Паштет з курячої печінки. Рецепти приготування в домашніх умовах
Головний компонент паштету - куряча печінка - її гасять, варять, запікають в духовці в домашніх умовах. Особливі нюанси смаку і аромату отримують через додавання додаткових інгредієнтів.
Як підготувати курячу печінку до приготування
Щоб смак паштету вийшов ніжним, печінку необхідно промити, зрізати всі плівки, залишивши тільки ніжну м'якоть.
Уважно слід оглянути печінку на наявність зеленувато-жовтих плям.
Їх необхідно зрізати, так як в цих місцях розлилася жовч, і через це паштет буде гірчити. Після підготовки печінку слід нарізати так, як вказано за рецептом.
Посуд
Залежно від методики приготування потрібна або сковорода, або каструля. У сковороді зручно гасити печінку, а в каструлі її відварювати.
Такий продукт як паштет має на увазі подрібнення м'яса, тому необхідна м'ясорубка (ручна / електрична) або блендер. Буде потрібно ємність для зберігання вже приготованого охолодженого страви.
секрети приготування
Рецептів паштету з курячої печінки багато, а саме блюдо популярно у господинь і входить в розряд домашніх.
Кожна господиня дотримується власні умови приготування:
- Заморожену курячу печінку краще розморожувати не дістаючи з холодильника, а прямо на полиці, вибравши для цього зону з самим високим температурним режимом;
- Вершкове масло надає паштету маслянисту текстуру і ніжність;
- Велика кількість овочів додає паштету невелику солодкість, причому необхідно спочатку пасерувати цибулю з морквою, а потім викладати в сковороду печінку, а не навпаки;
- У будь-який рецепт можна додавати трохи кореневої селери, щоб зробити паштет вітамінним. У селері багато кальцію, а його невелика кількість не відіб'ється на смаку;
- Можна експериментувати зі спеціями і приправами;
- Паштет вийде більш еластичним, якщо перед обробкою печінку витримати в молоці;
- Овочі краще пасерувати на вершковому або оливковій олії. Це додасть приємні нотки до аромату і смаку страви;
- Курячу печінку можна перемелювати не тільки у вареному вигляді, але і в сирому. При такому варіанті приготування кашку, що вийшла запікають у духовці. Смак виходить трохи іншим;
- Занадто щільний паштет розводять вершками, а до занадто рідкого додають готову печінку або панірувальні сухарі, які вбирають рідину.
Класичний домашній курячий паштет
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьПечінка куріци500 гМорковь і цибулю середніх размеровПо 1 корнеплодуРаст. масло30 млСлів. масло100 гСпеціі (сіль і мелений перець) По вкусуПорошок мускатного орехаПо бажаннямМ'який паштет з курячої печінки в домашніх умовах з легким цибульний-морквяним і вершковим присмаком готують за класичним рецептом:
- Тверде масло заздалегідь дістають з холодильника, щоб воно стало м'яким.
- З м'яса обрізають все зайве і замочують у молоці на 20 хв. Потім перекладають на сито, щоб стекла волога.
- Овочі миють і чистять.
- Обсмажувати інгредієнти можна на різних сковорідках, а можна все разом, тоді складові додаються в такій послідовності: спочатку цибулю пасерують до напівготовності на соняшниковій олії, потім туди додається дрібно натерта морква (можна додати трохи води). Потім через 2-3 хвилини - печінку.
- Обсмажують все до готовності, вода повинна повністю випаруватися.
- Додають приправи і спеції. Перемішують, пропускають через м'ясорубку або використовують блендер. Подрібнюють, поки консистенція не стане однорідною.
- Поки паштет не охолов, додають нарізане кубиками масло (при подрібненні блендером масло можна додавати відразу).
- Перемішують і розкладають в контейнери для зберігання.
Рецепт Юлії Висоцької
Родзинка цього паштету у використанні коньяку. Він надає неповторний смак паштету.
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьПечень600 гКоньяк20 млЛук ріпчаста - більше среднего1 шт.Жірние вершки (30%) Близько 100 млСлівочное масло30 гПорошок мускатного ореха0,5 ч. Л.Перец мелений (червоний, чорний) По вкусуСольПо вкусуТімьянНесколько гілочокрецепт:
- Очищений від лушпиння цибулю-ріпку потрібно порубати півкільцями. У посуд для смаження кладуть вершкове масла, розтоплюють і засипають нарізаний овоч.
- Коли цибуля почне ставати прозорим, додають печінку. Її можна не різати, а додавати цілком.
- Юлія настійно радить не перетримувати печінку, а обсмажувати її не більше 2 хвилин. В процесі обсмажування додають мускатний горіх, чебрець.
- Вогонь збільшують, додають суміш перців і сіль. Перемішують.
- Вливають коньяк (бренді) - він загориться. Через кілька секунд алкоголь вигорить, і полум'я спаде.
- Тут же додають вершки, перемішують з печінкою і вимикають вогонь.
- Далі всі інгредієнти збивають в блендері. Соус додають не весь відразу, а поступово, щоб паштет не вдався дуже рідким.
- Юлія радить перекласти готовий паштет в контейнер, остудити його і поставити в холодильник на 12 годин.
В мультиварці
Паштет в мультиварці пропонується готувати з салом, однак, можна цей інгредієнт виключити і замінити його вершковим маслом.
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча печень500 гРепчатий лук1 шт.Крупная морковь1 шт.Олівковое або соняшникову олію (для обсмажування) Зовсім трохи або без негоСвіное сало (свіже або солоне) Приблизно 50 гСольПо вкусуПерецПо смакурецепт:
- Овочі нарізають тонко, але не дуже дрібно, щоб овочі не підгоріли.
- У чашу на невелику кількість рослинного масла кладуть дрібно нарізане сало без шкурки. Потім викладають овочі. У режимі «Гасіння» готують 20 хвилин, кришку при цьому закривають. Морква повинна стати м'якою, а цибуля напівпрозорим.
- У цей час готують печінку. Господині рекомендують розрізати кожен шматок на дві частини, щоб зменшити час приготування.
- Печінка викладають до овочів. Солять, перчать. Продовжують час приготування до 30 хвилин в тому ж режимі. Печінка вийде дуже м'якою і ніжною. Перевіряють готовність так: протикають шматок гострим ножем і дивляться, якого кольору рідина виходить з шматка - вона повинна бути прозорою.
- Потім інгредієнти перемелюють блендером до пюреобразного стану.
Цей паштет з курячої печінки в домашніх умовах найкраще намазати на свіжоприготований свіжий хліб, поверх вершкового масла.
Продукт зберігається в холодильнику 3-4 дні. Рекомендується вибирати для зберігання скляний посуд.
З печінки з грибами
Французький акцент додадуть паштету з курячої печінки лисички, а більш звичний смак - печериці. Хоча для приготування це варіанти рецепта можна використовувати будь-які гриби.
Вершкове масло в умовах домашнього приготування можна замінити рослинним - великої різниці немає.
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча печень0,5 кгГріби200-250 гРастітельное / вершкове масло40 / 60 Глук репчатий1 шт.МорковьОпціонально (1 шт.) Спеції (чорний мелений перець і сіль) За смакомрецепт:
- Печінка потрібно ретельно підготувати, обрізати всі підозрілі місця (жир, плівки, жовч).
- Лук нарізають будь-яким способом, але не дуже дрібно - середніми за розміром шматками. Морква ріжуть кружечками. Відправляють на сковороду і подрумянивают на рослинному маслі.
- Потім додають нарізані великими шматками гриби і перемішують. Накривають кришкою сковороду і тушкують 10 хв, поки не випарується рідина.
- Потім до овочів і грибів викладають печінку.
- Злегка обсмажують печінку на великому вогні, додають 1/3 ст. води і, накривши кришкою, тушкують 15 хвилин.
- За хвилину до готовності додають сіль і спеції.
- Готовий продукт, поки він ще не охолов, поміщають в блендер, додають вершкове масло і збивають до пюреобразного стану.
- Потім масу прибирають в холодильник, щоб вона застигла.
Ніжний з вершками
Ніжність цим рецептом якраз надають вершки.
{ad1}компоненти:
компоненткількістьПечінка куріная600 Глук ріпчаста (середній) 2-3 шт.Слівочное масло100 гСлівкі (10-20%) 0,25 ст.Спеціі (сіль і чорний мелений перець) За смакомрецепт:
- Печінку обробляють, обсушують за допомогою паперового рушника.
- Викладають м'ясо на сковороду на вершкове масло і смажать близько 3 хв, додавши спеції.
- Підсипають до печінки нарізаний півкільцями цибулю і обсмажують всі разом до напівпрозорості лука. Не забувають помішувати.
- Потім вливають в сковороду вершки, накривають її кришкою і тушкують 15 хвилин.
- Перекладають інгредієнти в блендер, соус вливають не весь, а, як в рецепті Юлії Висоцької, додають в масу поступово, домагаючись потрібної консистенції.
- Використовують в їжу після охолодження в холодильнику.
дієтичний
Цей паштет з курячої печінки готується зовсім без масла, тому і відповідає всім вимогам дієтичного харчування. Його легко можна приготувати вдома.
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча печінка (очищена від жиру) 500 гЧеснок3 середніх зубчікаЙогурт50 млСольПо вкусуПерец мелений чернийПо вкусуМускатний орех1 щеп.РозмарінНесколько гілочокрецепт:
- Часник потрібно почистити і подрібнити (натерти на самій дрібній тертці або пропустити через прес).
- Потім часник перемішують з підготовленою, добре промитої печінкою.
- Додають йогурт, сіль, спеції, перемішують.
- Викладають в жароміцний посуд і ставлять в духовку.
- Запікають при температурі 200 градусів протягом 40 хвилин.
- Приготовану в духовці печінку подрібнюють в блендері разом з рідиною, яка утворюється на дні.
- Потім поміщають паштет в холодильник і залишають на пару годин настоюватися.
З печінки і грудки
Поєднання печінки і грудки надає паштету нові нотки.
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча грудка без шкіри і костей300 г або одна штукаПечень куріци300 Глук-репка2 шт.Слівочное масло5 ст. л.Прованскіе трави, сіль і перецПо смакурецепт:
- На розігріту сковороду викладають половину масла і пасерують дрібно нарізану цибулю до напівготовності.
- Додають до цибулі нарізане кубиками філе курячої грудки. Обсмажують ще 3 хв.
- Очищену від плівок печінку додають до обсмажують інгредієнтів.
- Процес обсмажування продовжують до тих пір, поки печінка не набуде світло-коричневий колір, і не перестане виділяти кров.
- За пару хвилин до кінця приготування додають спеції і сіль.
- Остигнули інгредієнти збивають в блендері разом з маслом, що залишилося.
З печінкою та сиром
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьПечінка куріци500 гТвердий сир300 гШампіньони200 гМорковь1 шт.Лук-репка1 шт.Тімьян6-7 веточекСельдерей стеблевой0,5 шт.Соль, перець і інші спецііПо вкусуРаст. маслоДля обсмаження овощейСлів. масло100 гВ інших варіантах рецепта замість грибів і селери додають помідори і желатин.
рецепт:
- Попередньо очищені овочі нарізають шматочками середнього розміру і пасерують на рослинній олії разом з чебрецем.
- Потім через 5 хвилин додають до овочів очищені від верхньої шкірки і нарізані слайсами печериці.
- Тут же слідом відправляють на сковороду підготовлену за всіма правилами печінку.
- Обсмажують на середньому вогні протягом 10 хвилин. Одночасно готують сир: труть його на дрібній тертці.
- Перед збивання в блендері прибирають гілочки чебрецю, перемелюють інгредієнти до однорідної маси.
- Додають в загальну масу натертий сир. Перемішують.
- Викладають паштет в ємність, в якій він буде зберігатися.
- Масло розтоплюють в сотейнику і виливають поверх паштету.
- Забирають в холодильник до повного застигання масла.
З яблуком і коньяком
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча печень700 грастим. масло100 млСлівочное масло70 гЯблоко1 шт.Репчатий лук2 шт.Слівкі50 млКоньяк50 млСольПо вкусуЧерний мелений перецПо вкусуПрованскіе трави0,5 ч. л.Інгредієнти готують в сковороді з високими бортами.
рецепт:
- Спочатку підготовлену належним чином печінку тушкують в олії на сковороді до напівготовності.
- Потім додають до неї цибулю, нарізану кубиками. Гасять пару хвилин.
- Всипають очищену від шкірки нарізану також кубиками м'якоть сухого кислого яблука. Слід гасити до розм'якшення.
- Потім з сковороди зливають майже всю рідину і додають коньяк, масло (вершкове), прованські трави. Обережно! Коньяк може спалахнути! Гасять на невеликому вогні ще хвилин 5 - коньяк повинен вигоріти весь.
- Потім перекладають все в блендер і збивають, потроху додаючи вершки до потрібної консистенції.
З яйцем
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьПечінка куріци0,5 кгЛуковіца ріпчастої цибулі середнього размера1 шт.Яйца курячі, в вареному віде2-3 шт. (В залежності від розміру) Морковь1 шт. по желаніюРаст. масло2-3 ст.л. для жаркіСлів. масло100 гСпецііПо смакурецепт:
- Овочі миють, чистять і нарізають невеликими кубиками, відправляють обсмажувати на сковороду з рослинним маслом.
- Готують печінку: миють, обрізають, обсушують паперовою серветкою. Печінку можна відварити протягом 10-15 хвилин або відправити до овочів обсмажувати на 5 хвилин.
- Якщо яйця ще не зварені, відварюють їх. Дістають з холодильника вершкове масло, щоб воно розм'якшилися при кімнатній температурі.
- В кінці приготування печінку слід посолити.
- Очищають варені яйця від шкаралупи.
- Перебивають всі інгредієнти в блендері або кілька разів пропускають їх через м'ясорубку, додаючи спеції.
- Паштет, приготований за цим рецептом, зберігається в охолодженому вигляді 2-3 дня.
