Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового
Хумус являє собою ароматну пряну пасту з турецького гороху - нуту. Ніжна, злегка масляниста через додавання оливкової олії закуска крім незабутнього смаку має ще й великою користю. Нут містить велику кількість легкозасвоюваного білка, рослинних волокон і незамінних амінокислот.
Рекомендації по вибору інгредієнтів для хумус
Класичний хумус готують з турецького гороху. Вибрати нут нескладно - головне, щоб горошини були великі і мали ніжно-бежевий відтінок.
Занадто темний нут зіпсує смак хумус, а дуже дрібні горошини не володіють вираженим горіховим присмаком, який і надає страві особливу принадність
Смачний і корисний хумус можна приготувати і з інших бобових. Квасоля, горох і сочевиця чудово підходять для пряної домашньої закуски.
Важливий компонент хумус, що вимагає ретельного вибору при покупці - оливкова олія. Від нього будуть залежати смак і аромат готового блюда. Для приготування хумуса слід вибирати продукт з позначкою Extra Virgin, що означає перший холодний віджим.
ЕМасло Extra Virgin віджимають з молодих оливок з низькою кислотністю протягом першої доби після їх збору; в ньому немає барвників і консервантів, воно багате різними поживними речовинами
У всіх рецептах хумус обов'язково присутній лимонний сік. Вичавлювати його необхідно безпосередньо перед введенням в бобову масу. Використовувати потрібно виключно свіжі і соковиті лимони.
Ні в якому разі не замінюйте сік лимона лимонною кислотою, це зіпсує хумус
Підбірка рецептів приготування домашнього хумуса
Спробуємо і ми приготувати в домашніх умовах екзотичне, але таке смачне і корисне блюдо, як хумус.
Класичний хумус з нуту
У цьому рецепті фігурує тахини - паста, виготовлена з насіння кунжуту. Вона дуже ароматна і має виражену горіховим смаком.
Незважаючи на солодкуватий смак і високу жирність, тахини не має в складі цукру, а 88% жирних кислот відносяться до поліненасичених
Для хумус вам знадобиться:
- 250 г нуту;
- половинка лимона;
- 1 ст. л. тахини;
- 2 ст. л. оливкового масла;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ч. Л. соди;
- 1/2 ч. Л. кумина;
- 1/2 ч. Л. коріандру;
- щіпка сухого чилі;
- сіль за смаком.
Рецепт приготування хумуса з нуту:
- Замочіть нут в холодній воді. Нехай постоїть ніч в холодильнику.
Враховуйте, що за ніч нут збільшиться в розмірі, тому вибирайте більшу ємність для замочування
- Потім відваріть нут протягом 2-3 годин, додавши у воду звичайну харчову соду.
Сода зменшить час варіння і розм'якшити турецький горох
- Вичавіть сік з лимона.
Для вичавлювання соку з лимона зручно використовувати спеціальне пристосування
- Подрібніть в ступці коріандр і кумін.
Коріандр і кумін відносяться до класичного набору спецій для приготування хумуса
- Часник очистіть і пропустіть через прес.
Намагайтеся використовувати для хумус часник свіжого врожаю, він більш соковитий
- Змішайте в одній мисці тахині, сік лимона, спеції і сіль.
Суміш повинна вийти трохи рідкої, так вона краще вбереться в розім'яту нут
- Відокремте зварений нут від рідини.
Чи не виливайте рідину, що залишилася після варіння нуту, вона може стати в нагоді для додання страві потрібної консистенції
- Подрібніть відварений нут в блендері. Змішайте його з пряною заправкою.
Подрібнений нут не потрібно збивати, досить домогтися однорідної текстури
- Якщо хумус вийшов дуже густим, розведіть його рідиною, що залишилася від варіння турецького гороху.
- Готову пасту викладіть на плоске блюдо. Зробіть невеликі поглиблення по периметру і полийте оливковою олією. Зверху трохи присипте сухим червоним перцем.
У класичній подачі готовий хумус ще можна прикрасити декількома відвареними горошинами нуту
Замість оливкової олії можна використовувати нерафіновану гірчичне. Воно дуже ароматне, а за змістом корисних речовин нітрохи не поступається оливковому.
За складом незамінних жирних кислот гірчичне масло може позмагатися навіть з риб'ячим жиром, при цьому воно має дуже приємний смак, а коштує зовсім недорого
Тахіні можна купити в спеціалізованих магазинах, які торгують продуктами для приготування страв близькосхідної кухні, а можна виготовити самостійно.
Рецепт приготування тахини
Кунжутна паста, що є компонентом хумус, сама по собі має досить прісним смаком. Найчастіше вона виступає тільки як інгредієнт пряних страв.
Алгоритм дій:
- 100 г білого кунжутного насіння обсмажте на сухій сковороді до легкого потемніння.
Майте на увазі що кунжут, навіть знятий з плити, ще якийсь час буде «доходити» (продовжувати прогріватися), так що не перетримаєте його
- Потім трохи остудіть його, розклавши по плоскій поверхні.
- Теплий кунжут помістіть в чашу блендера і пробийте протягом 3-4 хвилин з рослинним або оливковою олією (3 ч. Л.).
Зазначені в рецепті пропорції дуже важливі, в іншому випадку однорідна тягуча паста у вас не вийде
- Готову пасту вилийте в щільно закривається баночку і тримайте в холодильнику.
Домашня тахини зберігається досить довго, до двох місяців, адже в її складі немає швидкопсувних інгредієнтів
Тахіні служить основою для багатьох соусів до м'яса, риби або овочів. Також її використовують для приготування різних заправок до листовому салату.
Хумус з білої квасолі з часником
Нітрохи не менш ароматним і смачним виходить хумус, приготований з білої квасолі.
Біла квасоля є постачальником легкозасвоюваного високоякісного білка, який можна прирівняти до білків тваринного походження
Складові:
- 500 г білої квасолі;
- 3 зубчики часнику;
- 2 ст. л. оливкового масла;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 1/2 ч. Л. чорного перцю;
- 1/3 ч. Л. сухого коріандру;
- морська сіль за смаком.
Покроковий рецепт:
- Замочіть квасолю в холодній воді. Нехай постоїть ніч в холодильнику.
У процесі замочування квасолю збільшиться в розмірі
- Відваріть її до м'якості.
Квасоля повинна повністю розваритися, але не втратити форму
- Злегка розімніть варену квасолю в блендері.
Якщо хумус виходить дуже густим, то додайте до нього рідину, що залишилася від варіння квасолі
- Часник подрібніть за допомогою преса.
Кашка зі свіжого часнику зробить хумус ароматним
- Вичавіть сік з лимона.
Щоб отримати з лимона більшу кількість соку, покатайте його попередньо по столу, злегка притискаючи до поверхні
- Змішайте з розім'ятої квасолею сік лимона, олія, часник, морську сіль, коріандр і мелений чорний перець.
Горошини чорного перцю перед помелом можна трохи обсмажити на сухій сковороді, це зробить спецію більш ароматною
- Готовий хумус подавайте на стіл в глибокій мисці.
Зверху хумус з білої квасолі можна посипати свеженарубленной зеленню
Гороховий хумус з куркумою
Куркума надає стравам з бобових культур неймовірний аромат і смак. Можна навіть сказати, що ця спеція і нут, сочевиця, квасоля і горох просто створені одне для одного.
Горох відноситься до категорії дієтичних харчових продуктів, а у відсутності нуту і квасолі прекрасно підходить для приготування домашнього хумуса
Що знадобиться для горохового хумус:
- 500 г сухого колотого гороху;
- 2 ст. л. соку лимона;
- 3 ст. л. оливкового масла;
- 1/2 ч. Л. свежемолотого чорного перцю;
- 1/3 ч. Л. сухий куркуми;
- морська сіль за смаком.
Покроковий рецепт:
- Промийте горох і залийте його на ніч холодною водою.
Замочування допоможе сухому гороху не тільки підготуватися до варіння, а й видалить невелику гіркоту
- Після промийте горох під струменем води.
Промивання замоченного гороху поліпшить смак готового блюда
- Відваріть його протягом 1-1,5 годин.
Після варіння горох стане м'яким і розсипчастим
- Злегка розімніть горох занурювальним блендером.
Горошини не повинні перетворитися в пюре, досить лише трохи розім'яти їх
- В окремій мисці змішайте лимонний сік і масло. Додайте сіль і перець.
Розмішайте суміш лимонного соку і масла ложкою, щоб розчинилися кристали морської солі
- У ароматну заправку для горохового хумус додайте суху куркуму.
Куркума надає горохового хумус приємний колір і пряний аромат
- Перемішайте заправку з подрібненим горохом і збийте масу блендером. Викладіть хумус в глибоку миску і подавайте до столу.
Гороховий хумус відноситься до супербюджетних і низькокалорійним страв
Відео: хумус від Сталика Ханкішіева
Перший раз я спробувала хумус в Ізраїлі. Мене тоді просто підкорило поєднання ніжного горіхового смаку і густого аромату прянощів. Пізніше я дізналася, що готують хумус з турецького гороху, який можливо купити і в Росії. Потім я освоїла рецепти і з інших бобових - з квасолі і гороху. Домашні спочатку поставилися до пастоподібної закусці досить підозріло. Так, блюдо і правда не найтиповіше для любителів російської кухні, що буяє рецептами з овочів, круп і м'яса без додавання великої кількості прянощів. Але з часом хумус міцно увійшов в наш раціон, тепер ми готуємо його мінімум раз в тиждень.
Знаючи нескладні секрети приготування домашнього хумуса, ви зможете побалувати своїх домочадців корисним і незвичайним блюдом. Важливо, що Нутовая, квасолевий або гороховий хумус можуть вживати в їжу ті, хто не включає в свій раціон м'ясні продукти.