протеїнам організм здатний виробляти антитіла і гормони. Ще одна важлива функція — посилення дії мінералів і вітамінів, зокрема, групи В (тіаміну, рибофлавіну, піридоксину, фолієвої та пантотенової кислот, ніацину).

В м'ясі курки присутній філохінон — це вітамін, Що Він необхідний для згортання крові — без нього не затягнуться рани, більше того, ця речовина сприяє появі на пошкодженій шкірі особливих клітин, які перешкоджають проникненню інфекції всередину. Кальцій необхідний для зміцнення кісток, а магній — серцевого м'яза. Завдяки фосфору активізується мозкова діяльність, а залізо необхідне для утворення в достатній кількості червоних кров'яних тілець. Також в курятині міститься натрій, калій, мідь, марганець, селен і цинк.

Чим корисно куряче м'ясо дітям

Головна перевага курятини — вона дитиною сприймається набагато легше. Її волокна ніжніше, ніж у свинини і вже тим більше — яловичини. З цієї причини її відносять до дієтичного м'яса. В ній практично не міститься жиру, а значить, її можна всім діткам, у тому числі які страждають від надлишкової маси тіла. Інші корисні властивості:

  • У курячому м'ясі міститься багато речовин, які організм може отримати лише разом з продуктами, сам він їх не виробляє: це незамінні кислоти, які забезпечують протеїновий обмін і відновлення м'язових клітин.
  • Курятина допомагає боротися з процесами гниття — не дарма страви з неї рекомендують давати ослабленим дітям, у тому числі після хірургічних втручань.
  • Чинить позитивний вплив на нервову систему. Антидепресивний ефект забезпечується за рахунок вітамінно-мінерального комплексу. Якщо дитина надто вразлива і емоційний, в його раціоні обов'язково повинні бути страви з курки.
  • Один з важливих елементів дієти при діабеті. Вуглеводи в курятині містяться в дуже малій кількості, зате в ньому є такі важливі мінерали, як залізо, фосфор, магній, цинк, а також група найбільш важливих вітамінів групи В.
  • Курятину рекомендують включати в меню діток, які страждають від гастриту або виразки шлунка. Ніжне м'ясо не дратує слизову шлунка, відмінно засвоюється, насичуючи організм корисними речовинами.
  • Завдяки глютаміну куряче м'ясо сприяє розвитку м'язів — це особливо важливо для фізично ослаблених малюків, які потребують підтримки.

М'ясо курки корисно при деяких захворюваннях нирок, його корисно вживати для стабілізації рівня цукру в крові, воно забезпечує організм запасом енергії і сил.

Вступ курятини в раціон малят

З якого віку дітям можна давати куряче м'ясо? Це залежить від стану здоров'я і типу харчування дитини (грудне або штучне). Так, якщо дитина отримує адаптовані суміші, розширення раціону за рахунок курячого м'яса можливе вже з 7-8 місяців. Немовлятам його слід додати пізніше — з 8-9-місячного віку. Рекомендації по введенню курятини в раціон малят:

  • особливу увагу необхідно приділити якості м'яса — воно повинно бути свіжим, бажано, домашнім;
  • перша порція — не більше 1/4 чайної ложки, а взагалі, краще давати консерви промислового походження — вони містять гомогенізоване м'ясо, воно засвоюється краще, ніж перетерте через сито або подрібнене з допомогою блендера;
  • знайомство з новим продуктом краще проводити в першій половині дня;
  • пюре з курки можна підмішувати до картопляного або овочевого пюре, додавати до каш;
  • порцію необхідно збільшувати поступово і до віку 8 місяців довести до 50 г в день, а до 9 місяців — до 70-80 г, до року — до 100 г приготованого продукту.

Приблизно до 12 місяців малюк вже чудово сприймає не тільки куряче пюре, але і страви з фаршу, наприклад, тефтелі.

Курячий бульйон в раціоні малюків

Відвар курячого м'яса, іншими словами курячий бульйон, володіє чудовими властивостями. Правда, варити його слід виключно з домашньої курки. Щоб підвищити цілющість продукту, покладіть в нього кілька головок ріпчастої — завдяки вмісту в ньому фітонцидам, він посилить користь бульйону, забезпечить антибактеріальний ефект. Таке блюдо рекомендують вживати при вірусних захворюваннях.

Наваристий бульйон корисний для серцевого м'яза — він її відмінно зміцнюємо, а ще — сприяє нормалізації артеріального тиску. Інші цілющі властивості: допомагає запустити травну систему, підвищує засвоюваність вітамінів і мінералів, надзвичайно ефективний при простудних захворюваннях.

Заходи безпеки

Хоча куряче м'ясо дуже корисно, певна обережність при його вживанні не завадить. Наші рекомендації:

  • привчати дитину до курятині поступово, так як у деяких дітей вона може викликати алергію;
  • готувати нежирне м'ясо курки, попередньо необхідно видалити шкірку, так як вона практично вся складається з жирових клітин;
  • віддавати перевагу домашній курятині, а не бройлерів, так як їх вирощують із застосуванням гормонів та антибіотиків, з-за чого м'ясо практично не має корисних властивостей;
  • курятина потребує ретельної термічної обробки — це обумовлено необхідністю нейтралізувати активні бактерії, які можуть стати причиною дисбактеріозу та інтоксикації організму;
  • корисна варена або запечена курка — не готуйте дітям курчат тютюну або спекотне, краще всього пропонувати їм грудку — це найкорисніша частина.

Якщо спробувала курку дитина почуває себе гірше, ніж зазвичай, не зволікайте, одразу ж звертайтеся до лікаря. Без затримки реагуйте на всі підозрілі симптоми: діарея, головний біль, висип та інші ознаки поганого самопочуття.

Рецепти страв з курки для дітей

Курячі фрикадельки

Продукти: 300-350 г курячого фаршу, 1,5–2 стіл. ложки пшеничного борошна, 1 яйця, ріпчаста цибуля (невеликий).

Приготування. Курячий фарш дістати з холодильника і витримати при кімнатній температурі протягом півгодини, тоді буде легше сформовать з нього фрикадельки. Натерти або дрібно порізати цибулину, додати до фаршу, після чого вбити в нього яйце. Посолити, ретельно вимішати, як загусник додати пшеничне борошно. Сформувати маленькі кульки, після чого закинути їх у киплячу воду або бульйон (якщо ви готуєте суп).

Куряче суфле на пару

Продукти: 100 відвареного курячого філе, 1 куряче яйце (можна замінити 3 перепелиними), столова ложка рисового крупи, 1 ч. л. злив. масла, 2 стіл. ложки молока.

Приготування. Дрібно нарізати попередньо відварене куряче філе, подрібнити за допомогою блендера. Відварити рис: спочатку варити його у воді, потім долити молока. Готову кашу додати до курячого пюре, після чого перемішати до отримання однорідної суміші — це зручно зробити блендером. Додати до маси розтоплене вершкове масло і відокремлений жовток від білка. Окремо збити білок в стійку піну, після чого акуратно ввести в основне блюдо. Помістити готову суміш у форму, після чого встановити її в пароварці. Готувати протягом 20-25 хвилин. Подавати з гарніром або як самостійну страву.

Овочевий курячий суп

Продукти: філе курки — 300 г, 1 морквина і середнього розміру ріпчасту цибулю, 3 картоплини, вершкове масло — 1 стіл. ложка, 2 чайних ложки манної крупи, 1 стіл. ложка рису, зелень — за смаком.

Налийте в каструлю 2 л води, дочекайтеся, поки закипить, після чого покладіть в неї очищений і нарізаний кубиками картоплю і ретельно промитий рис, цибулю і моркву очистіть, додайте до бульйону, а потім — заздалегідь підготовлені фрикадельки. Посоліть. Варити до готовності (15-20 хвилин), після чого заправити зеленню.

Як готувати фрикадельки? Дуже просто: перемеліть на м'ясорубці куряче філе з цибулею, додайте трошки вершкового масла, підсолити за смаком, після чого додайте манну крупу і ретельно перемішайте, а потім помістіть в холодильник на 30-40 хвилин.

Гарбузовий курячий суп

Продукти: 1 кг курки на 3 л води, по 1 штуці болгарського перцю і моркви, 2 помідори, 4 картоплини середніх розмірів, 300 г очищеної від шкірки гарбуза. Приготування:

  • Зварити бульйон: налити в каструлю воду, довести до кипіння, завантажити курку, проварити протягом 20-25 хвилин.
  • Підготувати овочі: помити, почистити, картоплю, перець і гарбуз порізати кубиками, моркву натерти на тертці.
  • Як тільки курка звариться, додати в суп порізану картоплю, проварити ще 10 хвилин.
  • Перець обсмажити разом з морквою на олії — покласти в суп.
  • Нарізати помідори і додати їх у бульйон.
  • Покласти у суп гарбуз, 2 лаврових листа, сіль — за смаком.

Завершальний етап приготування — зняти з вогню і настоювати протягом 30 хвилин. Перед подачею додати зелень.

Комментарии (0)
Додати коментар
Редис для дітей: користь, шкоду, рецепти. З якого віку можна давати
Хто знає, чи була б редиска на нашому столі сьогодні, якби Марко Поло не завіз її насіння в Європу з Піднебесної в XIII столітті. У Росії вона потрапила стараннями Петра
Корисна морська капуста дітям?
Чим різноманітніше харчування дитини, тим більше він отримає корисних речовин, а значить, буде краще розвиватися, зможе активніше пізнавати світ, радуючи оточуючих
Корисний кешью дітям? З якого віку можна давати?
По калорійності кешью поступаються волоським горіхам, фундуку і мигдалю, але при цьому мають достатньо високою енергетичною цінністю. Якщо ваша дитина вгодований, з-за
Кукурудза в раціоні дітей. З якого віку можна давати дитині кукурудзу
У свій час кукурудзу називали «царицею полів». Таке ім'я вона отримала з-за безлічі корисних властивостей. Це одна із самих калорійних овочів — по енергетичній цінності
Квашена капуста в раціоні дітей. З якого віку можна давати дитині
Прийшла пора поговорити про роль квашеної капусти в раціоні дітей. Цей продукт займає особливе місце в російській кухні — його використовують для приготування салатів,