Брусничний соус до м'яса: рецепти, особливості приготування
14.09.2017 0

Брусничний соус до м'яса: рецепти, особливості приготування

Для жінок
В закладки


Особливості приготування брусничного соусу до м'яса можуть залежати від конкретного рецепту, але виконати прикладену до нього інструкцію буде нескладно.

Класичний рецепт брусничного соусу до м'яса

Склад:

  • брусниця – 0,5 кг;
  • вода – 0,25 л;
  • цукор – 150 г;
  • кукурудзяний або картопляний крохмаль – 5 м;
  • біле сухе вино – 100 мл;
  • мелена кориця – пучку.

Спосіб приготування:

  • Ретельно переберіть ягоди, викиньте весь лісовий сміття. Промийте брусницю і пересипте в каструлю.
  • Залийте неповним склянкою води і поставте на плиту. На повільному вогні доведіть до кипіння і, помішуючи, варіть до тих пір, поки ягоди не будуть лопатися.
  • Остудіть і протріть через сито. Знову перелийте в ту ж каструлю і поверніть на плиту.
  • Коли брусничний сік закипить, додайте до нього цукор і корицю. Варіть, розмішуючи, до повного розчинення цукру.
  • Влийте вино. Поваріть до тих пір, поки соус не зменшиться в об'ємі приблизно на третину. Все це час його потрібно помішувати, щоб він не пригорів.
  • Розведіть в прохолодній воді крохмаль, влийте його в соус, перемішайте. Поваріть ще кілька хвилин і зніміть з вогню.

Після цього залишається дочекатися, коли соус трохи охолоне, і перелити його в соусник. Подавати його до м'яса можна як холодним, так і гарячим, використовуючи замість підливи. Багато гурмани віддають перевагу саме перший варіант. Якщо ви плануєте подавати соус холодним, подбайте, щоб при охолодженні він не покрилася плівкою. Для це на виделку потрібно нанизати маленький шматок вершкового масла і провести їм по поверхні соусу.

Простий рецепт брусничного соусу

Склад:

  • брусниця – 100 г;
  • червоне напівсолодке вино – 0,2 л;
  • мед – 40-60 мл;
  • кориця – 1 паличка.

Спосіб приготування:

  • Розтопіть мед.
  • Переберіть і промийте брусницю.
  • Покладіть брусницю в каструлю, туди ж покладіть мед, влийте вино, опустіть паличку кориці.
  • Поставте на слабкий вогонь і уваривайте, поки вміст каструлі не зменшиться на третину.
  • Вийміть і викинете корицю. Решту масу відкиньте на сито і перетріть.
  • Перелийте соус в соусник.

Перед тим як перелити соус в сотейник, можна його спробувати, щоб переконатися, що він досить солодкий. При бажанні відкоригуйте смак, додавши ще трохи меду і ретельно розмішайте соус. Мед можна додавати тільки в гарячий соус, в холодному він не розчиниться, і смак соусу виявиться нерівномірним.

Брусничний соус на зиму

Склад (на 0,5 л):

  • брусниця – 0,5 кг;
  • цукор – 0,25 кг;
  • універсальна приправа – 5 м;
  • гвоздика – 6 шт.;
  • ягоди ялівцю – 6 шт.;
  • гострий стручковий перець – 1 шт.;
  • бальзамічний оцет – 80 мл;
  • сіль, суміш перців – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Ретельно переберіть і промийте брусницю. Дайте їй обсохнути. Щоб це сталося швидше, викладіть її на серветку, яка вбере зайву вологу.
  • Чисту суху ягоду покладіть в емальовану миску або каструлю. Засипте цукром і пам'ятайте ложкою, щоб ягоди пустили сік.
  • Поставте каструлю з брусницею на повільний вогонь. Варіть її, помішуючи, протягом 10 хвилин.
  • Зніміть каструлю з вогню і залиште остигати.
  • Помийте з содою скляні банки невеликого обсягу, до яких у вас є відповідні кришки, що закриваються герметично.
  • Стерилізуйте їх над парою або в духовці протягом 10 хвилин.
  • Протріть соус через сито.
  • перець Помийте і очистіть від насіння. Подрібніть блендером. Змішайте з брусничним пюре. Майте на увазі, що перець додасть соусу пекучий смак, тому багато його класти не варто. Якщо ви не дуже любите гострі страви, зменшіть кількість цього компонента вдвічі, але не виключайте зовсім, так як без нього соус буде погано зберігатися: гострий перець є натуральним консервантом.
  • Зробіть саші зі спеціями. Для цього можна або скласти їх в тканинний мішечок, або щільно загорнути в марлю. Опустіть саші в ємність з брусничним пюре. Додайте сіль за смаком. Влийте бальзамічний оцет.
  • Поставте соус на плиту. Варіть, помішуючи, 10 хвилин. Вийміть саші зі спеціями.
  • Соус гарячим розлийте по стерилізованим банкам, герметично закрийте їх металевими кришками.
  • Переверніть, накрийте чим-небудь теплим і залиште до охолодження.

Зберігати брусничний соус можна при кімнатній температурі, але відкриту банку необхідно переставити в холодильник і з'їсти її вміст за 2 тижні.

Брусничний соус чудово підходить до м'яса. Приготувати його можна різними способами. Якщо смак соусу доведеться вам до душі, ви можете заготовити його на зиму.

Комментарии (0)
Додати коментар
Калина для дітей: користь і шкода, рецепти. З якого віку можна вводити в раціон?
Яскраво-червоні ягоди калини особливо гарні після перших заморозків: зникає характерна для них гіркоту, смак стає набагато приємніше. Ці плоди — справжній дар природи,
Вишневий соус до м'яса: рецепти, особливості приготування
Дотримуючись наведені правила і рецептуру, ви зробите вишневий соус смачним і корисним, зможете зберігати його при кімнатній температурі хоч всю зиму.
Класичні рецепти популярних салатів.
Ніщо так не створює відчуття свята на вашому застілля, як смачно приготований салат. Під салатом зазвичай розуміється страва у вигляді суміші різних подрібнених
Какао з корицею. Як приготувати в домашніх умовах
Осінній прохолодний вечір, ви сидите на веранді укутавшись теплою пуховою ковдрою, поруч потріскує камін, а в руках тримаєте приголомшливо смачне какао, яке створює
Як зварити смачну кукурудзяну кашу на воді
Кукурудзяна каша – розкішний низькокалорійний гарнір зварений на воді. Це дуже корисний продукт, який рекомендують вживати маленьким дітям, людям похилого віку і тим,