Як приготувати гранолу: смачні і корисні домашні мюслі
Гранола — традиційний сніданок американців, що нагадує за своїм виглядом і складом мюслі. До її складу входять: вівсяні пластівці, горіхи, сухофрукти, насіння соняшнику, мед та інші продукти, які запікаються в духовій шафі до утворення золотистого хрускоту. Більш здоровий, корисний, а головне смачний сніданок складно знайти. У граноле міститься багато клітковини і великий комплекс вітамінів, які зберігаються завдяки щадній делікатною термічній обробці. При цьому складної рецептури і тривалої метушні на кухні ніякої немає. На відміну від купованого товару, домашня гранола не містить надмірну кількість цукру. Рецепт допускає в якості солодкого інгредієнта тільки натуральний мед. У ній також відсутні штучні добавки трансжирів. Вона чудово діє на обмін речовин і травлення, плюс ще сприяє виведенню «поганого» холестерину з крові.
До неї ще можна додати свіжі фрукти і ягоди, наприклад, банан, яблука, груші, полуниці і т. д. Вживають її затока прохолодним йогуртом, кефіром, гарячим молоком, фруктовим соком або самостійно просто з чашкою чаю. Також з нього готують смачний і корисний десерт – начиняють і запікають яблука. Крім того, такі ласощі можна заготовити про запас. Наприклад, у вихідний день, а після впродовж тижня-двох снідати, або брати з собою в якості здорового перекусу на роботу. Зберігати гранолу, приготовлену в домашніх умовах, слід в холодильнику під щільно закритою кришкою. Для її рецепта слід вибирати пластівці звичайні, а не швидкого приготування, так як останні не дадуть апетитною розсипчастості. Кількість і склад продуктів може змінюватися в залежності від ваших смаків та уподобань. Наприклад, можна додати наступні компоненти: насіння соняшника, насіння льону, висівки, фундук, кешью, мелену корицю, ванілін, цукати, в'ялену журавлину або груші. Мед можна замінити кленовим сиропом, калиновим або малиновим пюре.
Гранола в домашніх умовах, рецепт з покроковим фото
Інгредієнти:
Вівсяні пластівці – 600-700 гр (житні, пшеничні і ячмінні) Насіння соняшнику – 100 гр Волоські горіхи – 150 гр Чорнослив – 100 гр Курага – 100 гр Родзинки – 100 гр Яблуко – 1 штука Мед – 3-5 столових ложки
1. Щоб приготувати гранолу - смачні і корисні домашні мюслі, спочатку потрібно підсушити вівсяні пластівці. Останні насыплем в деко для запікання і відправимо його в нагріту духовку до 100 градусів на 20 хвилин.
2. Пластівці потрібно тримати в печі, періодично помішуючи, до тих пір, поки вони не придбають золотистий колір.
3. Сухофрукти (родзинки, курагу і чорнослив) заллємо окропом і залишаємо на 15 хвилин.
4. Після, сухофрукти отожмем від зайвої вологи і половину порції покладемо в подрібнювач.
5. Подрібнимо фрукти до утворення однорідної маси. Зробити це можна ще блендером. Другу частину продуктів наріжемо дрібними кубиками.
6. Яблуко очистимо від шкірки, серцевини і натремо на крупній тертці.
7. У глибокій мисці складемо наступні інгредієнти: подрібнені і нарізані сухофрукти, горіхи, насіння, яблука і мед. Горішки та насіння за бажанням можете трохи підсмажити. Смак, звичайно, це покращить, але користі буде менше. Тому я застосовую ці інгредієнти в сирому вигляді.
8. До всіх інгредієнтів додамо підготовлені вівсяні пластівці.
9. Ретельно перемішати продукти, щоб вони рівномірно розподілилися. Робити це можна ложкою, силіконової лопаткою або руками.
10. Деко застелем пергаментом для випічки, який змастимо рослинним маслом, і рівним шаром викладемо продукти.
11. Підсушити гранолу в духовій шафі до рум'яного кольору при 120 градусах, приблизно 30 хвилин. При низькій температурі вона рівномірно пропечеться і не підгорить. Коли гранола буде готова, в гарячому вигляді поламаємо її на шматочки і дамо повністю охолонути. Потім можна скласти в скляну ємність і надалі тримати в холодильнику.
Твоя Ізюминка бажає приємного апетиту!
PS: Мені більше подобається домашня гранола шматочками, тому запікаю її суцільним пластом, а потім її ламаю на скибочки. Але можна суміш в процесі запікання періодично перемішувати, тоді вона буде повністю розсипчастої консистенції.
Хочете приготувати смачний вітамінізований напій, морс з чорної смородини або будь-якої іншої ягоди, запаси яких у вас є в морозилці? Тоді подивіться відео про те, як правильно приготувати морс, щоб у ньому максимально зберегти всі вітаміни.