Кавун на новорічному столі: як зберегти свіжим до Нового року
Солодкі, соковиті, ароматні кавуни - виключно літні ласощі. Якщо вони і з'являться взимку на прилавках магазинів, то краще пройти мимо, тому що невідомо, де їх вирощували і чим напхали для зростання і збереження. По крайней мере, так твердять бабусі біля під'їздів. А якщо спробувати зберегти кавун, куплений влітку, прямо в сезон, аж до Нового року? Думаєте, це неможливо? А ми доведемо вам зворотне.
Кілька методів зберігання кавуна в свіжому вигляді тривалий час
Здавалося б, кавун не пристосований для зберігання довше пари тижнів через його соковитості. Велика кількість вологи само по собі не сприяє збереженню будь-якого продукту. Але є способи надовго зберегти кавун так, щоб не було втрачено ні краплі його якостей. Тільки потрібно строго слідувати певним правилам
Ви зможете зберегти річний кавун до новорічних канікул, якщо будете дотримуватися правил
Вибір кавуна
Для довгого зберігання краще підбирати сорти середньої і середньопізньої зрілості. Але якщо ви хочете, щоб кавун Долежал до святкового новорічного столу без шкоди, зверніть увагу на:
- Холодок з терміном зберігання 3 місяці;
- Монастирський плюс з лежкості 90-100 днів.
І все ж правильний вибір сорту ще не гарантує позитивного результату. Ретельно відбирайте кожен екземпляр. Врахуйте, що брати потрібно тільки:
- великі кавуни від 4 кг вагою;
- з гладкою шкіркою без опіків від сонячних променів, відколів, вм'ятин, тріщин, видимих подряпин;
- повністю дозрілі, хвостик яких знаходиться на стадії всихання.
Сорт, вага, розмір і зовнішній стан - важливі критерії для довгого зберігання кавуна
Врахуйте, що кавун, обраний для зберігання, обов'язково повинен бути свіжим. Пам'ятайте, як це перевіряється? Правильно, клацанням і постукуванням по плоду. Дзвінкий звук вкаже на те, що цей кавун - то, що вам потрібно. Тільки не перестарайтеся і не стискайте плід в руках до характерного хрускоту, як в мультику «Ну, постривай» Бегемот перевіряв товар. М'якоть кавуна після цього буде надтріснутою і непридатною для довгого зберігання.
Необхідні умови
Щоб кавун зберігся якомога довше, забезпечте відповідні умови. Температура повинна становити 5-10 ° C, вологість 85-90%. Зниження або підвищення цих показників обов'язково зашкодить плоду. Крім того, пряме сонячне світло не повинен потрапляти на кавун і в сховище потрібно забезпечити хорошу вентиляцію.
Якщо у вас приватний будинок, такі умови можуть бути в підвалі або підполі; в квартирі це комора або утеплена лоджія.
Зберігання в підпіллі приватного будинку
Перед відправкою на зберігання підготуйте плоди. Для цього є два способи.
- Обприскати поверхню кавунів 2% -м розчином вапна. Вона надає підсушує і видаляє з кірки будь-які бактерії і грибки, що викликають гниття.
- Заліпіть донці і верхівку плоду воском, парафіном або пластиліном. Через ці місця відбувається випаровування вологи, через якого ягода починає в'янути і сохнути.
Кавун можна залити парафіном повністю, шаром товщиною в 1 см
Є 3 найбільш популярних способу зберігання:
- Стелажі в підвалі застелите щільним шаром сухих тирси, моху або соломи. Розкладіть на них кавуни.
- Помістіть кожен плід в окрему тканинну або пластикову авоську. Розвісьте їх під стелею на невеликій відстані один від одного.
Кавун можна підвісити в сумці, покривши попередньо вапном або парафіном
- Поставте в підвалі велику ємність з дерева, засипте її сухим піском. Зарийте в нього плоди кавунів так, щоб вони не стикалися боками один з одним. Пісок можна замінити деревною золою з печі.
Зберігання кавунів в квартирних умовах
- Встановіть в коморі дерев'яні ящики, вистеліть дно сухою соломою або мохом і розкладіть плоди.
Дерев'яні ящики - зручна ємність для зберігання кавунів
- Якщо у вас є засклений балкон або лоджія, зберігайте кавуни там так само, як в коморі. Бажано забезпечити додаткове утеплення, обернувши ящики зовні ковдрами або повстяної матерією.
- Кавун можна зберігати, помістивши його в овочевий відділ холодильника, попередньо обернувши декількома шарами газети або паперу. Правда, ви не зможете так заготовити понад 1-2 плодів.
Відео: вчимося зберігати свіжий кавун до новорічних свят
Відгуки користувачів інтернету про зберігання кавунів
Холодок цей той самий сорт, який і може зберігатися довго. Темного кольору. Обмазувати нічим не потрібно. Досить зберігати в прохолоді, наприклад, на балконі, де не буває нижче 0.
codec
https://pikabu.ru/story/reshil_tozhe_sokhranit_arbuz_pervyiy_dlinnnnnnopost_4423974
Чим так мучитися, краще вже купити в магазині кавун, тим більше, що невідомо яким буде смак збереженого кавуна. А взагалі є сорт кавуна з назвою Новорічний. Його нібито треба зірвати, коли хвостик стане сухим, але відразу їсти не можна - він несмачний. Зберігати потрібно в погребі до Нового року, на той час він повинен стати гарного смаку. Я вирощувала один рік такий сорт кавунів. Виросли прекрасні великі плоди, але тільки смачним і вони і до Нового року не стали. В результаті їх з'їли свині.
Тиса
http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=60&t = 1538
У наших давніх приятелів кавун на новорічному столі багато років був фірмовим блюдом. Робили вони так: вибирали найкрасивіший кавун, чим більше, тим ефектніше, розтоплювали віск, частіше парафін, покривали кавун цілком шаром приблизно в сантиметр завтовшки, зберігали до години Х на заскленому балконі. Кавун на кожен Новий рік був як новенький, лише іноді трохи переспевал. З появою в супермаркетах свіжих овочів і фруктів цілий рік ця сімейна кулінарна традиція поступово зійшла нанівець.
C_E_L_E_S_T_I_A_L
http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=60&t = 1538
Як бачите, кавуни можуть зберігатися майже всю зиму свіжими, а не тільки у вигляді варення, соку та інших консервацій. Вибирайте найбільш підходящий вам спосіб і зустрічайте Новий рік оригінально! Смачного!