Голландський соус: рецепт класичний +варіації, особливості приготування
Знаючи основні правила приготування голландського соусу, зробити його зможе будь-яка господиня. Однак, щоб уникнути невдачі їй доведеться уважно стежити за дотриманням інструкції, що супроводжує конкретний рецепт.
Класичний рецепт голландського соусу
Склад:
- жовтки курячих яєць – 3 шт.;
- масло – 100-150 г;
- лимонний сік – 30 мл;
- сіль, білий перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Масло наріжте дрібними шматками, покладіть в миску і розтопити на плиті або в мікрохвильовій печі.
- Дайте маслу охолонути до кімнатної температури. Якщо воно буде трохи тепліше, нічого страшного, але гарячим воно бути не повинно ні в якому разі.
- Помийте яйця. Відокремте білки від жовтків. Білки для приготування соусу не потрібні, їх можна використовувати для приготування інших страв, наприклад, для тістечка безе. Жовтки потрібно збити віночком.
- Додати до жовтків лимонний сік збийте всі разом.
- Поставте ємність з жовтками на водяну баню і нагрівайте, інтенсивно збиваючи їх віночком або міксером, поки маса не стане пишною і не посвітлішає.
- Потроху додавайте масло, продовжуючи збивати.
- Додайте сіль і перець. Збивайте, не знімаючи з водяної бані, до тих пір, поки соус не стане густим.
- Зніміть соус з водяної бані і залиште остигати.
Не забудьте прибрати соус в холодильник відразу ж, як дозволить його температура. Справа в тому, що в теплі його не можна тримати більше години, інакше вживати в їжу його буде вже не можна.
Голландський соус з оцтом і гірчицею
Склад:
- яєчні жовтки – 3 шт.;
- винний оцет (3-відсотковий) – 20 мл;
- вода – 20 мл;
- масло – 100 г;
- гірчиця – 5 мл;
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Розтопіть масло і залиште його на столі, щоб воно трохи охололо.
- оцет Розведіть водою. Якщо вам не вдалося дістати винний оцет, то можна використовувати 6-відсотковий яблучний, але в цьому випадку води потрібно взяти в два рази більше. Кількість вершкового масла у цьому випадку теж доведеться збільшити приблизно на 40-50 р.
- Помийте яйця, відокремте жовтки від білків.
- В ємність з жовтками влийте розведений оцет, додайте сіль. Збийте все віночком.
- Поставте миску з яєчною сумішшю на водяну баню. Збивайте, підігріваючи, поки маса не стане густою і ніжною.
- Поступово вливаючи олію і збиваючи, продовжуйте прогрівати суміш до тих пір, поки соус не придбає бажану консистенцію.
- Зніміть соус з водяної бані, додайте гірчицю і перець. Збивайте протягом хвилини віночком або декілька секунд міксером, поки гірчиця не розподілиться рівномірно по всьому соусу.
Голландський соус, приготований з гірчицею та оцтом, має пікантний смак і апетитний колір, в тому числі з-за включення до його складу гірчиці.
Голландський соус з вином
Склад:
- яєчні жовтки – 4 шт.;
- біле сухе вино – 60 мл;
- лимонний сік – 20 мл;
- вода – 20 мл;
- масло – 120 г;
- цукор – 2-3 г;
- сіль, чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Вимийте яйця з милом, відокремте жовтки від білків.
- Помістіть жовтки в миску, влийте до них вино, сік і воду. Додайте цукор і сіль.
- Підготуйте вершкове масло, нарізавши його дрібними пластинами і розтопивши на плиті або в мікрохвильовій печі.
- Підігрійте у великій каструлі воду, покладіть в неї миску з жовтками і почніть їх збивати віночком. Підігрівайте їх на водяній бані, збиваючи, поки не помітите, що жовткова маса стала набагато густіше.
- Починайте вводити остигле масло, інтенсивно збиваючи жовткову масу віночком або міксером.
- Додайте перець. Продовжуючи збивати, поваріть соус на водяній бані до отримання оптимальної консистенції.
Після цього соус досить перелити в соусник і подавати до столу. Використовувати соус краще кімнатної температури. Якщо він занадто гарячий — дайте йому охолонути, якщо холодний — дайте йому трохи постояти при кімнатній температурі, збийте ще раз і тільки потім подавайте.
Голландський соус з вершками
Склад:
- яєчні жовтки – 3 шт.;
- масло – 70 г;
- жирні вершки – 50 мл;
- сік лайма – 40 мл;
- сіль, білий перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Розтопіть масло яким зручним вам способом, дайте йому охолонути.
- вершки додайте сіль і перець, добре розмішайте.
- В окрему ємність помістіть яєчні жовтки, туди ж влийте сік лайма.
- Поставте жовтки на водяну баню. Інтенсивно збивайте їх віночком, поки жовткова маса не стане пишною і трохи більш світлою.
- Додайте вершки, не припиняючи заважати. Коли маса знову почне густіти, починайте вводити масло.
- Коли все масло буде в мисці з жовтками, прогрівайте і збивайте соус до загусання.
- При досягненні потрібної консистенції зніміть миску з соусом з водяної бані. Додайте перець і збивайте міксером ще три хвилини.
Після цього соус можна вважати готовим. Його лише залишається помістити в соусник і подати до столу.
Голландський соус з апельсином
Склад:
- яєчні жовтки – 3 шт.;
- лимонний сік – 20 мл;
- апельсиновий сік – 40 мл;
- апельсинова цедра з одного фрукта;
- масло – 80 г;
- сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Подрібніть і розтопіть вершкове масло.
- Ретельно вимийте апельсин і насухо витріть його серветкою. Вичавте з нього сік. Цедру натріть на спеціальній тертці.
- У миску покладіть жовтки, лимонний і апельсиновий сік у кількості, зазначеному в рецепті.
- Прогріваючи на водяній бані, добре збийте вінчиком або міксером.
- Додайте цедру і сіль, збивайте ще хвилину.
- Поступово введіть, продовжуючи збивати жовтки, вершкове масло. Прогрівайте соус, не припиняючи збивання, поки він не загусне.
- Зніміть з лазні, додайте перець, збийте в протягом пари хвилин міксером.
Приготований за цим рецептом соус голландез ідеально підійде до свинини і курки. Його цілком можна подати і до шашлику.
При деякій вправності голландський соус приготувати в домашніх умовах зможе будь-яка господиня. Головне дотримуватися рецептуру і чітко слідувати інструкції.