Гарбуз - корисні властивості смачного продукту
Уже кілька століть назад існувало корисні рецепти з гарбуза, а нашим предкам вже тоді достеменно було відомо, чим корисний гарбуз. Розвиток технологій, науки та медицини привнесло в ці знання багато нових фактів. І хоч ми знаємо напевно, що гарбуз не стане перетворюватися в карету, зате те, що користь гарбуза для організму неоціненна, що не піддається жодним сумнівам. Взяти хоча б те, що гарбуз, корисні властивості якої допомагають людині підтримувати своє здоров'я, містить необхідні організму амінокислоти і вітаміни. Наприклад, вітамін Е активно стимулює функції статевих залоз, а також стоїть на сторожі організму, захищаючи його від передчасного старіння.
Користь сирого гарбуза теж очевидна, адже в м'якоті містяться найважливіші мікроелементи, до яких відносяться магній, калій, кальцій, фосфор, натрій. Не кажучи вже про те, скільки вітамінів в цьому дар природи: А, С, вітаміни групи В (В1, В2, В12), РР. Ще що корисного в гарбузі, так це міститься цінний (правильніше сказати безцінний) вітамін К, практично відсутній в інших овочах і фруктах. А ось недолік його загрожує організму кровотечами ясен, з носа, і, що найстрашніше, внутрішніх органів. Так що відповідь на питання, чим корисна гарбуз сира, цілком очевидний.
Завдяки вмісту корисним компонентам, м'якоть, сік і насіння овоча допомагають в боротьбі проти карієсу, при хворобах травної, серцево-судинної, сечостатевої систем, пієлонефритах, безсонні, ожирінні, і навіть в якості противоглистного препарату.
Ось ми і розібралися, яка від овоча гарбуз користь, але шкода, однак, вона теж може заподіяти, коли в організмі спостерігається порушення кислотно-лужного балансу. Чи корисна гарбуз в такому випадку? Однозначну відповідь - ні, адже овоч має сильний лужним ефектом.
{ad1}Страви, в основі яких печений гарбуз дуже популярні в народі. І цей факт не може залишитися без уваги, адже допитливий розум вже намагається докопатися до істини і дізнатися, чим корисна печений гарбуз. А користь м'якоті гарбуза вареної і печеної полягає в тому, що при вживанні продукту в такому вигляді, з організму виводяться шлаки і солі натрію, а також спостерігається виражений жовчогінний, проносний і сечогінний ефекти. Вони будуть до душі, в першу чергу людям, які страждають від зайвої ваги, і як наслідок, хворобою серцево-судинної системи, так що їм доведеться за смаком запечена гарбуз, користь якої в даному випадку полягає в тому, що вона сприяє суттєвому зменшенню навантаження на серце.
Багатьох батьків цікавить питання, чим корисна гарбуз для дітей. Можна сказати з упевненістю, що корисні властивості гарбуза відомі не тільки бабусям, а й педіатрам, які в свою чергу батькам радять давати своїм малюкам страви і соки з цього овоча. Незміцнілий дитячий організм потребує мікроелементах і вітамінах, які містяться в овочі, які не менше, а навіть більше дорослого. Це потрібно для зміцнення імунітету, боротьби зі всілякими запальними процесами, здорового сну, розвитку нервової системи, підтримки нормального стану шкіри і очей. Вітаміни Т і К поліпшать обмінні процеси, успішно виводять шкідливі речовини з дитячого організму. Вміщені залізо і кератин допомагають відновити зір і позбутися від анемії, солі калію покращують роботу серця і зміцнюють судини, мають легку сечогінну засобом.
Найчастіше малюк вередує і не бажає вживати варену, сиру або печену гарбуз. З цього положення допоможе вийти приготована для нього пшенична каша з гарбузом, користь якої подвійна: каша забезпечить організм малюка клітковиною, а гарбуз мікроелементами і вітамінами. До речі, і батькам теж потрібно звернути свій погляд на це блюдо, адже крім поліпшеного травлення, ця кашка малокалорійні і відноситься до дієтичних продуктів.
Є ще корисні страви з гарбуза. Серед нехитрих рецептів:
Печений гарбуз. Миту гарбуз укладають на деко і на середній температурі запікають у духовці. Пропечений гарбуз ріжуть на шматки (попередньо видаливши всі насіння), очищають від шкірки, поливають сметаною або маслом, а після подають на стіл.
Смажена гарбуз. Очищену, нарізану, підсолену гарбуз умочують в борошні і обсмажують з маслом на сковорідці до повної готовності.
Так що, приємного апетиту і міцного здоров'я вам!