Голландський соус: рецепт класичний +варіації, особливості приготування
17.09.2017 0

Голландський соус: рецепт класичний +варіації, особливості приготування

Для жінок
В закладки


Знаючи основні правила приготування голландського соусу, зробити його зможе будь-яка господиня. Однак, щоб уникнути невдачі їй доведеться уважно стежити за дотриманням інструкції, що супроводжує конкретний рецепт.

Класичний рецепт голландського соусу

Склад:

  • жовтки курячих яєць – 3 шт.;
  • масло – 100-150 г;
  • лимонний сік – 30 мл;
  • сіль, білий перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Масло наріжте дрібними шматками, покладіть в миску і розтопити на плиті або в мікрохвильовій печі.
  • Дайте маслу охолонути до кімнатної температури. Якщо воно буде трохи тепліше, нічого страшного, але гарячим воно бути не повинно ні в якому разі.
  • Помийте яйця. Відокремте білки від жовтків. Білки для приготування соусу не потрібні, їх можна використовувати для приготування інших страв, наприклад, для тістечка безе. Жовтки потрібно збити віночком.
  • Додати до жовтків лимонний сік збийте всі разом.
  • Поставте ємність з жовтками на водяну баню і нагрівайте, інтенсивно збиваючи їх віночком або міксером, поки маса не стане пишною і не посвітлішає.
  • Потроху додавайте масло, продовжуючи збивати.
  • Додайте сіль і перець. Збивайте, не знімаючи з водяної бані, до тих пір, поки соус не стане густим.
  • Зніміть соус з водяної бані і залиште остигати.

Не забудьте прибрати соус в холодильник відразу ж, як дозволить його температура. Справа в тому, що в теплі його не можна тримати більше години, інакше вживати в їжу його буде вже не можна.

Голландський соус з оцтом і гірчицею

Склад:

  • яєчні жовтки – 3 шт.;
  • винний оцет (3-відсотковий) – 20 мл;
  • вода – 20 мл;
  • масло – 100 г;
  • гірчиця – 5 мл;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Розтопіть масло і залиште його на столі, щоб воно трохи охололо.
  • оцет Розведіть водою. Якщо вам не вдалося дістати винний оцет, то можна використовувати 6-відсотковий яблучний, але в цьому випадку води потрібно взяти в два рази більше. Кількість вершкового масла у цьому випадку теж доведеться збільшити приблизно на 40-50 р.
  • Помийте яйця, відокремте жовтки від білків.
  • В ємність з жовтками влийте розведений оцет, додайте сіль. Збийте все віночком.
  • Поставте миску з яєчною сумішшю на водяну баню. Збивайте, підігріваючи, поки маса не стане густою і ніжною.
  • Поступово вливаючи олію і збиваючи, продовжуйте прогрівати суміш до тих пір, поки соус не придбає бажану консистенцію.
  • Зніміть соус з водяної бані, додайте гірчицю і перець. Збивайте протягом хвилини віночком або декілька секунд міксером, поки гірчиця не розподілиться рівномірно по всьому соусу.

Голландський соус, приготований з гірчицею та оцтом, має пікантний смак і апетитний колір, в тому числі з-за включення до його складу гірчиці.

Голландський соус з вином

Склад:

  • яєчні жовтки – 4 шт.;
  • біле сухе вино – 60 мл;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • вода – 20 мл;
  • масло – 120 г;
  • цукор – 2-3 г;
  • сіль, чорний перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Вимийте яйця з милом, відокремте жовтки від білків.
  • Помістіть жовтки в миску, влийте до них вино, сік і воду. Додайте цукор і сіль.
  • Підготуйте вершкове масло, нарізавши його дрібними пластинами і розтопивши на плиті або в мікрохвильовій печі.
  • Підігрійте у великій каструлі воду, покладіть в неї миску з жовтками і почніть їх збивати віночком. Підігрівайте їх на водяній бані, збиваючи, поки не помітите, що жовткова маса стала набагато густіше.
  • Починайте вводити остигле масло, інтенсивно збиваючи жовткову масу віночком або міксером.
  • Додайте перець. Продовжуючи збивати, поваріть соус на водяній бані до отримання оптимальної консистенції.

