Хрусткі огірочки на зиму.
Серпень для багатьох господинь – пора засолювання огірків, помідорів та інших дарів з дач і городів. Звичайно, у кожної господині, навіть і не дуже досвідченою, є свій рецепт консервування. Але так хочеться різноманітності! Твоя Ізюминка пропонує вам спробувати свій рецепт засолки огірків - хрусткі огірочки на зиму, він дуже подобається моїм домашнім, сподіваюся, що сподобається і вам.
Вам знадобиться ( з розрахунку на одну 3-х літрову банку):
1,5 – 1,7 кг огірків
1,5 літра води
зелень: кріп з парасольками, лист хрону, листя чорної смороды
корінь хрону
3-4 зубчики часнику
лавровий лист
чорний перець горошком -3-5 горошин
запашний перець - 3 горошини
на 1л води – 2 столові ложки солі з гіркою
Огірки на засолку я вибираю невеликі, свіжі, щойно зібрані з грядки, міцні - ребристі і горбкуваті, з щільною хрусткою м'якоттю. Тільки в цьому випадку вийдуть хрусткі огірочки на зиму. Огірки повинні бути з чорними колючками, з білими колючками не годяться – так як вони відносяться до десертних, швидкопсувним сортам. Це важливо, тому що банки з такими огірками часто «вибухають». Не підійдуть для домашніх заготовок також не свіжі, встигли подвянуть, «пробкові» огірки, так як вони пролежали занадто довго, з них краще зробити малосольні огірочки, які швидко можна з'їсти.
Огірочки потрібно вимити, обрізати з обох сторін кінчики і, заливши водою, залишити замачиваться 5-6 годин. Це необхідно зробити для того, щоб з огірків вийшов повітря.
Банки для засолювання огірків я не пастеризую, а просто добре їх мою, і ставлю просушити.
В чисті, сухі банки в самий низ укладаємо ретельно промиту зелень, яку потрібно попередньо обдати окропом. Зверху кладемо огірки, спеції, нарізаний часник, подрібнений корінь хрону, додаємо сіль.
Тепер потрібно залишити банки з огірками на дві доби при кімнатній температурі «бродити». Як підніметься піна, її потрібно прибрати, а розсіл з огірків злити в емальовану каструлю і поставити на газ. Після закипання прокип'ятити кілька хвилин, і залити цим крутим розсолом банки з огірками. Залишилося закатати огірки з допомогою машинки кришками, які попередньо потрібно пастеризувати. Закатані банки покласти на бік в тепло, наприклад, закутати їх старою ковдрою, до охолодження.
Приємного апетиту!