Чому калорійність майонезу велика і як її зменшити
31.01.2018 0

Чому калорійність майонезу велика і як її зменшити

Правильне харчування
В закладки


kalorijnost' />Незважаючи на те, що всі ми бажаємо слідувати принципам правильного харчування і здорового способу життя, фастфуд займає надто великий відсоток в раціоні більшості людей. А гірше фастфуду може бути тільки майонез. Проте, загляньте в холодильник практично будь-якої сім'ї, і ви знайдете там шкідливий продукт. Незважаючи на те, що калорійність майонезу є жахливою цифрою для тих, хто худне або планує раціон харчування, він часто служить добавкою до багатьох страв. Але так чи страшний майонез, як склалося у нас про нього думку? Все залежить від того, що приховує його складу.</p><h2>Майонез - це ...</h2><p>Кремоподібний холодний соус з великим вмістом яєць і масла - ось, що насправді є майонезом. Саме таким вийшов продукт з яєць і масла у французького кулінара міста Маоні. Уже кілька днів тривала облога і у людей закінчувалися продукти. Як зазвичай це і буває, в умовах гострого дефіциту звичної їжі, і виник новий продукт, званий сьогодні

  • соняшникова олія;
  • вода;
  • яйця;
  • молоко;
  • сіль;
  • цукор;
  • гірчичний порошок;
  • оцет.

По суті, це одна з небагатьох версій майонезу, що є не те, щоб корисним, але хоча б не дуже шкідливим. Калорійність майонезу, виготовленого з цих компонентів, становила близько 650 ккал. На полицях сучасних магазинів найбільш до смаку наближений до радянської версії соус "Провансаль". Для його виробництва додається всього один інший компонент - гірчиця. Скільки калорій в майонезі Провансаль? Оскільки і технологія, і складові ті ж, то калорійність такого продукту на 100 грам дорівнює тим же 650 ккал. Але ж і це не всі різновиди соусу! Що ще нам може запропонувати супермаркет:

  • майонез легкий (250-300 ккал);
  • столовий (350-600 ккал);
  • європейський (650-700 ккал);
  • дієтичний (до 200 ккал).

Найближчою альтернативою майонезу є соус алі-олі, вперше виготовлений ще в Стародавньому Римі. Зараз ним масово ласують в Іспанії, але називається він трохи інакше - айоли. Дослівний переклад назви говорить про двох найбільш важливих компонентах заправки - часнику і олії. Ще один альтернативний варіант - голландський соус, який проводиться на основі вершкового, а не рослинного масла.

{ad1}

Відносно жирності продукту, то класичним вважається показник в 60-80%. Знаменитий Провансаль, як і радянський, дотримується показника в 67%, столовий майонез передбачає 50% жирності, а дієтичний (салатний) - близько 30%. Відсоток жирності, як і кількість калорій, можуть регулювати виробники. Для тих, хто піклується про те, щоб харчування було побудовано правильно, важливо співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

У соусі Провансаль більшу частину займають жири - близько 96%. Білки і вуглеводи ділять решту практично навпіл - по 2%. Тобто, з 660 калорій більше 600 становитимуть жири. А це близько 80% від добової норми! При тому, що дієтологи радять брати калорії з жирів тільки з 30% споживаних продуктів. А майонез - всього одна харчова добавка. У столовій ложці соусу міститься 25 г (понад 150 калорій), а в чайній ложці - 10 г (понад 50 калорій).

Низькокалорійний майонез: мрія чи реальність

Складно уявити собі салат олів'є або таке блюдо, як буряк з часником, без майонезу. Але іноді так хочеться поласувати смачним блюдом і не набрати при цьому багато зайвих кілограмів! Вихід вже давно придуманий. Найпростіший, хоч і не найкращий варіант - розбавити майонез наполовину сметаною або іншим низькокалорійним соусом. Цим варіантом можна користуватися, якщо немає часу готувати майонез в домашніх умовах.

Можна спробувати приготувати низькокалорійний соус в домашніх умовах. Тільки доведеться вибирати від чого ви відмовитеся: від яєць або масла. У першому випадку ви приготуєте суміш з молока, оливкового і рослинного масел, лимонного соку, солі і цукру. Додасте гірчицю - вийде щось дуже схоже на покупної Провансаль. Тільки калорійність буде в два рази нижче. Вам потрібно змішати всі інгредієнти, а потім збити їх з допомогою міксера. Зберігайте домашній майонез в холодильнику, але не довше 5-7 днів.

Якщо бажаєте відмовитися в приготуванні від масла рослинного, то вам будуть потрібні яєчні жовтки, оцет (9%), крохмаль, сіль і сік лимона. Змішайте крохмаль з водою, доведіть до кипіння і лише потім збийте міксером. Після того, як крохмаль охолоне, додайте в нього залишилися компоненти. Ретельно перемішайте і домашній майонез готовий! Не забувайте, що ніяка дієта не включає в себе такий соус, як майонез, тому навіть приготований варіант їжте в міру. Використовуйте натуральні компоненти, готуйте із задоволенням і будьте раді своєму відображенню в дзеркалі!

Комментарии (0)
Додати коментар
Салати для схуднення рецепти
Що робить більшість людей, вирішивши скинути кілька зайвих кілограмів? Сідає на дієту. Цих дієт зараз так багато, що знайти щось підходяще для себе може кожен. Але чи
Маски з майонезу
Маски з майонезу
Маски з майонезу
15.02.18 Догляд за обличчям
Майонез - знайомий продукт, компоненти якого відмінно підходять для приготування косметичних засобів в домашніх умовах, зокрема - масок для обличчя.
Майонез для волосся
Майонез для волосся
Майонез для волосся
31.12.17 Догляд за волоссям
Народні рецепти краси часом творять чудеса. Помив голову кефіром або пивом, ось тобі і пишні блискуче волосся без лупи, намазав особа огірком - пігментні плями зникли,
Рецепт салату з консервованим тунцем. Салат з тунцем і яйцем
Влітку багато людей проводять всі вільні дні на дачах, з радістю збираючи врожай, набираючись здоров'я і сил на чистому повітрі, подалі від міської суєти. На дачі завжди
Класичні рецепти популярних салатів.
Ніщо так не створює відчуття свята на вашому застілля, як смачно приготований салат. Під салатом зазвичай розуміється страва у вигляді суміші різних подрібнених