Чому калорійність майонезу велика і як її зменшити
- соняшникова олія;
- вода;
- яйця;
- молоко;
- сіль;
- цукор;
- гірчичний порошок;
- оцет.
По суті, це одна з небагатьох версій майонезу, що є не те, щоб корисним, але хоча б не дуже шкідливим. Калорійність майонезу, виготовленого з цих компонентів, становила близько 650 ккал. На полицях сучасних магазинів найбільш до смаку наближений до радянської версії соус "Провансаль". Для його виробництва додається всього один інший компонент - гірчиця. Скільки калорій в майонезі Провансаль? Оскільки і технологія, і складові ті ж, то калорійність такого продукту на 100 грам дорівнює тим же 650 ккал. Але ж і це не всі різновиди соусу! Що ще нам може запропонувати супермаркет:
- майонез легкий (250-300 ккал);
- столовий (350-600 ккал);
- європейський (650-700 ккал);
- дієтичний (до 200 ккал).
Найближчою альтернативою майонезу є соус алі-олі, вперше виготовлений ще в Стародавньому Римі. Зараз ним масово ласують в Іспанії, але називається він трохи інакше - айоли. Дослівний переклад назви говорить про двох найбільш важливих компонентах заправки - часнику і олії. Ще один альтернативний варіант - голландський соус, який проводиться на основі вершкового, а не рослинного масла.
{ad1}Відносно жирності продукту, то класичним вважається показник в 60-80%. Знаменитий Провансаль, як і радянський, дотримується показника в 67%, столовий майонез передбачає 50% жирності, а дієтичний (салатний) - близько 30%. Відсоток жирності, як і кількість калорій, можуть регулювати виробники. Для тих, хто піклується про те, щоб харчування було побудовано правильно, важливо співвідношення білків, жирів і вуглеводів.
У соусі Провансаль більшу частину займають жири - близько 96%. Білки і вуглеводи ділять решту практично навпіл - по 2%. Тобто, з 660 калорій більше 600 становитимуть жири. А це близько 80% від добової норми! При тому, що дієтологи радять брати калорії з жирів тільки з 30% споживаних продуктів. А майонез - всього одна харчова добавка. У столовій ложці соусу міститься 25 г (понад 150 калорій), а в чайній ложці - 10 г (понад 50 калорій).
Низькокалорійний майонез: мрія чи реальність
Складно уявити собі салат олів'є або таке блюдо, як буряк з часником, без майонезу. Але іноді так хочеться поласувати смачним блюдом і не набрати при цьому багато зайвих кілограмів! Вихід вже давно придуманий. Найпростіший, хоч і не найкращий варіант - розбавити майонез наполовину сметаною або іншим низькокалорійним соусом. Цим варіантом можна користуватися, якщо немає часу готувати майонез в домашніх умовах.
Можна спробувати приготувати низькокалорійний соус в домашніх умовах. Тільки доведеться вибирати від чого ви відмовитеся: від яєць або масла. У першому випадку ви приготуєте суміш з молока, оливкового і рослинного масел, лимонного соку, солі і цукру. Додасте гірчицю - вийде щось дуже схоже на покупної Провансаль. Тільки калорійність буде в два рази нижче. Вам потрібно змішати всі інгредієнти, а потім збити їх з допомогою міксера. Зберігайте домашній майонез в холодильнику, але не довше 5-7 днів.
Якщо бажаєте відмовитися в приготуванні від масла рослинного, то вам будуть потрібні яєчні жовтки, оцет (9%), крохмаль, сіль і сік лимона. Змішайте крохмаль з водою, доведіть до кипіння і лише потім збийте міксером. Після того, як крохмаль охолоне, додайте в нього залишилися компоненти. Ретельно перемішайте і домашній майонез готовий! Не забувайте, що ніяка дієта не включає в себе такий соус, як майонез, тому навіть приготований варіант їжте в міру. Використовуйте натуральні компоненти, готуйте із задоволенням і будьте раді своєму відображенню в дзеркалі!