Перепелині яйця - користь і шкода для жінок, чоловіків, дітей. Властивості сирого, вареного яйця, шкаралупи. рецепти
Популярний дієтичний продукт - перепелині яйця. Користь і шкода продукту для організму залежить від віку людини, кількості прийому та терміну його зберігання. Яйця перепелів люблять за їх смак і неоціненні корисні властивості. Людина, що вживає яйця перепілок щодня, менше хворіє простудними захворюваннями, у нього поліпшується пам'ять і зміцнюється весь організм.
Перепелині яйця: калорійність, чи можна вживати сирими, смаженими, натщесерце
Дієтологи радять всім худне включати в щоденний раціон перепелині яйця, адже вони містять малу кількість калорій. На 8 яєць всього близько 150 ккал. Існує величезна кількість різних кулінарних форумів, на яких можна побачити поради про те, що перепелині яйця вживати найкраще в сирому вигляді, так вони принесуть одну користь і ніякої шкоди.
При споживанні будь-яких яєць в сирому вигляді можна заразитися, але за статистикою, вірогідність зараження сирими перепелиними яйцями становить не більше 5% випадків. Перед вживанням в їжу, яйця необхідно ретельно вимити з милом і занурити на 30 секунд в окріп, це виключить можливість зараження на 100%.
Перепелині яйця корисні в будь-якому вигляді. Чи не завдадуть шкоди організму і смажені, печені, мариновані перепелині яйця, необхідно тільки правильно їх готувати.
Якщо порівнювати перепелині і курячі яйця, можна побачити велику кількість відмінностей:
- Розмір яєць. Курячі яйця набагато більші перепелиних.
- Забарвлення. Яйця перепелів плямисті, а курок білі або червоні.
- Цінність. Курячі яйця менш корисні, ніж перепелині.
У складі перепелиних яєць багато корисних людському організму мікроелементів. Лікарі-гастроентерологи рекомендують вживати ці яйця натще, особливо після виконання фізичних вправ.
Користь і шкода перепелиних яєць залежать від того, як їх вживати. Вони можуть бути шкідливі, якщо їсти їх у сирому вигляді, особливо на голодний шлунок.
Крім того, при покупці перепелиних яєць обов'язково слід уважно дивитися терміни придатності, зазначені на упаковці.
Корисні властивості сирих, варених перепелиних яєць, шкаралупи
Ще стародавні греки зрозуміли, що яйця маленьких сірих перепілок дуже корисні. З тих далеких пір пройшло багато часу, але яйця перепелів не втратили своєї популярності і до цього дня. Їх використовують в кухнях багатьох народів світу, а також в косметології.
Користь і шкода перепелиних яєць - дана теорія вивчається вченими всього світу протягом жодного десятиліття, але вони так і не змогли прийти до спільної думки про користь і шкоду цього продукту. Незважаючи на те, що яйця перепелів маленьких розмірів, в кожному, з них сконцентрована величезна кількість мікроелементів і речовин, необхідних людському організму.
Деякі дієтологи стверджують, що яйця перепелів можна їсти в сирому вигляді, при цьому не побоюючись сальмонельозу. Ця думка має багато суперечностей, тому яйця слід перед вживанням вимити. Ця думка виникла через те, що перепела мають досить високу температуру тіла 42 градуси, а бактерії, що викликають сальмонельоз, гинуть при 40 градусах.
Вживати яйця в сирому вигляді, без сумніву, корисно, так як корисні речовини і мікроелементи засвоюються організмом повністю. Ну, а після варіння або смаження, як відомо, деякі корисні бактерії гинуть.
Перепелині яйця набагато цінніше курячих, адже фермери, які вирощують перепелів, не додають в їх корм різні лікарські препарати, організм цього птаха настільки сильний, що здатний справлятися з різними інфекціями. Користь перепелиних яєць:
- У складі цих яєць є амінокислоти, які в організм людини можуть потрапляти тільки разом з уживаної їжею. Наприклад, фолієва кислота, яка просто необхідна вагітним жінкам, так як при її нестачі відбувається затримка розвитку плода, що може призвести до викидня.
- Вживання перепелиних яєць зводить до мінімуму токсикоз.
