Скільки часу зберігаються кальмари в холодильнику. Особливості зберігання морепродукта
Голубий колір крові кальмара говорить про те, що в ній є мідь. Цей мікроелемент потрібний людському організму, оскільки бере участь у процесі клітинного дихання. Його нестача призводить до ранньої сивини. За вмістом міді кальмари займають лідируюче місце серед інших морепродуктів.
Як правильно зберігати сирі кальмари
Найчастіше кальмари продаються в замороженому вигляді. Сира тушка може бути очищена або неочищена.
Якщо готування відкладається, то кальмари слід відправити на зберігання в морозильну камеру. За умови, що температура в ній не піднімається вище -12 градусів, молюски прекрасно зберігатися не менше чотирьох місяців і навіть півроку. Можна і довше, але тоді м'ясо стане занадто жорстким. Не завадить на упаковку наклеїти стікер з датою, щоб не пропустити строк готування.
Кожну тушку бажано загорнути у фольгу або пергаментний папір. Таким чином, кальмари будуть зберігатися у вигляді окремих порцій і не злипатися між собою.
Оскільки перед покупкою кальмари вже деякий час провели на складі і в магазині, термін зберігання в домашніх умовах бажано скоротити мінімум на третину. Тоді приготоване блюдо буде не тільки смачним, але і безпечним для травної системи.
Охолоджені кальмари зберігаються набагато менше – 2-3 дні після покупки. Бажано швидше відправити їх в холодильник, щоб звести до мінімуму перепади температур. Якщо тримати кальмари на кухонному столі, м'ясо зіпсується, стане не просто смачним, але і небезпечним для ШКТ.
Як зберегти розморожені кальмари
Буває, що всі розморожені кальмари не пішли в хід. Заново заморожувати сирі морепродукти не можна. Кальмари слід відварити. Досить опустити морепродукти в окріп всього на хвилину.
Після остигання кальмари загортають в харчову фольгу і кладуть в морозилку. У такому вигляді молюски зможуть зберігатися мінімум тиждень.
Перед приготуванням страв їх знадобиться тільки доварити до готовності.
Можна скористатися й іншим способом – замаринувати кальмари. Під рукою повинен бути перець, соєвий соус і лимонний сік. З цих компонентів потрібно приготувати маринад і опустити в нього кальмари. Кілька годин морепродукти можуть перебувати в цьому простому розчині (при кімнатній температурі), чекаючи подальшої переробки.
В холодильнику замариновані сирі кальмари збережуться дві доби (+2..+6 градусів). Варені молюски протримаються не більше трьох годин при нульовій температурі.
Як зберегти готові страви з кальмарів
Раніше приготовлені кальмари, варені або смажені, використовувані як окрему страву або в салаті, сендвічах, можна зберігати не більше 24 годин.
Після того як молюски піддалися обробці високими температурами, їх м'ясо дуже швидко псується. Тому зберігати кальмари необхідно виключно в холодильнику.
Страва з молюсками слід обов'язково закрити кришкою або харчовою плівкою. Кальмари здатні інтенсивно вбирати сторонні запахи і швидко заветриваться. Коли вони у відкритому вигляді будуть перебувати біля страв з м'яса, то стануть твердими, почнуть втрачати свою структуру.
Кальмари – білкова їжа, тому псуються дуже швидко. До їх зберігання слід ставитися відповідально, постійно стежити за тим, щоб продукт не прострочили і приготували вчасно. Несвіжі кальмари запросто викличуть харчове отруєння. Важливо дотримувати правильну температуру зберігання.