Смачні голубці - покрокові рецепти з фото: з рисом і фаршем в капусті, в томатному соусі, в духовці, мультиварці, каструлі
Багато поколінь вважають голубці улюбленою стравою. Практично кожна господиня вважає своїм обов'язком хоч раз в житті приготувати цю страву за класичним рецептом або спробувати альтернативний варіант голубців. Рецепти покрокові з фото можна легко знайти в кухарських книгах або інтернеті. Уявімо деякі з них.
Як підготувати капустяне листя для голубців
Перший спосіб. У мікрохвильовці:
- Необхідно взяти капусту плескатої форми середнього розміру. Невелику. До 2 кг.
- Верхні листки можна викинути. Вони непридатні.
- Тепер потрібно вирізати качан і зробити насічки на листках навколо отвору.
- Тепер потрібно запекти в мікрохвильовці протягом 10 хвилин.
- Остудити під струменем крижаної води, одночасно обробляючи листя.
- Скласти листя стопкою і відправити в мікрохвильову піч ще на 5 хвилин.
Другий спосіб. На плиті:
- Потрібно зробити надрізи навколо качана.
- Опустити качан в киплячу підсолену воду.
- Як тільки листочки починають самі відділятися від качана, необхідно їх витягати з води. Проробляти таку процедуру потрібно до тих пір, поки не залишиться одна качан. Її можна викинути.
- Листочки потрібно зібрати і дати їм доваритися в отриманому бульйоні.
- Вийняти і остудити.
Третій спосіб. Морозилка:
- Як тільки верхні листки видалені, покласти качан в морозилку.
- Через 12 годин можна розморожувати в природних умовах.
- Можна формувати голубці.
Як правильно згортати голубці
Інструкція наступна:
- На капустяний листочок потрібно в центральну частину трохи ближче до основи покласти невелику порцію начинки.
- Частина листа, яка розташовується під начинкою, потрібно підняти і накрити зверху.
- Тепер прийшов час зігнути бічні частини до центру.
- Потім потрібно взяти за основу, де вже захована начинка і почати скручування вгору, щоб вийшов щільний конверт.
- У каструлю голубці укладаються вільним краєм вниз.
Тим, хто готує голубці вперше, для фіксації можна скористатися ниткою. Головне, не забути її видалити перед подачею блюда на стіл.
Класичні голубці з рисом і фаршем
Традиційні голубці рецепт покроково з фото.
Необхідно взяти:
- капусту,
- Яловичий і свинячий фарш,
- Півсклянки рису,
- Одну велику цибулину,
- морквину,
- Томатну пасту (столову ложку),
- Часник (пару зубчиків),
- петрушку,
- Масло рослинне (столова ложка),
- Сіль і перець.
приготування:
- Крок 1. Щоб зняти капустяне листя за допомогою мікрохвильової печі, морозильної камери або на плиті.
- Крок 2. Промийте рис і варіть його до напівготовності.
- Крок 3. Подрібніть моркву, цибулю і пучки зелені. Додайте фарш, роздавлений часник, томатну пасту, сіль і перець.
- Крок 4. До отриманого фаршу потрібно додати рис і ретельно перемішати.
- Крок 5. Прийшов час викласти начинку на капустяний лист і сформувати конвертики.
- Крок 6. Тепер можна залити улюбленим соусом і довести до готовності. Наприклад, протушкувати на сковорідці близько півтори години.
Голубці з грибами
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- капуста,
- гриби,
- Мал,
- приправа,
- Масло рослинне,
- часник,
- цибулина,
- Томатна паста,
- морквина,
- Лавровий лист,
- петрушка,
- Сіль і перець.
Для начинки потрібно обсмажити на сковороді дрібно нарізані гриби з цибулею. Потім покласти в ємність, приєднати спеції, зелень і даємо охолонути. Рис промити, довести до напівготовності, облити проточною водою і з'єднати з остиглими грибами. Тепер можна формувати голубці.
Щоб смак вийшов більш насиченим, можна зробити піджарку з моркви, солодкого перцю і часнику.
У каструлю потрібно викладати шарами:
- Капустяне листя,
- піджарка,
- Голубці.
І так до верху. Далі потрібно залити бульйоном з додаванням томатної пасти і покласти лаврушку. Гасити слідуємо півгодини на слабкому вогні.
Італійські голубці з картоплею
Необхідно взяти:
- Півкіло картоплі,
- Вершкове масло,
- Пармезан (100 гр),
- Шинку. Можна сиров'ялені або звичайну (70 гр),
- Молоко (70 гр),
- Пару яєць,
- Листя капусти (20 шт),
- петрушку,
- Мускатний горіх,
- Перець і сіль.
приготування:
- Крок 1. Картоплю слід відварити в мундирі. Після остудити, очистити і зробити пюре.
- Крок 2. Додати до маси масло, сир, кипляче молоко, яйце, жовток, петрушку і приправи.
- Крок 3. Сформувати котлетки і обернути їх капустяним листям.
- Крок 4. Викласти в форму, засипати зверху сиром і поставити в духовку на 20 хвилин.
Вегетаріанські голубці з овочами
Для приготування страви беремо:
- Капустяні листи,
- Баклажани (2 шт),
- Морква (2 шт),
- Перець (2 шт),
- Сир адигейський (150 гр),
- Рис (половину склянки),
- Півлітра соку томатного,
- Спеції. Наприклад, мускатний горіх, куркума, перець чорний.
- Сіль.
На сковорідці необхідно зробити піджарку з моркви, солодкого перцю (все по 1 штуці) і приправ. Через пару хвилин додати баклажани. Ще через 2 хвилини влити 2/3 склянки томатного соку. Покласти натертий сир. Отриману суміш слід гасити хвилин 5.
До отриманої суміші приєднуємо напівготовий рис, солимо, додаємо приправи за своїм бажанням і ретельно перемішуємо. Вегетаріанський фарш можна викладати на капустяні листи і формувати голубці.
{ad1}На дно каструлі покладете капустяні листи, потім викладіть конвертики, залийте водою і соусом з тушкованих овочів томатного соку і борошна. Гасити блюдо слід годину-півтори в залежності від капусти.
Голубці з курячим м'ясом
Для приготування голубців за рецептом з покроковими фото беремо:
- Куряче філе,
- Капустяне листя,
- Моркву і цибулю по 1 штуці,
- Півсклянки рису,
- Свіжий помідор 4-5 шт.
Попередня робота:
- Рис слід відварити до напівготовності, з курки вийняти прожилки зробити фарш, моркву з цибулею і помідорами подрібнити.
- Далі, все з'єднати і ретельно перемішати. Начинка готова.
Формування голубців:
- Для цього з начинки слід сформувати в котлетки. Укласти їх на листя капусти і акуратно загорнути.
- Отримані голубці обсмажте на сковороді і викладіть в каструлю з товстим дном або утятницу. Додайте зажарку (цибуля, морква, помідор і перець). Гасіть не менше півгодини.
Голубці з молодої капусти
Ці голубці можна приготувати тільки на початку літа, коли капуста тільки стала набувати вигляду качана. У вас є всього пару тижнів, щоб встигнути.
Що потрібно для приготування:
- Кочан молодої капусти,
- 300 гр м'ясного фаршу,
- Крупа (це може бути перловка, пшоно, але частіше використовують рис) півсклянки,
- Цибуля,
- Борошно - 2 ст.л.,
- Томатна паста (її можна замінити свіжими помідорами),
- Рафінована олія для змащування поверхонь,
- Сіль і приправи.
Молода капуста легко розлучається з листям. Досить зробити надріз контур качана і листочки досить просто відокремляться. Щоб вони стали м'якими, обдайте окропом. Начинку готують з відвареного рису, обсмаженого лука, фаршу і спецій. Отриману суміш формують в кульки і викладають на листочки. Тепер можна загортати голубці.
Як тільки буде все готово, голубці обвалюють в борошні і обсмажують в олії з двох сторін, поки не з'явиться золотистий відтінок. Далі їх укладають в казанок або утятницу, заливають гарячою водою і відправляють гаситися разом з цибулею і томатною пастою під закритою кришкою протягом 40 хвилин.
Голубці з листя пекінської капусти
Якщо хочете спробувати щось нове, то замість білокачанної капусти можна взяти пекінську. Тільки вона повинна бути велика або середня за розміром.
Листя відокремлюються досить просто. Для цього потрібно опустити качан в окріп всього на одні хвилину, акуратно відокремити листочки і дати їм охолонути. Рис можна брати будь-якій, але фахівці рекомендують круглий. Фарш - суміш свинини з яловичиною, курка або індичка. У доповненні до начинки йде зажарка з дрібно нарізаної цибулі і натертої моркви.
Рис, фарш і тушковані овочі з'єднуємо, перемішуємо і загортаємо в великі листи. Викладаємо в каструлю з товстими стінками і дном, заливаємо підливою з тушкованих овочів і томатного соку. Ми залишаємо гаситися на повільному вогні півгодини. Кришкою закрити.
Голубці з виноградного листя
Щоб приготувати цю страву, необхідно взяти:
- Свіжі або солоні виноградне листя (50 шт),
- Півлітра м'ясного бульйону,
- Півкіло баранячого або суміші свинячого і яловичого фаршу,
- 5 ст.л. круглозерні рису,
- Цибуля,
- Вершкового масла ¼ упаковки,
- Базилік, кріп, м'ята, чорний перець мелений і сіль.
Приготування листя:
- Промити, запарити окропом і залишити на 6 хвилин.
- Перекласти в друшляк і дочекатися, коли стече вода.
- Черешки видалити.
Начинку приготувати так:
- Очистити і нарізати дрібно цибулини.
- Викласти на сковорідку і смажити, поки не стане м'яким.
- Рис потрібно промити і варити 3 хвилини. Після відкинути на друшляк.
- Зелень помити і дрібно порізати.
- Все з'єднати і додати сіль, зелень і приправу.
