Готуємо салат з квашеної капусти: кулінарні тонкощі і 14 рецептів
Квашена капуста хороша сама по собі, особливо взимку, коли організму не вистачає вітамінів. Однак господині «зі стажем» знають, як просту закуску перетворити в оригінальне блюдо, яке порадує домочадців і здивує гостей. Ніякого чарівництва: досить знати парочку цікавих рецептів салатів з квашеною капустою.
2 секрету ідеального салату з квашеної капусти
Щоб салат з квашеної капусти вийшов смачним, потрібно знати всього 2 правила:
- Капусту перед додаванням в блюдо потрібно відкинути в друшляк, промити проточною прохолодною водою і злегка віджати.
- Солити салат з квашеної капусти, як правило, не потрібно, так як основний інгредієнт - квашена капуста, вже насичує його пікантний смак. Однак якщо блюдо виходить прісним, можна додати трохи солі.
Покрокові рецепти салатів
З квашеної капусти можна робити як легкі, дієтичні салати, так і більш ситні. Ось підбірка цікавих і «смачних» рецептів.
З яблуком і волоським горіхом
Салат, який вразить незвичайним смаком незважаючи на простоту приготування. Буде потрібно:
- капуста квашена - 400-500 г;
- яблуко - половина плоду;
- волоські горіхи очищені - 100 г;
- цибуля ріпчаста - половина плоду;
- рослинна олія.
Яблуко для такого салату краще брати солодких сортів.
приготування:
- Дрібно нарізати цибулю.
Дрібно посікти цибулю
- Яблуко порубати кубиками.
Яблуко нарізати кубиками
- Волоський горіх потовкти у ступці або подрібнити ножем, але не в порошок.
Горіх подрібнити в ступці або ножем
- Змішати всі інгредієнти з капустою, заправити олією.
Найкраще для заправки підійде масло волоського горіха, якщо такого немає, згодиться будь-який без запаху.
З кукурудзою
На кулінарних форумах такий салат називається «По-Смоленськ». Буде потрібно:
- капуста квашена - 400 г;
- зелене яблуко - 1 плід;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- кукурудза консервована - 1 банка;
- цукор - 1-2 столові ложки;
- масло для заправки.
приготування:
- Лук порубати півкільцями.
Лук порубати півкільцями
- Яблуко нарізати брусочками.
Яблуко нарізати тонкою соломкою
- Змішати підготовлені інгредієнти з капустою і кукурудзою, заправити олією.
Щоб яблуко не потемніло, можна збризнути порізаний фрукт лимонним соком.
Відео: рецепт з кукурудзою
З зеленим горошком
Рецепт для тих, хто до приходу нежданих гостей хоче приготувати смачний салат за 5 хвилин. Буде потрібно:
- капуста квашена - 1 кг;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- зелений горошок консервований - 1 банка;
- рослинне масло для заправки.
приготування:
- Лук порубати тонкою соломкою.
Цибулю нарізати соломкою
- Змішати капусту з горошком і цибулею.
Змішати цибулю з горошком і капустою
- Заправити салат олією.
Відео: рецепт з зеленим горошком
З квасолею
Ситний білковий салат з доступних інгредієнтів - відмінний пісний обід. Буде потрібно:
- капуста квашена - 200 г;
- квасоля консервована - 1 банка;
- варена морква - 1 плід;
- масло рослинне для заправки.
приготування:
- Моркву порізати дрібними кубиками.
Моркву порізати дрібними кубиками
- Змішати овоч з капустою і квасолею, заправити олією.
Змішати квасолю з морквою і капустою, заправити олією
Відео: рецепт з квасолею
З огірками та помідорами
Блюдо виходить дуже легким, але поживним. Буде потрібно:
- капуста квашена - 300 г;
- помідор - 1 плід;
- огірок свіжий і солоний - по 1 штуці;
- масло для заправки.
приготування:
- Порубати томати скибочками, огірки - кружальцями.
Помідори нарізати скибочками, огірки - кружальцями
- Змішати овочі з капустою і заправити оливковою олією.
Салат відмінно поєднується зі свіжою зеленню, кмином, кунжутом.
Відео: салат з огірками та помідорами
З журавлиною
Такий салат добре подавати «в компанії» смаженого або вареного картоплі, м'ясних і рибних страв. Буде потрібно:
- капуста квашена - 300 г;
- яблуко зелене - 1 плід;
- журавлина - 3 столові ложки;
- цукор - чайна ложка;
- перець - половина чайної ложки;
- зелень петрушки - пучок;
- масло рослинне для заправки.
приготування:
- Яблуко звільнити від шкірки і серцевини і порубати соломкою.
Яблуко очистити від «шкурки» і порубати тонкими брусочками
- Змішати фрукт з капустою, журавлиною, подрібненою зеленню.
Змішати яблуко з журавлиною і квашеною капустою, додати зелень
- Додати цукор, перець, олія.
Замість журавлини можна брати брусницю.
Відео: рецепт з брусницею
З буряком
Салат, багатий клітковиною, порадує охоронців фігури, які мріють їсти ситно і поживно, не боячись за талію. Буде потрібно:
- капуста квашена - 500-600 г;
- буряк варена або запечена - 2-3 штуки;
- морква сира - 1-2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 1 плід;
- свіжа зелень, перець, сіль, рослинне масло за смаком.
приготування:
- Переробити великої теркою морква і буряк.
Переробити теркою буряк, так само подрібнити морква
- Дрібно посікти цибулю.
Цибулю порізати дрібними кубиками
- Змішати підготовлені овочі з капустою. Додати сіль, перець, подрібнену зелень, масло.
Змішати підготовлені інгредієнти з капустою, додати масло, перець і сіль, свіжу зелень
Хтось вважає за краще робити такий салат зі свіжої буряком, попередньо помаринувати її кілька годин в лимонному соці або оцті.
Відео: салат з буряком
Зі сметаною і курагою
Рецепт, який запропонувала читачкам редакція журналу Burda. Буде потрібно:
- капуста квашена - 300 г;
- яблуко - 2 плоду;
- курага - 150 г;
- яблучний сік - 150 мл;
- йогурт натуральний - половина склянки;
- змітала - чверть склянки;
- зелень петрушки, кмин, чорний мелений перець за смаком.
- Курагу порубати кубиками і залити яблучним соком.
Подрібнити курагу кубиками і залити яблучним соком
- Яблука нарізати вузькими брусками.
Яблука нарізати соломкою
- Злити сік з кураги і з'єднати його зі сметаною і йогуртом.
Злитий з кураги сік змішати зі сметаною і йогуртом
- Капусту змішати з яблуками і курагою, додати заправку, перець, кмин, дрібно посічену зелень петрушки.
З картоплею і яйцем
Традиційне поєднання квашеної капусти і вареної картопельки «зазвучить» по-новому в цікавому салаті. Буде потрібно:
- капуста квашена - 300 г;
- варену картоплю - 2 штуки;
- яйце варене - 2 штуки;
- пучок зеленої цибулі;
- масло рослинне по смаку.
приготування:
- Картопля і яйця порізати дрібними кубиками.
Нарізати кубиками яйця і картоплю
- подрібнити цибулю.
Дрібно посікти зелений лук
- Змішати підготовлені компоненти з капустою.
- Заправити олією. Дати салату постояти 10 хвилин.
Відео: рецепт з картоплею
З сиром і ковбасою
Чоловіки, які вважають, що одними овочі не наїсися, напевно оцінять цей салат. Буде потрібно:
- капуста квашена - 400 г;
- ковбаса в'ялена або копчена, твердий сир - по 100 г;
- перець болгарський - 1 плід;
- рослинне масло - 2-3 столові ложки.
приготування:
- Дрібно нарізати ковбасу, сир подрібнити теркою, змішати з капустою.
Дрібно порізати ковбасу, сир подрібнити теркою, змішати інгредієнти з капустою
- Болгарський перець порізати вузькими смужками і наточити до загальної маси.
Перець порубати соломкою і наточити до загальної маси
- Заправити салат олією.
Відео: салат з ковбасою
З беконом
Салат, який замінить повноцінний обід. Буде потрібно:
- капуста квашена - 300 г;
- варену картоплю - 3 штуки;
- яблуко, цибуля ріпчаста і жовтий болгарський перець - по 1 штуці;
- смужки бекону - 3 штуки;
- рослинне масло для заправки;
- сіль, перець за смаком.
приготування:
- Картоплю нарізати кубиками.
Картоплю порізати кубиками
- Бекон порубати шматочках і обсмажити протягом 3 хвилин в рослинному маслі. Засипати порізаний півкільцями цибулю і смажити ще 5 хвилин.
Обсмажити бекон з цибулею
- Яблуко і перець порізати кубиками.
Болгарський перець подрібнити кубиками, так само нарізати яблуко
- Змішати яблуко, перець, капусту, бекон, картопля, заправити сумішшю капустяного розсолу і рослинного масла (по 1 столовій ложці).
З куркою
Швидкий в приготуванні ситний салат. Буде потрібно:
- капуста квашена - 300 г;
- куряче філе - 150-200 г;
- цибуля ріпчаста - 1 штука;
- масло рослинне для заправки;
- зелень за смаком.
Такий салат придбає особливу пікантність, якщо використовувати копчену курку, але згодиться і варена.
приготування:
- Курку порізати шматочками і змішати з капустою.
- Ввести в салат дрібно порубаний лук.
- Заправити олією, додати подрібнену зелень.
З яловичиною та виноградом
Такий салат не соромно поставити на святковий стіл. Буде потрібно:
- капуста квашена - 500 г;
- запечена яловичина - 200 г;
- кисло-солодке яблуко - 1 плід;
- дрібний виноград без кісточок - 100 г;
- масло рослинне - 2-3 столові ложки;
- мед - столова ложка;
- гірчиця - чайна ложка;
- зелень кропу - пучок;
- кмин мелений - щіпка.
приготування:
- Яловичину нарізати тонкою соломкою.
Нарізати соломкою яловичину
- Яблуко подрібнити великої теркою.
Яблуко переробити великої теркою
- Змішати масло з медом і гірчицею.
З'єднати масло з медом, додати гірчицю
- З'єднати капусту, виноград, м'ясо, яблуко. Додати заправку, кмин і дрібно порубаний кріп.
- Настояти салат кілька годин в холодильнику.
Відео: рецепт з яловичиною
З оселедцем
Салат припаде до смаку любителям солоненького. Буде потрібно:
- капуста квашена - 0,5 кг;
- оселедець - 1 штука;
- яйце варене - 1 штука;
- цибуля ріпчаста - 1 плід;
- рослинне масло - 1-2 столові ложки.
приготування:
- Дрібно посікти цибулю і змішати з капустою.
Цибулю дрібно порізати і з'єднати з капустою
- Оселедець звільнити від кісточок і нарізати маленькими кубиками, наточити до овочів.
Порізати кубиками оселедець, звільнивши від кісточок, і змішати з овочами
- Яйце порубати кубиками і ввести в загальну масу. Заправити салат олією.
Яйце вводиться в салат в останню чергу
Залежно від обраного рецепта салат з квашеної капусти може стати легким перекусом, повноцінної трапезою, оригінальною закускою на святковому столі або гарніром до м'ясних і рибних страв.