Святковий салат Гніздо глухаря, рецепт з фото покроково
В сьогоднішні дні салат «Гніздо глухаря» дуже популярний. Багато вважають, що свою назву він отримав з-за оформлення, оскільки зовні нагадує пташине гніздо. Частка правди в цьому є, хоча є й інша версія, більш правдива. У минулому, для приготування даного страви використовувалося м'ясо глухаря, коли птах ще не була вимираючим видом – звідси і з'явилася назва страви. Також на захист цієї думки свідчить ще один факт. У царській Росії найпопулярнішою мішенню промислової полювання був саме глухар. Сьогодні ж він критично скорочується і основою салату стала курка, що не дивно, оскільки глухар відноситься до цього ж сімейства куроподібних.
Але як би там не було, завдяки своєму приголомшливому увазі сьогодні салат «Гніздо глухаря» є чудовою прикрасою багатьох урочистих столів. Оскільки страва зачаровує всіх присутніх не лише красою подачі, але і казковим смаком. Варіантів його приготування вже існує маса. Але найбільш популярний рецепт салату з вареною куркою, маринованими грибами і смаженої картопляної стружкою. Таке гармонійне поєднання смаків продуктів робить страву істинним світоглядом насолодою, а пікантне похрускування картоплі дане відчуття ще більше посилює. Навчившись готувати такий святковий салат, ви зможете будь-який стіл зробити по-справжньому урочистим!
Інгредієнти до салату "Гніздо глухаря»
Картопля – 2 штуки Куряче м'ясо – 200 г Яйця – 2 штуки Мариновані гриби – 200 г (будь-які) Плавлений сир – 100 г Кріп – маленький пучок Часник – 2-3 зубчики Майонез для заправки Сіль – за смаком Рослинна олія – для фритюру Листя салату для прикраси (не обов'язково)
Як приготувати страву покроково з фото в домашніх умовах
1. Щоб приготувати салат «Гніздо глухаря» спочатку відваримо куряче м'ясо. Ви можете зварити бульйон взявши як цілу тушку, так і будь-які її частини. Курячий бульйон для даного рецепту не знадобиться, тому його можна використовувати для будь-якої іншої страви, наприклад, приготувати суп-пюре з кабачків. При цьому, якщо хочете, щоб він був більш дієтичним і менш калорійним, то при відварюванні курки зніміть з неї шкірку.
Отже, будь-яку частину курки (литки, стегна, філе) помиємо і покладемо в каструлю. Заллємо питною водою, посолити за смаком і відваримо до готовності. Курка вариться досить швидко, протягом години після закипання бульйону.
2. Варену курку виймемо з бульйону і охладим.
3. Поки вариться курка підготуємо картопляну стружку. Для цього бульби очистимо і помиємо. Потім наріжемо тонкою соломкою, а ще краще скористатися терткою для корейської моркви.
4. У сковороду наллємо рослинне масло і покладемо картопляну соломку. На середньому вогні обсмажимо її до утворення золотистого кольору і придбання характерного хрускоту. При обжарке сіль не потрібно додавати, інакше вона картопля розм'якшить і він не вийде хрустким.
5. Викладемо смажену картоплю на паперовий рушник, щоб воно ввібрало залишки масла і дамо охолонути.
6. Далі приготуємо основу салату. Для цього попередньо відваримо яйця до крутий консистенції. Потім перекладемо їх у холодну воду, де залишимо до повного охолодження. Після очистимо, відділити білки від жовтків. Жовтки приберемо в бік, а білки наріжемо смужками. До них додамо мариновані гриби, нарізану соломкою варену охолоджену курку і наллємо майонез. Гриби попередньо промиємо під проточною водою, подолаємо на сито, щоб стекла вся рідина і наріжемо соломкою.
7. Перемішаємо продукти.
8. Для формування яєць натремо на дрібній тертці плавлений сир.
9. Додамо до нього половину нарізаного пучка кропу і пропущений через прес часник.
10. Покладемо варені жовтки і наллємо майонез.
11. Перемішати інгредієнти.
12. Всі складові салату підготовлені. Тепер приймемось за його складання. Для краси на сервірувальну тарілку покладемо вимиті і висушені листя салату. На них гіркою покладемо основу салату, складається з курки, грибів і курячого білка. В середині горбка зробимо невелике поглиблення.
13. Продукти обкладемо смаженою картоплею, який буде символізувати візуально гніздо глухаря.
14. Частину кропу дрібно наріжемо і покладемо в зроблене поглиблення.
15. З сирної маси сформувати маленькі яєчка, які викладемо на покришений кріп.
16. Салат "Гніздо глухаря" готовий, перед подачею витримайте його в холодильнику півгодини, після чого можете накривати до столу.
Приємного апетиту!
Зверніть увагу на цей салат, який буде дуже доречний на Новий рік, який, як відомо, пройде під знаком Вогняного Червоного Півня. А про те, що нам чекати в 2017 році, ви зможете прочитати в наступній статті. Щоб не пропустити анонс, підписуйтесь на оновлення сайту - вступайте в групу в Контакті і заповнюйте форму підписки (праворуч на сайті). Буду рада дізнатися сподобалося вам святкове блюдо, його оформлення і смак. Пишіть в коментарях і ставте лайки.
Пропоную подивитися відео рецепт як можна приготувати салат "Гніздо глухаря".
з повагою, Любов Федорова.