Натуральна вівсяна каша: користь і шкода крупи в новому світлі
Та й як можна сумніватися в продукті, що складається на сто відсотків з вівса? Адже злаки без різних добавок не можуть в собі нести ніякої істотної шкоди. Тому-то і питання, чим корисна вівсяна каша, здається недоцільним - в її складі стільки сховано! Причому, відсутність токсинів, простих вуглеводів (тобто, цукру), високий вміст всіляких мікроелементів, необхідних людському організму - все це спонукає до вівсяної каші. Якщо вірити фактам, то крупа з вівса вміщує в себе:
- ряд вітамінів: А, К, РР, групи В, Е;
- мінеральні речовини: залізо, фосфорт, фтор, калій, марганець, йод, хром, нікель і інші;
- пантотенова і нікотинова кислоти;
- ніацин, піроксін;
- органічні кислоти; ерукова, щавлева, малонова;
- біотин (вітамін Н);
- глютен;
- харчові волокна (клітковина).
Перелік головних речовин, що складають вівсяні пластівці дуже радує тих, хто вживає продукт щодня. Дійсно, що може бути краще корисного сніданку? Звичайно, їсти кашу можна і в обід, і навіть увечері. За змістом легко засвоюваних організмом білків, жирів, клітковини і вуглеводів овес займає почесне перше місце. Незважаючи на хорошу засвоюваність, продукт відноситься до серії тих, які надовго здатні забезпечувати енергією і почуттям ситості.
Тому користь вівсяної каші вранці максимальна і не підлягає сумніву - проміжок між сніданком і обідом часто буває затягнуть. Завдяки вівсянці людина надовго позбавляється від відчуття голоду, що заважає працювати і активно проводити час. До того ж сніданок з вівсянки не викликає стрибка глюкози в крові, що трапляється після поїдання вранці солодощів. Але яку ціну потрібно заплатити за користь ідеального сніданку, подарованого нам природою?
{ad1}Проти каші: невідомі властивості продукту
Фактично, вівсяна крупа або пластівці мають одне єдине протипоказання - целіакія. Це спадкове захворювання, яке виявляє себе ще в дитинстві. Простими словами хвороба іменується непереносимістю злаків - звідси і заборону на всілякі крупи. Вівсянка теж входить в їх число, тому і заборонена всім тим, хто страждає від цього захворювання. Також не можна вживати вівсяну кашу на молоці тим, у кого непереносимість лактози. Втім, про ці протипоказання відомо страждають від перерахованих хвороб, тому вони уникають, хоч і корисних, але заборонених продуктів.
Але є у крупи з вівса ще один істотний недолік. Реальний шкоду вівсяної каші в тому, що вона вимиває з організму вітамін D і потрібний кісткам кальцій. Звідси і всілякі проблеми з опорно-руховим апаратом, ламкість нігтів і чутливість зубів, проблеми з імунітетом і погане самопочуття. Однак не поспішайте розчаровуватися в улюбленому продукті - таке відбувається тільки в тому випадку, якщо вівсяну кашу вживати занадто багато і часто. Якщо ж їсти її помірно, періодично змінюючи іншими видами сніданків, розбавляючи свіжими фруктами і натуральними добавками, то шкоди ви нізащо не відчуєте.
Дієтологи рекомендують: користь каші з вівса
Для тих, хто вірив і продовжує вірити в користь чудодійного сніданку, неодмінно повинен піти приємний бонус. Адже мало просто насолоджуватися приємним смаком їжі, хочеться ще і усвідомлювати, яку незаперечну користь вона приносить організму! І це не просто насичення енергією і почуттям ситості - вівсяна каша виконує багато корисної роботи в організмі людини. Так, якщо виділити кращі корисні властивості вівсяної каші, то вони будуть такими:
- Вплив на шлунково-кишковий тракт незаперечно. Каша акуратно обволікає шлунок зсередини, що дозволяє вживати продукт при виразці, гастриті і інших порушеннях шлунково-кишкового тракту.
- Наступний пункт призначення каші - кишечник. Завдяки високому вмісту клітковини (три чверті склянки пластівців містять добову норму, а одна порція каші - чверть добової норми) регулюється і налагоджується робота органу. Харчові волокна допомагають вбирати в себе токсини і інші відходи організму, які призводять до інтоксикації та інших негативних наслідків.
- Комплекс з клітковини і протеїнів особливо корисний для м'язів: він провокує їх зміцнення і зростання.
- Така речовина, як глютен, знижує рівень холестерину. Очищення кровоносних судин служить якісною профілактикою тромбозу та інших захворювань серцево-судинної системи.
- Калій в складі каші зміцнює серцевий м'яз і покращує згортання крові.
- Офісним працівникам продукт вранці особливо корисний: залізо і йод провокують розумову діяльність. Вівсянка тонізує, покращує пам'ять і допомагає зосередитися.
- Вітамін В6 в складі крупи позбавить людину від стресів, похмурого настрою і депресії, адже стимулює вироблення серотоніну.
- Профілактика захворювань щитовидної залози - одне з найбільш простих завдань вівсянки.
- Вівсянка - це антиоксидант, що допомагає зберегти і продовжити красу завдяки наявності потрібних вітамінів.
- Каша нормалізує обмін речовин, що корисно при схудненні.
І це далеко не межа можливостей крупи з вівса. Але, важливо підкреслити, що описуються саме корисні властивості крупи або вівсяних пластівців, але ніяк не каші швидкого приготування. Переваги та недоліки даного виду вівсяного продукту, створеного в швидкому життєвому ритмі XXI століття, варто розглядати окремо.