Як варити пшоняну кашу на молоці, воді. Смачні рецепти
Всім відомо таке блюдо, як пшоняна каша. Її можна готувати на молоці або воді. У кожної господині, напевно, є свій рецепт, як варити пшенку, наприклад, на плиті, в духовці, в горщику і т.д., причому кожен по своєму гарний і смачний.
Чому так корисно пшоно? Золота крупа, як називали його в давнину, практично повністю засвоюється в організмі і є самою гіпоалергенної зерновою культурою.
Пшоно містить велику кількість білка, включаючи незамінні амінокислоти, вуглеводи, жири, вітаміни і мікроелементи.
За вмістом вітамінів групи В і фолієвої кислоти, просо перевершує інші злаки. Пшоно зміцнює організм і є детокс-продуктом сприяючи виведенню з організму шлаків, токсинів і антибіотиків, що є показанням до її вживання в період антибіотикотерапії.
Як варити пшоняну кашу на молоці. Покрокова інструкція
Існує безліч рецептів приготування пшоняної каші, але всі вони підкоряються загальній схемі, решта це лише варіації, які залежать від наявності або відсутності тих чи інших продуктів.
Таку об'єднану інструкцію можна представити таким способом:
- Зерно перед цим потрібно обов'язково кілька разів промити в чистій воді.
- Промите пшоно залити окропом - це дозволить відокремити зайвий жир. В іншому випадку блюдо придбає гіркуватий присмак.
- За бажанням зерно обсмажується - це зробить його смак більш яскравим і насиченим.
- Додати потрібну кількість води або молока (кількість залежить від бажаної консистенції каші: рідка, середня або густа). При готуванні молочної каші слід враховувати, що в молоці пшоно вариться набагато повільніше. В цьому випадку рекомендується спочатку довести пшенку практично до готовності у воді, після чого злити рідину і доварювати вже в молоці.
- Варити при середній температурі 20-30 хвилин.
Рецептура може відрізнятися, але незначно, в залежності від додаткових інгредієнтів (фрукти, сухофрукти, овочі, м'ясо і м'ясні продукти) або способу приготування.
Серед останніх найголовнішими є:
- на плиті;
- в мультиварці;
- в духовці;
- в мікрохвильовці.
І так, каша пшоняна на молоці, як варити її перерахованими способами?
В мультиварці
Така побутова техніка, як мультиварка є вже у багатьох господинь. У ній можна готувати найрізноманітніші страви, в тому числі і кашу пшоняну на молоці. Як варити її в цьому випадку? Такий спосіб вважається найбільш простим.
У число інгредієнтів входять:
- 200 мл молока,
- 400 мл води,
- 50 гр вершкового масла,
- 200 гр пшона,
- сіль і цукор за смаком.
Інструкція приготування в цьому випадку включає наступні пункти:
- У чашу мультиварки засипати промитої попередньо пшоно і влити молоко з водою.
- Посолити, додати цукор і все ретельно перемішати.
- Включити потрібний режим - найбільш підходящими будуть «Рис», «Каша» або «Гасіння».
- Після закінчення часу, передбаченим режимом, включити позицію «Підігрів», виставивши час 10 хвилин.
- Перед подачею додати шматочок вершкового масла.
Готову страву можна використовувати як основне або гарнір.
На плиті
Цей спосіб є найбільш поширеним серед господинь. Компонентами пшоняної каші в цьому випадку є:
- 400 мл молока,
- 400 мл води,
- 200 гр пшоняної крупи,
- 50 гр вершкового масла,
- 50 гр цукру і сіль за смаком.
Рецепт приготування не відрізняється складністю:
- Крупу ретельно промити чистою водою (бажано кілька разів), залити водою і поставити на середній вогонь.
- Після закипання, варити протягом 10 хвилин.
- Злити воду, що залишилася (якщо є) і влити гаряче (але не кипляче) молоко, після чого додати цукор з сіллю.
- Варити протягом 20 хвилин, але вже на маленькому вогні, постійно помішуючи - це дозволить уникнути пригорання каші.
- Після закінчення зазначеного часу газ вимкнути, закрити каструлю кришкою і залишити на плиті на 10-15 хвилин. Для посилення ефекту «запарювання» тару з кашею можна накрити рушником.
- Додавання вершкового масла стане останнім штрихом перед подачею блюда.
В духовці
Каша, приготовлена таким чином, вважається найбільш смачною і ароматною. Але в цьому випадку обов'язковим атрибутом повинен стати глиняний горщик. Його можна замінити металевим зі спеціальним покриттям, але результат буде не настільки хороший.
Для готування пшенки в духовій шафі знадобляться:
- 400 мл молока,
- 200 гр пшона,
- 50 гр вершкового масла,
- 30-50 гр цукру,
- сіль за смаком.
Послідовність дій така:
- Горщик ретельно вимити, залити водою і залишити так на 15 хвилин (при використанні глиняного посуду в перший раз цей час має становити 60 хвилин). Така процедура дозволить зробити страву більш соковитим, а отже більш смачним.
- Попередньо промиту крупу засипати в горщик і додати молоко, цукор, сіль. Слід пам'ятати, що посуд треба ставити виключно в холодну духовку, в іншому випадку каша може пригоріти або горщик може лопнути (в разі якщо він глиняний).
- Виставити температурний режим 180-190 ° С і варити таким чином 60 хвилин. За 10 хвилин до готовності потрібно додати в майже готову кашу вершкове масло.
При подачі пшенку можна присмачити ще одним шматочком масла, це зробить її смак ще більш соковитим і ніжним.
{ad1}У мікрохвильовій печі
До цього способу часто вдаються господині, які гостро відчувають брак часу для готування. Список компонентів в цьому випадку мало відрізняється від стандартного:
- 100 гр пшона,
- 200 мл молока,
- 30 гр вершкового масла,
- 30-40 гр цукру,
- сіль за смаком.
Слід пам'ятати, що для приготування будь-якої страви в мікрохвильовій печі, в тому числі і пшоняної каші, рекомендується використовувати спеціальний посуд.
Приготування пшенки в мікрохвильовці вимагає виконання наступних кроків:
- У потрібну посуд покласти все зерно і залити його половиною обсягу молока, після чого посолити, додати цукор і перемішати.
- Поставити чашку в мікрохвильовку при 700 ватах на 4 хвилини.
- Витягнути кашу, ретельно перемішати і не змінюючи потужності поставити назад на 3 хвилини.
- Ще раз вийняти кашу з мікрохвильовки, перемішати, додати молоко і знову помістити в мікрохвильову піч ще на 4 хвилини.
- Втретє дістати і перемішати блюдо, поставивши його доварюватися на 3 хвилини.
В цілому приготування займає 14 хвилин, що дуже економить час. Перед подачею в кашу додається шматочок вершкового масла.
Як видно, кашу пшоняну на молоці можна самими різними способами, а як варити саме вибір господині.
Як варити пшоняну кашу на молочному порошку
Каша пшоняна на молоці, звичайно, кращий варіант, але молочні продукти не завжди можуть перебувати в доступній близькості. Як варити в цьому випадку? Можна скористатися молочним порошком.
Природно, що список інгредієнтів буде відрізнятися від загальноприйнятого:
- 90-100 гр сухого молока,
- 400 мл води,
- 200 гр пшона,
- 40-50 гр цукру,
- 50 гр вершкового масла,
- сіль за смаком.
Інструкція по приготуванню в цьому випадку буде наступною:
- Розвести у воді все кількість сухого молока, ретельно розмішати.
- Поставити на повільний вогонь і довести до кипіння.
- Додати пшоно, солі і цукор.
- Варити 20-25 хвилин, при цьому обов'язково помішують, щоб уникнути пригорання.
- Перед подачею присмачити вершковим маслом.
Пшоняна каша на воді
Бувають випадки, коли молоко протипоказане або людина його любить. Що робити в цьому випадку? Відповідь: молочна каша на воді. Процес приготування такої страви не сильно відрізняється від звичайної «молочної пшінки», причому зберігаються всі пропорції.
Загальна інструкція виглядає наступним чином:
- Попередньо підготовлене (промите) пшоно укладається в потрібну посуд (в залежності від способу приготування), заливається водою і солиться.
- Варити потрібно 20-25 хвилин на невеликому вогні, не забуваючи помішувати.
- За 3-5 хвилин до готовності потрібно додати цукор і закрити кришку.
Приготування пшоняної каші виключно на воді має свої особливості. Вони починаються після періоду основний варіння і залежать від способу приготування.
Наприклад, при готуванні в духовій шафі, пшенка повинна нудитися ще 30 хвилин при температурі від 150 ° С до 160 ° С. Якщо ж обрана плита, після її виключення тару з кашею слід укутати рушником на півгодини.
Замінити таку процедуру можна використанням мікрохвильовки. І як завжди перед подачею додається шматочок вершкового масла.
Смачні рецепти пшоняної каші на сніданок
На тематичних інтернет ресурсах нерідко можна зустріти таку тему «Каша пшоняна на молоці. Як варити не тільки корисне блюдо, але і смачне ».
Пшонка може бути збагачена різними добавками, такими як горіхи, фрукти, сухофрукти, ягоди. Це поліпшить смакові якості страви і додасть вітамінів з корисними речовинами.
Пшоняна каша з гарбузом і родзинками
Така каша володіє більш розширеним списком інгредієнтів, який включає: 200гр гарбуза, 50гр родзинок або кураги, 200г пшона, 600мл молока, 40-50г цукру, 50г вершкового масла, сіль і ваніль за смаком. Рецепт приготування такої страви не відрізняється особливою складністю:
- Пшоно промити, всипати в кипляче молоко і варити протягом 20 хвилин на невеликому вогні.
- Додати в кашу дрібно нарізану або подрібнену в блендері гарбуз, разом з цукром, сіллю, родзинками (курагою) і варити ще 10 хвилин.
- Вимкнути вогонь, додавши вершкового масла, закрити кришку і залишити нудиться 10-15 хвилин.
При подачі блюдо можна посипати апельсиновою цедрою або корицею. Перше дуже сподобається дітям, друге батькам.
Пшоняна каша з медом і сухофруктами
Список компонентів в цьому випадку буде наступним:
- 100 гр сухофруктів (чорнослив або курага),
- 600 мл молока,
- 200 мл води,
- 200 гр пшоняної крупи,
- 30-40 гр меду,
- 50 гр вершкового масла, сіль за смаком.
Рецепт включає такі позиції:
- Сухофрукти потрібно ретельно промити, нарізати і замочити в гарячій воді. Останнє необхідно для їх розбухання.
- Попередньо підготовлену крупу залити водою, довести до кипіння і варити на повільному вогні 10 хвилин.
- Посолити і влити все молоко. Варити протягом 20 хвилин, постійно помішуючи, щоб уникнути пригорання.
- Вимкнути вогонь, додати розпарені сухофрукти і масло.
- Закривши кришку, залишити нудитися під рушником протягом 15 хвилин.
Надати ще додатковий смак такої страви можна шляхом додавання перед подачею в нього різних спецій (кориця, кардамон, гвоздика або ваніль).
Як ще урізноманітнити кашу
Пшоняна каша також відмінно поєднується з м'ясом і м'ясними продуктами, різними овочами (болгарський перець, помідори і т.д), грибами. При цьому страва виходить корисним, поживним і ситним.
Корисні поради з приготування
Є кілька порад від досвідчених кулінарів, які дозволять уникнути основних помилок при приготуванні пшоняної каші. Як вже говорилося, крупу необхідно ретельно промивати перед приготуванням і замочувати на годину або два в гарячій воді.
При відсутності часу на замочування, залити крупу водою і довести до кипіння, після чого відкинути на сито і промити водою. Після такої процедури пшоно готове до подальшого використання.
Консистенція готового блюда залежить від пропорції крупи і води або молока.
Якщо потрібна розсипчаста каша, слід дотриматися пропорцію крупи і рідини 1: 1.5. В'язка каша вийде при співвідношенні крупа-вода / молоко 1: 2. Для отримання рідкої консистенції відповідні пропорції повинні бути 1: 3.5.
На думку більшості господинь, найбільш видатними смаковими характеристиками має пшоняна каша приготована в духовці.
Щоб уникнути пригорання страви, а також його рівномірного проварювання рекомендується використовувати для готування посуд з товстим дном.
Тут були описані кілька видів пшоняної каші на молоці або інших продуктах, а також різні способи як варити її. Регулярне вживання цієї страви дозволить насичувати організм важливими і необхідними речовинами. Особливо це важливо в дитячому віці, адже не дарма пшоняна каша здавна входить до списку найбільш поширених страв на сніданок.