Калина. Корисні властивості і протипоказання для жінок, дітей, як приготувати, рецепти
Корисні властивості калини, особливо кори і ягід, відомі практично кожному, однак, не всі знають про наявні протипоказання для її застосування.
Опис лікарської рослини
Калина невибагливий дикоростучий чагарник близько 2 м заввишки. При сприятливих умовах може виростати в вигляді дерева і досягати 5 м.
У природі воліє вологі грунту поблизу водойм, при вирощуванні на присадибних ділянках - добре дренованих сонячні місця. Ландшафтні дизайнери за допомогою калини оформляють живоплоти і зміцнюють схили при терасуванні ділянок.
Калина - дуже декоративний чагарник, особливо в травні під час кипельно-білого цвітіння і у вересні, коли дозрівають грона рубіново-червоних ягід. Влітку чагарник радує пишною темно-зеленою кроною візерункових листя.
Калина - дар природи: вітамінний і хімічний склад
Широкий спектр корисних властивостей калини і наявність протипоказань обумовлені унікальним набором вітамінів і мікроелементів. Різні частини лікарської рослини містять такі біологічно активні речовини:
- пектин;
- дубильні речовини;
- ефірні масла і фітонциди;
- вітаміни - ретинол (А), токоферол (Е), ізомер аскорбінової кислоти (С), филлохинон (К) і рутин (Р);
- мікроелементи - калій, йод, залізо, мідь, фосфор, марганець;
- органічні кислоти - оцтова, олеїнова, мурашина і валеріанова.
За таке вже й рідкісне поєднання різноманітних корисних речовин в одній рослині, калина по праву носить назву «домашній доктор». Але такий насичений хімічний склад має і зворотний бік - наявність протипоказань, які необхідно враховувати, щоб уникнути нанесення шкоди здоров'ю.
Корисні лікувальні властивості
Однією з найбільш шанованих гомеопатами ягід є калина, корисні властивості і протипоказання якої визнані народною медициною з давніх часів.
Лікувальними і імуномодулюючими властивостями володіє практично кожна частина чагарнику. Чи не перевантажені зайвими хімічними сполуками і добавками відвари і настої часто ефективніше справляються із застарілими недугами, знімають втому і допомагають позбавитися від наслідків стресу.
Кора
Завдяки високій концентрації корисних речовин кора калини діє як спазмолітичну, антисептичну та судинозвужувальний засіб. У медицині кора використовується в наступних випадках:
- При ураженнях поверхні шкіри.
Істотно знижуються прояви атопічного дерматиту, діатезу, сухої екземи при зовнішньої обробки відваром кори калини з одночасним прийомом відвару всередину.
- Як кровоспинний засіб.
Ефективно при кровотечах різного генезу (носові, ясенні (при пародонтозі), післяпологові і клімактеричні маткові, гемороїдальні). Для цієї мети підходять відвари і спиртові настої.
- При підвищеній збудливості ЦНС.
Судомний синдром, мігрень, епілепсія, пітливість, клімактеричний невроз при курсовому прийомі відвару кори турбують рідше і мають не такий виражений ефект.
- Як засіб, що виводить холестерин.
Відвар кори допомагає при атеросклерозі, гіпертонії, туберкульозі, захворюваннях нирок, шлунково-кишкового тракту. Надає лікувальну дію при діабеті, прискорюючи виведення гликированного гемоглобіну і запобігаючи Кетонурія.
- Як жарознижуючий і протизапальний засіб при простудних захворюваннях або грипі.
- Як жовчогінний засіб при холестазі і кольках.
Відвар кори калини зазвичай готується в такій пропорції: 2 столові ложки порошку на склянку окропу. Суміш доводиться до кипіння на водяній бані, потім охолоджується і проціджують. Застосовується відвар у вигляді примочок або лікувального пиття.
Спиртовий настій готується в тій же пропорції, що і відвар. Замість води, використовується 40-50% спирт. Витримується настоянка в темряві 1,5-2 тижні, потім фільтрується і вживається у вигляді крапель.
ягоди
У дозрілих ягодах калини в повній мірі проявилися всі її корисні властивості. Але є і протипоказання, які тягнуть необхідність до початку прийому отримати консультацію лікаря.
