Чи потрібна червона смородина: корисні властивості для людини
Не можна заперечити той факт, що червона смородина несправедливо забута і не є такою відомою, як її близька родичка - чорна. Однак мало хто знає, що червона смородина, корисні властивості якої не менш актуальні в сучасності, може бути набагато корисніше, ніж багато популярних ягоди і фрукти. Однак вона набагато кисліше, ніж чорна і містить в 4 рази менше аскорбінки - чим не привід відмовитися від неї? Але не варто робити поспішних висновків: червона смородина може чимало здивувати того, хто про неї нічого не знає.
Цілющі сили червоних ягід
Уже згадувалося, що червона ягідка програє своєму родичеві за вмістом вітаміну С. Тим не менш, вона вміщує в себе безліч інших корисних компонентів, перевершуючи складом загальновідомих лідерів, як-то лимони, хурма, морква. Так, завдяки сахарам і органічних кислот в складі ягода має специфічний смак, що наповнює свіжістю і бадьорістю. Але під цією зовнішньою кислинкою ховається цілий джерело потрібних організму речовин:
- провітамін А - кістки, зір, шкіра, волосся - все це буде у відмінному стані, якщо балувати себе ягодами. Більш того, будучи відмінним антиоксидантом, смородина може продовжити молодість, збільшуючи швидкість утворення нових клітин;
- оксикумарин - сприятливо впливає на серцево-судинну систему. Може стати кращою профілактикою інфарктів і нормалізувати згортання крові;
- пектини - речовини, які стимулюють виведення зайвого холестерину, не даючи утворюватися атеросклеротичним бляшкам;
- залізо і калій - знаходяться в ягодах у великій кількості, відмінно зміцнюють серце і судини, знімають набряки і стимулюють роботу опорно-рухового апарату;
- кумарин - активно використовується в традиційній медицині для лікування підвищеної згортання крові;
- вітаміни В, мінерали та солі - потрібні організму елементи для нормальної життєдіяльності.
Звичайно, вище перераховані тільки найбільш важливі і корисні складові червоних ягідок. Знаючи, чим корисна червона смородина, можна активно застосовувати її для зміцнення імунітету, а також домашнього додаткового лікування недуг. Один недолік мають ягоди: зберігаються не більше двох днів в холодильнику. Зате, якщо їх заморозити, вони не тільки не втратять свою ефективність, але і зможуть зберігатися хоч цілий рік до наступного врожаю. Корисно збирати ще і листочки рослини, адже в комплексі червона смородина володіє такими діями:
{ad1}- протизапальну;
- жовчогінний;
- жарознижувальну;
- потогінний;
- проносне;
- кровоспинний;
- дезінфікуючий;
- болезаспокійливий;
- протипухлинних.
Так, червона смородина може стати надійним помічником в боротьбі з різними недугами. Причому, корисна вона буде і здоровій людині: ягода сприятливо впливає на зовнішній вигляд, поліпшуючи стан зубів, волосся, нігтів, шкіри. Завдяки високому вмісту харчових волокон і низької калорійності, ягода допомагає впоратися із зайвою вагою. Її й справді рекомендують при різних дієтах для профілактики гіповітамінозу.
Лікування від народу
Частенько для лікування використовується саме сік з ягід. У ньому користь червоної смородини зберігається в кращому вигляді і дуже швидко проявляється. По-перше, він стимулює апетит і правильне функціонування шлунка. По-друге, він втамовує спрагу в сильну спеку і навіть може знизити температуру тіла при інфікуванні. По-третє, смородиновий сік - улюблені ласощі вагітної жінки, тому що він прибирає нудоту і пригнічує блювотні рефлекси. Це надає жінкам неоціненну користь при токсикозі.
Сік знаменний ще тим, що виводить солі з організму разом з сечею. В цілому, ягоди володіють відмінним жовчогінним дією і можуть здорово очистити організм. Так, якщо 4 години наполягати 3 ложки ягід, залитих склянкою окропу, то можна отримати один з кращих відварів від запорів. Після проціджування його потрібно вживати лише чотири рази за добу. Важливо робити це за половину години до прийому їжі.
У вас така проблема, як нестача вітамінів? Додайте в половину склянки води всього одну ложку листя червоної смородини. Приблизно чверть години грійте суміш на водяній бані. Третину склянки отриманого відвару пийте кожен день протягом наступних п'яти діб - результат буде очевидний. Для сечогінного ефекту в склянці окропу має бути цілих 20 г листя - їх потрібно залити і залишити остигати. Після відвар п'ють по дві великі ложки три рази за добу.
Звичайно, червона смородина користь і шкода може принести організму при її застосуванні. Але шкода тільки в тому випадку, якщо людина була неуважна і не прочитав протипоказання: виразка, гепатит, гастрит, гемофілія, низька здатність згущуватися крові. А ось алергікам червона смородина шкоди не приносить. Так що, якщо не маєте протипоказань, їжте і насолоджуйтесь хоч кожен день!