- У мам, що годують груддю, збільшується лактація.
- Знижується загроза виникнення холестеринових бляшок, так як яйця перепелів містять достатню кількість лецитину.
- При вживанні, не викликають алергічних реакцій. Містять фермент, з якого виготовляють антигістамінні препарати.
- Вживання цих рябенькою яєць сприяє зміцненню нервової і м'язової систем, це відбувається через вміст в них вітамінів групи В.
- Завдяки тому, що в перепелиних яйцях міститься великий вміст фосфору, вони благотворно впливають на роботу головного мозку.
Перепелині яйця однаково корисні як в сирому, так і у вареному вигляді. Варені яйця можна вживати як окрему страву, а також додавати в різні салати, супи або гарніри.
Вченими доведено, що корисними властивостями володіє шкаралупа перепелиних яєць. Вона в своєму складі містить більше 93% карбонату кальцію, а також мідь, цинк та інші речовини. Всього близько 25 найважливіших для повноцінного розвитку людського організму речовин.
Приготувати з шкарлупки препарат, що містить величезну кількість кальцію, досить просто. Потрібно лише висушити і перетерти шкаралупу. Такий препарат можна застосовувати при безсонні, запорах, деяких видах алергії, а також для зміцнення волосся і нігтів.
Для правильного приготування препарату буде потрібно трохи більше доби. В першу чергу шкаралупу потрібно прокип'ятити 5-7 хвилин. Дати висохнути. Потім залити оцтом, найкраще підійде яблучний оцет, і залишити в спокої на одну добу, для того щоб шкаралупа настоялась.
Як тільки шкаралупа настоїться, її слід дістати з оцту, добре промити і розтовкти або подрібнити в блендері. Дорослій людині можна вживати не більше 1 чайної ложки на добу, дітям ½ чайної ложки на добу.
Не варто боятися, що при вживанні шкарлупи мінерали будуть осідати в кістковій тканині або суглобах, всі надлишки шкаралупи повністю виводяться з організму людини.
Перепелині яйця: користь і шкода для людського організму
Перепелині яйця можна вважати натуральним вітамінним комплексом. Розглянемо, в чому саме не тільки користь, але і шкоду перепелиних яєць для людського організму.
Протипоказань для вживання в їжу яєць перепілок практично немає. Їх рекомендують їсти, в першу чергу, дітям і вагітним жінкам. У яйцях міститься цілий склад корисних мікроелементів, які сприяють повноцінному фізичному і розумовому розвитку дітей.
Деякі педіатри рекомендують жовток перепелиного яйця додавати в приготовлену для малюка суміш, якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні. Для вагітних і годуючих матерів особливо необхідно, що б організм отримував добову частку вітаміну D в повному обсязі. Алергологи призначають перепелині яйця при прояві будь-якого виду алергії.
{ad1}Вміст селену в яйцях не зменшується при варінні, а селен, як відомо, здатний захищати організм від впливу негативних факторів навколишнього світу, аж до радіації. Він допомагає дитячим організмам справлятися з різними інфекціями, це особливо важливо для ослаблених дітей.
У медицині перепелині яйця застосовують при лікуванні досить великої кількості захворювань, в тому числі і для лікування поганого апетиту у дітей. Але перепелиними яйцями, як і багатьма іншими корисними продуктами, не варто зловживати.
Існують норми вживання яєць перепілок, в залежності від віку:
- Дітям до 3-х років не варто давати більше 1-2 штук в день.
- Від 3-х до 10 років можна збільшити норму до 3 штук в день.
- Від 10 до 18-ти років - 4 яйця в день.
- З 18-до 50-ти років безпечно вживати до 6 штук в день.
- Після 50-ти років краще знизити кількість до 4-5 штук в день.
Для жінки: при вагітності, грудному вигодовуванні
Зміст в перепелиних яйцях фосфору і калію благотворно впливає на здоров'я шкіри, на грудне молоко, допомагає зміцнити зуби вагітної жінки. Також яйця містять величезну кількість різних вітамінів: в їх числі вітаміни В6, В12 і А, і велика кількість білка, який людський організм засвоює повністю.
Що є одним з головних відмінностей яєць перепелів від курячих? Дієтологи стверджують, що перепелині яйця повинні бути в раціоні кожної людини. Вагітним вводити їх в свій раціон необхідно поступово, починаючи з однієї штуки. Через тиждень після пологів можна знову додати в меню перепелині яйця.
Варити яйця необхідно протягом однієї хвилини, і тільки після цього є. Через 30 днів після пологів яйця можна їсти в сирому вигляді.
До речі, вчені зробили висновок, що перепела не схильні до такого захворювання, як пташиний грип. А це важливо для вагітних і годуючих матерів.
Для дитини: з якого віку можна давати перепелині яйця дітям
Яйця досить цінний продукт, тому вводити їх в раціон дитини необхідно до досягнення нею одного року. Більшість матусь знають, що перепелині яйця набагато корисніше курячих. Перепелині яйця - користь і шкода дитячому організму:
- Хоча вага перепелиного яйця значно менше курячого, вітамінів і різних корисних речовин в ньому міститься в кілька разів більше.
- Яйця будь-якого птаха багаті амінокислотами, але саме яйця перепілки містять їх найбільше.
- Перепелині яйця можуть підвищувати гемоглобін, поліпшувати травлення, зміцнювати кістки, волосся, нервову систему і зір. Це незамінний продукт для дітей з малою вагою або часто хворіють, так вони зміцнюють всі захисні функції дитячого організму.
- Вводити в раціон перепелині яйця набагато зручніше, ніж курячі, так як вони мають маленький розмір. Крім того їх цікаво їсти дітям через їх строкатою забарвлення і маленького розміру.
- Якщо у малюка проявляється алергічна реакція на вживання курячих яєць, то це зовсім не означає, що і на перепелині яйця проявиться алергія.
Прийнято вважати, що яйця перепелів не мають протипоказань до вживання. І все ж варто пам'ятати, що:
- Яйця перепелів на порядок дорожче курячих, тому в магазинах вони лежать набагато довше, що призводить до ризику покупки далеко не свіжого продукту. При покупці обов'язково звертайте увагу на терміни придатності, зазначені виробником. Такі продукти краще купувати в перевірених торгових точках.
- Так як забарвлення яєць строкатий, а шкаралупа тоненька, велика вірогідність не побачити будь-яких пошкоджень і приготувати маляті зіпсовані яйця. Перевірити свіжі вони чи ні просто, потрібно опустити яйця у воду. Свіжі відразу потонуть, а зіпсовані залишаться на поверхні води.
- У рідкісних випадках яйця перепелів можуть бути причиною прояви алергічної реакції або захворювання на сальмонельоз. Для того щоб звести до мінімуму ризик цих проявів, вводити малюкам цей продукт коштує поступово, і вже ні в якому разі не давати їх сирими.
Додавати перепелині яйця в раціон малюка можна, починаючи з 10 місяців. А дітям, які перебувають на штучному вигодовуванні, з 8-9 місяців. Насамперед необхідно ввести в прикорм жовток, а не все яйце цілком.
Педіатри рекомендують в перший раз давати малюкові 1 грам жовтки, робити це потрібно в першій половині дня, для того що б зручніше було відстежити реакцію дитини на новий продукт. Поступово слід збільшувати порцію, довести її до одного цілого жовтка. Найкраще додавати подрібнений жовток в уже звичні страви, кашу або овочеве пюре.
Після того, як малятку виповниться один рік, можна урізноманітнити його меню, додавши в нього і білок від яйця. Це розширить раціон харчування, адже з яєць можна приготувати багато дитячих страв.
Чим корисні перепелині яйця для чоловіка
Мати в щоденному меню яйця необхідно кожному, але особливо це важливо для чоловіків. Якщо правильно приймати перепелині яйця для підтримки здоров'я у сильної статі, то вони принесуть більше користі і мінімум шкоди. Вчені довели, що перепелині яйця набагато краще впливають на потенцію чоловіків, ніж різні медичні препарати для її підтримки.
Сприятливий вплив на весь організм яйця надають, якщо їх вживають систематично протягом декількох місяців. Взагалі в їх склад входить більше 20 елементів з періодичної системи Д. І. Менделєєва.
Найкориснішою складовою строкатих яєць є шкаралупа. Якщо її в подрібненому вигляді додавати в приготовані страви, то можна забути про проблеми з чоловічим здоров'ям.
Соуси, закуски і страви з перепелиними яйцями: рецепти приготування
Рецептів приготування різних страв на основі перепелиних яєць досить багато. Практично жоден святковий стіл не обходиться без перепелиних яєць. У кожної господині в скарбничці обов'язково знайдеться улюблений рецепт.
Майонез з перепелиних яєць в домашніх умовах
На основі збитих перепелиних яєць можна створити безліч легких, смачних і корисних соусів. Для приготування домашнього майонезу потрібні наступні продукти:
- Рослинна олія, краще рафінована 120 м
- Гірчиця 1 ч.л.
- Яйця перепелів 4 шт.
- Цукор рафінований ½ ч.л.
- Половина лимона.
- 1 зубчик часнику.
У чашку влити рослинне масло і додати до нього жовтки від яєць, при цьому постійно їх збиваючи. Як тільки маса посвітлішає, додати сік половини лимона, цукор, гірчицю і часник. Збивати, поки маса не загусне до консистенції густої сметани.
Канапе з перепелиними яйцями на шпажках
Для приготування канапе необхідно приготувати:
- Перепелині яйця.
- Свіже листя салату.
- Свіжий огірок.
- 1 банку консервованого тунця.
- Житній хліб.
- Червону ікру для декору.
Для приготування фігурних канапе можна скористатися формочками для вирізання печива. Нарізати скибочками хліб. Листя салату розібрати, добре промити і висушити.
Яйця відварити і розрізати навпіл. Огірок вимити і нарізати тонкими кружальцями. Далі зібрати бутерброд і прикрасити червоною ікрою і вітрилом з огіркового гуртка.
Салат Цезар з куркою і перепелиними яйцями
Один з найпопулярніших салатів в усьому світі можна приготувати таким чином:
- Курячі грудки натерти сіллю, перцем і обсмажити до готовності. Після того як вона охолоне нарізати її кубиками.
- Яйця відварити, остудити і розрізати на 4 частини.
- Сир натерти на крупній тертці.
- З білого хліба приготувати грінки.
- Помідори черрі добре промити, нарізати шматочками.
- Зелений салат розібрати, промити і порвати руками на невеликі частини.
- Для соусу змішати оливкове масло і дрібно нарізаний часник.
- З'єднати всі інгредієнти, перемішати. Зверху полити соусом і посипати сиром.
- Прикрасити салат яйцями і помідорами.
Салат з креветками і перепелиними яйцями
Креветки відварити в підсоленій воді і з'єднати з дрібно нарізаними помідорами. До них додати відварені й дрібно нарізані яйця. Все це скропити лимонним соком, посолити і заправити сметаною. А зверху викласти шматочки солоного сиру, наприклад «Моцарелла».
Котлети з перепелиними яйцями всередині
Для фаршу змолоти на м'ясорубці філе індички, трохи свинини і яловичини, часник і цибулю. Потім додати сіль, перець, дрібно посічену зелень і трохи борошна. Яйця відварити і розрізати навпіл.
З фаршу сформувати невеликі коржі і на середину покласти по половинці яйця. Сформувати котлети, обваляти їх в сухарях і обсмажити на олії до готовності.
Маска з перепелиних яєць для особи: корисні властивості, рецепт
Маску для обличчя з перепелиних яєць зробити не складно, до того ж вона корисна для шкіри і не завдасть жодної шкоди. Перепелиная маска живить і зволожує шкіру обличчя так, як не здатний жоден крем.
Для її приготування потрібно мінімум інгредієнтів: перепелине яйце, 1 ч.л. натурального йогурту і 1 ч.л. соку з петрушки. Всі продукти необхідно змішати. Наносити на чисту шкіру обличчя на 20 хвилин. Після процедури залишки маски прибрати ватним диском.
Перепелині яйця несуть більше користі, ніж шкоди, тому їх потрібно мати в своєму раціоні кожної людини, незалежно від віку і статі.
Перепелині яйця - користь і шкода:
Про користь перепелиних яєць розповідає доктор Комаровський: