Корисні властивості брусниці. Домашні рецепти приготування на зиму варення, настойки, заготівля і зберігання
Брусниця має масу корисних властивостей, причому і протипоказань до її застосування майже немає. Ягода чудова тим, що в достатку росте майже у всіх регіонах нашої країни. Все це разом робить її одним з найпопулярніших лікарських рослин.
Брусниця (листя і ягоди) - вітаміни, корисні і лікувальні властивості
У всіх частинах рослини містяться всілякі мінерали і вітаміни: Fe, P, Mg, Ca, Cu, вітаміни А, С і В2. Брусниця також багата бензойної та саліцилової кислоти.
Основні корисні і лікувальні властивості брусниці:
- сечогінний;
- дезінфікуючий;
- жовчогінний.
Піднімає або підвищує брусниця тиск. фото
Брусниця цінується за свої корисні властивості, але і протипоказання варто враховувати, особливо якщо є певні захворювання. Ягода нормалізує серцевий ритм, здатна зміцнювати і прочищати судини і знижувати тиск.
Щоб не плутати, який вплив робить той чи інший продукт на тиск, запам'ятайте просте правило: всі продукти, що володіють сечогінною дією, або знижують, або стабілізують тиск.
Користь для організму жінок
Брусниця сприятливо діє на жіночий цикл і зменшує сильні і різкі болі в період менструацій. Брусниця сприяє усуненню захворювань сечостатевої сфери, вживання ягоди в їжу сприяє поліпшенню кольору обличчя і усунення зморшок.
Користь для здоров'я чоловіків
Брусниця, корисні властивості і протипоказання більш відомі господаркам, проте ягоди корисні і для чоловіків.Вживання брусниці допомагає впоратися з простатитом і підвищити потенцію. Ягоди брусниці сприяють розщепленню каменів у нирках.
Брусниця при вагітності
Брусниця підвищує захисні функції організму і допомагає організму вагітної жінки протистояти простудним захворюванням. Брусниця здатна підвищувати гемоглобін - одне з найважливіших умов для виношування малюка.
Брусниця рятує від набряклості, до якої схильні жінки на пізніх термінах вагітності. Допомагає ягода і в період лактації, сприяючи запобіганню різних захворювань грудних залоз.
Брусниця при діабеті
При діабеті брусниця здатна каталізувати дію інсуліну і знижувати цукор у крові. У брусниці містяться речовини глюкокініни, що володіють цукрознижувальними властивостями, їх вплив на організм подібно впливу інсуліну.
Корисні властивості брусниці допомагають запобігти і усунути захворювання, що розвиваються на тлі діабету. При цьому важливо пам'ятати про протипоказання і враховувати особливості застосування: ні в якому разі не можна при діабеті вживати брусницю після їжі, дотримання цього правила допоможе уникнути розладу травлення або виникнення діареї.
При діабеті показано використовувати відвари з листя брусниці. Їх потрібно просушити, подрібнити і заварювати одну столову ложку на 200 мл води, настоювати протягом півгодини. Перед вживанням процідити, режим прийому - 1 столова ложка тричі на день.
Брусниця при циститі
Найчастіші причини циститу - це знижений імунітет і інфікування сечовивідних шляхів. У ягодах брусниці містяться речовини фітонциди, які знижують ріст хвороботворних бактерій. А листя брусниці містять дубильні речовини, що володіють протизапальними властивостями. Допомагають також сечогінний і послаблюючу дію брусниці.
Для лікування підходить звичайний свіжовичавлений брусничний сік або настій з листя. Приймати невеликими порціями кілька разів на день.
Протипоказання до вживання брусниці, шкода ягід
Брусницю не варто вживати в таких випадках:
- Вживання брусниці знижує тиск, тому що страждають гіпотонією слід вживати брусницю з обережністю.
- Також не радять захоплюватися брусницею людям, що страждають від холециститу.