Після цього соус досить перелити в соусник і подавати до столу. Використовувати соус краще кімнатної температури. Якщо він занадто гарячий — дайте йому охолонути, якщо холодний — дайте йому трохи постояти при кімнатній температурі, збийте ще раз і тільки потім подавайте.

Голландський соус з вершками

Склад:

  • яєчні жовтки – 3 шт.;
  • масло – 70 г;
  • жирні вершки – 50 мл;
  • сік лайма – 40 мл;
  • сіль, білий перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Розтопіть масло яким зручним вам способом, дайте йому охолонути.
  • вершки додайте сіль і перець, добре розмішайте.
  • В окрему ємність помістіть яєчні жовтки, туди ж влийте сік лайма.
  • Поставте жовтки на водяну баню. Інтенсивно збивайте їх віночком, поки жовткова маса не стане пишною і трохи більш світлою.
  • Додайте вершки, не припиняючи заважати. Коли маса знову почне густіти, починайте вводити масло.
  • Коли все масло буде в мисці з жовтками, прогрівайте і збивайте соус до загусання.
  • При досягненні потрібної консистенції зніміть миску з соусом з водяної бані. Додайте перець і збивайте міксером ще три хвилини.

Після цього соус можна вважати готовим. Його лише залишається помістити в соусник і подати до столу.

Голландський соус з апельсином

Склад:

  • яєчні жовтки – 3 шт.;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • апельсиновий сік – 40 мл;
  • апельсинова цедра з одного фрукта;
  • масло – 80 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Подрібніть і розтопіть вершкове масло.
  • Ретельно вимийте апельсин і насухо витріть його серветкою. Вичавте з нього сік. Цедру натріть на спеціальній тертці.
  • У миску покладіть жовтки, лимонний і апельсиновий сік у кількості, зазначеному в рецепті.
  • Прогріваючи на водяній бані, добре збийте вінчиком або міксером.
  • Додайте цедру і сіль, збивайте ще хвилину.
  • Поступово введіть, продовжуючи збивати жовтки, вершкове масло. Прогрівайте соус, не припиняючи збивання, поки він не загусне.
  • Зніміть з лазні, додайте перець, збийте в протягом пари хвилин міксером.

Приготований за цим рецептом соус голландез ідеально підійде до свинини і курки. Його цілком можна подати і до шашлику.

При деякій вправності голландський соус приготувати в домашніх умовах зможе будь-яка господиня. Головне дотримуватися рецептуру і чітко слідувати інструкції.

Комментарии (0)
Додати коментар
Гречка в раціоні дітей: як отримати максимум користі. З якого віку можна давати дитині гречку
Більшість діток з симпатією ставиться до гречки, але деякі малюки її сприймають погано. Змушувати? Ні в жодному разі, краще відкладіть цей продукт до наступного дня.
Вишневий соус до м'яса: рецепти, особливості приготування
Дотримуючись наведені правила і рецептуру, ви зробите вишневий соус смачним і корисним, зможете зберігати його при кімнатній температурі хоч всю зиму.
Брусничний соус до м'яса: рецепти, особливості приготування
Особливості приготування брусничного соусу до м'яса можуть залежати від конкретного рецепту, але виконати прикладену до нього інструкцію буде нескладно.
Лимонний кекс фото. Кекс низькокалорійний. Рецепти швидкого схуднення
Добрий день, друзі, Твоя Ізюминка вітає всіх православних християн зі Світлим Святом Різдва і пропонує спекти лимонний кекс. Лимонний кекс готується просто і досить таки
Класичні рецепти популярних салатів.
Ніщо так не створює відчуття свята на вашому застілля, як смачно приготований салат. Під салатом зазвичай розуміється страва у вигляді суміші різних подрібнених