В'ялена моркву на зиму. Як засушити в духовці, зберігши всі вітаміни, рецепт з фото
Моркву — універсальний коренеплід, в якому знаходиться велика кількість вітамінів, необхідних для нашого організму. Тому не дивно, що морква – головний овоч додається в багато страви. Заготовлюючи різні заготовки в прок на зиму обов'язково варто запастися даним продуктом. Цю необхідну спецію повинен мати кожен кулінар!
Твоя Ізюминка розповість сьогодні як засушити моркву в духовці. Над овочевими приправами купленими в магазині, в'ялена морква гордо лідирує під номером один. Вона не тільки додасть блюдам неповторний аромат і смак, але і протягом року можна буде отримувати корисні вітаміни і речовини природного походження. Крім цього даний спосіб заготівлі моркви на зиму виручить тих, у кого відсутній погріб. До переліченого слід додати, що в'ялена моркву в духовці для раціону харчування на вагу золота. Оскільки вона збагачена каротином, який опинившись в нашому організмі перетворюється у вітамін А. А в ньому особливо потребують діти та жінки будь-якого віку. Ще цілющі властивості коренеплоду зміцнюють сітківку ока. Тому людям з хворобами зору необхідно якомога частіше вживати сиру морквину, пити з неї сік, або її сушену заготовку.
Способи сушіння моркви
Одним з найбільш простих способів заготівлі моркви на зиму є - сушка або в'ялення. Існують кілька способів як засушити морква:
- В духовці.
- На повітрі.
- електросушарці.
Перший спосіб. Ми сьогодні будемо сушити моркву в духовці. Це найдоступніший спосіб, оскільки духову шафу є практично в будь-якому будинку. Цим способом можна скористатися, коли немає можливості зберегти зібраний врожай в домашніх умовах (при відсутності льоху, балкона, місця в холодильнику). У сушеному вигляді продукт займе не багато місця, відмінно зберігається в герметично закритій тарі, розміщеній в сухе місце.
Другий спосіб. Іншим способом заготівлі моркви є висушування на повітрі. Для цього піднос з нарізаною або тертою морквою поміщають на відкритій сухий майданчику. Повітряно-сонячні промені її будуть зігрівати і вже кілька діб овоч буде готовий. Але зараз, коли літо далеко позаду, даний спосіб неможливо застосувати.
Третій спосіб. Сушка овочу в спеціальних електричних приладах: спеціальній сушарці (її встановлюють над газовою плитою), або можна застосувати електросушарки. Тоді також шматочки потрібно періодично перевертати, щоб вони не підгоріли.
Як правильно засушити моркву на зиму в духовці, рецепт з фото
Інгредієнти
Моркву – будь-яка кількість
Важливо: для сушіння краще використовувати ранні молоді сорти моркви середнього розміру. Бажано, щоб серцевина овоча була негрубої і невеликою. Саме такий овоч володіє солодкуватим смаком і корисними мікроелементами.
Приготування
1. Морква вимиємо і обсушим паперовим рушником. Якщо є бадилля і зелена шийка, то їх потрібно зрізати.
2. Овоч очистимо від шкірки, знову помиємо і обсушим. Якщо є на коренеплоді пошкодження, то їх потрібно усунути.
3. За допомогою кухонного комбайна або терки морква натремо. Також її можна нарізати соломкою, кубиками, смужками, слайсами, кільцями... Це залежить від того, куди ви надалі плануєте її використовувати, в яке блюдо класти. Головне щоб всі шматочки коренеплоду були однакового розміру, це важливий момент, оскільки волога повинна рівномірно випаровуватися.
4. Морквяну стружку викладемо тонким шаром на деко.
5. Відправляємо деко в духову камеру нагріту до 80°С орієнтовно на 2 години. Під час сушіння овоч кілька разів необхідно перемішати. Готова сушена морква значно зменшиться і зовні буде виглядати дуже сухий.
Дамо повністю охолонути готовому продукту. Як ви напевно встигли помітити, морква значно зменшилася в обсязі, що дозволяє її зберігати, займаючи трохи місця в кухонному шафці.
Як зберігати сушену моркву
Сушену моркву, після того, як вона повністю охолола, потрібно помістити на зберігання. Для цього ви можете скласти:
- у скляну банку,
- резервуар,
- марлеву торбинку,
- поліетиленовий або паперовий пакет.
Яку б ви упаковку не вибрали, вона повинна бути герметично закрита кришкою, якщо це банку, або перев'язана бичевий, якщо це пакет. Важливо дотримувати умови зберігання: в'ялену моркву необхідно тримати в сухому і темному місці. Термін зберігання - до наступного врожаю.
Куди можна використовувати сушену моркву?
Отже, ви висушили моркву на зиму і відразу ж собі полегшили працю на кухні, тепер вам не треба буде кожен раз під час приготування того чи іншого блюда мити, чистити, різати моркву. У вас повністю готовий до вживання натуральний напівфабрикат! Скромний коренеплід в сушеному вигляді можна незмінно використовувати для всіх класичних страв. Потрапляючи в суп, рагу або жарке морковинки розпрямляються і беруть свій первісний вигляд, надають страві характерний смак і аромат. У перших стравах сушена морква буде відмінним доповненням до: борщу, щам, рассольнику, м'ясного бульйону тощо В'ялену моркву можна додавати в другі страви, такі як: плов, гуляш, тушковані овочі, страви з квасолею і грибами і т. д. Приготувавши страву з сухої заготовки, ніхто не здогадається, що ви використовували для нього сушену моркву.
Крім того в'ялену морква вживають у вигляді дієтичних чіпсів. Її калорійність значно нижче, ніж солодких сухофруктів, при цьому смак досить приємний. Тому ви можете додавати її в сухі сніданки і мюслі, тим самим збагачувати свій щоденний раціон корисною, натуральної і смачною добавкою.
Але і це ще не все! Якщо ви перемелете сушену моркву в кавомолці або подрібніть її в блендері в борошно, то ви зможете нею посипати салати, привносячи в них не тільки корисні для організму речовини, але і новий смак. У вигляді порошку моркву можна додавати рецепти різної випічки та десерти, роблячи їх більш дієтичними.
А ще в'ялену моркву можна заварювати і пити як чай, якщо ви такий ще не пили - спробуйте! Для цього до звичайної заварці чорного чаю додають таку ж кількість сушеної моркви (співвідношення 1:1). Його смак і аромат зігріє вас в холодний день, підтримає при занепаді сил, нездужанні і застуді.
Пропоную подивитися відео, як приготувати морквяні цукати.
Друзі, а ви заготовлює на зиму продукти? Яким способом ви найчастіше це робите? Поділіться про це в коментарях. Розкажіть свої секрети і рецепти приготування швидких, корисних і смачних домашніх заготовок на зиму. Якщо вам була корисна ця стаття, ставте лайки, натискайте на кнопки соцмереж, проголосуйте "зірочками". Вступайте в групу Твоя Родзинка в Контакті і заповнюйте форму підписки виходять з новинами на сайті.
З повагою, Любов Федорова.
Приємного апетиту!