З печінки і сердець
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча печень300 гКуріное сердце300 Глук-репка2 шт.Морковь (невелика) 1 шт.Раст. масло2-3 ст. л. для обжаріваніяСмесь перцевПо вкусуСольПо вкусуВодаОколо склянки для гасінняУ паштет з курячої печінки можна також додавати кмин, часник, лавровий лист.
Воду можна замінювати невеликою кількістю червоного вина (його беруть в два рази менше, ніж води), особливо якщо блюдо готується на свято, а не для звичайного домашнього вжитку.
рецепт:
- М'ясо потрібно добре промити, обсушити і зрізати з нього плівку, жир і жовч.
- В першу чергу на рослинному маслі обсмажують серце.
- Потім додають до нього дрібно нарізані цибулю і моркву. Солять і перчать.
- Слідом додають печінку і вибрані спеції. Вливають в сковороду воду або вино.
- Гасіння продовжують, поки рідина не випарується.
- Вимикають вогонь.
- Збивають в блендері до однорідного стану. Для більшої еластичності можна перебити паштет з вершковим маслом.
З манкою
Поряд з вишуканими варіантами, де серед інгредієнтів зустрічаються коньяк, бренді, червоне вино, печериці, готують і економ-варіант паштету з курячої печінки, що відрізняється наявністю в складі манної крупи.
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьПечінка куріная300 гМолоко80-100 млМанка1 ст. л.Вода200 млЛуковіца (середніх розмірів) 1 шт.Морковь (невелика) 1 шт. (За бажанням) Сіль і перецПо вкусуРаст. маслоДля обсмажування овочіврецепт:
- Промиту і очищену курячу печінку слід замочити в молоці.
- Потім відварити до готовності без додавання солі.
- Манку тим часом замочують в одній склянці води. Залишають на 30-40 хвилин.
- Цибулю і моркву нарізають невеликими кубиками і обсмажують на олії.
- Тепер всі компоненти потрібно подрібнити в блендері (разом з манкою - воду не зливають), додавши спеції і сіль.
- Отриману масу перекладають у форму і запікають у духовці при температурі 180 градусів приблизно протягом 30 хвилин. Готовність потрібно періодично перевіряти, так як час приготування залежить від особливостей духовки.
З гарбузом
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча печень800 гТиква300 гАпельсін2 шт.Слів. масло200 голива. масло1-2 ст. л.Лук-репка2 шт.Морковь (велика) 1 шт.Спеціі (перець, сіль, мускатний горіх) За смакомрецепт:
- Очищену від плівок, промиту і обсушену печінку тушкують на рослинній олії в сковороді на невеликому вогні протягом 5-7 хвилин. Важливо її не перетримати. Обсмажену печінку перекладають в тарілку.
- В ту ж сковороду всипають нарізані кубиками овочі (цибуля, морква, гарбуз). Гарбуз попередньо слід очистити від шкірки. Додають 1 ст.л. з верхом вершкового масла. Обсмажують 10 хвилин.
- В цей час віджимають сік з двох апельсинів. По закінченню 10 хвилин вливають в сковороду сік і додають обсмажену печінку. Гасять ще пару хвилин.
- Потім всі інгредієнти збивають блендером до пюреобразного стану, додаючи при цьому спеції та сіль.
- Розтоплюють в сотейнику вершкове масло і заливають їм розкладений по формам паштет.
- Відправляють застигати в холодильник.
пікантний
Компоненти за рецептом:
компоненткількістьКуряча печень1 кгОтварние курячі яйца3 шт.Коньяк80 млРаст. масло50-60 млСлів. масло300 гСоль і перецПо вкусуГорчіца2 ст. л.Ароматние спецііПо бажаннямрецепт:
- Ставлять відварюватися яйця. Масло дістають з холодильника.
- Печінка курки готують і обсмажують на олії. Після рум'янцю гасять під кришкою до готовності з додаванням солі і перцю, рідина практично вся повинна випаруватися з сковороди.
- Зварені яйця остуджують і очищають від шкаралупи.
- Печінка, яйця, слив. масло (100 г) подрібнюють в блендері з додаванням коньяку.
- Решта розм'якшене масло перемішують з гірчицею.
- На застелений харчовою плівкою домашній стіл розмотують фольгу і викладають на неї паштет у вигляді прямокутного пласта. Зверху тонким шаром розмазують олійно-гірчичну суміш. Загортають пласт паштету в рулет, поступово прибираючи фольгу.
- Відправляють в холодильник для застигання на кілька годин.
Паштет з печінки курки виходить ніжним і ароматним, він може бути дієтичним і пікантним, вишуканим і економічним. А численні рецепти приготування залишають можливості для кулінарних експериментів.
Рецепт паштету з курячої печінки в домашніх умовах:
Покроковий рецепт приготування курячого паштету: