Як довго можна зберігати салати в холодильнику
Напевно, кожній людині в нашій країні знайома ситуація, коли гості вже пішли, рідні наситилися, а на столі все ще чекають свого часу миски і миски з недоїденими святковими стравами. І якщо курку або торт нічого не варто потримати в холодильнику кілька днів, то з салатами виникають питання. Як довго їх можна зберігати без ризику завершити святкування Нового року в лікарні з гострим харчовим отруєнням?
Скільки можна зберігати салати в холодильнику
Салати в більшості своїй - страви, які швидко псуються. Вони не піддаються термічній обробці. У них входять овочі і зелень, які швидко в'януть, втрачаючи товарний вигляд і вітаміни. Ну а якщо в рецепті присутні яйця, риба або майонез, салатниця перетворюється на справжню чашку Петрі і стає ідеальним середовищем для розмноження бактерій. Так що питання про терміни зберігання того чи іншого салату в свята більш ніж актуальне.
Зразкові терміни придатності домашніх салатів.
- Страви зі сметаною сходять з дистанції першими. На столі вони починають прокисати вже через 30 хвилин після приготування, хоча в холодильнику можуть протриматися години 4 або 5.
Салати зі сметаною самі недовговічні
- Більш стійкими виявляться салати з майонезом. Їх можна їсти протягом доби, хоча обачні дієтологи радять обмежитися 4-6 годинами зберігання.
В ідеалі салат з майонезом потрібно з'їсти протягом 6 годин
- До 3 діб «проживуть» в холодильнику овочеві салати без заправки. Діставайте їх невеликими порціями, поливайте майонезом, сметаною або маслом і тут же подавайте на стіл. Правда, під кінець третього дня ні вітамінів, ні особливого смаку в такому страва не залишиться, та й вигляд у нього буде далеко не естетичний.
Овочевий салат можна буде з'їсти і пару днів по тому, тільки сенсу в цьому буде трохи
- Заправка з рослинної олії з сіллю і оцтом служить свого роду консервантом. З нею овочеві салати, в складі яких немає швидкопсувних інгредієнтів, простоять в холодильнику все новорічні свята, до 10 днів. Яскравий приклад тому - морква по-корейськи.
Морква по-корейськи - салат-довгожитель
- Якщо серед компонентів страви затесалися м'ясо, птиця, риба, морепродукти або яйця, не має значення, яку заправку ви використовуєте. У будь-якому випадку з'їсти його бажано протягом 12, максимум 18 годин.
Оселедець під шубою - один з найбільш швидкопсувних салатів
Щоб убезпечити себе від отруєння, не забувайте правильно прибирати салати на зберігання. Тримайте їх у пластиковій або скляній посуді, закритими герметичною кришкою або загорнутими в харчову плівку, і вибирайте місце в холодильнику ближче до морозильній камері - там температура повітря нижче.
Відео: як приготувати олів'є на 3-4 дні
https://youtube.com/watch?v=rf8cm6VT9hE
Наостанок додамо: велике значення має і початкова свіжість використаних для салату продуктів. Якщо риба для оселедця під шубою або ковбаса для олів'є лежать в вашому холодильнику не перший день, то й термін зберігання готового частування буде в кілька разів менше - враховуйте цей факт.