Різкі протипоказання для людей, які страждають від таких захворювань шлунково-кишкового тракту:
- гастрит;
- підвищений рівень кислотності шлунка;
- виразкові хвороби шлунка, 12-палої кишки.
Можлива індивідуальна непереносимість, тому перш ніж використовувати корисні властивості брусниці, дізнайтеся протипоказання і обережно вживайте ягоду, особливо вперше.
З'ясувавши, які має брусниця корисні властивості і протипоказання, можна перейти до того, як її використовувати в лікувальних цілях.
Як правильно зберігати брусницю в домашніх умовах, як її заморозити
Термообробка згубно позначається на вмісті вітамінів і мікроелементів, тому до ще одним достоїнств брусниці можна віднести простоту в зберіганні. Щоб зберегти свіжі ягоди, досить добре їх промити, розкласти по скляних банках і залити на 3 дні холодною кип'яченою водою. Через три доби воду можна злити, і що залишилися в банках ягоди простоять 2, а то і 3 місяці.
Ягоди можна зберігати і без попередньої заливки водою, просто промивши і виклавши їх на суху поверхню. Головне, за чим необхідно стежити в обох випадках, це відсутність пошкоджених ягід, так як одна зіпсована ягода поступово буде «заражати» сусідні. Щоб правильно заморозити брусницю, важливо дати повністю краще просохнути.
Що робити з брусницею. Рецепти - як приготувати заготовки з брусницею на зиму
Свіжі ягоди не простоять до наступного сезону без додаткової обробки. У брусниці є бензойна кислота - природний консервант. Це робить список відповідних способів зберігання брусниці на зиму практично безмежним!
Квашені брусниця - як замочити
Добре промиті і обсушені ягоди заливаються цукровим сиропом. На 5 кг ягід взяти півкіло цукру і 2,5 л води. Для приготування сиропу воду закип'ятити. Далі в воду додати цукор, який повинен повністю розчинитися. За смаком можна додавати спеції - корицю або гвоздику. Коли сироп охолоне, можна заливати ягоди.
Важливий момент: банки обов'язково повинні бути добре простерилізовані.
Є варіант рецепта без цукру. Промиті і підсушені ягоди просто заливають охолодженої кип'яченої водою в стерилізовану тару. Приблизний термін готовності - 2 місяці. В обох випадках заготовка зберігається в холодному місці.
{ad1}Парена брусниця - як парити
Ягоди перебрати, прополоскати і підсушити, потім відправити в духовку в закритій кришкою каструлі на 1,5 - 2 години. Потім ягоди поміщаються в заздалегідь простерилізовані банки.
Протерта брусниця з апельсином
Пропорції: апельсини, брусниця, цукор 1/1/1. Апельсини просто промити, брусницю попередньо обдати окропом і прокрутити в м'ясорубці або подрібнити блендером. Апельсини можна брати і очищені, і в шкірці, але без кісточок. В отриману суміш додати цукор, розмішати. Перед тим, як розкласти продукт по банкам, обов'язково дати цукру повністю розчинитися.
Варення з брусниці з яблуками, з грушами
Для варення знадобиться брусниця, цукор і яблука чи груші в пропорції 2/2/1. Чисті, перебрані ягоди брусниці ошпарити окропом і висипати у велику каструлю або таз. Варити, поки ягоди не полопаються і не виділять сік.
Суміш перетерти в сито, розмішати з цукром і варити протягом півгодини на слабкому вогні, періодично помішуючи і знімаючи піну. Очищені і порізані дольками яблука чи груші додати в вийшло пюре і проварити до готовності.
Брусниця з цукром в сиропі (у власному соку) без варіння
Промиту і просушену брусницю подрібнити будь-яким підходящим способом: вручну, блендером або в м'ясорубці. Засипати цукром в пропорції 1,5 / 1. Рецепт допускає і меншу кількість цукру, так як брусниця добре зберігається за рахунок міститься в ній бензойної кислоти навіть при мінімальній обробці.
