Журавлина. Корисні властивості і протипоказання. Рецепти приготування на зиму. Як збирати і зберігати
Журавлина відома своїми корисними властивостями і з давніх часів людство використовує її як ліки. Але важливо пам'ятати, що крім позитивного ефекту, ці диво-ягоди мають і протипоказання.
Журавлина - як виглядає, де росте, як збирати
Журавлина - бордова ягода, яка «живе» в болотистих лісах. Головна відмінна риса - її кислуватий смак. Має листя овальної форми, розташовані на вічнозелених чагарників.
Час повного дозрівання ягід настає на початку вересня. Але з урахуванням того, що вона морозостійка, збирають ягоди і ранньою весною.
Після настання морозів ягода набуває солодкуваті смакові нотки. Одна невелика ягідка містить в своєму складі дуже багато вітамінів, особливо вітаміну С.
Корисні властивості журавлини:
- Використовується у вигляді основного компонента для деяких ліків.
- Є природним антиоксидантом, що зберігає молодість клітин.
- Допомагає в лікуванні вірусних захворювань.
- При регулярному прийомі поліпшується стан волосся і шкіри.
- Рекомендується людям з низьким імунітетом.
- Має сечогінну властивість, що покращує роботу нирок і серця за рахунок виведення зайвої рідини з організму.
- Підвищує працездатність мозкової діяльності.
- Очищає судини.
Користь для чоловіків:
- застосовують для профілактики сечостатевих інфекцій;
- ягода поєднує в собі ферменти, завдяки ним підтримується чоловіча сила.
Користь для жінок:
- надає омолоджуючий ефект для шкірного покриву;
- сприяє нормалізації ваги;
- допомагає в позбавленні від пігментних плям.
Журавлина має такі корисні властивості, як здатність знижувати тиск. Тому її рекомендують регулярно вживати гіпертонікам. Але перш ніж приймати цю ягоду, дізнайтеся про її протипоказання.
Лікувальні властивості для здоров'я жінок і чоловіків
Журавлина при вагітності
Багато хто задається питанням - чим корисна ягода-журавлина при вагітності:
- Корисні властивості (за рахунок вітамінів і мінералів), які надає журавлина, оздоровлюють організм майбутньої мами, але тільки в тому випадку, якщо до її прийому немає протипоказань.
- Справляється з проблемами кишечника і нирок.
- Зміст флавоноїдів сприяє зміцненню судин, еластичності плаценти, що в свою чергу сприяє постачанню майбутнього малюка киснем.
- Покращує роботу центральної нервової системи, т. Е. Позбавляє від неуважності.
- Сік з ягід допомагає уникнути починання варикозного розширення вен.
- Знімає набрякання рук і ніг.
- Підвищує імунітет.
Журавлина при грудному вигодовуванні
Жіночий організм при годуванні віддає самі живильні речовини малюкові. Щоб захиститися від нестачі вітамінів, фахівці рекомендують максимально урізноманітнити харчування, включивши в нього гипоаллергенную їжу. У число таких продуктів входить і журавлина, адже вона:
- Підвищує тонус організму.
- Знімає хронічну втому за рахунок підвищення імунітету.
- Сприяє притоку грудного молока.
- Регулярне вживання ягід покращує стан зубів, волосся, шкіри.
Щоб журавлина оздоровлює організм годуючої мами корисними властивостями і вітамінами, її вводять в раціон, якщо немає таких протипоказань:
- Хвороби шлунка.
- Підвищена кислотність.
- Регулярна печія.
- Виразка або гастрит.
Корисна стаття: Коліт кишечника. Симптоми і лікування у дорослих
Журавлина при циститі
Одним з поширених народних засобів при циститі є журавлина, вона містить проантоціанідіни. Це речовина, яка в чистому вигляді потрапляє в організм і захищає від шкідливих бактерій.
Дуже добре допомагає сік з ягід. Вже після години прийому проглядається позитивний ефект. Він позбавляє бактерій властивості розмноження і не дає шансу на існування їх в сечовому міхурі, поступово виводячи їх з організму.
Посилити корисні властивості журавлини допоможе настій з брусниці. Але слід пам'ятати, що кількість вживання ягід і соку призначає лікар, якщо у пацієнта немає протипоказань.
Незважаючи на те, що ягоди дуже корисні і відгуки мають позитивний характер, не слід покладатися тільки на журавлину. Таке лікування йде як додаток до медикаментозним препаратів.
Журавлина при застуді
Завдяки багатому складу вітамінів ягода здатна активно боротися з простудними проявами. Її можна вживати не тільки під час захворювання, але і для профілактики. До складу входять вітаміни С, А, В, фруктоза і глюкоза.
Лікувальні властивості:
- Бореться з основним осередком інфекції, тим самим надаючи протизапальну дію.
- Має жарознижувальну дію.
- Противірусну дію допомагає боротися із застудою.
- Тонізує організм.
- Підвищує імунітет.
Корисна стаття: Ортопедичні подушки. Зручність, якість, здоровий сон. Як вибрати правильну ортопедичну подушку
Журавлина при цукровому діабеті
Перед вживанням люди, які страждають на цукровий діабет, повинні мати уявлення, що таке журавлина, корисні властивості і протипоказання ягід:
- Сік значно знижує рівень цукру в крові.
- Скорочує ризик патологій пов'язаних з цим захворюванням.
- Виводить шлаки і шкідливі токсини.
- Знижує ризик розвитку фурункульозу.
Важливо знати: сік журавлини не вживають в свіжовіджатому і нерозбавленому вигляді.
Протипоказання до вживання журавлини, можливу шкоду ягід
Незважаючи на численні позитивні властивості, ягода може виявитися дуже небезпечною і завдати шкоди здоров'ю, зокрема:
- Нерозбавлений сік заборонено вживати при виразці, слабкою емалі зубів.
- Заборонено при захворюваннях печінкового відділу.
- Заборонено при гастриті, підвищеній кислотності, проблеми з шлунково-кишкового тракту.
- Чи не приносить користі при вживанні спільно з ягодами сульфамідні препаратів.
- Ягода заборонена людям зі зниженим тиском.
деякі правила правильного вживання:
- Журавлину не вживають на голодний шлунок.
- Після вживання в обов'язковому порядку полоскати ротову порожнину.
- Зберегти більше корисних речовин допоможе не кип'ятіння ягід, а заливання окропом.
При дотриманні заходів безпеки у вживанні і ознайомленні з протипоказаннями організм отримає максимум корисних речовин.
Як правильно зберігати журавлину в домашніх умовах, як заморозити ягоди
Журавлина має виняткову здатність зберігати всі корисні елементи при заморожуванні. Аналогічно довго зберігається в прохолодних місцях.
Правильне зберігання ягід:
- Приміщення не повинно пропускати сонячні промені.
- Хороша вентиляція.
- Температура в приміщенні повинна бути відповідною від 0 до 6 градусів.
- Ємність для зберігання повинна бути сухою і чистою.
За допомогою правильного зберігання свіжу ягоду можна зберегти протягом 3 міс.
Правильна заморозка ягід:
- Всі ягоди ретельно миють і перебирають.
- Вода повинна добре стекти, після чого журавлину просушують.
- Маленькими частинами фасують в поліетиленові пакети або пластикові контейнери.
Правильне зберігання ягід в холодильнику:
- Вимиту ягоду розкладають в скляну тару.
- Заливають профільтрованої водою без всяких добавок.
- Накривають кришками.
Як приготувати журавлину на зиму - прості рецепти приготування, заготовки
Існує величезна кількість простих, різноманітних і дуже смачних рецептів з журавлини. Її не тільки заготовляють у вигляді варення і компотів, а також роблять різні джеми, соуси і т. Д.
{ad1}Варення з журавлини - як варити
Готують в рівних пропорціях ягоди і цукор, потім:
- Журавлини перебирають, гарненько вимивають і подрібнюють.
- Цукор і журавлину добре змішують і залишають на 2 год.
- Потім ставлять ємність з пюре на тихий вогонь і доводять до стану закипання.
- Постійно позбавляються від піни з варення.
- Проварюють близько 15 хв., Після чого розливають в підготовлену тару і закочують.
сушена журавлина
Сушена журавлина з чудовими смаковими якостями виходить, якщо її спочатку зрадити процесу варіння в сиропі:
- У рівних пропорціях беруть цукор і воду. Проварюють близько 10 хв. і кип'яченим сиропом заливають ягоди.
- Через 5 год. Відокремлюють рідина від ягід, і знову доводять до процесу закипання, заливають на 5 ч.
- Потім на тихому вогні доводять до стану закипання, перекладають журавлину на друшляк і акуратно складають на деку.
- Ягоди повинні трохи просохнути, потім їх відправляють в духовку. Температура не повинна перевищувати 70 градусів і дверцята тримають відкритими.
Важливо знати: журавлина повинна вийти не липучою, не пересушеним, а еластичної консистенції.
При маніпуляції з електричною сушаркою необхідно знати, що ягоди вгорі піддаються процесу повільніше.
Сушену журавлину можна зберігати в ємностях для сипучих речовин близько 3 років.
