Дуже смачний маннік на кефірі: готуємо повітряний і пишний пиріг для всієї родини
У кожної господині є кілька улюблених рецептів випічки, в тому числі на кожен день. До таких десертів відноситься маннік - дуже простий у приготуванні пиріг з доступних продуктів. Якщо готувати його на кефірі, він виходить особливо повітряним, легким і розсипчастим.
Класичний рецепт повітряного манника з духовки
Спробуйте найпростіший і найпоширеніший спосіб приготування манника, знайомий ще нашим бабусям. Вам знадобляться:
- 1 стакан кефіру;
- 3 яйця;
- 1 склянка манної крупи;
- 1 склянка цукру;
- 5 ст. л. борошна;
- 1 ч. Л. соди;
- 1 ч. Л. ваніліну.
Кількість ваніліну можна і скоротити: особисто для мене ціла чайна ложка - це багато, аромат виходить занадто нав'язливим. Я зазвичай додаю дрібку ванілі і іноді стільки ж кориці.
Спробуйте приготувати класичний маннік на кефірі, це дуже просто
- Налийте в чашу блендера або глибоку миску (якщо ви користуєтеся міксером) кефір і додайте до нього яйця. Збивайте, поки маса не стане однорідною.
Збийте яйця з кефіром в блендері
- Засипте в суміш манну крупу. Все як слід перемішайте ложкою або виделкою і відставте приблизно на 40 хвилин, поки манка набубнявіє.
Змішайте манну крупу з яйцями і кефіром і залиште набухати
- Тепер поступово, порціями або тонкою цівкою, додайте до тесту цукор і борошно, постійно помішуючи. В останню чергу додаються ванілін і сода. При цьому соду гасити не потрібно - вона вступить в реакцію з кефіром.
Додайте інші продукти і замісити тісто
- До цього моменту духовка повинна бути розігріта до 200 ° C. Влийте тісто у форму, попередньо змащену невеликою кількістю вершкового масла, і поставте в духовку на 35-40 хвилин.
У готового манника рум'яна золотава скоринка
- Дістаньте готовий маннік, поставте його на стіл, щоб він трохи охолов, після чого перекладіть на блюдо. Зверху рясно посипте цукровою пудрою.
Посипте маннік цукровою пудрою і подавайте на стіл
Зверніть увагу! Збивати тісто потрібно тільки на першому етапі, коли ви поєднуєте яйця з кефіром. Це додасть масі легкості і легкості. Далі потрібно тільки ретельно замішувати ложкою, лопаткою або виделкою: так готовий пиріг стане розсипчастим.
Відеорецепт манника на кефірі з духовки
Пишний маннік на кефірі без борошна
Манною крупою можна замінювати борошно в багатьох стравах. Ну а в манника тим більше можна обійтися без борошна, тільки потрібно дотримуватися деяких правил.
Маннік на кефірі можна приготувати і без борошна
Вам знадобиться:
- 1 склянка манної крупи;
- 1 стакан кефіру 3,2%;
- 2 яйця;
- 1 склянка цукру;
- 40 г вершкового масла + 5 г на змазування форми;
- 0,5 ч. Л. соди;
- ванілін за смаком.
Приготуйте манку, кефір, яйця, масло, соду і ванілін
Це кількість тіста розраховане на форму з розміром 21 Х 21 Х 5 см (відповідно довжина / ширина / висота).
До речі, ви можете зробити цей маннік дієтичним. Якщо ви з якихось причин проти вершкового масла, рекомендую замінити його двома яйцями. Тобто в тісто піде 4 яйця. Повірте, якість і смак готового пирога від цього не зміняться. А ще спробуйте замінити кефір ряжанкою - виходить дуже цікаво! Ну і, звичайно, за відсутності кефіру можна використовувати кисле молоко.
- Манку всипте в миску потрібної глибини і залийте кефіром. Потрібно все перемішати і залишити на півгодини, щоб крупинки набрякли.
Залиште манку в кефірі набухати
- З'єднайте в окремому посуді цукор і яйця, збийте віночком або вилкою, але не міксером.
Яйця і цукор збивайте віночком
- Розтопіть в окремому посуді вершкове масло, перелийте його до яєць з цукром. Врахуйте, що олія повинна розтанути, але не кипіти, тому топіть на середньому вогні, а краще - на водяній бані. Постійно помішуючи, посоліть, додайте ванілін і негашене соду.
Вершкове масло перед додаванням потрібно розтопити
- Тепер змішайте яєчно-цукрову і манно-кефірну маси до однорідного стану. Тим часом розігрійте духовку до 180 ° C.
З усіх підготовлених продуктів замісити тісто
- Змастіть форму маслом і розподіліть по ній тісто. Надішліть в духову шафу на 20-30 хвилин, в залежності від того, наскільки рум'яної повинна бути скоринка на манника на вашу думку.
Дайте готовому манника трохи охолонути
- Дістаньте пиріг з духовки. Після того як він трохи охолоне, перекладіть його на блюдо з форми.
Зверніть увагу! Якщо ви використовуєте силіконову форму, поставте її на решітку або деко перед тим, як заливати в неї тісто. Заповнену форму дуже складно переміщати в духовку.
Коли маннік повністю охолоне, ви можете відразу нарізати його на порційні шматочки або прикрасити на свій розсуд. Пропонуємо вам зробити з манника міні-торт: це дуже просто, а пиріг виходить ще смачніше і ніжніше. Наприклад, змішайте 200 г сметани і 0,5 склянки цукру. Розріжте пиріг поперек на 2 коржа і намажте цим кремом.
Спробуйте зробити з манника торт, змастивши кремом - буде дуже смачно!
Якщо хочете, спробуйте нижній корж просочити яким-небудь сиропом. А замість сметани з цукром можна спробувати будь-який ваш улюблений крем, або, наприклад, згущене молоко, збите з вершковим маслом. Так ви зможете готувати маннік хоч щодня, і кожен раз він буде різним.
Відеорецепт: маннік на кефірі без борошна
Розсипчастий маннік в мультиварці
Якщо на вашій кухні є така чудова помічниця, як мультиварка, обов'язково скористайтеся нею, щоб спекти маннік. Алгоритм дій такий же, як в попередніх випадках. Після того як замішані тісто, перелийте його в чашу пристрою, попередньо змащену маслом. Встановіть режим «Випічка» і час 50 хвилин.
Оптимальний час випічки для манника в мультиварці - 50 хвилин
На відміну від запікання в духовці, у манника з мультиварки верх може вийти без рум'яної скоринки. Але все одно пиріг буде такий же смачний і повітряний.
Відеорецепт манника на кефірі, приготованого в мультиварці
Сподіваємося, рецепт манника на кефірі стане одним з ваших улюблених рецептів. Ви можете додати в тісто ягоди, сухофрукти, смакові наповнювачі і урізноманітнити свій десертний стіл. Смачного!