Капуста кольрабі - користь і лікувальні властивості
У наших широтах, де чи не на кожному городі можна зустріти білокачанну капусту, рідкісним екзотичним рослиною є капуста кольрабі. Користь цієї культури, її невибагливий характер, стійкість до холоду і короткий період вегетації, багатий склад і приємні смакові якості - завдяки цим особливостям рослина можна вважати буквально створеним для середньої смуги Росії.
Капуста кольрабі широко поширена в Північній Америці і країнах Західної Європи; вирощують її в Нідерландах і Німеччині, а вперше культивувати цю рослину почали в Римській імперії. Однак, в країнах колишнього Союзу кольрабі так і не стала популярна. Тим часом, рослина дуже невибагливо, стійко до низької температури і не боїться заморозка - ці особливості роблять кольрабі ідеальної культурою для будь-якого регіону Російської Федерації.
У їжу вживають стеблеплод кольрабі - потовщений біля основи стебла, який має кулясту форму. Смак кольрабі нагадує звичайну білокачанну капусту, тільки ніжніше і солодше. Найбільш корисна кольрабі в сирому вигляді: з твердої частини капусти можна готувати салат і вичавлювати сік, а сам стеблеплод корисно гризти дітям і дорослим для зміцнення ясен і зубів.
Чим корисна капуста кольрабі? Стеблеплід містить дуже багато вітаміну С, недарма ця рослина навіть називають лимоном на грядці. Багато в капусті і калію (до 350 мг%), а кальцій з соку кольрабі засвоюється практично на сто відсотків. Потреба в кальції зростає під час вагітності, мають потребу в ньому і літні люди, схильні до остеопорозу.
{ad1}Враховуємо високий вміст вітамінів гр. В, віт. С, РР і віт. U. Завдяки своєму багатому складу кольрабі допомагає при гіповітамінозі, а високий вміст біологічно активних компонентів пояснює протизапальний ефект соку капусти. Сік кольрабі зменшує ступінь вираженість набряків, виводить з клітин і тканин токсичні речовини і пригнічує життєдіяльність багатьох хвороботворних мікробів.
При серцевої патології - артеріальна гіпертензія, хронічна серцева недостатність або ішемічна хвороба серця - також слід включити цей продукт в свій. Кольрабі має антиатерогенні дією (перешкоджає розвитку атеросклерозу) і знижує в'язкість крові. Завдяки високому вмісту іонів калію м'яко знижує артеріальний тиск і надає легкий сечогінний ефект. Кольрабі використовується при недокрів'ї, оскільки містить багато заліза, а вітамін С зміцнює імунітет.
При систематичному вживанні кольрабі значно поліпшується метаболізм, нормалізується робота ЦНС; кольрабі також рекомендують в період одужання після важких інфекційних захворювань, при патології нирок і діабеті.
Допомагає сік кольрабі при патології верхніх дихальних шляхів, можна активно використовувати його при стоматиті і гінгівіті. Сік кольрабі і салати зі свіжої стеблеплода благотворно позначаються на стані слизової оболонки шлунка і поліпшують прогноз при виразковій хворобі, гастроентериті та гастриті. Використовується кольрабі і як жовчогінний засіб.
Справжнім скарбом для тих, хто відчайдушно бажає схуднути, є капуста кольрабі. Корисні властивості пов'язані з низькою калорійністю в поєднанні з наявністю в складі тартроновой кислоти. Ця речовина відомо тим, що не дозволяє клітинам жирової тканини переробляти вуглеводи в жир. Рослинна клітковина поліпшить роботу кишечника і допомагає боротися з запорами; встановлено, що регулярне вживання кольрабі в їжу зменшує ймовірність розвитку онкологічної патології прямої кишки.