Сочевиця в меню дітей. З якого віку можна вводити в раціон?
08.10.2017 0

Сочевиця в меню дітей. З якого віку можна вводити в раціон?

Для жінок
В закладки


Сочевиця

Низька популярність сочевиці обумовлена тим, що багато хто не знають, як її готувати. Ця унікальна культура потрапила в Росії в XXI–XXII століттях. За змістом білків вона поступається лише сої, тому сочевиця надзвичайно затребувана серед вегетаріанців. В давнину вважалося, що її вживання дітьми сприяє підвищенню їх розумових здібностей і старанності. Чи це Правда? Давайте дізнаємося.

Корисні властивості сочевиці

Сочевиця — надзвичайно цінний продукт. Вона багата на залізо, що робить її незамінною при анемії і значних фізичних навантаженнях. За вмістом триптофану крупа поступається м'ясу та іншим бобовим, зате на відміну від них на її приготування потрібно значно менше часу, а деякі види розварюються вже через 25-35 хвилин (єгипетська червона сочевиця). Продукт цінують за наступні властивості:

  • значний вміст фолієвої кислоти сприяє підвищенню гемоглобіну (у поєднанні із залізом);
  • завдяки значній кількості клітковини стимулює діяльність кишечника, допомагає при запорах;
  • активізує ліпідний обмін;
  • стимулює імунну систему;
  • сприяє інтенсивному розвитку дитячого організму — цей ефект забезпечується завдяки присутнім у сочевиці мікроелементів: калію, фосфору, кальцію та інших мінералів;
  • зміцнює серцево-судинну систему, що актуально для малюків, ослаблених серйозними захворюваннями;
  • містить триптофан — це особлива амінокислота, яка необхідна для вироблення «гормону щастя» серотоніну, з цієї причини сочевицю добре давати нервовим, вередливим дітям, схильним до депресії;
  • допомагає при виразкових захворюваннях органів травлення: шлунка і дванадцятипалої кишки;
  • зміцнює судини, допомагає вивести надлишок холестерину;
  • корисна при ожирінні: при значному вмісті цінних речовин сочевиця некалорийна, не сприяє збільшенню маси тіла;
  • екологічно безпечний продукт, незалежно від регіону вирощування сочевиця не вбирає в себе токсичні речовини, радіонукліди;
  • містить значну кількість вітаміну С — саме це робить сочевицю особливо цінним продуктом у другій половині зими і на початку весни, коли багато дітки відчувають нестачу вітамінів;
  • доведено, що сочевиці є ізофлавони — особливі речовини, які гальмують ріст ракових клітин;
  • сочевиця корисна діабетикам: вона багата легкозасвоюваними вуглеводами, її рекомендують використовувати в якості альтернативи хліба і деякими видами круп.

Сочевиця приємна на смак, відмінно поєднується з овочами, так і з м'ясом. Підходить для приготування салатів, запіканок і багатьох інших страв.

З якого віку дітям можна їсти сочевицю

Більшість лікарів сходяться на думці, що до 2 років дітям краще обходитися без сочевиці. Аргументують це поруч доводів:

  • Продукт важкий, травна система дітей розвинена недостатньо добре, щоб його засвоїти. Лише деякі діти добре сприймають сочевицю у віці 1,5 років, при вживанні до року в більшості діток утворюється значна кількість газів, вони мучаться від кольок, крупа виводиться в неперетравленому вигляді — звісно, користі від неї ніякої.
  • Може викликати алергію, хоча рідко. Але чим менше дитина, тим вище ймовірність проблем після вживання цього продукту.
  • Представляє підвищену небезпеку для малюків, схильних до бактеріозу, з обережністю слід вживати її при проблемах з кишечником.

Дітей дворічного віку краще пропонувати сочевицю у складі інших страв: супів, запіканок, салатів. В якості повноцінного гарнір можна запропонувати з трьох років. Уважно відстежуйте реакцію дитини. Якщо у нього з'явився нежить, піднялася температура, стілець не такий, як звичайно, — відразу ж звертайтеся до лікаря.

Рекомендації по приготуванню сочевиці для малюків

Розрізняють кілька видів сочевиці. Найпростіше готувати коричневу, вона швидше розварюється, має приємний, своєрідним ароматом. Зелена хороша в салатах — відмінно зберігає форму, правда, на її приготування потрібно більше часу. Єгипетська — ідеальний варіант для супів-пюре, запіканок і аналогічних страв. Корисні поради:

  • сіль сочевицю слід в кінці приготування, тоді вона буде м'якшим, приємнішим на смак;
  • крупу можна не замочувати, головне — добре промити її під проточною водою;
  • для поліпшення аромату готових страв із сочевиці додавайте в них лавровий лист, зелень, в тому числі розмарин, ще вона чудово поєднується з оливковою олією і часником;
  • приблизний час приготування сочевиці: червоній — до 30 хвилин, коричневої — до 20 хвилин, зеленої — до 40 хвилин.

Класти крупу слід в закипілу, вируючу воду — треба дочекатися, коли вона знову закипить, потім повільно варити сочевицю протягом 20-40 хвилин (залежно від виду). Щоб каша не пригоріла, її періодично помішують.

Рецепти страв із сочевиці

Пропонуємо 2 варіанти сочевичного супу — кожен з них гарний по-своєму.

Сочевичний суп № 1

Продукти: 200-210 г червоної сочевиці, 40 г рису, 1 головка ріпчастої цибулі, 2 невеликих помідора, 1,8–1,9 л бульйону (якщо його немає, можна використовувати звичайну воду), спеції за смаком, мелена зіра — 1-2 г, сушена м'ята — пару листочків. Для подачі потрібні сухарики, лимонний сік і соняшникова (оливкова) олія.

Приготування:

  • Крупи промити.
  • Цибуля нарізати дрібними кубиками, помідори обшпарити, видалити шкірку і насіння, м'якоть порізати на дрібні шматочки.
  • Цибуля обсмажити на рослинному маслі до утворення золотистої скоринки, після чого додати до нього порізані томати, протушкувати їх, потім засипати сочевицю з рисом, обсмажити все це протягом 5 хвилин.
  • Обсмажені продукти викласти в каструлю, залити бульйоном, варити приблизно 25-30 хвилин.
  • За допомогою блендера приготувати пюре, знову поставити на вогонь і довести до кипіння. Якщо вийде занадто густим — долити кип'яченої води (бульйону).
  • Приправити спеціями, посолити.

Подають з лимонним соком і сухарями.

Суп із сочевиці (з кольоровою капустою)

Продукти: 210 г сочевиці, 300 г цвітної капусти, невелика морква, 1 головка ріпчастої цибулі, помідори — 2 штуки (середнього розміру), бульйон — 1,8–1,9 л, спеції за смаком, 3 стіл. ложки соняшникової олії.

Приготування:

  • Овочі помити, почистити, нарізати кубиками.
  • Спочатку обсмажити цибулю, потім до нього додати моркву, злегка протушкувати, засипати сочевицю, долити води.
  • Цвітну капусту витримати протягом 5-10 хвилин в гарячому розсолі (попередньо довести до кипіння). Розділити на суцвіття. Її додають в суп через 20 хвилин після сочевиці.
  • В самому кінці нарізати помідори, покласти їх в суп, після чого проварити його ще протягом 10 хвилин. Посолити, всипати спеції.
  • Перед подачею додати зелень.

Котлети з сочевиці

Продукти: 150 г єгипетської (червоної) сочевиці (приблизно 3/4 склянки), 3-4 помідора середнього розміру, невелика цибулина, спеції за смаком (відмінно виходить з кінзою, можна додати трошки каррі), борошно. Для заправки потрібно 2-3 стіл. ложки оливкової олії.

Приготування:

  • Почистити і дрібно порізати цибулю.
  • Сочевицю ретельно промити (це зручніше робити за допомогою сита).
  • Помідори обшпарити, видалити шкірку, дрібно порізати (у зимовий період можна замінити томатною пастою, потрібно близько 2 столових ложок).
  • Всі продукти помістити в каструлю, залити водою, довести до кипіння, після чого зменшити вогонь і тушкувати протягом 20 хвилин.
  • В кінці приготування приправити зеленню і перцем, підсолити, проварити ще протягом 10 хвилин.
  • Масу охолодити, сформувати котлети, перед обсмажуванням обваляти в борошні (якщо хочете отримати хрустку скоринку — в панірувальних сухарях).

Час обсмажування — близько 4 хвилин: по дві з кожної сторони. Найкраще котлетки поєднуються з овочами, непогано гармонують з картоплею.

Чечевиця з куркою

Продукти: 2 склянки зеленої сочевиці, 450-500 г курячого філе, 3 головки солодкого (червоного) цибулі, невелика морковина, часник, сіль, перець, коріандр — за смаком, рослинна олія і лавровий лист.

Приготування:

  • Дрібно нарізати цибулю, моркву натерти на крупній тертці, часник — на дрібній.
  • Нарізати дрібно філе — невеликими кубиками.
  • Сочевицю промити, помістити в каструлю, залити окропом, зняти піну, варити протягом півгодини на малому вогні, після чого посолити і додати лавровий лист, потім залишити на плиті ще на 10 хвилин і злити надлишки води.
  • Поки вариться сочевиця, обсмажити овочі і курку, все перемішати, приправити перцем з коріандром і посолити, тушкувати протягом 10 хвилин.
  • Перемішати сочевицю з курино-овочевий масою, потримати на вогні 1-2 хвилини.

Перед подачею прикрасити зеленню.

Комментарии (0)
Додати коментар
Редис для дітей: користь, шкоду, рецепти. З якого віку можна давати
Хто знає, чи була б редиска на нашому столі сьогодні, якби Марко Поло не завіз її насіння в Європу з Піднебесної в XIII столітті. У Росії вона потрапила стараннями Петра
Корисний кешью дітям? З якого віку можна давати?
По калорійності кешью поступаються волоським горіхам, фундуку і мигдалю, але при цьому мають достатньо високою енергетичною цінністю. Якщо ваша дитина вгодований, з-за
Перепелині яйця у раціоні дітей. З якого віку можна давати дитині перепелині яйця
Строкаті яйця перепелів — один з найбільш корисних продуктів. Їх вага дорівнює всього 10-12 м, що майже в 5 разів менше, ніж маса курячих яєць. Шкаралупа — тендітна,
Кукурудза в раціоні дітей. З якого віку можна давати дитині кукурудзу
У свій час кукурудзу називали «царицею полів». Таке ім'я вона отримала з-за безлічі корисних властивостей. Це одна із самих калорійних овочів — по енергетичній цінності
Навіщо дітям фундук. З якого віку можна давати дитині горіхи
При значних фізичних навантаженнях не знайти кращого засобу для відновлення сил, ніж фундук. Дайте його малюкові (досить 8-10 ядерець), відвідує спортивну секцію, і ви