Схоплені першим морозом ягоди мають багатющим біохімічним складом, що обумовлює їх широке застосування в різних областях фармакології, косметології і навіть у кулінарії:
- загальнозміцнюючий засіб за рахунок концентрованого впливу аскорутина і вітаміну К;
- прискорюють процес одужання при ГРВІ та ГРЗ;
- відмінне жарознижуючий засіб;
- допомагають при неспокої, стресах, безсонні;
- знижують артеріальний тиск;
- сприяють зміцненню серцевого м'яза за рахунок високого вмісту калію;
- є відхаркувальний засіб при сухому кашлі;
- нормалізують кислотність шлунка при гастритах;
- сприяють усуненню набряків і володіють сильним сечогінним ефектом;
- очищають кишечник від шлаків і токсинів;
- покращують перистальтику кишечника, сприяють профілактиці запорів;
- надають омолоджуючу дію на шкіру за рахунок вмісту фітоестрогенів;
- мають яскраво вираженим дією проти акне;
- покращують букет червоного вина;
- використовуються при приготуванні сиропів, морсів, киселів і декоративних елементів для прикраси тортів.
Ягоди калини вживаються у вигляді сиропу, свіжовичавленого соку, відварів, в свіжому або сушеному вигляді.
У поєднанні з медом різні лікарські форми заготовки ягід посилюють свій цілющий вплив. Мед додається в уже приготований відвар або настій. Медові напої вживаються в теплому вигляді.
Існує три основних способи приготування ягідного відвару:
- Заливається окропом і настоюється до охолодження води до 40 ° C. Такий спосіб підходить для разового приготування відвару. Обсяг готового продукту не перевищує склянки і вживається відразу.
- Запарюється окропом і настоюється в теплі не менше 12 годин. Готовий відвар проціджують, запарені ягоди віджимаються. Зазвичай в приготований таким способом відвар додається мед.
- Ягоди кип'ятять протягом 1 хвилини і вживаються як гарячий напій.
Сушені ягоди для першого і третього способу приготування відвару не годяться, морожені і консервовані - можуть використовуватися в будь-яких відварах.
Корисна стаття: Чистотіл. Корисні властивості і протипоказання застосування чистотілу. Рецепти з чистотілом
сік
Калиновий сік має яскраво вираженим дезинфікуючим властивістю, що обумовлює його застосування для полегшення або усунення таких станів:
- атонические і спастичні запори;
- ниркові і печінкові кольки;
- потребують загоєнні виразки різного генезу, в тому числі шлунка і дванадцятипалої кишки, при цьому сік має м'який знеболюючим ефектом;
- полегшення симптомів коклюшу;
- різко знижує систолічний тиск;
- гострі алергічні реакції;
- профілактика ракових утворень;
- мігренеподібні головні болі.
Сік володіє концентрованим складом і прискореним дією. При додаванні меду корисні властивості соку посилюються.
Для отримання найбільшого ефекту гастроентерологи рекомендують приймати таку суміш натщесерце.
У гомеопатії сік калини вважається одним з кращих і доступних засобів для стимулювання роботи серця і загального зміцнення.
Кісточки
Розмелені кісточки калини - один з нешкідливих замінників кави. Попередньо обсмажені на сухій сковороді кісточки подрібнюються в кавомолці до порошкоподібного стану і зберігаються в керамічному або скляному ємності.
Напій має легкий бадьорить ефектом, тому не рекомендується для вживання ввечері. За рахунок високого вмісту ефірних масел допомагає при запорах.
Педіатри рекомендують використовувати неміцний відвар з кісточок при розладах шлунка у маленьких дітей.
Подрібнені до дрібної фракції порошку кісточки при прийомі всередину сприяють очищенню кишечника від накопичених шлаків і підвищенню імунітету. При регулярному прийомі підвищується загальний тонус організму, знижується стомлюваність, поліпшується стан шкіри.
Квітки
Настій з пелюсток калини - прекрасний засіб для відновлення пошкоджених голосових зв'язок. Заварені квітки полегшують перебіг важких простудних захворювань, ангіни, свинки, запалення придатків і прискорюють одужання. Це ефективний відхаркувальний і потогінний засіб.
Крім того, відвар пелюсток сприяє підвищенню апетиту і має легкий антігельмінтним дією проти лямблій. Полегшує стан при алергічних дерматитах.
Гарячий квітковий напій з калини заварюється в класичних пропорціях чаю - 1 десертна ложка на кружку. Чай витримується кілька хвилин і вживається тільки свіжоприготований.
листя
Сушені листя використовуються як цілюща добавка до чаю. Надають знижує хворобливість менструацій у жінок дію, а також зміцнюють імунні властивості організму.
Міцний відвар з листя - ефективне полоскання при хворобах горла. Кашка зі свіжого листя допомагає продезінфікувати рану і зупинити кров при порізах.
Заварені молоді пагони мають заспокійливу запалену шкіру ефектом при запущеному діатезі.
Коли заготовляють і як зберігають різні частини рослини
Період і спосіб заготівлі калини безпосередньо впливають на збереження її цілющих властивостей.
Кора заготовлюється в другій декаді квітня, незабаром після пробудження рослини, але до розпускання бруньок. Нарізана шматками по 20 см кора поміщається в сухе, затемнене, часто провітрюється до повного висихання. Під час сушіння шматки кори необхідно перевертати.
{ad1}Суха кора скручується в трубочки. Зберігається заготівля в картонних коробках. При правильних температурних умовах зберігає свої властивості протягом 4 років.
Молоді пагони зрізаються ранньою весною після випускання 4 листа. Пагони зберігаються двома способами - в засушеному або замороженому вигляді.
Квітки зберігаються тільки в сушеному вигляді. Час збору настає в останню декаду травня, коли бутони здебільшого розкрилися. Зрізані суцвіття сушаться в тіні. Зберігаються засушені квіти в жерстяних або картонних коробках не більше 2 років.
Листя заготовлюються до початку цвітіння. Сушені листя зберігаються в картонних коробках або скляних банках 2 роки. Процес сушіння листя ідентичний засушуванні квітів.
Ягоди заготовлюються восени - чим пізніше, тим краще. При зборі ягоди зрізаються відразу кистями для збереження цілісності плодів. Найбільш корисними вважаються ягоди, схоплені морозами. Тоді вони менш гіркі і більше підходять для використання в кулінарії.
Ягоди калини заготовлюються декількома способами:
- Сушені ягоди. Висушуються в сухому прохолодному приміщенні близько 10 днів. Остаточна дегідратація ягід відбувається в духовій шафі або аерогрилі при температурі 50 ° C. Добре зберігаються в берестяних берестяниках або лляних мішечках.
- Заморожені ягоди.
- Калиновий сік.
- Варення з калини. Для приготування беруться ягоди, цукор і вода в пропорції 5: 4: 1. Ягоди попередньо розм'якшуються в духовці при температурі 160 ° C. Потім заливаються киплячим цукровим сиропом і тужать за 30 хвилин в 2 прийоми через 8 годин.
- Калина з цукром у власному соку. Найпоширеніший рецепт - без варіння. Цукор і ягоди в співвідношенні 1 до 3 перемішуються і витримуються на холоді протягом 3 місяців до утворення соку.
Ягоди - найпопулярніший інгредієнт зимових загальнозміцнюючих напоїв. Способи їх заготовки часто передаються з покоління в покоління.
У цій статті найдієвіші способи: Як швидко і спокійно заснути.
Рецепти народної медицини
Гомеопати здавна використовували корисні властивості калини, при цьому чітко позначивши всі протипоказання, щоб не нашкодити і так страждає від недуги пацієнтові.
при застудах
При простудних захворюваннях застосовується чай з пелюсток, сік або ягідний морс. Всі напої при застудах повинні бути теплими. Приймаються лікувальні відвари частими невеликими порціями.
при кашлі
Для полегшення кашлю застосовується відвар з кори або ягід. Особливо ефективний ягідний сік або відвар з медом. Прийом коштів відбувається за традиційною схемою - три рази в день до їди.
Корисна стаття: Ортопедичні подушки. Зручність, якість, здоровий сон. Як вибрати правильну ортопедичну подушку
При бронхіті і запаленні легенів
Для лікування бронхіальних форм застуди застосовуються медово-ягідні пасти. Суміш з 2 склянок ягід, перетертих в кашку з 1 склянкою меду, настоюється не менше 5 годин. Разова дозування прийому - 1 столова ложка, приймається через кожні 3 години до зняття гостроти симптомів.
При осиплості або втрати голосу ефективні відвари квітів. Для полегшення симптомів бронхіальної астми застосовується суміш із соків калини, моркви і алое, змішаних в рівних частках. Стакан такий сокової суміші приймається вранці і ввечері протягом тижня.
при ангіні
При ангіні традиційно використовуються полоскання горла відваром кори з одночасним прийомом всередину калинового соку з медом. Потужним імуномодулюючою і антибактеріальну дію має 40% спиртовий настій ягід калини з імбиром. Настій витримується 10 днів, тому виготовляється заздалегідь напередодні холодного сезону.
При захворюваннях печінки
Жовчогінну і знеболюючою властивістю володіють ягідні відвари і сік, приготовані будь-яким способом. Народні засоби приймаються курсами по 10 днів через 2 тижні до поліпшення стану.
При серцево-судинних захворюваннях
Для страждають на ішемічну хворобу кардіологи визнають корисність відвару ягід калини з медом. Напій приймається по третині склянки 3 рази на день до їди. Курс становить 30 днів. Повторювати можна не частіше ніж через 4 місяці.
Зміцнює серцевий м'яз ефектом володіє калиновий сік.
Корисна стаття: Коліт кишечника. Симптоми і лікування у дорослих
при гіпертонії
Гіпертонікам корисний ягідний настій, з розрахунку 1 стакан ягід на літр окропу. Час настоювання - 3 години, після чого суміш проціджують і приймається курсом 20 днів з одноразовим повтором через тиждень.
При проблемах травлення
Проблеми ШКТ атонического і спазмолітичний генезу знімаються відваром кори. Ефективним засобом від печії є морс з калинового варення. Зазвичай 1 чайній ложка варення розводиться в склянці води. Обмежень за обсягом споживання морсу немає.
При шкірних захворюваннях
Для лікування екземи та дерматитів, особливо дитячих, добре зарекомендував себе сік калини. Як ліки приймається розбавлений сік. Для лікувальних компресів використовується концентрований склад з розрахунку: на 2 склянки соку - півсклянки води.
Перший етап лікування розрахований на 2 тижні. Перерва між курсами - 10 днів.
У перший день місця ураження просто змащуються отриманим розчином до 3 разів на день. На наступний - робляться 1-2 годинні компреси вранці і ввечері. Згодом способи обробки послідовно повторюються. Всього потрібно від 2 до 4 курсів для повного лікування.
При порушеннях стільця, геморої
Ефективним засобом при геморої вважається відвар кори калини. Відвар готується за класичною схемою. Проціджений неміцний відвар приймається перорально до їди по 1 столовій ложці тричі на день. Тривалість курсу - 2 тижні.
При проносах ефективний відвар кори і медово-ягідна суміш. Для приготування суміші півсклянки калинових ягід перемелюється з 1 склянкою липового меду. Суміш можна кип'ятити. Рекомендується невелике нагрівання на водяній бані. Приймається медово-ягідна суміш охолодженої, по 1 чайній ложці через кожні 2 години. Тривалість лікування - 2 доби.
Гастроентерологи відзначають ефективність напою з мелених кісточок для профілактики хронічних закрепів. Через тонізуючого ефекту пити такий «кава» більше 2 чашок в день не рекомендується.
У довідниках народної медицини зустрічається рада для профілактики і лікування закрепів. Рекомендується з'їдати по 50 свіжих ягід калини вранці натщесерце. Через своєрідного гірко-в'яжучого смаку ягід приймати їх краще з цукром або медом.
При проблемах сечовидільної системи
При захворюваннях сечовидільної системи широко використовуються різні гомеопатичні збори на основі ягід калини.
М'який сечогінним ефектом володіє медово-ягідний напій з м'ятою. З 300 г ягід калини вичавлюється сік, змішується з 3 столовими ложками меду. Отримана суміш розбавляється м'ятним настоєм, який готується з 10 г сухої м'яти перцевої і літра окропу.
Після 15-хвилинного настоювання м'ята проціджують. До готового настою додається 100 г цукру. Напій може використовуватися як профілактичний засіб.
Морквяно-калиновий сік і ягідний настій березових бруньок застосовуються при гострих запальних станах. Сік готується зі свіжих складових, змішаних в рівних частках. Нерозбавлений сік приймається натщесерце, по 1 столовій ложці через кожні 6 годин.
Для настою потрібні засушені ягоди калини і березові бруньки. Інгредієнти змішуються в рівних кількостях. З отриманого сухого сировини заварюється і настоюється напій. Концентрація настою залежить від кількості сухого сировини і часу настоювання.
Для лікування циститу 2 столові ложки підготовленої заздалегідь суміші заварюються в склянці окропу і залишаються до охолодження. Проціджений суміш приймається натщесерце вранці по 1 столовій ложці. Курс лікування становить 14 днів.
Рецепти загальнозміцнюючих засобів
Найбільшим вмістом аскорбінової кислоти і фітонцидів відрізняються ягоди калини. Більшість тонізуючих і зміцнювальних засобів готується з них. Імунологи зазначають: регулярне вживання ягід істотно зміцнює опірність організму до простудних і вірусних захворювань, що стає особливо актуальним в холодну пору року.
Найпростішим харчовий продукт є калиновий сироп, отриманий холодним способом. Для приготування сиропу, промиті і зрізані з плодоніжки, ягоди змішуються з рівною кількістю цукру. Ємність з ягодами витримується в холодильнику або погребі не менше 2 місяців.
Отриманий сироп зливається в окремий посуд і приймається по 1 чайній ложці двічі на день з перервою не менше 8 годин. Сироп дозволений до застосування в педіатрії.
Решта зацукровані ягоди використовуються для відварів, в начинках для пирогів або киселях.
Допомога при нервових перевантаженнях
При судомному синдромі і підвищеній збудливості ЦНС спазмолітичну дію кори калини дозволяє купірувати напади, а при регулярному прийомі - знизити частоту і інтенсивність їх виникнення.
Для посилення заспокійливої дії кору змішують з мелісою, м'ятою і валеріаною.
Для настою готується суха суміш з рівних частин кори калини, листя м'яти або меліси, коренів дягелю і валеріани. З 1 чайної ложки отриманого гомеопатичного збору готується 1 стакан гарячого напою для кожного прийому. Трав'яний чай приймається по склянці тричі на день. Курс лікування не може перевищувати 10 днів.
Калина в домашній косметології
Свої корисні властивості калина проявила і в косметології, єдиним протипоказанням для застосування виступають можливі алергічні реакції.
Для догляду за жирною, з розширеними порами шкірою перетерті ягоди калини з'єднуються зі збитим яєчним білком і лимонним соком. Маску необхідно потримати на обличчі 10-15 хвилин, а потім змити теплою водою. Застосовувати можна не частіше 3 разів на тиждень.
При збагаченні кашки з ягід оливковою олією і рисової борошном виходить зволожуючий засіб, що запобігає передчасному старінню шкіри і ефективно розгладжує дрібні зморшки. Для очищення і відбілювання шкіри в косметології широко використовується сік калини.
А от кашка з ягід ефективна при вугрової висипки. Маска наноситься на очищену шкіру обличчя на 15 хвилин 3 рази в тиждень. Ефект стає помітним після регулярного застосування протягом 2 тижнів.
Калина в дитячому меню
На думку педіатрів, ягоди калини відносяться до гіпоалергенним продуктам, що дозволяє їх рекомендувати для дітей з 6-місячного віку. Регулярне вживання компотів, морсів, киселів знижує ризик харчової алергії і підвищує стійкість до простудних захворювань.
Для киселю в дитячому харчуванні змішуються по склянці концентрованого калинового соку, цукру і води. Півсклянки сухого крохмалю попередньо розлучається в теплій воді до розчинення, змішується з соком, водою, цукром. Суміш доводиться до кипіння і остуджують.
Для приготування морсів або солодких топінгів до дитячого меню дієтологи рекомендують калиновий сироп. Для приготування на 1 частина соку доводиться 2 частини цукру. Суміш доводиться до кипіння, після появи піни, сироп підлягає кип'ятінню ще 5 хвилин при постійному зняття утворюється пінки. Готовий сироп після проціджування зберігається в холодильнику.
Можливі побічні ефекти
Крім протипоказань, прийом калини може викликати і побічні ефекти. В цьому випадку корисні властивості не можуть проявитися через несприйняття організмом будь-якого компонента рослини.
Побічні реакції при лікуванні калиною виникають вкрай рідко, але все ж такі випадки мають місце. Тривалий прийом лікарських продуктів з калини може викликати:
- алергічні прояви (свербіж шкіри, почервоніння, кропив'янка);
- печія (можлива при передозуванні калини);
- значно знизився рівень діастолічного артеріального тиску, поєднане з непритомністю.
І офіційна медицина, і народна сходяться на думці, що навіть при підозрі на розвиток побічних ефектів від прийому калини потрібно відмовитися і звернутися до лікаря, щоб уникнути нанесення шкоди здоров'ю.
Протипоказання
Протипоказання для лікування калиною умовно поділяються на абсолютні і відносні.
Під абсолютною забороною народні рецепти з калини знаходяться для вагітних і носіїв кариотипа генетичної тромбофілії. Присутність гормоноподібних естрогенів в ягодах калини несе загрозу для нормального розвитку вагітності і може привести до її переривання. А висока концентрація дубильних речовин і токоферолу може спровокувати розвиток лейкозів і тромбофлебіту.
До відносних протипоказань, незважаючи на всі корисні властивості калини для міокарда і слизових, відноситься артеріальна гіпотонія, сечокам'яна хвороба і гастрит. У стадії загострення гастриту і при уролитиазе, лікарі радять утриматися від застосування народних рецептів з калини. При зниженому тиску прийом калини можливий тільки при суворому контролі тиску.
У таких випадках терапевти рекомендують обмежувати добову дозу до 200 мл морсу або відвару. На застосування калини у вигляді розчинів для компресів або косметичних засобів обмеження не поширюється.
Калина - корисні властивості і протипоказання:
Сік з калини на зиму: