Дуже смачні осетинські пироги: добірка традиційних рецептів
Осетинські пироги - дуже апетитне, смачне і ситне блюдо, яке варто спробувати кожному. Існує багато різновидів цієї випічки, але основна відмінність між ними - це начинка. Всередину пирога кладуть м'ясо, картоплю, сир, бурякові листя, капусту, гарбуз, черемшу, вишню і інші продукти. Пропоную вашій увазі підбірку кращих рецептів, серед яких як мінімум один обов'язково доведеться вам до смаку.
Покрокові рецепти осетинських пирогів
З осетинськими пирогами я познайомилася близько 10 років тому. По сусідству з будинком, в якому я знімала квартиру, знаходилося маленьке, але дуже затишне кафе з кавказькою кухнею. Ми з друзями часто обідали там, а іноді замовляли їжу з доставкою додому. Осетинським пирогів був присвячений цілий розділ меню. З урахуванням того, що випічку продавали не тільки цілком, але і порційно, буквально за місяць я змогла насолодитися усіма варіантами цієї страви. І впевнено заявляю, що серед правильно приготованих осетинських пирогів несмачних просто не існує!
Осетинський пиріг з м'ясом (фидджін)
М'ясний осетинський пиріг називають «кавказьким десертом», так як блюдо найчастіше подають в кінці застілля.
Складові:
- 400 г борошна;
- 1 ст. молока;
- 1 яйце;
- 0,5 кг жирної яловичини;
- 1 головка ріпчастої цибулі;
- 1 головка часнику;
- 100 мл бульйону;
- 20 г вершкового масла;
- 1/2 ч. Л. соди;
- 1/2 ч. Л. меленого чорного перцю;
- 1/2 ч. Л. солі.
приготування:
- Запасіться необхідними продуктами.
Підготувавши всі продукти заздалегідь, ви заощадите час на приготуванні
- Пшеничне борошно просійте в миску.
Просіювання насичує борошно киснем, що в подальшому робить тісто більш повітряним
- У центрі борошняної гірки зробіть поглиблення, влийте туди тепле молоко, всипте соду і пару пучок солі.
Молоко можна замінити кефіром
- Замісити тісто, скачайте в кулю, дайте відстоятися близько півгодини в теплому місці.
Постоявши в теплі, тісто стане більш еластичним і зручним в роботі
- Яловичину дрібно порубати ножем.
При нестачі часу м'ясо можна подрібнити в блендері
- Лук наріжте і подрібніть.
Якщо цибулини дрібні, слід подрібнити 2-3 головки овоча
- Часник натріть на дрібній тертці.
Часник подрібнюється ножем, блендером або за допомогою гострого ножа
- Змішайте м'ясо з цибулею і часником, додайте 1/4 ч. Л. солі і перець.
Щоб надати пирогу пікантну нотку, ви можете додати в фарш червоний гострий перець на кінчику ножа
- Влийте в фарш м'ясний бульйон, ретельно вимішайте масу.
- Розділіть тісто на 2 частини, одна з яких повинна бути в 2 рази більше другий.
Для основи пирога знадобиться в 2 рази більше тесту, ніж для його верхній частині
- Великий шматок тіста розкачати в пласт товщиною 5-6 мм.
- Перекладіть заготовку в змащену маслом круглу форму для випікання так, щоб краю заготовки виступали назовні.
Форму можна змастити вершковим або рослинним маслом
- Розподіліть по всій поверхні тіста начинку.
Начинка повинна покривати тісто рівним шаром
- Другу частину тіста розкачати в пласт товщиною 2-3 мм.
Верхня частина пирога повинна вийти майже в 2 рази тонше нижньої
- Зробіть фігурні надрізи, як показано на малюнку нижче.
Під час випікання через надрізи буде виходити пар
- Перекладіть пласт на заготовку з м'ясом і прокатати качалкою, щоб зрізати зайве тісто. Добре защипніть краю пирога.
Щоб під час випікання частина начинки не опинилася зовні, ретельно защипують краю пирога
- Помістіть пиріг в розігріту до 190 градусів духовку і випікайте 30-35 хвилин.
- Через 15 хвилин після початку випікання влийте в отвір зверху пирога 2 столові ложки бульйону.
- Дайте пирогу трохи охолонути в формі.
Щоб уникнути опіків і не розламати пиріг, дайте випічці трохи охолонути
- Акуратно витягніть пиріг, наріжте порціями і подавайте на стіл.
Нижче пропоную альтернативний варіант м'ясного пирога.
Відео: осетинський пиріг з м'ясом
Осетинський пиріг з картоплею (картофджін)
У цьому варіанті знаменитої випічки варену картоплю виступає в чудовому дуеті з ніжним сулугуні.
Складові:
- 600 г борошна;
- 150 мл молока;
- 250 мл кефіру;
- 30 г сметани;
- 25 г свіжих дріжджів;
- 10 г цукру;
- 500 г відвареної картоплі;
- 600 г сулугуні;
- вершкове масло;
- чорний перець крупного помелу;
- сіль.
приготування:
- У великій мисці змішайте молоко, кефір, сметану і свіжі дріжджі.
Рідкі інгредієнти тесту повинні бути теплими
- Додайте в суміш цукор і просійте борошно, добре перемішайте отриману масу.
- Викладіть тісто на присипаний борошном стіл, вимісити до еластичності, скачайте в кулю. Оберніть тісто харчовою плівкою і залиште на півгодини при температурі не нижче кімнатної.
Тісто повинне вийти еластичним, м'яким і повітряним
- Змішайте розім'яту в пюре холодний картопля з натертим на крупну тертку сулугуні, додайте перець і сіль за смаком.
У начинку можна додати суміш перців або сушену зелень на свій смак
- Розділіть тісто на 3 частини.
- Розкачайте одну частину в коржик завтовшки близько 1 см.
- Викладіть на заготовку третину начинки.
Викладайте начинку так, щоб краї тіста залишалися вільними
- Зберіть краю тесту і міцно стисніть їх, формуючи мішечок. Акуратно розкачайте в невелику коржик.
Розкочуйте коржик з картоплею і сиром обережно, щоб не порвалося тісто
- Викладіть пиріг на деко з листом пекарської папери.
- У центрі пирога зробіть прокол для пара.
- Випікайте страву протягом 15 хвилин при 200 градусах.
- Готовий пиріг змастіть вершковим маслом.
- Повторіть описані вище дії з рештою тестом і начинкою.
Просочившись вершковим маслом, пироги стають ще смачніше
Відео: осетинські пироги з сиром і картоплею
Осетинський пиріг з бурякової бадиллям (цахараджін)
Перший раз головний інгредієнт цього пирога здивував і порадував мене. На той момент я ще не знала, що бурякова гичка теж знайшла застосування в кулінарії. Але так як смак випічки виявився чарівним, тепер я і сама іноді готую таке частування.
Складові:
- 850 г борошна;
- 0,5 л води;
- 0,25 л молока;
- 1 ст. л. цукру;
- 9 г сухих дріжджів;
- 5 ст. л. рослинної олії;
- 800 г осетинського сиру;
- 400 г бурякових листя;
- 50 г зеленої цибулі;
- 35 г свіжого кропу;
- 70 г замороженого + 100 г розтопленого вершкового масла;
- сіль.
приготування:
- Сухі дріжджі і цукор змішайте з теплою водою. Залиште суміш на чверть години до утворення піни.
- Борошно просійте у велику миску, змішайте з дріжджовий опарою, 2 ч. Л. солі і теплим молоком.
Щоб тісто вийшло ніжним, просійте борошно 1-2 рази
- Замішуйте тісто, поступово додаючи олію.
- Перекладіть тісто в змащену маслом каструлю, накрийте рушником і дайте підійти протягом півгодини.
Щоб тісто не «втекло», використовуйте миску або каструлю великого обсягу
- Сир перейдіть через м'ясорубку, використовуючи грати з великими отворами.
Осетинський сир можна прокрутити в м'ясорубці або натерти на крупній тертці
- Шматочок замороженого вершкового масла натріть на дрібній тертці.
- Бурякове бадилля разом без стебел промити, обсушити і дрібно наріжте ножем разом з кропом і зеленою цибулею.
Вибирайте для начинки молоде листя буряка без зіпсовані
- Змішайте сир, масло, бадилля і зелень.
- Тісто розділіть на 3 частини.
- Одну частину викладіть на присипану борошном поверхню і розімніть руками в коржик завтовшки близько 10 мм.
- У центр коржі викладіть 1/3 частина буряково-сирної начинки.
- Зберіть краю тесту разом, скріпіть їх і сформуйте куля.
Формуючи заготовку, акуратно піднімайте, але не розтягуйте, краї тіста, і збирайте їх разом
- Акуратно розімніть або розкачайте качалкою куля в коржик.
- Викладіть пиріг на деко, в центрі заготовки зробіть невеликий отвір для виходу пари.
- Помістіть пиріг в розігріту до 220 градусів духовку і готуйте 20 хвилин.
- Готовий пиріг викладіть на тарілку і полийте розтопленим вершковим маслом.
Не забувайте про те, що завершальним штрихом осетинських пирогів є змазування вершковим маслом
- Накрийте пиріг сухим кухонним рушником і залиште полежати на 10 хвилин.
- З тесту і начинки сформуйте і приготуйте ще 2 пирога.
- Наріжте просочилася вершковим маслом випічку порційними шматочками і пригощайте близьких.
Подавайте пиріг гарячим, теплим або повністю остиглим
Для начинки пирога можна використовувати домашній сир.
Відео: готуємо осетинські пироги
Відгуки господинь про домашніх осетинських пирогах
Живу в Осетії, часто вдома печемо осетинські пироги. Тісто дуже просте: на 0,5-0,7 л.теплой води (можна навпіл з молоком) 1 малий. пакетик сухих дріжджів, 1 ст.ложка цукру, 1 ч.л. солі, борошна стільки, щоб замісити тісто, як на хліб, 2-3 столові ложки олії. Накрити, щоб підійшло в теплому місці. Начинка різна: подрібнений сир (НЕ варена. Сорти); сир навпіл з картоплею; просто картопля, приготована як пюре, але замість молока сметана; тушкована капуста; рубане м'ясо з цибулею перцем і сіллю; буряковій листя з сиром; терта гарбуз ... Тісто, що підійшло викласти на стіл з борошном, розділити на три частини у вигляді кулі і дати їм трохи підрости. Включити духовку на мах. Розім'яти куля в коржик ~ 15-20 см, в центр покласти начинку і защипати навколо неї тісто як хінкали, потім розім'яти акуратно пиріг до діаметра ~ 20 см, перекласти його на деко і від центру до країв долонями до потрібного розміру розтягнути. У центрі пальцем виконати малий. дірочку для виходу пари (пупок) і піч (досить швидко при високій t * С) до легкого зарум'янювання. І так все 3 пирога (на поминки - 2). Кожен пиріг зверху добре мажеться сл. маслом і складаються стопкою. Смачного!
Levvka
http://forum.forumok.ru/index.php?showtopic=5023
Ну ось ... тільки недавно вдалося знавця в гості заманити і пироги приготувати. Їв, нахвалював, говорив, що похоже.Получілось, правда дуже смачно. Але бринза з картоплею, це тільки один з варіантів, приятель, говорив, що в Осетії для начинки пирогів використовують все підряд, навіть бурякове бадилля.
никитина мама
http://forum.forumok.ru/index.php?showtopic=5023
Робила на День народження сестри. Гості були в захваті, зобов'язали мене робити на кожне свято, так їм сподобалося. Начинки були: зелена цибуля з яйцем; картопля з грибами; сир осетинський + сир + кріп; сир Сметанковий + сир + кінза. Так як робила перший раз, боялася, що не вийде ...., Але все відмінно вийшло.
@ Дюша @
https://forum.say7.info/topic4924-450.html
Я розповіла вам всього лише про трьох найбільш популярних видах осетинських пирогів. Впевнена, що серед наших читачів знайдуться ті, хто поділиться і іншими, не менш цікавими, рецептами приготування цієї чудової випічки. Чекаю ваших коментарів нижче. Смачного!