Приготування голубців:
- Лист потрібно покласти вниз гладкою стороною.
- Начинку покладіть посередині.
- Тепер потрібно підігнути верхні краї, потім бічні і загорнути в тугу трубочку.
- Дно каструлі потрібно закласти виноградним листям в два шари і викласти голубці.
- Заливаємо бульйоном, накриваємо тарілкою і зверху ставимо вантаж.
- Тепер слід довести до кипіння, зменшити вогонь і залишити гаситися півтори години.
- Вимкнути вогонь, дати постояти 10 хвилин і можна подавати до столу.
В'єтнамські голубці з рисового паперу
Для приготування беремо:
- Рисовий папір круглої форми (1 упаковка),
- Домашній фарш (300 гр),
- яйце,
- Половину цибулини,
- морква,
- зелень,
- Крохмальну китайську локшину,
- Оцет (пару столових ложок),
- Масло для смаження,
- Сіль і приправи.
Приступаємо до готування. Для цього дрібно нарізану цибулю перемішуємо з фаршем. Додаємо сіль і приправу. Трьом моркву на крупну тертку, а зелень рубаємо. Китайську локшину на годину заливаємо оцтової водою. З плином часу відкидаємо на друшляк.
Далі починаємо формувати голубці:
- Занурюємо лист рисового паперу в воду.
- На нього фарш, морква, зелень.
- Загортаємо, як класичний голубець.
- Обсмажуємо на сковорідці не більше ніж півтори хвилини.
- Зменшуємо вогонь і 5 хвилин чекаємо.
- Можна подавати на стіл зі свіжими овочами і сметанним соусом.
Соус для голубців
Щоб смак страви розкрився або заграв новими нотками, досвідчені кухарі рекомендують господаркам подавати до страв соуси власного приготування.
Щоб урізноманітнити смакову палітру, використовуйте зелень і спеції, наприклад:
- кріп,
- петрушка,
- Лавровий лист,
- Чорний перець,
- Кмин.
сметанний
У сметану потрібно видавити часник (2-3 зубчики) і добре перемішати. За бажанням можна додати зелень, наприклад петрушку або посипати їй блюдо зверху.
томатний
Для цього соусу необхідно взяти свіжі томати, видалити з них насіння, додати часник, цибулю і моркву попередньо підсмажені на сковорідці і приправи. Для густоти додаємо борошно. Соус готовий.
Ледачі голубці: приготування на сковороді і в духовці
Щоб приготувати ліниві голубці (рецепт покроковий з фотографіями можна подивитися нижче), потрібно взяти:
- Капусту білокачанну,
- М'ясний фарш,
- яйце,
- Мал,
- морква,
- Цибуля,
- часник,
- зелень,
- сіль,
- перець,
- Борошно.
Відваріть рис. Наріжте моркву, цибулю і зробіть піджарку. Нашинкуйтекапусту і додайте до овочів. Нехай гаситися приблизно 15 хвилин. Можна додати бульйон. З'єднайте суміш з фаршем, яйцем і спеціями.
Тепер можна ліпити котлетки, обвалювати їх в борошні і смажити з двох сторін на сковорідці. На завершення пару хвилин слід обсмажувати на пару. Голубці по цьому ж рецепту можна приготувати і в духовці. Для цього викладіть котлетки на змащене деко. Запікати потрібно близько 20 хвилин в заздалегідь нагрітій духовці на середньому вогні.
приготування голубців
Кожна господиня обирає для себе зручний спосіб приготування голубців. Рецепти покрокові з фото можна знайти на кулінарних сайтах.
У каструлі
Щоб голубці не підгоріли, дно каструлі вистилають капустяним листям, які непридатні для загортання. Викладати конвертики потрібно щільно один до одного. Потім заливаються соусом і якщо потрібно додають окріп. Спочатку голубці доводяться до кипіння, а потім годину-півтора гасяться на повільному вогні до м'якості.
На сковороді і тушковані
Перш, ніж відправляти голубці на сковороду, їх обвалюють в борошні.
Другий крок - обсмажують до золотистої скоринки. Третій - доводять на тихому вогні до готовності приблизно 5 хвилин. Якщо в голубці додати заливку і залишити під кришкою на слабкому вогні, то вони вийдуть тушковані.
В духовці
Голубці викладаються в форму і відправляються в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 40 хвилин. Після можна вийняти і подати на стіл.
У мікрохвильовці
Голубці в мікрохвильовці готуються на максимальній потужності протягом 7-ми хвилин на кожну сторону.
Як подавати голубці
Голубці - це самостійне блюдо. Але при бажанні його можна доповнити картоплею, кашею або салатом. В якості соусу можна вибрати варіації зі сметани, томатів або майонез.
Щоб урізноманітнити домашню вечерю, можна до голубців, зробленим за рецептом покроково з фото, додати часникові грінки з маслом і тертим сиром.
Відео з рецептах приготування голубців
Відео з покроковим рецептом і фото приготування голубців:
Відео, як приготувати ліниві голубці: