Пастила з яблук в домашніх умовах: простий рецепт приготування в духовці
Пастила – це старовинне російське ласощі родом з дитинства. У давнину його називали смоква, а зараз фруктовим лавашем. В інших народностей свої назви, так, наприклад, у Грузії подібне страва називається тклапі і готується з кизилу або ткемалі. У нашій країні найбільшу популярність отримала пастила з яблук. Хоча ще її готують з додаванням ягід або цілком з них. Раніше саморобний продукт був цінний за доступність, а зараз головний козир — натуральність. У ньому повністю відсутні шкідливі хімічні речовини, тому він не має нічого схожого з тим, що продається в кондитерських магазинах. Твоя Ізюминка пропонує приготувати смачну пастилу з яблук без цукру. Це простий рецепт, він не потребує значних зусиль. Якщо у вас вродило багато яблук і ви не знаєте куди їх подіти, то є чудовий спосіб їх переробки: заготівля яблучної пастили в домашніх умовах. Все гранично просто: яблука перетворюються в пюре, яке, розкладене тонким шаром на аркушах листа, висушується в духовці. В результаті виходять смачні, корисні, натуральні пластини сухофруктів з яблук.
Для приготування домашньої фруктової пастили підійдуть будь-яблука: дрібні, великі, биті, перестиглі, кострубаті, адже місця ушкодження завжди вирізаються. Головне не використовувати гнилі і червиві плоди. Важливо ще врахувати, що смак готового продукту залежить від первинної сировини. Вважається, що найсмачніше виходить ласощі з кисло-солодких сортів. Хоча тут вже кожному своє. Любите солодке, беріть яблука солодких сортів, а якщо вони кислі, то додайте трохи цукру. Але без нього пастила буде корисніше і натуральней.
Хоча є один нюанс, якщо ви додаєте цукровий пісок, то пастила буде не такої щільної текстури, стане м'якше і, звичайно, солодший на смак. Можете поекспериментувати і заготовити яблучну пастилу з додаванням цукру і без нього, щоб зрозуміти, який з них віддати перевагу.
Сушити пастилу ми будемо в духовці, трохи прочинивши дверцята. Інакше не буде виходити волога і процес сушіння затягнеться на тривалий час. Коли літо, то можна сушити пастилу з яблук у природних умовах — на сонці, виклавши масу на целофан, т. к. з нього легко знімаються шари. Але на ніч солодкість потрібно прибирати в квартиру, інакше вона відсиріє.
Принадність такої заготовки домашньої пастили з яблук у тому, що вона займає мало місце на кухонній полиці і зберігати її можна дуже довго. А якщо ви є прихильником здорового харчування, то цей рецепт точно порадує вас. Адже кращого десерту і перекусу в дорозі або на роботі і не придумаєш.
Домашня пастила з яблук у духовці, простий рецепт з фото
Інгредієнти
Яблука
Примітка: кількість яблук не вказую, оскільки пастилу можна готувати в будь-якій кількості. На лист пастили, на фінальному фото, йде приблизно 1-1,5 кг фруктів.
Приготування
1. Яблука помиємо. З плодів видалимо хвостик, спеціальним ножем виріжемо серцевину з кісточками і разрежем на 4-8 частин, в залежності від розміру фрукта. Шкірку можна не знімати, оскільки в готовому продукті вона все одно не буде відчуватися. Мені зручніше готувати яблука таким чином, попередньо очистивши серцевину. Тим більше, що за допомогою спеціального ножа це зробити нескладно. Хоча інші господині роблять інакше - варять яблука, попередньо розрізані на четвертинки не виймаючи з них насіння і перегородок, а потім вже готове пюре протирають через сито. Тоді все зайве легко відсівається.
2. Всі яблука завантажимо в каструлю. Вони можуть бути навалено з гіркою. Це нічого страшного, оскільки в процесі приготування вони зменшуються у два рази.
3. Каструлю з яблуками водрузим на плиту, наллємо 50 мл води, включимо середній вогонь і нагріємо. Коли з'явиться звук шипіння, прикрутимо полум'я до мінімального, каструлю закриємо кришкою і залишаємо нудитися яблука до утворення м'якої консистенції. Багато води не наливайте. Вона необхідна, щоб яблука не пригоріли. Вся вода випарується і яблука будуть далі нудитися у власному соку.
4. Готові яблука зіб'ємо блендером до утворення однорідної маси схожою на пюре. За бажанням в готову яблучну масу можете додати будь-які спеції: мелену корицю, горіхи, насіння соняшнику і т. д.
5. Деко застелем пергаментом і виллємо яблучну масу. Разровняем її рівним шаром, товщина якого повинна бути близько 1 см, але не більш. Тоді в готовому вигляді пастила вийде, як на фото, приблизно 3 мм.
6. Відправляємо деко в духову камеру включивши її нагрів до 80°С, відкриємо двері і залишимо сушити пастилу 3-5 годин. Конкретний час залежить від товщини яблучного шару. Готова пастила не має липнути до рук, при цьому залишитися еластичною. Якщо її пересушите, то вона буде просто ламатися. Готову пастилу остудимо, перевернемо зворотною стороною і знімемо пергамент. Якщо він сильно прилипне, то змочіть його трохи водою. Але потім яблучний лист ще трохи підсушіть в духовці на решітці.
7. Готову яблучну пастилу можна нарізати як завгодно: смужками або кубиками. Якщо при нарізки виявите, що всередині пастила ще трохи сира, то вже нарізані шматочки ще підсушіть.
Зберігайте пастилу в чистій і сухій ємності при кімнатній температурі.
Приємного апетиту!
Друзі, а вам сподобався рецепт пастили з яблук? Чи пробували ви яблучну пастилу приготувати в домашніх умовах?
Буду рада, якщо поділіться інформацією, натиснувши кнопочки соціальних мереж і взявши участь у зірковому голосуванні. Вступайте в групу Твоя Родзинка в Контакті і підписуйтесь на розсилку і будьте в курсі всіх новин!
З повагою, Любов Федорова.