Ємність з продуктом накрити і залишити на ніч у прохолодному місці. Вранці розмішати і розфасувати в будь-яку зручну стерильну тару.
Пиріг (шарлотка, пісочний) з яблуками і брусницею
Поєднання яблук і брусниці в здобне блюді особливо порадує любителів вишуканого кисло-солодкого смаку.
Для приготування знадобиться:
- 3 яйця;
- 1 склянка борошна;
- 1 склянка цукру;
- 6 яблук;
- 250 г брусниці.
Включити духовку на розігрів до 180 градусів. Для приготування начинки просто вимити брусницю і яблука, брусницю підсушити на рушник, яблука очистити від насіння і нарізати кубиками або часточками.
Для тесту відокремити яєчні білки, збити до густої щільної піни. Додати цукор і знову збити. Тепер додати жовтки і продовжувати збивати. Потім поступово підсипати муку, розмішуючи майбутнє тісто, поки не вийде суміш, що нагадує за щільністю густу сметану.
У тісто додати підготовлену начинку і розмішати. Вилити тісто у форму для запікання. Можна прикрасити тісто, виклавши на поверхні візерунок з яблучних часточок. У розігріту духовку шарлотку відправити на 20-30 хвилин. До столу шарлотка подається злегка остигнула, можна подати з кулькою морозива.
Компот і морс з брусниці
Для морсу ягоди попередньо віджимають, макуха проварюють окремо і відвар змішують з соком; в компоті же варять ягоди цілком. Для обох рецептів найкраще підходить співвідношення ягід і води 1/6. Цукор за смаком.
Корисна порада при приготуванні компоту: заздалегідь підсушити ягоди і потім опускати в киплячу воду, це допоможе ягодам залишитися цілими після варіння, а компоту - прозорим.
Джем, кисіль з брусниці
Джем з брусниці можна приготувати класичним способом на плиті на слабкому вогні, в каструлі або і в мультиварці в режимі «Гасіння». Для цього знадобиться тільки брусниця і цукор, ідеальне співвідношення - 1/2. Готовність страви визначається «на око», коли варена маса прийме бажану консистенцію. Головне тут - це не пропустити момент закипання, щоб не дати джему «втекти».
Для приготування киселю знадобиться брусниця, цукор і вода з розрахунку літр води на 300 г ягід. На це кількість також піде 50 г крохмалю і 80 г цукру. Спочатку обдати брусницю окропом і подрібнити. Мелену ягоду викласти на дно каструлі і залити гарячою водою, закип'ятити. Потім процідити відвар через сито або марлю.
Знову поставити відвар на вогонь, додавши цукор, і довести до кипіння. У склянці холодної води розмішати крохмаль і вилити в каструлю, ще раз закип'ятити, помішуючи. Після готовності дати напою настоятися.
Настоянка, наливка з брусниці на горілці, на спирті
Брусниця корисні властивості і протипоказання поєднує в дуже вигідному співвідношенні, користі маса, а шкоди майже не приносить. Тим не менш, коли мова заходить про алкогольні рецептах, не можна не нагадати про дотримання золотого правила - ліки і отрута відрізняються тільки дозою.
Для рецепта підійде горілка, спирт або коньяк. Все залежить від бажаної міцності настоянки. Для приготування знадобиться брусниця, горілка (розведений до 45-75% спирт) і цукор в пропорції 1 кг ягід на 1 літр алкоголю, цукор за смаком.
Ягоди промити, просушити і покласти в скляну банку, влити алкоголь, закрити щільніше і залишити в темряві на термін до місяця. Потім злити отриману настойку і додати цукор або мед, добре розмішати.
Ягоди злегка розім'яти, щоб напій настоюється з виділеним соком. Ягідна маса заливається цукровим сиропом, розчиненому у воді 1: 1. Сироп доводиться до кипіння і вариться до появи піни. Після того, як піна знята, остудити і змішати з ягодами, щільно закрити і витримувати місяць в теплі, струшуючи двічі в тиждень. Перед вживанням охолодити.
Пиріжки, ватрушки з брусницею
Для приготування знадобиться:
- 300 г брусниці;
- 400 г борошна;
- 200 г цукру;
- 15 г дріжджів;
- ванілін;
- 150 г масла вершкового;
- 400 мл кефіру;
- 2 яйця.
Злегка підігріти кефір і розвести в ньому дріжджі з додаванням ложки цукру. Цю суміш збити з яйцями і цукром до однорідності. Додати в неї розтоплене масло і ванілін за смаком і розмішати. Акуратно, по чуть-чуть підсипаючи борошно, помішувати, отриманого тесту дати настоятися протягом години. Далі обминути тісто і залишити ще на півгодини.
Поки стоїть тісто, можна почати готувати начинку. Для цього змішати брусницю з цукром і злегка підігріти, щоб ягоди випустили сік, а цукор підтанув. Тісто розкачати у формі гуртків і викласти на них начинку і відправити ватрушки в розігріту градусів духовку (180 градусів). Щоб вийшли пиріжки, додатково «запечатати» начинку в тісто.
Брусниця з медом
Приготування: подрібнити ягоди і змішати з медом у рівній пропорції. Вживати можна як в чистому вигляді, так і розбавляти водою або чаєм.
Пастила з брусниці
Буде потрібно брусниця і мед в пропорції 2/1. Вимиті ягоди покласти в каструлю і залити медом. Після закипання вогонь зменшити і не забувати помішувати. Поступово маса почне уварювалася і відділятися від стінок, це сигнал про готовність.
Затверділі шматочки потрібно викласти на чисту поверхню (найкраще підійде папір для запікання) і розкачати качалкою. Потім можна надати акуратний вигляд пластин, обрізавши нерівні краї або видавав фігурки формами для печива. Остигнула пастилу скласти для зберігання в скляну тару.
Вино з брусниці
Для приготування вина з брусниці будуть потрібні свіжі ягоди, цукор і вода в пропорції 2/1/1. Ягоди промити і підсушити, потім подрібнити в блендері або потовкти вручну. Залити масу водою і залишити настоюватися в темному і теплому місці протягом 5 днів.
Після цього суміш буде необхідно процідити і додати цукор, знову повернути в тепле місце і залишити аж до закінчення процесу бродіння. Вживати під час їди в помірних кількостях.
Соус з брусниці для м'яса
Найпростіший рецепт приготування: ягоди залити водою в пропорції 2/1 і варити протягом 7-10 хвилин. Далі протерти або розтовкти до кращою консистенції (соус хороший як однорідний, так і з включенням цілих ягід), додати цукор за смаком і варити кілька хвилин, поки соус не загусне.
Господині доповнюють цей соус іншими інгредієнтами і спеціями: перцем, корицею, крохмалем для більшої густоти і навіть вином або коньяком.
Желе з брусниці без желатину
Ягоди необхідно прокип'ятити в широкій каструлі або в тазі у власному соку без додавання води. Коли ягідки полопаються, кип'ятіння припинити. Після охолодження процідити через марлю. Отриманий сік і буде основою желе. У нього потрібно додати цукор або мед в рівній пропорції, суміш варити до готовності, потім остудити і розкласти в банки.
Журавлина і брусниця - в чому різниця, відмінності
Брусниця, корисні властивості і протипоказання якої важливо з'ясувати перед вживанням, нерідко відносять і до журавлині. Вона, як і брусниця, не рекомендується людям при гіпотонії або захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Алергія на журавлину зустрічаються частіше. Також вживання ягоди не рекомендується під час вагітності та годування груддю.
Відео про користь і шкоду брусниці і рецептах її приготування
Відео про корисні властивості і протипоказання брусниці:
Відео про користь і шкоду брусниці та її застосуванні в народній медицині: