Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового
07.04.2019 0

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

Кулінарні рецепти
В закладки


Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

Хумус являє собою ароматну пряну пасту з турецького гороху - нуту. Ніжна, злегка масляниста через додавання оливкової олії закуска крім незабутнього смаку має ще й великою користю. Нут містить велику кількість легкозасвоюваного білка, рослинних волокон і незамінних амінокислот.

Рекомендації по вибору інгредієнтів для хумус

Класичний хумус готують з турецького гороху. Вибрати нут нескладно - головне, щоб горошини були великі і мали ніжно-бежевий відтінок.

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

Занадто темний нут зіпсує смак хумус, а дуже дрібні горошини не володіють вираженим горіховим присмаком, який і надає страві особливу принадність

Смачний і корисний хумус можна приготувати і з інших бобових. Квасоля, горох і сочевиця чудово підходять для пряної домашньої закуски.

Важливий компонент хумус, що вимагає ретельного вибору при покупці - оливкова олія. Від нього будуть залежати смак і аромат готового блюда. Для приготування хумуса слід вибирати продукт з позначкою Extra Virgin, що означає перший холодний віджим.

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

ЕМасло Extra Virgin віджимають з молодих оливок з низькою кислотністю протягом першої доби після їх збору; в ньому немає барвників і консервантів, воно багате різними поживними речовинами

У всіх рецептах хумус обов'язково присутній лимонний сік. Вичавлювати його необхідно безпосередньо перед введенням в бобову масу. Використовувати потрібно виключно свіжі і соковиті лимони.

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

Ні в якому разі не замінюйте сік лимона лимонною кислотою, це зіпсує хумус

Підбірка рецептів приготування домашнього хумуса

Спробуємо і ми приготувати в домашніх умовах екзотичне, але таке смачне і корисне блюдо, як хумус.

Класичний хумус з нуту

У цьому рецепті фігурує тахини - паста, виготовлена ​​з насіння кунжуту. Вона дуже ароматна і має виражену горіховим смаком.

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

Незважаючи на солодкуватий смак і високу жирність, тахини не має в складі цукру, а 88% жирних кислот відносяться до поліненасичених

Для хумус вам знадобиться:

  • 250 г нуту;
  • половинка лимона;
  • 1 ст. л. тахини;
  • 2 ст. л. оливкового масла;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 ч. Л. соди;
  • 1/2 ч. Л. кумина;
  • 1/2 ч. Л. коріандру;
  • щіпка сухого чилі;
  • сіль за смаком.

Рецепт приготування хумуса з нуту:

  1. Замочіть нут в холодній воді. Нехай постоїть ніч в холодильнику.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Враховуйте, що за ніч нут збільшиться в розмірі, тому вибирайте більшу ємність для замочування

  2. Потім відваріть нут протягом 2-3 годин, додавши у воду звичайну харчову соду.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Сода зменшить час варіння і розм'якшити турецький горох

  3. Вичавіть сік з лимона.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Для вичавлювання соку з лимона зручно використовувати спеціальне пристосування

  4. Подрібніть в ступці коріандр і кумін.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Коріандр і кумін відносяться до класичного набору спецій для приготування хумуса

  5. Часник очистіть і пропустіть через прес.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Намагайтеся використовувати для хумус часник свіжого врожаю, він більш соковитий

  6. Змішайте в одній мисці тахині, сік лимона, спеції і сіль.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Суміш повинна вийти трохи рідкої, так вона краще вбереться в розім'яту нут

  7. Відокремте зварений нут від рідини.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Чи не виливайте рідину, що залишилася після варіння нуту, вона може стати в нагоді для додання страві потрібної консистенції

  8. Подрібніть відварений нут в блендері. Змішайте його з пряною заправкою.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Подрібнений нут не потрібно збивати, досить домогтися однорідної текстури

  9. Якщо хумус вийшов дуже густим, розведіть його рідиною, що залишилася від варіння турецького гороху.
  10. Готову пасту викладіть на плоске блюдо. Зробіть невеликі поглиблення по периметру і полийте оливковою олією. Зверху трохи присипте сухим червоним перцем.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    У класичній подачі готовий хумус ще можна прикрасити декількома відвареними горошинами нуту

Замість оливкової олії можна використовувати нерафіновану гірчичне. Воно дуже ароматне, а за змістом корисних речовин нітрохи не поступається оливковому.

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

За складом незамінних жирних кислот гірчичне масло може позмагатися навіть з риб'ячим жиром, при цьому воно має дуже приємний смак, а коштує зовсім недорого

Тахіні можна купити в спеціалізованих магазинах, які торгують продуктами для приготування страв близькосхідної кухні, а можна виготовити самостійно.

Рецепт приготування тахини

Кунжутна паста, що є компонентом хумус, сама по собі має досить прісним смаком. Найчастіше вона виступає тільки як інгредієнт пряних страв.

Алгоритм дій:

  1. 100 г білого кунжутного насіння обсмажте на сухій сковороді до легкого потемніння.Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Майте на увазі що кунжут, навіть знятий з плити, ще якийсь час буде «доходити» (продовжувати прогріватися), так що не перетримаєте його

  2. Потім трохи остудіть його, розклавши по плоскій поверхні.
  3. Теплий кунжут помістіть в чашу блендера і пробийте протягом 3-4 хвилин з рослинним або оливковою олією (3 ч. Л.).Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Зазначені в рецепті пропорції дуже важливі, в іншому випадку однорідна тягуча паста у вас не вийде

  4. Готову пасту вилийте в щільно закривається баночку і тримайте в холодильнику.Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Домашня тахини зберігається досить довго, до двох місяців, адже в її складі немає швидкопсувних інгредієнтів

Тахіні служить основою для багатьох соусів до м'яса, риби або овочів. Також її використовують для приготування різних заправок до листовому салату.

Хумус з білої квасолі з часником

Нітрохи не менш ароматним і смачним виходить хумус, приготований з білої квасолі.

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

Біла квасоля є постачальником легкозасвоюваного високоякісного білка, який можна прирівняти до білків тваринного походження

Складові:

  • 500 г білої квасолі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 ст. л. оливкового масла;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • 1/2 ч. Л. чорного перцю;
  • 1/3 ч. Л. сухого коріандру;
  • морська сіль за смаком.

Покроковий рецепт:

  1. Замочіть квасолю в холодній воді. Нехай постоїть ніч в холодильнику.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    У процесі замочування квасолю збільшиться в розмірі

  2. Відваріть її до м'якості.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Квасоля повинна повністю розваритися, але не втратити форму

  3. Злегка розімніть варену квасолю в блендері.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Якщо хумус виходить дуже густим, то додайте до нього рідину, що залишилася від варіння квасолі

  4. Часник подрібніть за допомогою преса.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Кашка зі свіжого часнику зробить хумус ароматним

  5. Вичавіть сік з лимона.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Щоб отримати з лимона більшу кількість соку, покатайте його попередньо по столу, злегка притискаючи до поверхні

  6. Змішайте з розім'ятої квасолею сік лимона, олія, часник, морську сіль, коріандр і мелений чорний перець.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Горошини чорного перцю перед помелом можна трохи обсмажити на сухій сковороді, це зробить спецію більш ароматною

  7. Готовий хумус подавайте на стіл в глибокій мисці.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Зверху хумус з білої квасолі можна посипати свеженарубленной зеленню

Гороховий хумус з куркумою

Куркума надає стравам з бобових культур неймовірний аромат і смак. Можна навіть сказати, що ця спеція і нут, сочевиця, квасоля і горох просто створені одне для одного.

Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

Горох відноситься до категорії дієтичних харчових продуктів, а у відсутності нуту і квасолі прекрасно підходить для приготування домашнього хумуса

Що знадобиться для горохового хумус:

  • 500 г сухого колотого гороху;
  • 2 ст. л. соку лимона;
  • 3 ст. л. оливкового масла;
  • 1/2 ч. Л. свежемолотого чорного перцю;
  • 1/3 ч. Л. сухий куркуми;
  • морська сіль за смаком.

Покроковий рецепт:

  1. Промийте горох і залийте його на ніч холодною водою.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Замочування допоможе сухому гороху не тільки підготуватися до варіння, а й видалить невелику гіркоту

  2. Після промийте горох під струменем води.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Промивання замоченного гороху поліпшить смак готового блюда

  3. Відваріть його протягом 1-1,5 годин.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Після варіння горох стане м'яким і розсипчастим

  4. Злегка розімніть горох занурювальним блендером.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Горошини не повинні перетворитися в пюре, досить лише трохи розім'яти їх

  5. В окремій мисці змішайте лимонний сік і масло. Додайте сіль і перець.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Розмішайте суміш лимонного соку і масла ложкою, щоб розчинилися кристали морської солі

  6. У ароматну заправку для горохового хумус додайте суху куркуму.Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Куркума надає горохового хумус приємний колір і пряний аромат

  7. Перемішайте заправку з подрібненим горохом і збийте масу блендером. Викладіть хумус в глибоку миску і подавайте до столу.
    Домашній хумус: від класичного Нутовая до бюджетного горохового

    Гороховий хумус відноситься до супербюджетних і низькокалорійним страв

Відео: хумус від Сталика Ханкішіева

Перший раз я спробувала хумус в Ізраїлі. Мене тоді просто підкорило поєднання ніжного горіхового смаку і густого аромату прянощів. Пізніше я дізналася, що готують хумус з турецького гороху, який можливо купити і в Росії. Потім я освоїла рецепти і з інших бобових - з квасолі і гороху. Домашні спочатку поставилися до пастоподібної закусці досить підозріло. Так, блюдо і правда не найтиповіше для любителів російської кухні, що буяє рецептами з овочів, круп і м'яса без додавання великої кількості прянощів. Але з часом хумус міцно увійшов в наш раціон, тепер ми готуємо його мінімум раз в тиждень.

Знаючи нескладні секрети приготування домашнього хумуса, ви зможете побалувати своїх домочадців корисним і незвичайним блюдом. Важливо, що Нутовая, квасолевий або гороховий хумус можуть вживати в їжу ті, хто не включає в свій раціон м'ясні продукти.

Комментарии (0)
Додати коментар
Маска з гороху для особи, рецепти в домашніх умовах
Різноманітність домашніх і покупних масок для шкіри обличчя навряд чи може когось вразити.
Яєчний рулет з начинкою з часнику і сиру: оригінальна закуска на стіл
Для тих, хто любить красиво сервірувати стіл Твоя Ізюминка пропонує рецепт смачного й оригінального яєчного рулети з сиром і часником. Готувати закуску можна з
Канапе з сьомгою на шпажках. Холодні закуски для фуршету. Холодні закуски канапе. Оригінальні закуски для фуршету.
Канапе – походить від французького «canape», що означає крихітний. Дійсно, канапе це маленькі бутербродики на шпажці дуже популярний вид фуршетної закуски. Готувати їх
Як приготувати квасоля з овочами: рецепт квасолі, тушкованої з кабачками
Оскільки кабачки практично не мають ні смаку, ні запаху, то з ними можна робити все що завгодно, поєднуючи з різними продуктами і присмачуючи будь-якими приправами.
Гороховий суп з гарбузом і ріпою. Гороховий суп пісний. Рецепти швидкого схуднення
Добрий день, друзі, сьогодні у нас буде на столі простий і смачний пісний суп гороховий з гарбузом і ріпою. Овочеві супчики – самі відповідні страви для тих, хто хоче