Вишневий соус до м'яса: рецепти, особливості приготування
Дотримуючись наведені правила і рецептуру, ви зробите вишневий соус смачним і корисним, зможете зберігати його при кімнатній температурі хоч всю зиму.
Пікантний вишневий соус до м'яса (з часником)
Склад (на 0,75 л):
- вишня – 1 кг;
- прованські трави – 50 г;
- часник – 10 зубчиків;
- сіль – 15 г;
- кукурудзяний крохмаль – 20 г;
- цукор – 0,25 кг;
- винний оцет (3-відсотковий) – 150 мл;
- вода – 50 мл;
- мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Помийте вишню, викинувши зіпсовані ягоди, видалити черешки. Вийміть з ягід кісточки. Самі ягоди складіть в миску і пюрируйте заглибним блендером.
- Подрібніть часник з допомогою спеціального преса.
- Всипте в вишневе пюре цукор і поставте його на повільний вогонь.
- Варіть, постійно помішуючи, поки цукор не розчиниться.
- Додати прованські трави, часник, сіль і оцет. Продовжуйте варити ще півгодини.
- Розчиніть крохмаль в прохолодній воді, тонкою цівкою, постійно помішуючи, влийте крохмаль в соус. Поваріть ще 2-3 хвилини.
- Розлийте соус по банкам, які перед цим необхідно простерилізувати. Щільно закрийте. Після охолодження банки можна прибрати в місце їх постійного зберігання.
Якщо хочеться, щоб смак соусу був менш пікантним, часник можна замінити луком в кількості 150 р. Цибулю попередньо дрібно нарізають і обсмажують в невеликій кількості олії. Додають на тому ж етапі, що й часник. Кількість інших інгредієнтів і технологія приготування соусу залишаються такими ж.
Для додання соусу більшої пікантності в нього можна додатково додати стручок гострого перцю, попередньо очистивши його від насіння і подрібнивши з допомогою блендера.
Винний оцет в рецепті можна замінити бальзамічним, в цьому випадку він буде мати ще більш благородний смак.
Сіль можна замінити двома столовими ложками соєвого соусу, він теж додасть вишневої заправці неповторні нотки.
Солодкий вишневий соус до м'яса
Склад (на 0,75 л):
- вишня – 1 кг;
- картопляний крохмаль – 80 г;
- вода – 160 мл;
- цукор – 150 г;
- коньяк або горілка – 100 мл
Спосіб приготування:
- Переберіть ягоди, видалите зіпсовані екземпляри, відірвіть черешки. Видавіть з ягід кісточки з допомогою спеціального пристосування. Покладіть вишню в каструлю і засипте цукром. Дайте постояти півгодини і поставте на вогонь.
- Тушкуйте вишню, помішуючи, на повільному вогні протягом чверті години. Після цього остудіть її і подрібніть за допомогою блендера.
- Влийте в вишню коньяк або горілку (перший варіант кращий). Поставте на слабкий вогонь, поваріть 5 хвилин.
- Розведіть крохмаль прохолодною водою і поступово введіть в соус, не перестаючи його помішувати.
- Поваріть ще 5 хвилин.
- Розкладіть густий соус з скляним банкам, попередньо простерилизованным. Загорніть їх і накрийте ковдрою. Після того як банки охолонуть, їх можна прибрати в комору.
Ще більш цікавий смак соусу додадуть апельсинова цедра і мелена кориця, але додавати їх потрібно в міру. Приготований за цим рецептом вишневий соус найкраще підійде до свинини і м'яса птиці.
Пряний соус з вишні з вином
Склад (на 0,75 л):
- вишня – 0,5 кг;
- червоне сухе вино – 0,25 л;
- цукор – 125 г;
- крохмаль – 5 м;
- вода – 20 мл;
- мелена кориця – 5 г;
- гвоздика – 1 шт.;
- перець запашний – 10 шт.;
- сіль – 15 г;
- масло – 60 г;
- мелений мускат – пучку.
Спосіб приготування:
- Помийте і переберіть ягоди, вийміть кісточки. М'якоть перетворіть в пюре за допомогою блендера.
- Змішайте вино з перцем, гвоздикою, корицею, сіллю і цукром. На повільному вогні доведіть до кипіння і поваріть 5 хвилин.
- Покладіть в вино ягідне пюре, поваріть всі разом ще 5 хвилин після закипання.
- Додайте розведений водою крохмаль, поваріть ще 2 хвилини.
- Додайте вершкове масло, дайте йому розтанути.
- Розлийте соус по банкам або скляних пляшках, щільно закривши їх.
Приготований за цим рецептом соус має менш тривалий термін зберігання, ніж попередні. Тримати його краще в холодильнику: укупоренном вигляді не більше 2 місяців, відкритим – не більше тижня.
Вишневий соус – одна з найбільш незвичайних приправ до м'яса. Приготувати його нескладно, а при бажанні його можна зробити на зиму. Якщо консервувати соус в сезон врожаю вишні, обійдеться він зовсім недорого.