Як правильно зберігати продукти в холодильнику і без, влітку і взимку. Як зберігали продукти, коли не було холодильників
31.05.2018 0

Як правильно зберігати продукти в холодильнику і без, влітку і взимку. Як зберігали продукти, коли не було холодильників

Сім'я і дім
В закладки


Бажання зберегти їжу свіжою з'явилося у людей в добиблейского часи. Винахід охолоджуючих камер понад 200 років тому здорово полегшило цю задачу. Але то, як зберігали продукти, коли холодильників ще не було, - це історія, яка об'єднує цивілізації та епохи.

Як раніше зберігали продукти, коли не було холодильників

Тисячоліття тому життя людини складалася з безперервного циклу пошуку, полювання, збирання і приготування їжі. І той факт, що лежані продукти не тільки погано виглядають і пахнуть, але і викликають біль в животі, був виявлений їм практично відразу.

Як зберігали продукти, коли не було холодильників, відомо завдяки розкопкам археологів. Перший бункер для складування зерна винайшли в Стародавньому Єгипті. Він представляв собою велике крите сховище. Прохолодне і сухе, це приміщення охороняло зерно в силосі від гниття в неврожайні місяці, а іноді й роки. Однак це було заходом боротьби з голодом і отруєннями.

А першою цивілізацією, шановні свіжість продуктів за їх смак, історики вважають Стародавній Рим. На кухню багатих римлян регулярно підвозили фрукти і овочі відразу після збору, облупленого м'ясо і молоде вино. Кухарі користувалися повагою і шаною, що не дивно: отрута в їжі був найпоширенішим видом зброї.

Стіл, їжа
Стародавні римляни любили подавати до столу свіжі продукти

Римляни прославилися і винаходом особливого способу засолювання продуктів, яким в деяких культурах користуються досі. Для гниття потрібно вологе середовище. Сіль змушує рідину випаровуватися швидше, що позбавляє мікроби живильного середовища і дозволяє продуктам довше зберігатися в теплі. Схожим чином діють і інші процеси дегідратації: сушка, в'ялення, ферментація.

Навряд чи римляни знали про бактеріях, тому що про мікроби, як джерелах хвороби, вчені дізналися не раніше початку 17-го століття. А два століття по тому амбітний Наполеон Бонапарт пообіцяв нагороду тому, хто придумає спосіб зберегти їжу від псування. Несвіжа їжа ставала причиною епідемій серед солдатів, що заважало армії просуватися вперед.

У 1810 році нагороду за винахід отримав Ніколя Аппер. Його спосіб став прототипом сучасного консервування: їжа утрамбовують в банки з герметичними кришками і кип'ятилися в такому вигляді до 4-х годин в залежності від розміру ємності. У 1825 році американці виконали той же трюк з бляшаними банками і запатентували нову технологію.

Не слід плутати консерви з пресервами. Археологи стверджують, що заливка овочів і фруктів солоними, кислими і солодкими розчинами відома людству з 3-го століття до н.е. і бере початок з території Стародавньої Індії та Месопотамії. Так що мариновані огірки, джеми і згущене молоко існували до винаходу консервації.

Луї Пастер
Дослідження Луї Пастера зіграли величезну роль у вивченні питання збереження безпеки їжі

Вивчення процесів пастеризації і ферментації розпочалося в 1860 році. Дослідження Луї Пастера досі мають велике значення в світі медицини і в області безпеки харчових продуктів.

Але найвідданішим вченим епохи медичних відкриттів став Барбер, який в 1914 році досліджував роль молочних продуктах в масових отруєннях. Він вживав зіпсоване молоко і детально записував свої відчуття і симптоми.

Збереження свіжості їжі не викликало проблем тільки на територіях з прохолодним кліматом або доступом до проточній воді. М'ясо, риба влітку охолоджувалися в струмку або водоспаді, а взимку вивішувалися за вікно.

Один і той же продукт готували до зберігання різними способами, наприклад, влітку рибу засолювали, а взимку заморожували. Чимале значення до сих пір мають холодні льохи, в яких в зимові місяці зберігають коренеплоди та інші овочі.

Першим прототипом холодильника стала система зберігання, використала природний лід. Продукти складировались в невелика шафа з товстими дверцятами, на верхній полиці якого знаходився великий куб льоду.

Лід добували з замерзлих гірських озер і зберігали в спеціальних будинках обернутим в кілька шарів ізолюючих матеріалів. У північних країнах Європи, особливо в Англії, послуга доставки льоду на будинок користувалася популярністю.

лід
Як зберігали продукти, коли не було холодильників? У давнину для цих цілей використовували природний лід

Як правильно зберігати продукти в холодильнику, морозильній камері

Сучасний холодильник - це вже не просто шафа для їжі, а високотехнологічний пристрій з постійно низькою температурою. Не всім продуктам рекомендовано зберігання в холодильнику:

  • томати краще розкривають аромат при кімнатній температурі;
  • цибуля, гарбуз і картопля складують в сухих і темних місцях;
  • пряні трави кілька днів залишаються свіжими у вазі з холодною водою;
  • банани зберігають більше поживних речовин в теплі;
  • кави вимагає меншої вологості при зберіганні.

Існують продукти, які можна зберігати в кухонній шафі, але максимальні свіжість і якість вони набувають тільки в холоді. Наприклад, горіхи, цельнозерновую борошно, рапсове і оливкові масла в спекотні літні місяці краще перекласти в холодильник.

Для запобігання зростанню бактерій і мікробів встановлюється режим охолодження не вище +4 градусів Цельсія, режим заморозки - -18 градусів і нижче.

Але температура всередині пристрою варіюється в залежності від близькості до більш холодному тілу елементу.

Правильне розташування продуктів в різних відсіках холодильника продовжує термін зберігання і економить електроенергію:

  • Відсік на двері - це найтепліше місце в холодильнику. Воно призначене для найбільш стійких до перепадів температури продуктів.

Яйця і пакети з молоком в таких умовах зберігати не можна. А приправи, соки, питна вода, оцти, пляшки з маслом і банки з томатною пастою будуть завжди під рукою.

  • Верхні полиці відрізняє стабільність температур, що підходить для зберігання приготованої їжі. Каструлю з супом, контейнер з обідом на завтра, глечик з морсом або компотом розташовують саме тут.

Свіжі трави ставлять вертикально в глечик з водою і нещільно накривають поліетиленовим пакетом. Делікатеси та ягоди також зберігають ближче до верхньої частини.

  • Якщо принцип роботи пристрою передбачає технологію охолодження по задній стінці, то найнижча температура буде підтримуватися на нижніх полицях.
Як правильно зберігати продукти в холодильнику і без, влітку і взимку. Як зберігали продукти, коли не було холодильників
Правила зберігання продуктів в холодильнику

Це кращий вибір для зберігання сирого м'яса, яєць, морепродуктів і молочних продуктів. Для запобігання поширенню бактерій з поверхні свіжого м'яса, краще відвести йому окрему полицю і тримати його в оригінальній упаковці або закритому контейнері.

  • Завдання пластикових ящиків в самому низу холодильника - підтримувати високу вологість, необхідну для збереження овочів і фрукти. Але це не означає, що їх можна зберігати упереміш.

Багато фрукти, в тому числі яблука, персики, сливи, груші та дині, виділяють етилен, який прискорює дозрівання. Це добре для доведення до кондиції жорстких авокадо або зелених томатів.

Решта овочі в присутності етилену швидко жовтіють, проростають і навіть гниють. З цієї причини слід тримати овочі в одному ящику, а фрукти в іншому.

  • Морозильна камера призначена для зберігання льоду, заготовок з овочів і ягід, м'яса і риби. Але цей відсік надає набагато більше можливостей для зберігання.

Можна заморожувати коржі, макарони, соуси, бульйони. Хліб в морозильній камері не втрачає смак до 3-х місяців, на відміну від холодильника, де він моментально висихає і вбирає навколишні запахи.

Холодильник, продукти, морозилка
Для оптимізації простору при зберіганні їжі використовуйте контейнери і пакети

Важливо оптимізувати зберігання: використовувати штабельований пластикові контейнери або плоскі пластикові пакети, де маркером відзначена дату заморозки.

У маленьких кухнях простір над холодильником часто використовують для зберігання хліба, батонів та солодощів. Однак котушка конденсатора досить сильно нагріває повітря навколо холодильника, і вологі гарячі потоки затримуються якраз нагорі. В результаті хліб швидше пліснявіє, а печиво розмокає.

Краща ідея для цього простору - зберігання кулінарних книг, запасного комплекту приладів або паперових рушників.

Загальне правило для всіх відділень холодильника: не заповнювати полки до верху. Холодне повітря повинен вільно циркулювати між продуктами для забезпечення стабільного температурного режиму. В іншому випадку можлива поява кишень теплого повітря, їжа в яких буде псуватися швидше.

Як зберігати сипучі продукти

Навіть в чистих кухонних шафах іноді з'являються дрібні шкідники. Вони проникають в будинок і відкладають яйця в нещільно закритих ємностях з сипучими продуктами. З яєць вилуплюються личинки, які виглядають як дрібні черв'яки, а потім виростають повноцінні комахи, які псують їжу.

крупи
Сипучі продукти добре зберігаються в скляних і пластикових ємностях

Для запобігання зараження про правильному зберіганні борошна і круп необхідно задуматися відразу після повернення з магазину:

  • Фабрична упаковка. Якщо крупа або борошно будуть використані за короткий проміжок часу, то допускається зберігання в оригінальній упаковці. Для зберігання терміном більше, ніж пара тижнів, сипучі продукти перекладають в контейнери з щільними кришками.

Полиці в шафі регулярно протирають сухою ганчіркою - волога і крихти приваблюють шкідників. Розкритий пакет використовують до кінця, перед тим, як відкривати новий. При цьому нерозкриті упаковки з продуктами слід тримати в окремій шафі - це вбереже їх в разі зараження відкритих запасів

  • Контейнерне зберігання. Для компактного зберігання борошно і зернові пересипають в скляні, бляшані або щільні пластмасові банки. Кришки на них повинні бути загвинчуються або мати ущільнювальну гумку.

У великі ємності можна поміщати запаси відразу в фабричній упаковці, а при великих обсягах зберігання використовувати пластиковий совок.

  • Холодильник. Якщо комахи вже завелися або з'являються періодично, сипучі продукти зберігають в холодильнику в тих же контейнерах. Герметичні кришки оберігають борошно і рис від втрати вологи і вбирання запахів.
{ad1}

Цільнозернових борошно таким чином збережеться протягом півроку, біла - рік, кукурудзяна - 18 місяців.

борошно
Борошно прекрасно зберігається в холодильнику або морозилці
  • Морозильник. Але найправильнішим, хоч і несподіваним варіантом зберігання є морозильна камера: всі види борошна зберігаються при низьких температурах два роки, крупи - рік. В якості тари можна використовувати пакети для заморозки.

Як зберігати продукти влітку в поході, на пікніку, в дорозі

Знання того, як зберігали продукти, коли не було холодильників, допоможе організувати повноцінне харчування «на ходу». Перед далекою дорогою важливо продумати основне меню і перекушування, спланувати порядок використання продуктів в залежності від терміну їх зберігання. Свіжі продукти не тільки багато важать і займають місце, але і псуються швидше, ніж сушена і консервована їжа.

У довгому поході важливу роль відіграють домашні заготовки:

  • добре прожарений стейк, охолоджений і упакований в фольгу, послужить вишуканою трапезою на першому привалі;
  • смажена курка, заморожена цілком, стане центровим місцем холодній частині рюкзака, навколо якого мають продукти, що вимагають низьких температур зберігання;

Чоловік, турист, похід

  • копчену рибу, в'ялене м'ясо, балик, сушені ковбаси герметично упаковують і на ніч підвішують на деревах або закопують в землю;
  • морква, селера, перець очищають, нарізають паличками і компактно укладають у контейнери;
  • каші та крупи вибирають в індивідуальних пакетах для зручності транспортування, макарони кращі також компактних видів: локшина, спагеті, вермішель;
  • тушонка - кращий друг туриста - допоможе протриматися в дорозі без обмеження терміну, але важкі і об'ємні банки погано позначаються на вазі рюкзака;
  • для перекусу підійдуть протеїнові батончики, сухофрукти, галетное печиво, солоні горіхи;
  • плоди шипшини, какао, сухе молоко, розчинна кава, сушені яблука послужать основою для тонізуючих напоїв.

Пікнік також вимагає організаційної роботи, але в менших масштабах. У жаркий день з особливою обережністю стежать за свіжістю швидкопсувних страв: М'ясних нарізок, сирних асорті, молочних десертів. Не зайвим буде озброїтися в упаковці-холодильником, якщо до місця пікніка доведеться добиратися на машині.

Пікнік, їжа

Ось 5 ідей, як зробити обід на природі безпечним:

  1. Уникати заправок на основі сметани та майонезу. Соус вінегрет, що складається з рослинного масла і лимонного соку, корисний і довго зберігається навіть в теплі.
  2. Упаковувати кожен продукт окремо. Молочні, м'ясні, овочеві закуски поділяють по зіп-пакетах, ретельно прибираючи зайве повітря перед закриттям.
  3. Мариновані м'ясо для шашлику або рибу для гриля діставати з холодного місця (тіні, багажника, термосумки), тільки коли вугілля будуть розігріті і готові для смаження.
  4. Рибні консерви, нарізки у вакуумній упаковці відкривати на місці, безпосередньо перед вживанням. Хлібні вироби транспортувати в паперовому пакеті.
  5. На десерт вибирати свіжі фрукти, шоколадні кекси, вафельні торти - все, що містить мінімум тварин і молочних складових.

Організація зберігання продуктів в дорозі залежить від тривалості шляху.

Свіжу їжу, зручну для транспортування, як приготоване заздалегідь м'ясо, кисломолочні напої, сири і ковбаси, загортають у фольгу і вживають в перший день шляху.

На другий день далеко від прямих сонячних променів свіжими залишаться домашня випічка без м'яса, плавлені сири, палички зі свіжих овочів, варені яйця.

У наступні дні подорожі за умови доступу до гарячої води готують локшину, каші, пюре швидкого приготування в супроводі салатів зі свіжих овочів, консервованих бобів чи кукурудзи.

Хліб можна замінити сухарями, галетами і злаковими крекерами. Ці продукти не вимагають особливих температурних умов і придатні в їжу навіть в довгих літніх поїздках.

Кухня, шафа, продукти

Як зберігати продукти на кухні в шафах

У сухих, чистих, прохолодних кухонних шафах їжа зберігається довгий час. У плетені і пластикові кошики складають немиті сухе овочі (часник, цибуля, томати, картопля, гарбуз цілком) і фрукти (банани, цитрусові, дині).

Хліб залишають в фабричному пакеті або перекладають в спеціальний ящик з кришкою. Сипучі продукти, горіхи, спеції після відкриття упаковки пересипають в контейнери з щільною кришкою і також зберігають в шафах.

Немає сенсу займати місце в холодильнику і наступними категоріями продуктів:

  • нерозкриті консерви: м'ясні, рибні, овочеві, молочні;
  • сухі сніданки: пластівці, мюслі, батончики, суміші горіхів і сухофруктів;
  • пакетовані напівфабрикати: суміші для випічки, супи в пакетиках, сухе молоко, пюре швидкого приготування;
  • продукти в нерозітнутих скляних банках: соуси, оцет, масло, джеми, мариновані овочі.
Кухня, шафа, побутова
Їжа не зберігається в шафі під мийкою - це місце призначене для побутової хімії

Існують на кухні і місця, непридатні для харчових продуктів:

  1. Це шафа під раковиною, де часто встановлюється занадто вологий і теплий мікроклімат.
  2. Місця на полицях поруч з побутовою хімією, яка може забруднити продукти або видасть Його специфічний запах.
  3. Простір над плитою з різкими стрибками температури, що доходять до екстремальних значень.

На всіх цих полицях краще зберігати посуд для приготування їжі, сервіровки тарілки і прилади.

Як зберігати продукти на вулиці (на балконі взимку)

У холодну пору року ідея складувати запаси їжі на балконі або в гаражі здається логічною. Урожайна осінь, підготовка до новорічних застіль, закупівля м'яса тварин цілої тушею для релігійного свята унеможливлює вмістити в побутової холодильник все, що слід зберігати при низьких температурах.

Зберігання на балконі або в підсобному приміщенні на вулиці відрізняється тим, що температура там непостійна. Зростання і розмноження бактерій в їжі починається після перевищення порога в +4 градуси. Варто пропустити цей момент з-за раптової відлиги - і на вигляд незмінне м'ясо і риба стають небезпечними для здоров'я.

Консервація
На балконі зручно зберігати консервацію

Варіанти використання балкона в якості холодильника сильно залежать від розміру приміщення, його вологості, амплітуди коливання температур. При відсутності заморозок облаштовують утеплені ящики для зберігання коренеплодів.

Картопля, ріпу, буряк, морква загортають в газету і пересипають піском. Таким чином зберігають і кислі види яблук і груш. Існує позитивний досвід в тривалому зберіганні круп в скляних банках і полотняних мішках.

Складувати продукти харчування на незаскленого і невтепленому балконі нераціонально - високий ризик переморозіть їжу, подіяти на неї опадів або інтересу з боку птахів або кішок. Але не забороняється скористатися морозною погодою в ніч перед святом, коли холодильник не вміщає все заготовлене для гостей.

Як зберігати продукти на дачі

На дачі в повній мірі можна відчути, як зберігали продукти, коли не було холодильників. Добре, якщо є колодязь або льох, куди можна спускати скоропортящуюся їжу на зберігання. Але навіть при відсутності таких, свіжість основних продуктів харчування можна зберегти на 2-3 дня:

м'ясо
Коли ви перебуваєте на дачі, м'ясо натріть цибулею і часником і загорніть в підкислену оцтом тканину - так воно довше збережеться
  • м'ясо, курку маринують з часником і оцтом або загортають в підкислену тканинну серветку;
  • рибу потрібно потрошити, що не промиваючи, і рясно натирають сіллю;
  • молоко кип'ятять з дрібкою соди і зберігають в глиняному посуді;
  • вершкове масло загортають в пергамент і покривають холодною солоною водою;
  • сир щільно утрамбовують в стерилізовані банки, придавивши вантажем і закривши доступ повітря;
  • свіжі трави ставлять у вазу з холодною водою;
  • яйця змащують будь-яким жиром і загортають кожне в паперову серветку;
  • овочі і фрукти не миють, але ретельно висушують перед зберіганням;
  • готову їжу зберігають в герметичному контейнері, вміщеному в таз з холодною водою.

На короткий термін допоможе сумка-холодильник або заморожені пластикові пляшки з міцним сольовим розчином.

Як правильно зберігати часник, мед, цибуля, картоплю в домашніх умовах

Часник, цибуля, картоплю і багато інших продуктів можна зберігати так само, як за часів, коли холодильників ще не було.

При зберіганні часнику важливо вберегти його як від надмірної сухості, так і від вологи, а також від цвілі, проростання і харчових шкідників.

Суха себорея шкіри голови: лікування народними засобами

Хорошим варіантом стане емальована каструля, в якій шари часнику пересипають шарами крупної солі. Аналогічний спосіб - в трилітровій банці без кришки з заповненими борошном порожнечами. Більш сучасний спосіб - загорнути кожну цибулину в кілька шарів харчової плівки, залишивши хвостик вільним.

Лук традиційно сплітають в коси або підвішують у капронових сітках в темних сухих приміщеннях. Не менш ефективно і зберігання в плетених кошиках, пластикових контейнерах з доступом повітря, тканинних мішках. Складування здійснюють в шар не більше 30 см. Для запобігання від гниття і проростання цибулини регулярно перебирають, позбавляючись від пошкоджених.

Для зберігання картоплі вибирають пізні сорти і ретельно сортують цілі, сухі коренеплоди. До весни вони збережуться в холодних льохах - розсипом, в дерев'яних ящиках або капронових мішках, які перебирають 2-3 рази за сезон.

Свіжа зона холодильника вбереже бульби на місяць, а кухонні шафи - все на 2 тижні, навіть в прохолодних і сухих умовах. Заморожувати сиру картоплю недоцільно - це додає йому неприємний солодкуватий присмак. Однак це не поширюється на оброблений теплом продукт, тому до заморозки бульби очищають, ріжуть брусками і ошпарюють окропом.

Мед при дотриманні умов зберігання залишається корисним кілька років. Головне - зберігати сталість температури і не перевищувати межу в 20 градусів.

Також згубні для нього сонячні промені і надмірна волога в повітрі. Ідеальна тара для меду банки з темного скла, глиняні, керамічні контейнери. Пластикова тара хороша для транспортування, але не годиться для тривалого зберігання, як і бляшані банки.

При зберіганні важливо щільно закривати тару кришкою і не допускати попадання повітря, сусідства з пахучими продуктами. Найбільш підходяще місце в умовах кухні - це шафи далеко від джерел тепла або верхні полиці холодильника.

Як довго зберігати продукти

Залежно від місця і температури зберігання продукти харчування залишаються свіжими і придатними в їжу різну кількість часу.

Сипучі продукти зберігаються довго без особливих секретів. Однак на тривалий термін їх краще попередньо прожарювати і прибирати в стерилізовані сухі скляні банки. Терміни зберігання в середньому складають:

крупи

  • гречка, рис, горох - понад рік;
  • манка, вівсянка, пшінки - менше року;
  • рослинне масло - півроку;
  • макарони - від року до двох років в залежності від складу;
  • цукор, сіль - термін не обмежений, встановлюється виробником;
  • хліб і вироби з нього - 3 дні;
  • коренеплоди - 2 тижні.

Термін зберігання продуктів в холодильнику залежить від мікроклімату всередині. При високій вологості овочі гниють, а зелень, навпаки, довше залишається свіжою. У випадку з напівфабрикатами не рекомендується перевищувати терміни, зазначені виробником на упаковці.

При відсутності маркування, можна орієнтуватися на наступні терміни:

  • свіжа курка, риба, індичка, м'ясний бульйон, підлива - 1-2 дня;
  • закуски овочеві, салати без заправки, свіже м'ясо, відбивні - 3 дні;
  • приготована домашня їжа, за винятком бульйонів та підлив - до 4-х днів;
  • пастеризоване молоко, варені яйця, сир, йогурт, листові салати, ковбаси варені, рибу холодного копчення - 1 тиждень;
  • свіжі овочі, сосиски - 2 тижні;
  • яйця свіжі, коренеплоди - 1 місяць;
  • майонез, гірчиця, кетчуп - 2 місяці.

Зберігання продуктів в холодильнику

Заморожувати їжу найзручніше в пластиковому посуді з кришкою, зіп-пакетах, лотках з фольги. Навіть частково відталий продукт повторно заморожувати не рекомендується, це може привести до харчових отруєнь.

У морозильній відсіку при температурі -18 градусів продукти зберігаються по кілька місяців:

  • м'ясо, курка, великі стейки - до року;
  • напівфабрикати, котлети, субпродукти - 3 місяці;
  • ковбаса, шинка шматком - 2 місяці;
  • риба - до півроку;
  • морепродукти - 4 місяці;
  • вершкове масло - 9 місяців;
  • сири, в тому числі терті - 2 місяці;
  • гриби лісові - до півроку;
  • овочі окремі - близько року, в суміші - півроку;
  • фрукти, пюре, ягоди - до року;
  • горіхи - більше року;
  • готова їжа, хліб, десерти - 2 місяці.

Чи не піддаються заморожуванню м'які сири, сир, майонез, листові салати, консерви.

Коли не було холодильників, продукти зберігалися менший термін, так як в цілому була менш розвинена індустрія стерилізації, підготовки, упаковки їжі для тривалих перевезень, зберігання на складах і полицях магазинів.

Сире молоко навіть при низькій температурі залишається свіжим не більше 6 годин, тоді як стерилізоване цілком протримається від 3х днів до тижня, а упаковане в тетрапак і зовсім півроку не потребує холодильнику.

Майбутнє за космічними технологіями збереження максимуму поживної цінності і смаку в легкій упаковці, нечутливою до екстремальних значень температур і тиску. А поки розуміння основ збереження їжі свіжої в різних умовах дозволяє зробити раціон більш якісним, поживним і фінансово раціональним.

Як зберігали продукти, коли не було холодильників:

Правила зберігання продуктів в холодильнику:

Комментарии (0)
Додати коментар
Продукти, які допомагають схуднути
На які тільки жертви не йдуть люди, щоб залишатися красивими і мати струнку фігуру. Голодують, виснажують себе жорсткими дієтами, отказиют собі в задоволеннях сходити на
Лохина в раціоні дітей. З якого віку можна давати ягоду дитині?
< Мус з голубики Продукти: 100 г чорниці, 100 г цукру, 500 мл води, 15 г желатину.
Сумки жіночі, чоловічі, різні
Коли ж люди почали обзаводитися сумками і гаманцями? Поява коштовностей і аксесуарів підштовхнуло людей на винахід сумок, адже все найдорожче треба було носити з собою.
Рецепт приготування ароматної солянки
Будь-перша страва – це бальзам для шлунку. Щоб у людини не було проблем з травною системою, йому необхідно частіше є рідкі страви. Якщо вам набрид червоний і зелений