Африканський чай ройбуш: користь і шкода "напою бушменів"
Ройбуш: екзотика родом з Африки
Як і багато інших екзотичних напої, ройбуш по суті не є чаєм, хоч його і прийнято так називати. Загальний у них процес ферментизації, а ось різниця полягає в сировину для заварювання: для ройбуша використовуються не тільки листочки, а й нирки, гілочки і інші елементи куща. Залежно від обробки на виході виходить два види чаю: зелений і червоний. Для виготовлення першого листочки просто пропарюють, а для отримання другого проходять процес ферментизації і висушуються на сонці.
Кожен поціновувач чаю може втілити свої смакові побажання в ройбуш, вибираючи сорт сировини і спосіб приготування. На початкових етапах фахівці радять купувати ройбуш з фруктовими добавками, щоб трохи звикнути до специфічного смаку. Зелений чай більш легкий, має трав'яним ароматом і смаком. Червоний набагато солодший, через що створюється смак, що нагадує суміш солодкого чорного чаю з фруктами.
Користь усім віковим категоріям
Зазвичай корисні властивості і протипоказання ройбушу вказуються дуже коротко: багатий вітамінами, протипоказань практично не має. В реальності ж обидва твердження є міфами. Що стосується того, чим корисний африканський чай, то вітаміни в ньому дійсно міститися, а аскорбінової кислоти в ньому більше, ніж у лимоні. Однак їх кількість досить обмежена, тому головна цінність напою в інших речовинах. З них випливає і користь ройбушу:
- загальний тонізуючий ефект;
- позитивний вплив на нервову систему - ройбуш пригнічує речовини, які сповільнюють вироблення гормонів щастя;
- антигістамінний ефект;
- напій крім того, що зміцнює імунітет, приносить відхаркувальний ефект, що корисно при застуді з кашлем;
- баланс калію і магнію дозволяє зміцнити серце і судини;
- чай нормалізує кількість глюкози;
- м'який сечогінний ефект позбавляє від набряклості;
- природні антибіотики в складі листя обумовлюють сильні антибактеріальні властивості;
- в Африці напій активно використовується для позбавлення від симптомів похмілля;
- флавоноїди в складі ройбуша активно борються з раковими клітинами, сповільнюючи їх поява і зростання;
- чай корисний навіть маленьким дітям, якщо вони страждають від кольок або безсоння;
- антиоксиданти позитивно впливають на організм, продовжуючи його молодість за рахунок боротьби з впливом на клітини вільних радикалів.
Головні корисні властивості ройбуша перераховані вище, але його відмінною рисою є цілковита відсутність кофеїну і таніну. Тому він дозволений дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку. Величезна користь кровоносній системі, опорно-руховому і кишковому тракту досягається без будь-якої шкоди для серцевого м'яза, як при вживанні кави або чаю.
Вважається, що крім індивідуальної нестерпності, протипоказання у ройбушу відсутні. І це дійсно так, якщо обмежити вживання 2-3 чашками напою в день. Навіть навпаки, одна чашка ароматного чаю до сніданку чи обіду - відмінна профілактика хвороб дихальних шляхів, серця, шлунка або алергії.
Способи приготування ройбушу
На щастя, прихильники простого способу приготування чаю можуть полегшено зітхнути, адже ройбуш не вимагає ніяких складних маніпуляцій: нагріти воду, залити сировину, дати настоятися і випити. Ті ж, хто вважає за краще отримувати з напою максимальну користь, можуть дізнатися, як правильно заварювати ройбуш для отримання різних його смаків:
- 5-7 г сировини залийте окропом і варіть до 10 хвилин, а потім розлийте по чашках. Ройбуш після варіння або тривалого наполягання стає тільки краще, розкриваючи всю глибину солодкого смаку і пряного запаху;
- можна просто залити листочки 250 мл гарячої води і залишити на 5-25 хвилин в залежності від того, наскільки міцним повинен вийти напій;
- можна використовувати особливі рецепти і дізнатися, як заварювати ройбуш на молоці, з фруктами і медом, а також як приготувати з нього безалкогольний пунш і інші святкові напої.
Цінителі чаю не радять розбавляти ройбуш цукром або медом, щоб зберегти його оригінальний смак, проте схвалюють використання лимона. Відгуки підтверджують: цей чай не просто смачний напій, але і дуже корисний, що помітно навіть після першої чашки.