мочена журавлина
Це ще один прекрасний спосіб зберегти максимум корисних речовин. Для мочіння беруть скляні банки. Чисті ягоди складав в тару і заливають остиглим окропом. Термін зберігання - не більше року і в прохолодній середовищі (балкон, холодильник, льох).
в'ялена журавлина
Для такого виду зберігання беруть повністю дозрілі плоди:
- Чисту журавлину заливають сиропом і ставлять на маленький вогонь. Як тільки почнеться процес лопань, ягоди знімають з вогню і остуджують.
- На деко укладають пергамент, зверху ягоди. При температурі нагріву 60 градусів ставлять в духовку на 5 ч.
- Потім змінюють пергамент і знову проводять процес з таким же проміжком часу.
В'ялена журавлина - корисні властивості і протипоказання:
- зберігає всі корисні вітаміни свіжої ягоди;
- при зайвому використанні в раціоні може завдати негативний ефект здоров'ю, через велику кількість речовин потужної дії.
Журавлина з медом
рецепт:
- Чисті ягоди перетирають до стану пюре.
- Змішують в рівномірних пропорціях з медом. Для цього рецепта краще брати мед рідкої консистенції.
- Відправляють в прохолодне місце.
Морс, компот з журавлини і ягід
Морс з шипшиною - дуже корисний напій.
знадобиться:
- журавлина - 1 кг;
- плоди шипшини - пару ст .;
- води - 4 л;
- цукор за смаком.
Перед приготуванням морсу роблять настій із шипшини (заливають окропом, щільно закривають і залишають на ніч).
потім потрібно:
- Розім'яти ягоди, і процідити сік через марлю.
- Макуха складають в каструлю, заливають вод ой і проварюють 5 хв.
- Проціджують готовий відвар і додають цукор.
- Змішують готовий морс і настій шипшини.
У цій статті найдієвіші способи: Як швидко і спокійно заснути
Для компоту:
- Співвідношення ягід і води 1: 2, цукру - 0,5 кг.
- Насипають ягоди в ємність і заливають водою.
- Ставлять на вогонь і висипають цукор.
- Як рідина закипить, проварюють на маленькому вогні близько 5 хв.
Журавлина, перетерта з цукром без варіння
рецепт:
- Ягоди перетирають в пюре і змішують з цукром. Розрахунок журавлини і цукру 1: 2.
- Розладжуватися в чисту тару.
- Накривають і поміщають в холод.
Пиріг (шарлотка) з журавлиною
Ця страва вразить усіх своїм незабутнім смаком.
знадобиться:
- яйця - 3 шт .;
- цукровий пісок - 7 ст. л .;
- розпушувач - ст. л .;
- борошно - трохи більше склянки;
- журавлина - 300 гр .;
- сіль - невелика щіпка.
приготування:
- У суху ємність розбивають яйця, і всипають цукор. В окремій ємності змішують борошно + розпушувач + сіль.
- Віночком вбивають яйце + цукор і пересипають в борошно. Ретельно перемішують, щоб маса вийшла без грудок.
- Форму застеляють пергаментом його необхідно змастити маслом.
- Рівномірно розладжуватися тісто, і зверху викладають ягоди.
- У духовій шафі випікають півгодини, при температурі 160 градусів.
Пиріжки з журавлиною
Потрібні продукти:
- вода (крижана) - стакан;
- борошно - 400 гр .;
- масло (вершкове) - 200 гр .;
- журавлина - 200 гр .;
- дрібка солі;
- цукор - 4 ст. л.
готування:
Борошно і холодну сл. масло подрібнюють в кухонному комбайні до стану крихти. Не припиняючи його роботу, вливають крижану воду. Тісто має зібратися на своєрідний ком.
Потім готове тісто поміщають в поліетиленовий пакет і на півгодини ставлять в холодильник. Тісто для пиріжків готове виходить пісочне.
Корисна стаття: Чистотіл. Корисні властивості і протипоказання застосування чистотілу. Рецепти з чистотілом
Настоянка, самогон на журавлині
Рецепт № 1:
- У рівних пропорціях беруть самогон + журавлину + цукор.
- Для кращих смакових якостей обдають ягоди окропом, щоб шкірочка трохи тріснула.
- Всі інгредієнти змішують і залишають на добу в темному прохолодному місці.
- Потім ставлять на вогонь і нагрівають до повного розчинення цукру, але не доводять до кипіння.
- Потім напій проціджують і вистоюють ще добу в темному місці.
Рецепт № 2:
знадобиться:
- 1 кг журавлини,
- самогон - 4 л,
- цукор - 8 ст. л,
- пару стаканів води.
Для прозорості настойки відбирають цілі ягоди, потім:
- Змішують ягоди і цукор і ставлять на два дні в холодильник.
- Потім вливають самогон і вистоюють 3 тижні в темному прохолодному місці.
- Настоянку проціджують і вона готова до вживання.
Журавлина в цукровій пудрі
Ягоди в пудрі можна робити двома способами:
- Вимиті ягідки занурюють в збиті яєчні білки. Ситом виловлюють і дають трохи стекти. Після чого вивалюють їх в пудрі і розладжуватися на пергамент для висихання.
- Роблять цукровий сироп (рецепт описаний в даній статті). Всипають чисті ягоди в гарячу рідину і залишають на 5 ч. Виловлюють і обвалюють журавлину в пудрі.
Кисіль, джем з журавлини
Рецепт джему:
- На пару стаканів ягід беруть 5 склянок цукру і апельсин.
- Змішують цукор і журавлину, потім на 6 ч. Залишають в холодному місці.
- Коли ягоди дали сік, ставлять варити на півгодини, постійно помішуючи.
- Коли суміш охолола, додають подрібнений апельсин і знову проварюють близько 20 хв.
- Подрібнюють отриману масу в кухонному комбайні, щоб вийшла консистенція пюре.
- Розливають по банкам.
Кисіль готують так:
- На вогонь ставлять воду (3 л) і додають ягоди (250 г). Поки рідина закипить, розчиняють крохмаль (1,5 ст. Л.) В склянці води.
- Ягоди хвилин 10 повинні прокипеть.
- Проціджують рідина і знову ставлять на вогонь. Додають цукор за смаком.
- Переходять до відповідального моменту вливання крохмалю. Його додають тоненькою цівкою і весь час помішують, щоб не було утворення грудочок. Коли кисіль закипить, знімають з вогню.
Соус з журавлини до м'яса
Готують наступне:
- журавлина (200 г),
- цукор (50 г),
- склянка води,
- апельсин.
рецепт:
- Цукор змішують з водою і ставлять на маленький вогонь.
- З апельсина акуратно зрізують цедру.
- Журавлину додають в сироп і залишають на повільному вогні.
- Через 20 хв. додають цедру і за бажанням корицю.
- Проварюють ще 10 хв. після чого через сито протирають масу.
Вино з журавлини
Роблять ряд дій:
- Розминають стакан ягід і змішують з пару склянками цукру. На тиждень залишають в темному місці. Після закінчення терміну переходять безпосередньо до готування вина.
- Розминають залишилася журавлини, додають воду і цукор і залишають на 6 год.
- Потім вливають закваску, на ємність надягають гумову рукавичку і проколюють в декількох місцях голкою. На пару міс. прибирають в льох.
- Потім готове вино проціджують, щоб не було осаду, і розливають в потрібну ємність.
- Для повного дозрівання вина ще знадобиться близько 4 міс.
Желе з журавлини
готують:
- ягоди пару стаканів,
- склянка цукру,
- желатин - 3 ст. л.,
- вода (3 - 4 склянки).
Потім готують:
- Желатин заливають склянкою окропу. Роздрібнюють ягоди, а сік зливають в іншу ємність.
- Журавлинний макуха заливають склянкою окропу, ставлять на повільний вогонь (10 хв).
- Проціджують готову масу і відвар виливають назад в каструлю.
- Потім додають цукор і ретельно перемішують.
- Коли рідина закипить, тоненькою цівкою вливають готовий желатин.
- Після того, як ретельно перемішали, знімають з вогню і додають раніше відціджений сік.
- Розливають по формах і чекають, коли желе охолоне. На 10 год прибирають в холодильник.
Брусниця і журавлина - в чому відмінності, що корисніше
Незважаючи на те, що ягоди відносяться до одного сімейства, вони мають відмінності:
- Смак. Брусниця містить менше кислот, тому за смаковими якостями солодкувата.
- Калорійність. Брусниця за кількістю калорій перевищує журавлину.
- Розмір. Журавлина крупніше.
- Колір. Брусниця червона, а журавлина темніше.
Зміст вітамінів має рівне співвідношення і в журавлині, і в брусниці. Вони багаті вітамінами В1, В2, В9, С, а також кальцієм і калієм, магнієм і залізом. Містять йод. Тому обидві однаково корисні.
Що таке журавлина, корисні властивості і протипоказання, як її готувати - відповідь дан. Тому варто підвищити свій рівень здоров'я за допомогою цієї смачної і корисної ягоди.
Журавлина. Корисні властивості і протипоказання:
Чим корисна журавлина з медом: