Домашнє вершкове масло: користь і шкода жирномолочного продукту
11.03.2018 0

Домашнє вершкове масло: користь і шкода жирномолочного продукту

Правильне харчування
В закладки


slivochnoe maslo pol' />Всі ми з дитинства звикли до такого продукту, як вершкове масло - користь і шкода його мало кому відомі, але це не заважає всім будувати різні припущення про молочному продукті. Хтось вважає продукт надмірно жирним, хтось наполягає на користь того самого жиру, а хтось просто відмовляється вживати його, не вступаючи ні в які дискусії. Проте, питання впливу перероблених вершків на організм зацікавив вчених, і вони почали ретельно проводити дослідження. Спори щодо результатів ведуться до цих пір.</p><h2>Вершкове масло: розбір складу</h2><p>Один британський вчений заявив, що масло - винуватець 200.000 щорічних смертей жителів Великобританії. Мовляв, в продукті дуже багато шкідливого холестерину та інших шкідливих речовин, що накопичуються в судинах, ускладнюючи роботу серця і судин. Але більшість вчених відкидають таку позицію, наполягаючи на зворотному. Чим корисно масло, так це своїм складом:</p><ul><li>жирні кислоти;</li><li>поліненасичені жири;</li><li>мононенасичені жири;</li><li>насичені жири;</li><li>протеїн;</li><li>холестерин;</li><li>зола;</li><li>вода;</li><li>вітаміни: А, B, C, D;</li><li>мінерали: кальцій, фосфор, калій та інші.</li></ul><p>Як видно, в складі присутні і корисні, і шкідливі речовини. До корисних можна віднести вітаміни і мінерали. 50 г продукту заповнює третину добової потреби організму у вітаміні А. Але продукт не можна розглядати, як джерело вітамінів і мінералів. Користь для організму якщо і є, то полягає вона в безцінних жирах, що становлять більшу його частину (до 80% складу).</p>
<p>Справа в тому, що в олії міститься рідкісна олеїнова кислота, а також ще 150 інших жирних кислот. Причому, 20 з них - незамінні. Жири - те, що потрібно нам для вироблення енергії, підтримки розумового розвитку, заспокоєння нервової системи і регуляції роботи, поновлення і створення клітин. Без жирів в раціоні повністю обійтися не можна - на думку дієтологів, вони повинні складати 30% добового раціону щодо б: ж: у. Тим і корисно для жінок і чоловіків - воно є набагато кращим джерелом тваринних жирів, ніж будь-які інші продукти, що вживаються нами в їжу.</p><h3>Користь і використання в медицині</h3><p>Про користь вітамінів знають всі, але масло - саме той продукт, який високою кількістю вітамінів похвалитися не може. Однак його корисні властивості проявляються в інших областях. Крім того, що навіть маленький шматочок - наприклад, з'їдений з бутербродом вранці - постачає нас енергією, користь продукту така:</p><ul><li>допомагає організму засвоювати жиророзчинні вітаміни, що містяться в інших продуктах (саме масло легко засвоюється);</li><li>допомагає при синтезі статевих гормонів;</li><li>необхідний при оновленні клітин нервових тканин і головного мозку;</li><li>служить профілактикою затримки розумового розвитку у дітей;</li><li>зміцнює імунітет;</li><li>пригнічує активність генів, що викликають рак;</li><li>нормалізує рівень холестерину (при помірному споживанні).</li></ul>{ad1}<p>У народній медицині масло дуже навіть активно використовується! Чи корисно масло при лікуванні захворювань? Так! Наприклад, великою популярністю в період епідемій користується вітамінне зелене масло. Для його приготування потрібно 300 г жирного продукту змішати з соком лимона і 50 г петрушки, після чого збити і посолити. Можна приготувати і часниковий продукт - для нього буде потрібно 350 г базового компонента і 20 г часнику. Такі масляні суміші можна вживати в період поширення грипу хоч кожен день - ви швидко помітите, як зміцнюється імунітет.</p><h3>Топлене масло: навіщо і з чим його їдять</h3><p>Чи корисно топлене вершкове масло? Безперечно, воно не менш корисно, ніж звичний нам варіант продукту. Різниця топленого і звичайного продуктів в тому, що перший продукт володіє дуже високою жирністю - до 98%. Природно, і калорійність його дуже висока - до 100 калорій на 1 м І це нормально, адже топлене є жир з коров'ячого молока без будь-яких домішок.</p><p>Його дуже просто приготувати навіть вдома: потрібно просто розтопити звичайне масло, потримати так з півгодини, поки зайве не википить, а потім остудити. Під час варіння потрібно знімати з нього пінку і всі зайві речовини, які будуть утворюватися в ході. Користь топленого продукту в тому, що його краще використовувати при смаженні - воно не виділяє канцерогени при нагріванні до високої температури.</p><h3>Як вибрати якісний продукт</h3><p>Чи можна їсти при схудненні масло? Можна, можливо! Але в помірних кількостях. Дієтологи рекомендують вживати не більше 20 г в день. Однак і ця цифра стосується тільки натурального продукту. Якщо у вас немає можливості купувати домашнє масло, то варто вибирати в магазині те, що упаковано в фольгу. Тільки так масло не втрачає свої корисні властивості. Колір хорошого продукту повинен бути білим або світло-жовтому, запах - вершковим.</p><h3>І шкода теж є</h3><p>Основний недолік олії в тому, що він містить чимало холестерину і багато жирів. Надмірне споживання запросто може привести і до ожиріння, і до проблем в серцево-судинній системі. Також варто врахувати, що в багатьох продуктах є харчові добавки, емульгатори, барвники та ароматизатори. Тому уважно читайте склад перш, ніж що-небудь купити. В цілому ж, шкода вершкового масла не буде помітний, якщо їсти його в міру. Добова норма становить не більше 20-30 г на добу. І пам'ятайте, що ця цифра стосується також тих продуктів, для приготування яких використовується масло!</p>
	</div>
    <div>
        <div id=

Комментарии (0)
Додати коментар
Вершкове масло з часником і травами: рецепт з фото
Приготування 1. Підготуйте свіжу зелень: кілька гілочок свіжого кропу, петрушки і лимонного базиліка помийте і обсушіть рушником. Зубчики часнику очистіть від лушпиння.
Млинці з заварним кремом
За тиждень до Великого посту починається тиждень млинців. Рецептів тесту для млинців дуже багато, але є загальні правила їх приготування. В середньому на 1,7 літра