Незамінна каша пшоняна: користь і шкода страви, звичного з дитинства
06.03.2018 0

Незамінна каша пшоняна: користь і шкода страви, звичного з дитинства

Корисні продукти
В закладки


kasha pshennaja pol' />Насправді, щоб бути здоровим і мати привабливу зовнішність правильного харчування досить в більшості випадків. Адже саме від нього залежить стан організму, рівень імунітету, зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів і зубів. І таке блюдо, як каша пшоняна, користь і шкода якої неодноразово досліджувалися дієтологами, - кращий варіант для збалансованого і правильного раціону. Її потрібно їсти максимально часто, і багато проблем як зі здоров'ям, так і з питаннями краси відпадуть самі собою.</p><h2>Пшоняна каша - порція здоров'я і краси</h2><p>Коли людина молода і намагається досягти своєї головної мети в житті, він мало замислюється про те, що, де і коли він їсть. Але, після того, як починаються перші проблеми, викликані незбалансованим харчуванням, незалежно від бажання доводиться змінювати раціон. Але ж їсти корисні страви так просто - усіма ними з дитинства нас годували мами і бабусі. Пшоняна каша є одним з таких страв, яке поєднує в собі приємний смак і просто величезну користь для здоров'я.<br>З чого складається користь</p><p>В першу чергу пшоно славиться великою кількістю високоненасищенних жирних кислот, які досить довго розщеплюються в організмі, що не викликає різких стрибків рівня цукру і надовго дарує відчуття насичення. Чим корисна пшоняна каша для тих, що худнуть, так це тим, що крім довгого почуття ситості уповільнює процес відкладення жиру, а значить, покращує стан організму і шкіри в цілому.</p>
<p>Дуже багато в пшоні вітамінів: В, Е, РР, D, а також мікроелементів таких як магній, кальцій, залізо, фтор, калій, натрій та інших. Їх чимала доза легко засвоюється організмом і швидко проявляє свою користь. Що ще примітного в пшоняної каші, так це амінокислоти і клітковина. Амінокислоти прискорюють спалювання жирів, а клітковина очищає організм від токсинів і шлаків, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.</p><h3>Корисні властивості пшоняної каші</h3><p>Нерідко навіть самі лікарі рекомендують вживання пшоняної каші в якості доповнення до лікування. Це спровоковано тим, що пшоно - універсальна крупа, позитивно впливає на людину з будь-яким захворюванням. Регулярне вживання каші значно покращує самопочуття, причому відзначають це і відносно здорові люди. Головне, правильно приготувати продукт, інакше потрібна користь пшоняної каші буде злегка зіпсована гіркуватістю в смаку. А користі у каші чимало:</p><ul><li>має низьку калорійність, але надовго насичує організм енергією і почуттям ситості;</li><li>пшоно позбавляє депресії і зміцнює нервову систему, тому кашу з нього називають

  • пшенка очищає організм не тільки від токсинів і шлаків, а й від важких металів, що засіли в організмі. Це особливо актуально для людей, які проживають в зоні з поганою екологією і тих, хто часто лікується антибіотиками;
  • вітаміни з групи В в пшоні покращують пам'ять;
  • калій і магній, які містяться в Пшонка, нормалізують серцевий ритм, зміцнюють серце і судини;
  • пшоно - відмінна профілактика атеросклерозу, адже воно знижує рівень шкідливого холестерину і негативно впливає на холестеринові бляшки;
  • корисна пшоняна каша для краси? Відповідь очевидна - дуже корисна. Регулярне вживання пшона
  • зміцнює волосся, робить їх блискучими і видаляє лупу;
  • також пшоно зміцнює зуби і нігті, так як містить чимало кальцію;
  • велика кількість в пшоняної каші вітамінів дозволяє їй сприятливо впливати на шкіру, а саме прибирати різні висипання і прискорювати її відновлення. Пшоно містить речовини, які провокують
  • вироблення колагену і сповільнюють старіння;
  • покращує стан слизових оболонок;
  • пшоняна каша надає неоціненне вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує її і приводячи в порядок обмін речовин.
  • регулює рівень цукру в крові;
  • знижує набряклість;
  • добре впливає пшоняна каша на м'язи: зміцнює їх і прискорює відновлення після фізичних навантажень.
  • Вся ця користь доступна дорослій людині, але користь пшоняної каші на молоці для дітей в рази важливіше - пшенка зміцнює дитячий організм, насичує його енергією і додає "будівельних матеріалів" для зростання здорових зубів, кісток, волосся і нігтів. Однак діткам захоплюватися цією стравою не варто - їм потрібно якомога більш різноманітне харчування і, як би не була багата на вітаміни і корисні мікроелементи каша, одна вона не може забезпечити повноцінного харчування. До того ж така велика кількість вуглеводів складно перетравлювати шлунку дитини.

    {ad1}

    З іншого боку, поєднання каші з молоком або іншими продуктами (інжиром, сухофруктами, медом і іншим) тільки посилює корисні ефекти від каші. Разом всі необхідні людині речовини засвоюються значно швидше. Важливо не забувати промивати кашу і не зберігати в теплому місці - занадто швидко з'явиться гірчинка. Щоб її уникнути, бажано міняти воду під час варіння.

    Обережно, можливий шкоду

    Звичайно ж, корисні властивості пшоняної каші - це дуже добре, але є у неї і невеликий ряд протипоказань, який обов'язково потрібно знати всім, хто часто готує даний продукт. До них відносяться:

    • схильність до закрепів;
    • дефіцит йоду - при великому вживанні каші його засвоюваність знижується;
    • вагітність;
    • вік до 3-х років;
    • знижена кислотність шлунка;
    • захворювання підшлункової залози.

    Також не варто забувати про те, що кашу теж готувати потрібно вміти, і тоді вона вийде не тільки корисною, але і смачною. В цілому, кашу бажано їсти не частіше 4-5 разів на тиждень. Теорія про йодному дефіциті поки не підтверджена науково, але вже довгий час існує в народі, тому бажано не захоплюватися кашею тим, хто має недолік цього елементу.

    Не варто часто їсти пшоняну кашу і чоловікам, адже є версія, що деякі речовини в складі пшона здатні знижувати чоловічу потенцію. Особлива користь пшоняної каші на воді проявляється у тих, хто худне або намагається дотримуватися конкретного раціону. Всі інші можуть насолоджуватися будь-якими смаковими добавками і ні в чому собі не відмовляти.

    Комментарии (0)
    Додати коментар
    Гарбуз - корисні властивості смачного продукту
    Уже кілька століть назад існувало корисні рецепти з гарбуза, а нашим предкам вже тоді достеменно було відомо, чим корисний гарбуз. Розвиток технологій, науки та медицини
    Як зварити пшоняну кашу з гарбузом на молоці, рецепт з фото
    Як правильно зварити пшоняну кашу з гарбузом? Які пропорції рідини і каші? Як ароматизувати смак страви? На всі ці актуальні питання ви отримаєте відповіді в даній
    Смачна вівсяна каша на молоці з гарбузом
    Вівсяна каша корисна і смачна, однак не у всіх сім'ях її люблять. Причиною цього є невміння правильно її готувати. Якщо зварити кашу з кулінарним канонам, то вона набуде
    Страви з хліба. Пудинг з хліба. Пудинг апельсиновий.
    З хлібом можна не тільки їсти. З нього можна готувати. Існує ряд цікавих страв, де хліб є чи не основним, але у всякому випадку визначальним родзинку інгредієнтом