Картопляна запіканка з фаршем в духовці рецепт з фото. Покрокове приготування смачної класичної запіканки, як в дитячому саду, без сиру
Картопля був і залишається одним з найбільш затребуваних овочів на столах наших співвітчизників. Рецептів з фото картопляних страв, таких як запіканка з фаршем в духовці, в мережі дуже багато, так як страва дуже смачна.
Картопляна запіканка з пюре з фаршем
Дуже смачним є картопляна запіканка з пюре. Таке блюдо подарує «друге життя» вчорашньому пюре або допоможе приготувати смачну запіканку на швидку руку з розчинної пюре швидкого приготування. До того ж, запіканка з пюре набагато швидше готується і завжди пропікається.
Для простоти приготування наведено фото-рецепт картопляної запіканки з пюре і фаршем в духовці:
- Кілограм картоплі солиться і відварюється у воді до готовності. Потім варену картоплю подрібнюється в пюре за допомогою погружного блендера або толкушкой. В отримане пюре вводяться 2 яйця, це допоможе пюре тримати форму. Для поліпшення смаку і консистенції кухаря рекомендують додати в пюре 50 г вершкового масла.
- Фарш обсмажують на сковороді до готовності, сіль, перець і інші спеції додаються за смаком. Лук пасерують до золотистого відтінку в тому ж маслі, так зменшується калорійність страви і економиться рослинне масло.
- Форма для запікання промащується вершковим маслом і присипається панірувальними сухарями, так запіканка придбає хрустку скоринку і потрібну твердість країв.
- Половина пюре рівномірно розподіляється по поверхні форми. Далі викладається приготований фарш з цибулею і зверху покривається залишилися пюре. Зверху також можна присипати паніруванням або прикрасити тертим сиром і зеленню.
- Запіканка з пюре випікається швидко, досить 20-25 хв. і можна подавати до столу.
Запіканка з тертої сирої картоплі з фаршем
Запіканка з тертою картоплею і фаршем особливо сподобається тим, хто любить деруни з фаршем, але не любить смажити їх.Рецепт такий запіканки простий:
- 0,5 кг фаршу обсмажують на олії, 1 головка нарізаної цибулі пасерують окремо і змішується з фаршем. У готову суміш додається сіль, перець і зелень.
- 5 середніх картопляних бульб подрібнюються на тертці. Рекомендується віджати вийшов картопля від зайвої вологи. Для фортеці картопляної начинки можна додати 1 сире яйце.
- Дно і борту форми для випікання змащуються маслом. Викладається шар фаршу, зверху шар тертої картоплі.
- У розігрітій духовці блюдо випікається 50 хв. на середньому вогні.
Картопляна запіканка з фаршем і грибами
Одним з найбільш ситних і смачних є поєднання грибів і фаршу. Особливо це поєднання стане вдалим в запіканці з картоплі, фаршу і грибів, запечених в духовці.
Вище представлений покроковий відео-рецепт з фото:
- Подрібнити 5 середніх бульб картоплі. Провідні кухарі рекомендують нарізати картоплю півкільцями, так зберігається структура і овоч добре пропікається.
- М'ясний фарш обсмажується на сковороді і додається пасеровану цибулю.
- Гриби обсмажують на олії. Іноді буває, що при обсмажуванні гриби починають виділяти надто багато соку. У такій ситуації рекомендується злити зайву рідину і обсмажити гриби ще раз.
- На змащене деко викладають половину очищеної картоплі.
- Далі, або окремо шар фаршу потім шар грибів, або м'ясо з грибами можна перемішати і викласти на картоплю.
- Зверху розподіляється залишилися шматки картоплі. Запіканка може бути посипана тертим сиром.
- Випікається в духовці 45-50 хвилин.
Картопляна запіканка з курячим фаршем
Запіканка з курячим фаршем - дієтичне блюдо, завдяки курячому м'ясу.
- Картопля очищається від шкірки і подрібнюється. Фарш з курки приготуватися швидко, тому для прискорення приготування картопля відварюється до напівготовності.
- Кухарі-професіонали до обсмаженої курячого фаршу рекомендують додавати підсмажені моркву і цибулю. Фарш солиться і перчить.
- У заготовленої формі інгредієнти викладаються шарами: картопляний, шар з фаршу і овочів і зверху покривається картоплею.
- При попередній обробці картоплі і фаршу, час випікання в духовці становить 25 хв.
Картопляна запіканка з фаршем як в дитячому садку
Для тих, хто хоче знову відчути смак цих ласощів, представлений даний рецепт:
- 1 кг картоплі очищається і відварюється в каструлі. Потім відвареної овоч подрібнюється в пюре, додаються 200 мл молока і 40 г вершкового масла, це додасть ніжність і легкість запіканці. У пюре розбивається 1 куряче яйце.
- Фарш з цибулею і морквою обсмажуються до золотистої скоринки.
- Картопляне пюре і фарш з овочами перекладаються шарами в форму для випікання. Рекомендується кожен рівень запіканки щільно утрамбовувати, не залишаючи просвітів.
- Випікається блюдо в духовій шафі при 160 гр 30 хв.
Картопляна запіканка з фаршем і помідорами
Така запіканка готується з вищевикладеного принципом, тільки крім шарів картоплі і фаршу прокладається ще один шар нарізаних кільцями помідорів. Професіонали радять попередньо обдати томати окропом і очистити від шкірки, проте за бажанням помідори можуть бути запечені і з шкіркою.
Не рекомендується замінювати свіжі помідори консервованими томатами або томатною пастою. Також слід враховувати, що кислота, що виділяється з помідор під час термічної обробки, гальмує процес приготування страви, тому, навіть при попередній обробці інгредієнтів запіканки, блюдо буде готуватися не менше години.
Ідеальним доповненням до картопляної запіканки з фаршем і помідорами стане розплавлений сир.
Картопляна запіканка з фаршем і овочами
Така запіканка готується за стандартним рецептом:
- Овочі для запіканки можна підібрати відповідно до своїх уподобань. Досвідчені кулінари рекомендують вибирати овочі різних кольорів, так страва вийде не тільки смачним, але і візуально приємним.
- Які б не були обрані овочі, попередньо їх рекомендується обсмажити на маслі і при необхідності очистити від шкірки.
- Овочами можна прикрасити верх запіканки, тільки важливо стежити, щоб овочі не пересушити.
Картопляна запіканка з фаршем і горошком
Фото-рецепт нижче допоможе приготувати картопляну запіканку з фаршем і горошком в духовці:
- 5 середніх картоплин нарізаються соломкою або пластинами.
- Морква, цибуля і фарш пасерують на сковороді.
- У форму для випічки укладається і розрівнюється фарш з горошком.
- Зверху укладають картопля і посипають сиром.
Час приготування 50-60 хв.
Порада від шеф-кухаря: горошок краще брати свіжий, він швидко приготується і дасть неповторний аромат страви.
Картопляна запіканка з фаршем та сиром
Така запіканка відмінно ілюструє фразу «Все геніальне-просто».
На 0,5 кг очищеної картоплі беруть 300 г обсмаженого фаршу і укладають по черзі. Заключним шаром є тертий сир. Час запікання 50 хв.
Щоб отримати ідеальний результат, можна скористатися порадами:
- Щоб уникнути підгоряння запіканки слід використовувати напівготові інгредієнти.
- Для того щоб зробити запіканку менш калорійною, рекомендується замість використання масла простелити дно посуду для випікання фольгою матовою стороною вниз.
- Щоб сир не підсох завчасно, його слід посипати за 15 хвилин до готовності страви.
Картопляна запіканка з фаршем по-французьки
Для картопляної запіканки з фаршем по-французьки потрібно все той же фарш, цибулю, сир і картопля, тільки розміщуватися всі ці інгредієнти будуть по-іншому:
- Картопля очищається і нарізається кружками.
- Лук нарізають кільцями.
- Фарш заздалегідь присмажується в посуді з товстим дном.
- У посуд для випікання укладаються картопля, потім фарш, на який кладуться кільця цибулі і на закінчення все посипається тертим сиром.
- Випікатися в духовці це блюдо має не менше 1 години.
Багато кухаря і домогосподарки використовують варіант, де замість однієї великої запіканки на деку формують кілька порційних запіканок по написаному вище принципом.
Картопляна запіканка з фаршем, рисом і капустою
Фото-рецепт картопляної запіканки з фаршем, рисом і капустою в духовці:
- Картопля і рис відварюються до готовності. Картопля пюрируют.
- Капуста шаткується і гаситься на сковороді з додаванням 1 ст. л. томатної пасти.
- Фарш обсмажують і змішується з відвареним рисом.
- Отримані інгредієнти один за іншим викладаються в форму для випічки. Все поливається заливкою зі сметани і яйця.
- Випікається блюдо протягом 50 хв.
Картопляна запіканка-рулет з фаршем
Надати оригінальності звичного страві допоможе форма подачі запіканки у вигляді рулету. Для приготування потрібно:
- 6 середніх картоплин.
- 500 г фаршу.
- 1 яйце і окремо 1 жовток (для змащування верхівки).
- 2 ст. л. муки.
- 1 цибулина.
- Сіль і перець.
- 30 г масла.
Фото-рецепт приготування картопляної запіканки-рулету з фаршем в духовці:
- Очищений картопля відварюється 20 хв. Готовий овоч подрібнюється і змішується з яйцем, маслом і борошном.
- Лук і фарш пасерують на сковороді.
- На харчову плівку або силіконовий килимок рівномірної товщини викладається пюре.
- В середину пласта з пюре викладають фарш.
- За допомогою плівки краю картопляної основи змикаються, утворюючи м'ясний рулет.
- Рулет перекладається на духовочние деко і покривається збитим жовтком для додання виробу рум'яної скоринки.
- Блюдо випікається 40 хв.
Картопляна запіканка з фаршем і квасолею
Запіканка з картоплею, фаршем і квасолею готуватися за стандартною для цієї страви схемою. Квасоля може бути відвареної, для цього квасолеві боби варяться в підсоленій воді до готовності (приблизно 1-1,5 години). Досвідчені фахівці радять перед варінням залити квасолю водою і залишити набухати на 10 годин.
Але набагато простіше і швидше придбати в найближчому магазині вже готову, консервовану квасолю. Картопля, фарш і квасоля укладаються шарами і випікаються 50 хв в духовці.
Багатошарова картопляна запіканка з фаршем «А-ля лазіння»
Багатошарова запіканка з фаршем виглядає найбільш ефектно, до того ж, крім чергуються шарів фаршу і картоплі можуть бути присутніми овочевий шар з помідорів, баклажанів і будь-яких інших овочів.
Запіканка «А-ля лазіння» готується легко:
- Заготовлюються складові запіканки.
- У форму викладається тонким шаром пюре, потім також тонким шаром фарш, і наступним шаром овочі. Далі всі верстви повторюються.
- Заключний шар повинен стати картопляним, його покривають тертим сиром.
- На 40 хв. запіканка відправляється в духову шафу.
Приготування картопляної запіканки в духовці
Ось як робиться картопляна запіканка з фаршем в духовці, рецепт з фото представлений нижче:
- Для запікання в духовці картопля очищається і ріжеться на бруски або кола.
- М'ясо подрібнюється в фарш і обсмажують з цибулею.
- Перекладені шарами на деку м'ясо і картоплю поміщаються в духовку на 50 хв.
Секрети від фахівців з приготування запіканки в духовці:
- Блюдо готується набагато швидше і рівномірно пропечеться, якщо складові зрадити хоча б недовгою термічній обробці.
- Рекомендується накривати деко або форму для запікання кришкою або фольгою, так страва не буде сухим, приготуватися рівномірно і значно швидше.
- Духовку слід почати прогрівати за 10 хвилин до того, як поставити запіканку в неї, так вдасться уникнути пересушування страви.
Приготування запіканки в мультиварці
Універсальна інструкція по приготування картопляної запіканки з фаршем:
- Картопля нарізається невеликими скибочками або кубиками. Фарш заправляється спеціями за смаком. Лук нарізають кільцями середньої товщини, перемішується з 2 ст.л. майонезу.
- У ємність мультиварки черзі укладаються шар цибулевих кілець, далі шар фаршу і шар картоплі. Зверху при бажанні посипається тертим сиром.
- Все блюдо рясно заливається заливкою, наприклад, 20% сметаною.
- Випікання відбувається в режимі «Випічка» 40 хв.
Кілька секретів від професійних кулінарів:
- Запіканку не слід діставати відразу, а дати бодай трохи охолонути, таке блюдо буде тримати форму і не розвалиться.
- Температура вибирається залежно від кількості інгредієнтів.
- Мультиварка зробить запіканку з хрусткою скоринкою зверху, але якщо перевернути її і встановити режим смаження на 2 хв., То можна отримати запіканку як з духовки.
- Для запіканки в мультиварці дуже важлива заливка, як неї можуть виступити вершки, молоко або сметана. Заливка дозволить страві не пересушити і не пригоріти по краях.
Соус для картопляної запіканки
Соуси можуть стати не тільки прекрасним доповненням до будь-якої страви, але і виручити господиню, якщо блюдо пересушена. Кілька соусів для картопляної запіканки з м'ясом:
- Для сирного соусу змішується 1 ст. сметани, 2 упаковки плавленого сиру типу «дружба» в «ванночках», за бажанням додається рубана зелень. Запіканка поливається таким соусом безпосередньо перед подачею.
- Сметана сама по собі може стати відмінним соусом, але для досягнення більш незвичайного смаку додаються сіль, перець і перетертий відвареної жовток.
- Молочний соус стане прекрасним доповненням до будь-якої запіканці. Готують його, підсмажуючи 1 ст.л. борошна на олії. У цю суміш вливається 50 г бульйону і кип'ятити 10 хв., Далі 1 жовток розлучається в 50 г молока і втручається в масу на сковороді. Досвідчені кухарі радять заздалегідь відварити жовток, тоді в соусі він розподілиться рівномірно і не утворюються грудки.
- Один з найпростіших і швидких в приготуванні соусів є часниковий. Для нього буде потрібно змішати майонез і сметану в пропорції 1 до 1, додати 3 подрібнених часникових зубців і зелень за смаком. Якщо соус надто густий, рекомендується додати трохи кип'яченої води.
Як красиво подати картопляну запіканку?
Приготувати страву це пів справи, важливо його естетично презентувати, щоб не тільки шлунок, але і очей радів. Завдяки деяким фото простих рецептів, на яких видно як подати картопляну запіканку з фаршем, приготовлену в духовці, можна збагнути:
- Якщо естетичний вигляд дозволяє, то подати запіканку можна прямо в посуді, в якій вона і готувалася.
- Цілісна запіканка може бути покладена на блюдо або піднос, так кожен бажаючий зможе відрізати собі потрібний розмір порції.
- Особливо привабливо запіканка буде виглядати на подушці з листя салату. Крім салату запіканка може бути прикрашена свіжими овочами і гілочкою зелені.
- Можна подати запіканку заздалегідь политу соусом або поставити на стіл поруч з запіканкою соусницю.
Цілісна запіканка може бути заздалегідь розділена на порції і подана з овочами і подрібненою зеленню.