Шоколадна сирна паска. Як приготувати пасху без спеціальної форми
Свято Світлої Пасхи – радісна подія, коли оспівує любов і життя. У цей день існує безліч різних традицій і звичаїв: відвідати храм, освятити паски, паски і крашанки. Також у Великдень прийнято один з одним «христосуватися», обмінюватися триразовим поцілунком, вітатися «Христос Воскрес!», відповідати «Воістину Воскрес!». Ще в цей день можна дарувати подарунки: крашанки, паски, сувеніри – свічки, зайчики, пташки, вінки і кошики. Твоя Ізюминка пропонує дотримуватися всі традиції, і за російським звичаєм приготувати шоколадну сирну паску. Адже робиться вона тільки раз в році, і є таким же важливим ритуалом, як і випікання здобних пасок.
Щоб традиційний десерт правильно приготувати, потрібно мати спеціальну форму – чотиригранну пасочницу. Але за відсутністю такої, цілком підійде терка або сито. А великодню символіку на готовому виробі зобразити будь-якими ягодами, фруктами, цукатами, горіхами… Також, для отримання смачного результату великодня, потрібен хороший сир. Він повинен бути виключно свіжим, однорідним, розсипчастим, середньої або високої жирності. Сирні маси, дієтичний або протертий сир і різні сирки не підійдуть. Найкращий варіант – домашній сир, оскільки магазинний потрібно буде попередньо поставити під гніт, щоб пішла вся сироватка.
Сирні паски бувають 2-х видів: сирі або заварні. Перші виробляються невеликих розмірів, оскільки сир використовується сирий, від чого виріб довго не зберігається. Для заварного варіанти продукти розтираються, нагріваються, остуджувати і укладаються в форму.
Шоколадна сирна паска, рецепт приготування з покроковим фото
Інгредієнти:
Домашній сир – 500 г
Домашня сметана або вершки з високим % жирності – 250 г
Вершкове масло – 75 г
Яйце – 1 штука
Цукор – за смаком
Чорний шоколад – 50 г
Будь-які смакові наповнення (мармелад, цукати, родзинки) – 100 г
Процес приготування смачної сирної паски з шоколадом і мармеладом в домашніх умовах
1. Для даного етапу приготування найкраще підійде така ємність, яку в подальшому буде зручно ставити на парову баню. Дуже зручно використовувати, наприклад, сотейник. Отже, в зручну посуд насыплем цукор, уб'ємо яйце і взобьем міксером до утворення білої піни.
2. В яєчну масу наллємо сметану, додамо розм'якшене вершкове масло і поламаний на шматочки шоколад. Якщо ви хочете приготувати звичайну великдень, то шоколад на даному етапі приготування можна не додавати.
3. Ємність з продуктами встановимо на водяну баню і станемо підігрівати, щоб розчинився шоколад і масло розтопилося. Але до кипіння продукти не потрібно доводити, інакше шоколад буде гірчити.
4. Рідка суміш має придбати однорідний шоколадний колір.
5. Сир кладемо в глибоку миску такого обсягу, щоб надалі помістилися всі продукти. Блендером зіб'ємо його до однорідної, гладкої консистенції. Якщо у вас немає такого кухонного помічника, тоді можна перетерти сир через сито.
6. До сиру додамо смакові добавки. У моєму випадку це мармелад.
7. Слідом увіллємо злегка охолоджену шоколадну масу.
8. Добре перемішати до однорідності всі продукти.
9. Підготуємо спеціальну пасочницу, для великодня. Якщо у вас її немає, то можна скористатися звичайною теркою. Підійде також і сито. Внутрішню сторону форми застелем марлею, щоб потім було легше вийняти готову паску.
10. Сирну масу щільно утрамбуємо у формі.
11. Кінці марлі підверну і зверху потрібно встановити який-небудь вантаж. Наприклад, каструлю з водою. Поставимо великдень в холодильник на ніч.
12. Через це час приберемо гніт, розгорнемо марлю, на форму докладемо тарілку і перегорнемо великдень. Акуратно знімемо форму і приберемо марлю. Шоколадна сирна паска готова, тепер її потрібно прикрасити, щоб вона придбала святковий вигляд. З одного чи всіх сторін нанесемо великодню символіку. Це може бути хрест з родзинок, букви ХВ, колоски, пташки і будь-які інші прикраси, які у вас знайдуться вдома.
З наступаючим Світлим святом!
Пропоную подивитися рецепт приготування повітряної, вершкової великодня від Юлії Висоцької.