Екзотика на столі: як заварювати мате в домашніх умовах
Приготування трав'яного напою мате
Насправді мате не був спочатку чаєм: так його стали називати тільки через наявність тонізуючого ефекту. На цьому будь-які подібності з чаєм у мате закінчуються, адже в процесі обробки на листя парагвайського падуба не впливають, крім того, що сушать їх і подрібнюють. В результаті відсутності ферментизації напій може вийдуть гірким і несмачним. Однак з цією напастю можна впоратися, як правильно заварювати і пити мате.
З іншого боку, в мінімальній обробці листя є і свій плюс: всі корисні речовини, даровані природою, зберігаються. А таких цілющих компонентів в частинках парагвайського падуба чимало. Це органічні кислоти, флавоноїди, поліфеноли і абсолютно унікальний компонент, аналог кофеїну, - матеин. Він міститься тільки в чаї мате і ніде більше. Його властивості, такі ж, як і у кофеїну, зате ефект більш м'який і триває не три, а цілих дев'ять годин. Щоб придбати бадьорість на весь день, любителі мате виконують вранці такі дії:
{ad1}- Засипають калебас на дві третини заваркою і заливають холодною водою. Ця посудина має форму, що звужується догори форму. Приготувати справжній мате можна тільки в калебасі, виготовленому з гарбуза мати.
- Трохи пізніше в калебас опускають спеціальну трубочку з ситечком і мундштуком на протилежних кінцях - бомбилью. Через неї вливають в посудину гарячу рідину до 90 градусів за Цельсієм.
- Потім потрібно відразу ж пити напій через цю ж трубочку, а після церемонії чаювання промити калебас, щоб його стіни не наситилися гіркотою, яка дуже швидко виділяється з заварки.
При наявності потрібної посуду готувати мате не складно, але чи варто витрачати зусилля? Користь і шкода даного напою неоднозначні. Адже знаходяться в його складі компоненти можуть провокувати зростання ракових пухлин, стимулювати відкладення солей в нирках, а також поява каменів і піску. Однак такі ефекти спостерігаються тільки при частому вживанні даного чаю.
Мате - символ свята
Якщо приготувати даний чай на свято, можна отримати величезну користь для організму і здорово здивувати гостей незвичайних смаком. Для цього потрібно заварити мате, як звичайний чай. На дно чашок або спеціальних склянок помістіть свіжу м'яту, ваніль, пелюстки троянди і ложечку фруктового соку. Потім залийте через ситечко мате, розбавивши його медом або цукром. На завершення киньте кілька кубиків льоду і ваш екзотичний напій готовий!
Таке частування підніме настрій всім гостям, адже мате пригнічує вироблення адреналіну, знижує стрес і славиться своїм умінням виживати депресію. Також він спровокує включення захисних функцій і вироблення гормонів молодості, очистить кров від холестерину, налагодить роботу шлунково-кишкового тракту. Листя падуба також цілюще впливають на дихальну систему, позбавляючи її від усіляких захворювань.
Мате - екзотичний напій, яким слід тішити себе в разі урочистих заходів або домашніх свят. Якщо пити його зрідка, то можна витягти величезну користь для організму без будь-якої шкоди! Тільки не забувайте враховувати протипоказання до його вживання.