Вітамін В9: в яких продуктах міститься
Вітамін В9 є унікальним, супер корисним елементом для підтримки сильного імунітету людини. Він ефективно воздействуюет на загальний стан організму, дає сили, заряджає бадьорістю і позитивним настроєм.
Тому важливо знати, що собою являє вітамін В9 і в яких продуктах міститься, адже людському організму потрібно регулярна добова доза цієї речовини. Необхідно контролювати і не допускати, щоб фолієвої кислоти в організмі було в надлишку або, навпаки недостатньо.
Бажано вживати фолієву кислоту в свіжому вигляді, так як при термічній обробці вітамін піддається руйнуванню. Тому, людина отримує разом з едою мінімальне його кількість.
Необхідна норма В9 для людини в добу
Для дорослих і дітей добова норма вітаміну В9 варіюється в межах 200-400 мкг, для годуючих грудьми і вагітних жінок, спортсменів щоденна кількість вітаміну має бути в межах 1000 мкг. Адже, ці категорії людей потребують додаткового обсязі корисних речовин, так як жінкам потрібно піклуватися про малюка, спортсмени відчувають надмірні фізичні навантаження.
Перелік продуктів, що містять вітамін В9
Як в продуктах тваринного, так і рослинного походження присутній фолієва кислота. Багато вітаміну В9 в овочах зеленого кольору, а точніше, в листі шпинату, свіжого кропу, петрушки, базиліка та інших. До джерел фолієвої кислоти відносяться: крупи, горіхи і боби. Печінка тварин багата на вітамін В9.
Список продуктів з ударною дозою фолієвої кислоти представлений в таблиці
Найменування
Кількість мкг на 100 гр.Печінка куряча / яловича
240/240
печінка свиняча
225
Серце, легені
56
Печінка тріски
110
арахіс
240
горіхи волоські
77
мигдаль
40
фундук68
горіхи лісові
{ad1}70
фісташки60
Поліпшити обмін речовин і роботу шлунка допоможе вітамін В9. В яких він ще продуктах міститься? Де його шукати?
Хліб грубого помелу - додаткове джерело фолієвої кислоти. Цілющі і лікарські трави, точніше їх листочки багаті на вітамін В9, а саме: деревію, кульбаби, подорожника, кропиви, малини, м'яти і чорної смородини.
Рекордна кількість вітаміну серед овочів міститься в шпинаті 80 мг на 100 грамів продукту, листя салату і брюссельська капуста на другому місці по вітамінним властивостями 48 і 31 мг відповідно.
Досить вітаміну В9 в бобових культурах і цитрусових. До таких належать: банани, яблука, абрикоси, буряк і гарбуз. Наприклад, 100 грам яблук мають 2 мг фолієвої кислоти. Нескладно підрахувати, що для повноцінного існування необхідно з'їдати в день абсолютно трохи яблук, всього 100 грамів, щоб отримати добову дозу.
Але це не так, тому що під час пережовування і переварювання їжі кількість фолієвої кислоти зменшується, і людина отримує лише половину вітаміну. Тому, це повинно враховуватися при плануванні і складанні режиму і раціону харчування, де вітамін В9, в яких продуктах міститься, щоб повністю забезпечити організм корисними речовинами.
Літо - це відмінна пора, щоб поповнити вітамінний запас корисними речовинами, а зимою, щоб організм не відчував авітамінозу можна приготувати корисну вітамінну суміш, яка збагатить ваш організм всіма потрібними речовинами і вітамінами. Вона допоможе поповнити запас фолієвої кислоти, підтримає організм і зміцнить здоров'я.
Для приготування візьміть рівну кількість обліпихи і плодів горобини. Ягоди дрібно поріжте або доведіть до кашкоподібного стану, за допомогою блендера і додайте мед - 300-400 грам на кілограм ягід. Їжте по 2 столових ложки регулярно, запиваючи водою або чаєм. Зберігатися вітамінізований суміш в холодильнику.
Чому вітамін В9 так необхідний
Фолієва кислота - своєрідний цеглинка, який допомагає підвищувати імунітет, бере участь у продукуванні і створенні нових корисних тел і білих в складі крові, нормалізує роботу органів шлунково-травного тракту, головного мозку. Бере участь в поліпшенні настрою і стану шкіри, волосся, не допускає перенапруги, допомагає протистояти стресам.
Брак вітаміну: ознаки
- анемія;
- головний біль;
- пригнічений стан і поганий настрій;
- порушення сну, неспокійний або короткий сон;
- пронос;
- забудькуватість.
Як максимально зберегти корисні властивості фолієвої кислоти в продуктах і організмі
Пам'ятайте, що при будь-обробки їжі корисність вітаміну В9 знижується. У яких продуктах міститься? Безумовно, тільки в свіжих і сирих. Якщо готуєте їжу на вогні, то накривайте її кришкою.
Вживайте достатньо зелені, овочів і фруктів. При необхідності, салати перші і другі страви можна трохи «припустити», тобто, в тарілку з насипаним борщем або супом посипати жменю нарізаної свіжої зелені.
Піклуйтеся про себе, не належите до власного здоров'я халатно і зневажливо! Будьте щасливі!
Дізнайтеся прямо зараз, в яких продуктах містяться найкорисніші Вітаміни для організму.