Натуральна ячна каша: користь і шкода ячмінного продукту
19.03.2018 0

Натуральна ячна каша: користь і шкода ячмінного продукту

Корисні продукти
В закладки


jachnevaja kasha pol' />Несправедливо забута ячна каша, користь і шкода якої навіть мало кому відомі, рідко зустрічається в звичному раціоні харчування більшості людей. І хоч крупа може послужити не тільки смачним, але і корисними гарніром, про неї згадують в рідкісних випадках. Адже прилавки магазинів заповнені модними кашами швидкого приготування, які завдяки різним харчовим добавкам затьмарюють смак корисних продуктів, та й готуються швидко і легко. Однак вже дізнавшись про користь ячної крупи, від неї більше не можна відмовитися.</p><h2>Ячна крупа - джерело здоров'я і краси</h2><p>Каша з ячменю, вироблена шляхом дроблення зерняток, була затребувана ще більше 10 000 років тому. Як її вирощували і готували достеменно невідомо, але багато джерела свідчать, що крупа була у великій пошані у людей того часу. Її використовували як для насичення і позбавлення від відчуття голоду, так і з метою лікування від різних хвороб. Захворювання шкіри лікували за допомогою компресів на основі ячменю, а для лікування внутрішніх недуг вживали кашу в певних кількостях щодня. Дійсно, склад крупи багатий:</p><ul><li>білок (більше 10%);</li><li>насичені жирні кислоти;</li><li>складні вуглеводи (більше 65%);</li><li>натуральні цукру;</li><li>клітковина (близько 6%);</li><li>вітаміни (Е, D, A, PP, B);</li><li>мінерали (калій, фосфор, кальцій, залізо та інші).</li></ul><p>Сучасний спосіб виробництва крупи дозволяє зберегти більшу частину містяться в ячмені корисних речовин. Спочатку з зерна злакової культури знімають зовнішню оболонку, а потім відбувається процес дроблення. Очевидно, чим корисна ячна каша - вся користь злаків в ній зберігається. Перлова каша, що отримується з тієї ж культури ячменю в результаті шліфування зерна, вважається менш смачною і корисною.</p>
<h3>Вплив каші на організм</h3><p>З давніх часів було помічено чудодійний вплив деяких продуктів харчування на здоров'я і самопочуття людини. Одним з таких продуктів і є ячна каша. Вона має потужні сечогінними, обволікаючі і спазмолітичними діями, містить природний антибіотик і є профілактикою ракових захворювань. Регулярне вживання крупи сприяє позбавленню від стресу, підвищенню життєвого тонусу і працездатності. Помічені такі впливу каші на організм:</p><ol><li>Речовини, що містяться в каші на 100% засвоюються організмом. Більш того, що входить до складу крупи клітковина допомагає засвоюватися і іншим продуктам харчування, полегшуючи при цьому роботу кишечника. Каша також обволікає стінки шлунка, ніж сприяє загоєнню виразки і інших захворювань шлунково-кишкового тракту.</li><li>Харчові волокна також надовго дарують відчуття ситості, не підвищуючи при цьому рівень цукру. Крупа має можливість нормалізувати в крові рівень холестерину і провокувати руйнування холестеринових бляшок.</li><li>Нормалізує вироблення гормонів, регулює роботу щитовидної залози. Безцінна ячна крупа, користь якої в тому, що вона служить якісною профілактикою онкологічних хвороб, гальмує їх розвиток.</li><li>Запобігає розвитку різних алергічних реакцій. Ще одна особливо каші в користь для тих, хто перехворів складним захворюванням і знаходиться на стадії реабілітації.</li><li>Очистити нирки і печінку можливо, якщо часто їсти ячну кашу. Сечогінну та протизапальну дії забезпечують ще й поліпшення стану при артриті.</li><li>Амінокислоти, що містяться в крупі, провокують вироблення колагену. Особливо раді даній властивості жінки, адже їм важливо виглядати молодо і красиво в будь-якому віці. А ячний продукт дозволяє не тільки стає стрункішою, а й приховувати природний процес старіння.</li><li>Геть поганий настрій і стомленість! Ячна крупа корисні властивості має не тільки для тіла, але ще і для душі - якщо їсти продукт регулярно, то можна помітити, як йде стрес і збільшується кількість сил і енергії.</li><li>Гордецін - речовина з яскраво вираженими властивостями антибактеріальними і протигрибковими. Він міститься в каші в достатніх кількостях, щоб прискорити процес одужання від різних грибкових і бактеріальних хвороб.</li><li>Відвар з ячної крупи застосовується при сечокам'яної хвороби, кашлі і при запаленні слизових, болях і спазмах.</li></ol><p>Звичайно, коли їмо одну лише кашу, вилікуватися від захворювань неможливо, зате можна значно підтримати організм і прискорити процес одужання. Крім того, ячну крупу можна віднести до продуктів правильного і здорового харчування - вона легко засвоюється організмом, дарує багато енергії і насичує, миттєво позбавляючи від голоду. Втім, є у диво-крупи і свої недоліки, якими ні в якому разі не можна нехтувати.</p>{ad1}<h3>Міфи і реальну шкоду ячної каші</h3><p>Шкода ячної каші значно перебільшений там, де розмова заходить про схуднення. Деякі вважають, що даний продукт не може сприяти схудненню, а тільки викликає набір зайвої ваги. Вся справа в крохмалі, який при розщепленні перетворюється в глюкозу. У свою чергу остання потрапляє в кров, викликає скачки цукру і відкладається в організмі у вигляді жиру. Однак негативний ефект проявляється, якщо їсти гарнір частіше, ніж 2-3 рази за 6-7 днів. Рекомендується уникати вживання каші в період ускладнень гострих або хронічних захворювань шлунка, дванадцятипалої кишки та інших органів шлунково-кишкового тракту.</p><p>Заборонено крупа і тим, хто страждає від целіакії - непереносимості злаків. У такому разі не можна їсти і крупи з інших злаків. Тим, хто страждає від цукрового діабету до крупі потрібно відноситься дуже обережно і їсти її в міру. Вагітним жінкам теж варто обмежити прийом ячної каші на період виношування дитини і годування. Вся справа в тому, що крупа містить занадто багато речовин, здатних спровокувати передчасне народження дитини. Не відмовляйте собі в смачній і корисною крупі, регулярно включаючи її в свій раціон правильного харчування - якщо, звичайно, не маєте до цього протипоказань.</p>
	</div>
    <div>
        <div id=

Комментарии (0)
Додати коментар
Чим корисна ячна каша: дієта для ефективного схуднення!
Настільки популярна в колах тих, що худнуть ячна каша, дієта на основі якої найчастіше показує позитивні результати, останнім часом все частіше затребується в силу своїх