Вітамін в12 в яких продуктах міститься. Таблиця продуктів
Організм людини - дуже складний механізм. Для правильної роботи всіх органів і систем необхідна велика кількість різних вітамінів і мікроелементів. Кожен з них вкрай важливий для функціонування всієї системи.
Сьогодні ми розглянемо корисний для організму вітамін В12, в яких продуктах міститься (таблиця) і в чому полягає його основна функція.
Для чого корисний Вітамін В12
Вітамін В12 це один з водорозчинних вітамінів, містить велику частину кобальту. Звідси і його друга назва - ціклокобаломін. Відповідає за кількість червоних кров'яних тілець, злагоджену роботу нервової системи людини, формування молекули ДНК, сприяє посиленню імунітету.
Цей малюк допомагає вуглеводно-білкового обміну речовин, допомагає в синтезі тканин. Сприяє пожвавленню запасів заліза в організмі і їх поповненню.
Де шукати В12
Частина вітаміну виробляється організмом людини. Однак більшу частку необхідно отримувати ззовні.
Отже, в яких продуктах міститься вітамін В12, побачимо з наведеної нижче таблиці.
- Найбільша кількість засвоюваного вітаміну міститься в яловичої печінки. Її слід злегка підсмажити і вживати в напівсирому вигляді.
2. Далі йдуть різні морські молюски: восьминоги, устриці, гребінці.
3. На третьому місці знаходиться жирна морська риба, така яксардина, скумбрія, морський окунь.
4. М'ясо кролика багато В12. Його рекомендують при багатьох захворюваннях.
5. Значна частина ціклокобаломіна знаходиться в звичайному м'ясі. Неважливо в якому, свинині, яловичині або баранині.
6. Незначна кількість його спостерігаєтьсяв річковій рибі: трісці або коропа.
{ad1}7. Сири твердих сортів (Голландський, пошехонський або рокфор) теж є хорошим постачальником вітамінів цієї групи.
8. Національний оператор мобільного містить близько одного мікрограма вітаміну В12.
9. Одним з найбільш доступних джерел корисних речовин є яйця. Ціклокобаломін засвоюється з сирих жовтків.
10. Для профілактики анемії корисно вживати домашнє молоко. Не менш корисні продукти з нього: сметана, сир, м'які сири.
- У рослинній їжі його практично немає. У дуже невеликій кількості він міститься в сої, горіхах, шпинаті, морській капусті і пророслої пшениці.
12.Помогает накопиченню вітаміну вживання в їжу пивних дріжджів.
Добова доза вітаміну В12 дуже мала - 3 мкг. Навіть вживаючи невелику кількість м'яса, ми перевищуємо її в п'ять разів. Тому ціклокобаломін накопичується в печінці. У дорослої людини, що стежить за своїм спосіб життя, вітамінних запасів вистачить на двадцять років.
Брак буде помітна після відмови від їжі тваринного походження через багато років. Тому розвантажувальні дієти в цьому плані не страшні. Тільки при тривалому вегетаріанство слід подбати про вживання В12 в різних синтетичних формах (таблетки, уколи, біодобавки).
Як уникнути авітамінозу
Ми вже розглянули користь вітаміну в12, в яких продуктах він міститься (таблиця продуктів), а тепер згадаємо як уникнути авітамінозу.
Існує ряд факторів, при яких авітаміноз може розвинутися навіть у м'ясоїдів:
- В12 всмоктується в кишечнику. Стан шлунково-кишкового тракту безпосередньо впливає на кількість одержуваного ціклокобаломіна.
- алкоголь руйнує печінку. Разом з нею він знищує запаси корисних речовин в ній.
- антибіотики сприяють знищенню мікрофлори шлунка і кишечника. Разом з нею вони знищують і вітаміни.
- консерванти створені для знищення бактерій. Потрапляючи всередину, людини вони знищують все: і погане, і хороше.
- при стресі виробляється адреналін. Його надлишок виявляється в кишечнику і губить В12.
Що б усіх вітамінів і мікроелементів було в достатку, і вони правильно засвоювалися, одних харчових продуктів мало.
Необхідно займатися спортом для нейтралізації зайвої адреналіну, не зайвим буде приймати вітамінні комплекси за призначенням лікаря.
Більше дихати свіжим повітрям, вести активний спосіб життя.
Намагатися не вживати продукти, що містять консерванти і добавки з позначенням «Е».
Слідкуйте за здоров'ям свого шлунка і кишечника і ніякі авітамінози вам не будуть страшні.
Дізнайтеся прямо зараз, в яких продуктах містяться найкорисніші Вітаміни для організму.